Astrofotografas užfiksavo, kaip Jupiterį perveria ryškus žybsnis

Pradėjo Synkas, gegužės 26, 2015, 20:27:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

Prancūzų astrofotografas Thierry Legault užfiksavo, kaip į naktiniame danguje karaliaujantį Jupiterį staiga atskrieja šviesus taškas, o jam perskrodus Jupiterį, planetą-milžinę netikėtai perskrodžia ryškus šviesos žybsnis, rašo universetoday.com. Ne mažiau įspūdingi to paties įvykio kadrai užfiksuoti ir pro teleskopo objektyvą. Kas atsitiko didžiausiai Saulė sistemos planetai?



Nepaisant fizinės ir spindulinės atakos, Saulės sistemos karalius liko kur buvęs ir, jei dangus bus giedras, naktiniame vakarinės pusės skliaute būtinai žėrės ir šiąnakt.

Tiesą pasakius, niekas Jupiterio ir neatakavo. Čia - tik uolus Th. Legault triūsas. Astrofotografas nepatingėjo reikiamu metu atsidurti tiksliai ten kur reikia - Ostendės paplūdimyje prie Šiaurės jūros (Belgija). Ten jis atsidūrė kaip tik tą akimirką, kai įvyko dirbtinio palydovo „Iridium 72" tranzitas Jupiteriu.

Kitaip tariant, į Jupiterį niekas nešovė ir niekas jo nepervėrė - nei plazmos pliūpsnis, nei koncentruotas spindulys. Kadruose matoma scena - iliuzija, kurią sukūrė tarp Jupiterio ir Žemės praskriejęs,780 km aukštyje dirbantis dirbtinis „Iridium" sistemos palydovas. Vis dėlto šie kadrai - neeiliniai. Ne mažiau įspūdingai atrodo ir pro teleskopo objektyvą užfiksuota šio įvykio veiksmų seka.



Ne taip seniai Th. Legault internete išplatino ir kitą nufilmuotą „kosminį šūvį". Tąkart naktiniame danguje išdykavo ne kuris nors iš „Iridium", o kinų palydovas „Yaogan 6".

„Jis turbūt tapo nevaldomas, nes sparčiai vartėsi ir spinduliavo trumpus, bet labai ryškius žybsnius", - rašė astrofotografas. Beje, 2009 m. paleistas kinų palydovas taip vartosi jau apie metus.



Daugiau Th. Legault darbų rasite astrofotografo svetainėje.

Šaltinis: Technologijos.Lt

Aukštyn