Iš naujo atgimęs „Kepler“ teleskopas atrado naują planetą

Pradėjo paragraf 78, gruodžio 20, 2014, 16:31:15

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Iš naujo atgimęs „Kepler" teleskopas atrado naują planetą

NASA planetų medžiojimui sukurtas kosminis teleskopas „Kepler" atrado pirmąją egzoplanetą antrojoje savo misijoje - K2. Atradimas buvo padarytas po to, kai astronomai ir inžinieriai sugalvojo būdą, kaip pakartotinai panaudoti „Kepler" naujajai K2 pavadintai misijai ir toliau kosmose ieškoti kitų pasaulių.

„Praėjusią vasarą tikimybė turėti moksliškai produktyvią „Kepler" misiją po jo gedimo net nebuvo svarstoma, - dėstė NASA Astrofizikos padalinio direktorius Paulas Hertzas. - Šiandien inovatyvios idėjos ir sunkus mokslininkų darbas „Kepler" leido ir vėl pradėti ieškoti potencialiai gyvenamų planetų."

Atrastoji planeta HIP 116454b yra 2,5 karto didesnė už Žemę ir vos per devynias dienas apskrieja savo žvaigždę, kuri yra mažesnė ir vėsesnė už mūsų Saulę.

Vyriausiasis tyrėjas Andrew Vanderburgas, paskutinio kurso studentas Harvardo - Smitsono astrofizikos centre Kebridže, studijavo viešai prieinamus erdvėlaivio duomenis per K2 testą vasario 14 dieną ir pastebėjo planetą. Jo duomenys buvo patvirtinti kitais tyrimais.

Atrastoji planeta HIP 116454b yra 2,5 karto didesnė už Žemę ir vos per devynias dienas apskrieja savo žvaigždę, kuri yra mažesnė ir vėsesnė už mūsų Saulę. Planeta nepatenka į potencialiai gyvenamų planetų sąrašą, nes joje temperatūra per didelė.

HIP 116454b ir jos žvaigždė nuo Žemės nutolusios maždaug 180 šviesmečių. „Kepler" stebi planetas ieškodamas tranzistų, kurie vyksta, kai tolima žvaigždė šiek tiek pritemsta - tuomet pro ją praskrieja planeta. Kuo mažesnė planeta, tuo menkesnis ir patamsėjimas, taigi „Kepler" ryškumo matavimai privalo būti itin tikslūs. Kad nuotraukos būtų tikslios, „Kepler" turi išlaikyti išlaikyti pastovią kryptį.

2013 m. gegužę „Kepler" misija baigėsi, nes sugedo vienas iš keturių stabilizavimui naudojamų „Kepler" reakcijos ratų. Tačiau mokslininkų komanda nenuleido rankų ir Saulės šviesos spaudimą panaudojo kaip „virtualų reakcijos ratą". Atkurtoji misija K2 žada ne tik tęsti „Kepler" planetų medžioklę, bet ir išplėsti paiešką stebėdamas ryškias netolimas žvaigždes, žvaigždynus, aktyvias galaktikas ir supernovas.

Šaltinis: http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/kosmosas/is-naujo-atgimes-kepler-teleskopas-atrado-nauja-planeta-651-474171#ixzz3MRrZHgSA

Aukštyn