Aptikta planeta, kurios dangus giedras, o atmosferoje – vandens garai

Pradėjo Synkas, rugsėjo 26, 2014, 12:06:08

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

Astronomai paskelbė apie svarbų atradimą - jie rado ne Saulės sistemos planetą, kurioje dangus giedras, o atmosferoje esama vandens garų.

Pasak NASA, planeta, pavadinta HAT-P-11b, yra 120 šviesmečių atstumu nuo mūsų, Gulbės (Cygnus) žvaigždyne. Atradimo autoriai naudojosi duomenimis iš trijų NASA kosminių teleskopų: „Hubble", „Spitzer" ir „Kepler".


Taip planetą HAT-P-11b įsivaizduoja menininkas

„Šis atradimas - reikšmingas etapas kelyje link kada nors įvyksiančio mažesnės, uolėtos planetos, tokios kaip Žemė, atmosferos sudėties analizavimo. Tokie pasiekimai šiandien įmanomi tik derinant šių unikalių ir galingų observatorijų teikiamus duomenis", - sakė NASA kosminių misijų direktorato administratoriaus pavaduotojas Johnas Grunsfeldas.

Egzoplanetų paieška - nelengva užduotis net ir naudojantis pažangiausiomis technologijomis, o atmosferos sudėties ištyrimas yra dar didesnis iššūkis: mokslininkams reikia laukti, kol planeta praskries tarp mūsų ir savo žvaigždės, kad galėtų ištyrinėti tolimos žvaigždės šviesos pokyčius. Jeigu plonučiame tolimos planetos apvalkale - atmosferoje - esama vandens, tai matoma pagal specifines šviesos sugerties linijas, rašo weather.com.

Egzoplanetos su storais debesų sluoksniais absorbuoja šviesą, taigi, mokslininkams reikia, kad žvaigždės šviesa kirstų giedrą tolimos planetos atmosferą - tik tada galima ištirti atmosferos dujų sudėtį.

HAT-P-11b yra maždaug Neptūno dydžio planeta. Tai - pati mažiausia egzoplaneta, kurioje mokslininkai sugebėjo identifikuoti kokias nors molekules.

„Mūsų atliekamas darbas yra svarbus ateities super-Žemių ir net mažesnių planetų tyrimams, nes norime gebėti iš anksto atsirinkti planetas su skaidriomis atmosferomis, leidžiančiomis mums atpažinti molekules", - sakė tyrimo bendraautorė, Kalifornijos technologijų instituto mokslininkė Heather Knutson.

Nuo egzoplanetų paieškos pradžios mokslininkai jau identifikavo 1516 planetas, besisukančias ne apie Saulę.

Šaltinis: DELFI

Aukštyn