Balsas Galvoje

Pradėjo derenciute, liepos 20, 2015, 15:16:26

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

tadasas99

Matai viskas yra tik salyginia dalykai, kaip tos pacios tabletes, tarp eiluciu suprasti tavo vidini pasauli tikrai joks daktaras nesugebes, jis tik darys prielaidas remdamaisi tavo pasakytais zodziais, o jei jau negali padeti sutvarkyti tavo vidinio pasaulio tai tuomet bent bandys tave apsaugoti nuo to pasaulio, su tabletemis, at tai pagalba, nzn, bet ar pagalba nedaryti nieko?
 T.y. labai gerai jei tu sugebesi susitvarkyti su savo problemomis, tuomet tau ir psichiatru nereikia, bet jei nesugebesi, jei tavo balsai tau trukdys bendrauti, jei sutapatinsi balsus su realiu pasauliu?
 Esu mares daug tokiu zmoniu, globos namai 7km nuo manes, mama ir zmona ten dirbe, patikek, liudnas vaizdas kuomet vidus palauzia isore.

TinSoldier

#16
sausio 01, 2016, 12:47:36 Redagavimas: sausio 01, 2016, 12:51:35 by TinSoldier
Citatabet čia jau geriau žinotų kažkoks lietuvių rašytojas. Jaunas, ir dabar gyvena, tik primiršau pavardę. Jis specialiai pateko į psichinę ligoninę, kad patikrintų, kaip viskas viduj. Manau, esat apie jį girdėję. Jei gerai pamenu, straipsnis anarchijoje(lt).
Autorius, apie kurį kalbi, Vilis Normanas. Deja, jau žuvęs, nuskendo Kaune. Tikrai buvo puikus žmogus, yra tekę su juo ir pabendrauti. Bet tos knygos, kurią parašė pagal patirtis psichiatrinėj, (pavadinimas: Beprotnamis) tik ištraukas skaičiau.

CitataGalbūt ir egzsituoja, tačiau kaip ir minėjau, kiek atvejų išties reikia gerti vaistus arba uždaryti, o kiek išrašoma ir uždaroma? Man ir vaistus išrašė ir dar uždaryt norėjo, nors buvau visiškai sveikas.
Aš visiškai nepažįstu tavęs, nežinau tavo istorijos, negaliu vertinti tavo sveikatos, todėl netaikau tau asmeniškai. Tačiau faktas ir tai, jog dalis žmonių, kuriuos uždaro į psichiatrinę ligoninę, iš tiesų turi rimtų sutrikimų ir rimtų problemų, kurias reikia gydyti. Tačiau jie patys to nesupranta ir nepripažįsta.

Aš nemanyčiau, kad kiekvienas super objektyviai gali įvertinti savo psichinę sveikatą ir už medicinos profesionalus geriau nuspręsti, ko jam reikia ir ko nereikia. Žinoma, neprieštarauju, kad pasitaiko, ir dažnai pasitaiko, jog psichiniais ligoniais palaikomi ir vaistais prifarširuojami tiesiog "kitokie" žmonės, kuriems to nereiktų daryti.

Tačiau visiems siūlyti nesikreipti pagalbos į medikus, manau, yra labai neatsakingas teiginys :) Kartais tai išgelbėja žmonėms gyvybes.



klajunas

Citata iš: TinSoldier  sausio 01, 2016, 12:16:04Ar nemanai, kad yra žmonių, kuriems net ir gyvybę išgelbėti galėtų būtent vaistų išrašymas ar uždarymas į ligoninę?
Taip dažniausiai įsivaizduoja tie, kas niekada neturėjo jokių reikalų nei su "šizofrenikais", nei su psichiatrinėm, nei su vaistais. Kaip mėgstama sakyti iš nežinojimo arba ko nors kito. Toks požiūris yra valstybės organizacijos formuojamas mitas, kuri šiais darbeliais ir užsiima.

Naudojama taktika tokia: gąsdina tol žmogų, kol priverčia kreiptis į gydytojus, kurie įtraukia į žmogaus sudorojimo mėsmalę. Tos problemos, kurias neva išsprendžia skirtos žmonių pagąsdinimui, kad darytų tai, ką reikia.

Ne, neišgelbėja nieko, nes problemų tikra priežastis ne liga.


TinSoldier

Kiekvienas žmogus, kuris manosi esąs sveikas, iš tiesų būtinai ir yra sveikas?

klajunas

Mes čia kalbame ne apie sveikatos būklę, bet ką su tuo reikia daryti ir ko nereikia. Ir konkrečiai ką daro psichiatrai ir ar tai buvo būtina. Taktika dažnai tokia, kad patys padega ir šaukia, kad reikia gesinti.

TinSoldier

Ką su tuo reikia daryti ir ko nereikia, tiesiogiai priklauso nuo to, kas iš tiesų yra. O čia sveikatos būklė ir yra esminė: ar visi žmonės gali objektyviai, tiksliai ir teisingai įsivertinti saviškę.
 
Tačiau aš suprantu, kad susitarimo mes nerasim, kadangi psichikos ligas tu laikai ne natūraliais sutrikimais, tačiau piktybiškai sukeltomis pasėkmėmis. Aš su tuo tikrai nesutiksiu.

Tad, matydamas tokius, mano manymu, pavojingus teiginius viešoj erdvėj, kaip kad "jokiu būdu nesikreipkit į medikus", kad rami mano sąžinė būtų, palieku ir savo žinutę: kartais tie vaistai, uždarymai į psichiatrines gali išgelbėti gyvybes, gali sugrąžinti normalų gyvenimą.

Yra daugybė pavyzdžių, kai sergantys žmonės pražudo save, kitus, kai nebeištveria visų tų kančių. O to kartais galima išvengti. Tokios psichikos problemos, kaip ir bet kokios kitos organizmo ligos, yra neišvengiamos biologiniams organizmams (turiu omeny, rūšiai, o ne paskiriems individams). Ir, kad ir kiek daug trūkūmų turėtų dabartiniai gydymo metodai, tai yra geriausia, ką kol kas turime. Ir kartais tai gali būti vienintelis šansas padėti sau.


klajunas

Nesakau, kad nėra ligonių. Bet nesutinku, kad kiti visada yra geresnis kriterijus. Galų gale spręsti turi pats žmogus. Negalima be teismo sprendimo prievarta gydyti žmogaus. Tai prilygsta įtariamojo sulaikymui, kai be teismo leidimo gali laikyti tik 2 paras. Taip pat ligoninėje, bet teismo leidimo ir asmens sutikimo laikyti galima ne daugiau 2 paras. Teismas gali uždaryti stebėjimui 54 paroms ir tada daro išvada. Ilgiau laikyti be nuosprendžio uždarytą - neturi teisės. Žmogus kaip gydytis, ar gydytis renkasi pats. O kad galėtų įvertinti ar jis "sveikas", ar "normalus", ar ne, tam reikia disponuoti visapusiška informacija. Nes yra technologijos, su kuriomis galima imituoti šizofrenijos simptomus.

Kai žmogus įsivertina, tada turi teisę rinktis. Dažnai pasirenka klaidingai, nes neturi visos informacijos ir susigadina savo gyvenimą, nes šizofreniko diagnozė yra visų karjerų pabaiga. Todėl su gydymais reikia būti labai atsargiais.

Aš visą šią sistemą žinau iš vidaus ir mačiau tikrus šizofrenikus, netikrus, agentūrų žmones, slaptus agentus, kurie ten vykdo savo operacijas ir t.t. Čia nėra vien tik liga ir gydymas, prie to prilipę labai daug pašalinių struktūrų, kurios su medicina neturi nieko bendro. Todėl reikia būti atsargiems, tik iš priešingos pusės, su psichiatrais.

tadasas99

 Pirmiausiai jei prasai pagalbos tai daryk tai tinkamai, pvz pchikiatras nepades prievarta ar jei nebusi atviras.
 @klajunas kartais kalba ne apie senosios sistemos palikima, kaip pvz milicija radusi elgetaujanti zmogu uzdarydavo pchikiatrineje ligonineje, tokiu zmoniu dar ir siandiena ligoninese like, ju niekas nemeta i gatve, jiems patogus gyvenimas niekur eiti nenori, juis laiko lengvais ligoniais todel vaistu jiems neskiria.

klajunas

Citata iš: tadasas99  sausio 01, 2016, 13:53:25Pirmiausiai jei prasai pagalbos tai daryk tai tinkamai, pvz pchikiatras nepades prievarta ar jei nebusi atviras.
Psichiatras - nepadės, nes populiariausias gydymas yra cheminis. O vaistas - nuodas. Nekalbant jau apie visus šalutinius poveikius, ypač akatizinius, "gydoma" praktiškai su chemine lobotomija. Kitaip sakant slopinama sąmonė. Čia negydymas, bet savo problemų sprendimas, kai prileidi kokių vaistų ir žmogus miega visą parą.

Vienuoliktasis

Citata iš: tadasas99  sausio 01, 2016, 12:46:01suprasti tavo vidini pasauli tikrai joks daktaras nesugebes
Mat, tame ir esmė, kad tai, ką aš pasakojau, buvo ne tik mano pasaulis, o ir kitų, tačiau manęs gerai neišklausius, psichiatrė abejingai tik numykė, kad išrašys man vaistų, o jei ką - kreipkis į Kauną, nes ji nepakankamos kompetencijos.

Citata iš: TinSoldier  sausio 01, 2016, 12:47:36Autorius, apie kurį kalbi, Vilis Normanas. Deja, jau žuvęs, nuskendo Kaune.
Kaip gaila, net nežinojau...

Tiesa, panaši situacija. Mane psichiatrė sakė irgi siųs į Kauną pas psichiatrą, jeigu vaistai nepadės. Tai gerai, kad išsiverčiau ir be to, o būčiau pas jį vykęs panašiu metu kaip ir rašytojas - jis irgi pas psichiatrą Kaune vyko. Ir taip. Nemanau, kad jis nusižudė. Daug žinojo ir galvą turėjo, o tokie žmonės šiai sistemai nereikalingi.

Citata iš: TinSoldier  sausio 01, 2016, 12:47:36Tačiau visiems siūlyti nesikreipti pagalbos į medikus, manau, yra labai neatsakingas teiginys :) Kartais tai išgelbėja žmonėms gyvybes.
Aš siūlau, nes remiuosi savo patirtimi. O žmonės tegul patys sprendžia, ar verta, ar ne.

O kartais ir suluošina. Nors kažin, ar žodis „kartais" čia tinkamas. Kaip sovietmečiu neparankius žmones uždarinėjo ir šėrė vaistais, taip ir šiais laikais. Tik bijau, ar dabar ne daugiau atvejų, nei anksčiau.

Citata iš: TinSoldier  sausio 01, 2016, 13:33:18kartais tie vaistai, uždarymai į psichiatrines gali išgelbėti gyvybes, gali sugrąžinti normalų gyvenimą.
Vargu ar būnant apsinarkašinusiu zombiu yra normalus gyvenimas.

Vienuoliktasis

Citata iš: tadasas99  sausio 01, 2016, 13:53:25Pirmiausiai jei prasai pagalbos tai daryk tai tinkamai, pvz pchikiatras nepades prievarta ar jei nebusi atviras.
Tame ir esmė, kad buvau atviras ir vis tiek gavau piliulių.

tadasas99

Citata iš: Vienuoliktasis  sausio 01, 2016, 14:20:58
Citata iš: tadasas99  sausio 01, 2016, 13:53:25Pirmiausiai jei prasai pagalbos tai daryk tai tinkamai, pvz pchikiatras nepades prievarta ar jei nebusi atviras.
Tame ir esmė, kad buvau atviras ir vis tiek gavau piliulių.
As zinau tik tavo versijos tavo nupasakota vaizda, todel galbut mano pasisakymas nuskambejo skeptiskai.
 T.y. as tikrai nesigilinu i tavo istorija, ir rasau tik bendrom frazem.

TinSoldier

Citata iš: Vienuoliktasis  sausio 01, 2016, 14:20:58
Citata iš: tadasas99  sausio 01, 2016, 13:53:25Pirmiausiai jei prasai pagalbos tai daryk tai tinkamai, pvz pchikiatras nepades prievarta ar jei nebusi atviras.
Tame ir esmė, kad buvau atviras ir vis tiek gavau piliulių.
Turbūt nekeista. Psichiatrijos esmė ir yra gydymas piliulėmis. Yra kitų gydymo būdų (kurie šiaip turėtų būti visi derinami, o ne po vieną taikomi): psichologija, psichoterapija ir pan., kur ne piliulės esmė. Tačiau:

Citata iš: klajunas  sausio 01, 2016, 14:04:50Psichiatras - nepadės, nes populiariausias gydymas yra cheminis.
Vėlgi, čia galim nesutarti, kadangi nevisai sutariam ir dėl pačios ligos kilmės. Tačiau, jeigu laikytis požiūrio, jog visos psichinės ligos yra kylančios natūraliai, o ne sukeliamos išorinių technologijų ar pan., - tuomet cheminis gydymas turi racijos. Psichikos sutrikimai ir randasi dėl sutrikusios smegenų chemijos, dėl sutrikusios neuromediatorių veiklos ir pan. Tad, manau, pakankamai logiška, jog smegenų chemija ir bandoma atstatyti.

Tačiau sudėtingos ligos, tokios kaip, pvz, šizofrenija, nėra net dar super gerai ištirtos. Nėra efektyvaus gydymo. Tad ir tos piliulės, ta chemija, tikrai nėra panacėja. Tačiau, vėlgi, kol kas nelabai yra geresnių alternatyvų.

Citata iš: Vienuoliktasis  sausio 01, 2016, 14:12:00Vargu ar būnant apsinarkašinusiu zombiu yra normalus gyvenimas.
Tikrai taip ir nemanau. Tačiau gydymasis gali padėti sugrįžti į normalų gyvenimą. Arba bent jau normalesnį. Psichikos ligos yra daugybės įvairiausių formų ir sunkumų. Galbūt vienas žmogus gali su savo patirtimis asmeniškai susitvarkyti, tačiau kitas gali su grąžtu smegenis prasigręžti, kad tik išvarytų tuos balsus iš galvos.

Iš labai įdomaus ir vertingo pasakojimo, kaip šizofrenijos gydymas padėjo sugrįžti į normalų gyvenimą (https://www.ted.com/talks/elyn_saks_seeing_mental_illness) :

Kaip atsakė Raineris Rilkė, kai jam pasiūlė psichoterapiją: "Neatimkit mano demonų, kadangi bijau, jog tuo pačiu mane paliks ir mano angelai". Tačiau, kaip teigia toji Elyn Saks, tie demonai gali būti tokie gniuždantys, kad jau seniai visi angelai būna pabėgę.

Kartais nesigydimas gali tapti mirties nuosprendžiu, tad su siūlymais nesigydyti - reikia labai atsargiai.

Čia dar vienas įdomus ir vertingas pasakojimas į temą, kaip moteris tvarkėsi su balsais galvoje: https://www.ted.com/talks/eleanor_longden_the_voices_in_my_head  Čia jau labiau akcentuojamas ne narkašinimasis piliulėmis, o emocinis, psichoterapinis tvarkymasis.

Ir aš tikrai nepasisakau už tai, kad gydomi žmonės būtų tiesiog prišeriami vaistais, užglušinami ir nuzombinami. Suprantu, kad tai nėra sprendimas. Tačiau kompleksinis, racionalus, apdairus gydymasis yra būtinas. Tai yra raktas iš ligos.

Tiek iš jūsų, tiek iš daugybės kitų tai patyrusių ir perėjusių žmonių pasakojimų, gana akivaizdu, jog gydant dažnai pritrūksta kompetencijos, žmogiškumo, profesionalumo, atidumo ir atsidavimo iš medikų pusės. Žmonės iš tiesų prišeriami vaistų ir tiek. Tai yra blogai, ir net nesiruošiu to ginti.

Tačiau ką ginu, tai suvokimą, jog psichiniai sutrikimai ir ligos yra medicininės problemos ir su jomis atitinkamai turi būti elgiamasi.


klajunas

@TinSoldier vėlgi kalbi kaip racionalus išorinis stebėtojas, tikintis visuomenėje psichiatrų ir valstybės išplatintu mitu. Suprantu, kad dar jeigu tenka padirbėti ir propagandos srityje pačiam, tai čia viskas aišku. Su manim, sutinku, apie visas ligos subtilybes kalbėti beprasmiška, nes tu nežinai, kas tai yra, o aš žinau. Su tuo grąžtu gal ir žiaurokai čia, bet norisi pagąsdinti, ar ne? Bet taip aiškinti gali tik žmogus nesuprantantis kas yra balsai. Turbūt žiūrėjai Beautiful Mind ir apie šizofreniją semiesi informacijos iš filmų. Pirmiausiai jeigu nesi "šizofrenikas" kas yra balsai pasiklausyti galėtum youtube.com įvedęs simulated auditory hallucinations, bet čia atitikimas tikrai tik labai apytikris. Tokios būsenos kai norisi grąžtu gręžti būna tik haliucinozių metu, ir jos yra sukeliamos skaliarinės interferometrijos būdu operacijos stadijoje, kuri vadinasi "attack stage". Žmogus neprognozuojamas būna tik pradinėse stadijose, kai nepatyręs, ir agentūra jį bando prigąsdinti. Tai viena, o antra - vaistai haliucinacijų "neišgydo", jos būna pastoviai tik išimamas makabriškas elementas. Gyvenimo negrąžina niekas. Gyvena turėdami I arba II grupę, gaudami pašalpą arba pensiją.

TinSoldier

Citata iš: klajunas  sausio 01, 2016, 16:27:44<...> Su tuo grąžtu gal ir žiaurokai čia, bet norisi pagąsdinti, ar ne? Bet taip aiškinti gali tik žmogus nesuprantantis kas yra balsai.<...>
Praktiškai viską, ką rašiau, įskaitant ir pavyzdį su grąžtu, rašiau remdamasis būtent tai patiriančių žmonių pasakojimais, patirtimis, išgyvenimais, gydymosi istorijomis ir t.t.

Konkrečiai sakinys apie tai, kad buvo mėginta pragręžti skylę kaukolėje, paimtas iš Eleanor Longden pasakojimo, kurio nuorodą jau daviau: https://www.ted.com/talks/eleanor_longden_the_voices_in_my_head

Citata"Eleanor, you'd be better off with cancer, because cancer is easier to cure than schizophrenia." I'd been diagnosed, drugged and discarded, and was by now so tormented by the voices that I attempted to drill a hole in my head in order to get them out."

Aukštyn