Įdomūs NDE

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 28, 2013, 07:33:05

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

rugsėjo 28, 2013, 07:33:05 Redagavimas: rugsėjo 28, 2013, 08:03:36 by a.t.sielis
George Ritchie NDE, 1943 m. (vėliau dirbo psichiatru)



Viskas, ko George Ritchie norėjo, tai sugrįžti per Kalėdas namo ir pradėti mokytis medicinos.

Bet vietoje to, jis atsidūrė Jungtinių Valstijų Armijos ligoninėje, kosėdamas krauju dėl plaučių infekcijos su aukšta temperatūra.

Būklei blogėjant, jis buvo nuvežtas į rentgeno kabinetą. Čia jis prarado sąmonę. Vėliau Ritchie sakė: "Silpnai girdėjau kapitoną šaukiant seselei ir greitosios vairuotojui - 'Laikykit jį' "

Staiga jis atsidūrė ant lovos krašto. "Paskutinis dalykas, kurį prisiminiau, buvo stovėjimas prieš rentgeno aparatą".

Ritchie buvo įsitikinęs, kad turi nukeliauti namo į Ričmondą. "Kai ėjau pro skyriaus duris, žmogus, nešantis uždengtą padėklą, artėjo link manęs".

""Žiūrėk kur eini", pasakiau. Jis elgėsi taip, tarsi manęs nematytų ir negirdėtų. Perėjo tiesiai kiaurai pro mane."

"Tai nustebino mane ir privertė pasimesti, bet aš neturėjau laiko sustoti ir svarstyti šią painiavą. Turėjau nusigauti į Ričmondą."

"Išėjau pro lauko duris, ir kai tik tai padariau, su nuostaba pamačiau, kad esu 500 pėdų (170 metrų) virš žemės, ir keliauju baisiu greičiu."

Galiausiai jis sustojo paklausti kelio prie baltos kavinės su neonine iškaba lange "Pabst Blue Ribbon Bear". Ir antrą sykį tą vakarą tiesiai kiaurai pro jį praėjo žmogus.



"To jau buvo per daug. Kas ta krūva, kurią palikau lovoje Teksase? Man nepatinka ši minčių seka - žmogus neatsiskiria nuo kūno, nebent būtų miręs."

"Aš per jaunas mirti. Man tik 20 metų. Turiu gyvenimę padaryti daugybę dalykų. Turiu sugrįžti į tą ligoninę" - pagalvojo Ritchie.

Kai tik jis taip pagalvojo, paršvilpė atgal į ligoninės kambarį, kur ant po antklode esančio kūno piršto pamatė savo koledžo žiedą.

Jis bandė įeiti į savo kūną per bet kurią angą, bet nesėkmingai. "o Dieve, kur tu esi, kai aš taip pasimetęs ir išsigandęs?" - sušuko jis.

"Staiga atsitiko nuostabus dalykas. Lovos galvūgalyje pradėjo vis labiau ir labiau spindėti šviesa. Kažkas mano dvasinės esybės gelmėse pasakė: "Atsistok. Tu esi Dievo sūnaus akivaizdoje"."

"Iš lovos galvūgalyje spindinčios šviesos išžengė pati kilniausia būtybė, kokią tik teko pažinti."

"Ligoninės sienos išnyko, o vietoje jų buvo gyva viso mano gyvenimo panorama, kur pamačiau viską, ką kada nors esu patyręs."

Į Ritchie protą atėjo mintis. Ką jis padarė su savo gyvenimu? Ritchie atsakė: "Aš buvau Skautas Vanagas".

"Tai buvo dėl tavo šlovės. Bet ką padarei parodyti man?" paklausė būtybė.

Tada Rithie buvo išvestas iš kambario ir kartu su būtybe nuskrido pamatyti rojaus ir pragaro.

Pirmiausia, jie apsilankė bare. "Mačiau civilius ir aptarnautojus besilinksminančius geriant alų, vyną ir viskį."

"Mačiau ir kitas būtybes, kurios patyrė tą pačią problemą, kaip ir aš, kai bandė paimti gėrimą. Jų rankos praeidavo kiaurai pro stiklinę".

Bet kai žmonės pasigėrė, jie prarasdavo šviečiančią aurą ir dvasios įšokdavo į jų kūną. Ritchie suvokė, kad tai mirę alkoholikai, kurie savo priklausomybę nusinešė pro mirties slenkstį, ir tai buvo vienintelis būdas, kaip jie galėjo išgerti.

Kitur jis pamatė mirusius viršininkus, kurie aiškino savo darbininkams kaip atlikti darbą, ir mirusią motiną, kuri sekiojo paskui sūnų ir aiškino kaip jis turįs apsirengti. Žmonės ignoravo tas dvasias, nematė jų ir negirdėjo.

"Viena iš vietų kurią stebėjome buvo tarsi priėmimo stotis. Būtybės atvykdavo giliame hipnotiniame miege.

"Suvokiau, kad į tą padėtį jie save patalpino pagal savo tikėjimą. Ten buvo, ką pavadinčiau angelais, kurie dirbo stengdamiesi juos prabudinti ir padėti jiems".

Tada jam buvo parodytas pragaras. "Atvykdavo žmonės, kurie įvykdė savižudybę iš neapykantos, pavydo, kartėlio ir visiškos paniekos sau ir kitiems".

"Tai, ką pamačiau, sukėlė man tokį siaubą, kokio nepatyriau šiame gyvenime".

"Galima buvo suprasti, kad jie pilni neapykantos, apgavystės, melų, įsitikinimo savo teisumu, kuris artimas didybės manijai ir gašlaus seksualinio agresyvumo.

"Tai privertė juos atlikti visokiausius pasibjaurėtinus veiksmus vieni kitų atžvilgiu".

Jam prieš akis iškilo kita vietovė - muzikos konservatorija, pripildyta nuostabių garsų, ir vilties, džiaugsmo ir mokymosi jausmo.

Iš ten, jie iškeliavo iš planetos neįtikėtinu greičiu ir nuskrido į miestą, kur spindėdama švietė šviesa.

"Prie mūsų priartėjo dvi būtybės. Aš jaučiau meilę, srūvančią iš jų mūsų atžvilgiu. Jausdamas džiaugsmą, taiką ir laimę, pajaučiau kad tai visų vietų vieta - Rojus.

Richie vėl buvo ligoninės lovoje. "Atmerkiau savo žmogiškas akis. Įėjo leitanantė Retta Irvine."

"Gera, kad susigrąžinome tave, eilini Ritchie" - pasakė ji.

Vėliau Ritchie sužinojo, kad buvo paskelbtas mirusiu, bet jaunas skyriaus darbuotojas tvirtino kad matė jo krūtinę judant.

Gydytojas sutiko suleisti adrenalino į Ritchie širdį, ir ji vėl pradėjo plakti - mažiausiai po aštuonių minučių nuo tada kai sustojo.

Ritchie pasveiko, ir po 10 mėnesių, važiuodamas pro Vicksburg Misisipėje, pamatė baltą kavinę, su neoniniu ženklu "Pabst Blue Ribbon", kurį pirmą kartą matė per savo NDE.

Versta iš http://www.thefreelibrary.com/`I+was+flying+500ft+above+the+ground...but+my+body+was+in+a+hospital...-a061135055





http://books.google.lt/books?id=9jr1nh4xVaQC&printsec=frontcover&hl=lt#v=onepage&q&f=false

Citata iš: George Ritchie, "Return From Tomorrow"Kelias minutes Fredas buvo tiek supykęs, kad negalėjo žiūrėti man į veidą. "Jeigu taip smarkiai sirgai, kaip sakai", paklausė jis, žiūrėdamas į rudų ir žalių raštų kilimą, "kaip žinai, kad tai nebuvo kliedesiai?"

"Todėl, Fredai, kad šis patyrimas buvo kuo tikriausias man kada įvykęs dalykas. Taip pat, nuo to laiko turėjau galimybę tyrinėti sapnus ir haliucinacijas. Turėjau pacientų, kurie haliucinavo. Tiesiog nėra panašumo".

paragraf 78

Na va, depersonalizacijos pavyzdys.

a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  rugsėjo 28, 2013, 09:33:07
depersonalizacijos


O kas tai yra, "depersonalizacija"?

paragraf 78

Atsiskyrimo nuo kūno pojūtis ar išgyvenimas. Nieko mistiško, elementari neurofiziologija. Ji būna įvairaus lygio, nuo to kad kūnas jaučiamas kaip svetimas iki astralinių kelionių. Va pavyzdžiui keliavimas po astralą yra dirbtinai susikelta depersonalizacija. Šis sutrikimas būdingas kai kuriems sutrikimams, ala insultas, klinikinė mirtis, epilepsija, klinikinė mirtis ir t.t.

O tai kad jis pamatė kavinukę, kurią atseit pirmą kartą pamatė iškeliavęs iš kūno, tai greičiausiai jis jąą matė ir anksčiau, tik neįsiminė. Taip jau būna. Žmogus atsimena tik tam tikrus segmentus iš praeities, smulkmenų nepamena. Nebent tik pasąmoningai.

a.t.sielis

Taaaaip...,  :D :D

Neįtikina šie materialistiniai paaiškinimai dėl NDE ir OBE :)

paragraf 78

Visada naudojuosi Okamo skustuvo principu. Kam prisigalvoti visokių mistinių dalykų, jei yra paprastas paaiškinimas?
Kiek buvo atlikta tyrimų šioms sritims viskas rodo į tai jog čia veikia elementari neurofiziologija. Nei vienas tyrimas nepatvirtino nieko mistiško.
Žinoma, gal tau ir smagu viską mistifikuoti, bet kai yra racionalus paaiškinimas, nesuprantu kam čia vaikytis mistikos?

a.t.sielis

Įdomiai... :)

CitataKam prisigalvoti visokių mistinių dalykų


Argi mes prisigalvojame? Žmogus pasakoja, kas įvyko, o kai kurie bando neigti ir paaiškinti kitaip :)

paragraf 78

Na tai jei jo patirtis turi racionalų paaiškinimą, tai kam kalbėti apie anapusybę? Subjektyvi patirtis nieko neįrodo, juo labiau jei tai elementarios haliucinacijos :) Žmonės dažniausiai paprastus dalykus linkę mistifikuoti jei nesupranta jų veikimo principo. Anksčiau ir aš viską mistifikuodavau. Bet kai pasidomėjau giliau, patyrinėjau savo patirtis, tai labai abejoju ar jos buvo mistinės.


TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 28, 2013, 09:55:54
Įdomiai... :)

CitataKam prisigalvoti visokių mistinių dalykų


Argi mes prisigalvojame? Žmogus pasakoja, kas įvyko, o kai kurie bando neigti ir paaiškinti kitaip :)


Tai ne patirtis prisigalvojat, o prisigalvojat mistines patirčių priežastis :) Bet prisigalvojat :)

Tuo labiau, jog yra daugybė atvejų, kai vadovėliniai NDE ir OBE patiriami net nemirštant, o, pvz, patiriant dideles G apkrovas centrifūgose(kur pilotai treniruojami). Ir kitaip būdais galima patirti: http://english.pravda.ru/science/mysteries/07-09-2007/96865-near_death-0/ , http://io9.com/5916403/how-to-have-a-near-death-experience

Ir dar + yra įrodyta (neberandu tyrimo nuorodos. bet kažkur forume jau esu numetęs jį), jog visi NDE ir pan. potyriai vyksta ne smegenims išsijungus - numirus, tačiau išsijunginėjant, ir įsijunginėjant. Vis dėl to, sąmonė nėra kažkoks jungiklis, kur, pist, - paspaudei ir nebėra. O kritinėmis sąlygomis, smegenims patiriant milžinišką stresą, ir dar po truputį išsijunginėjant - jos maža ką gali prikurti.

O visi sutapimai su, tipo, "mačiau šitai miręs pirmą kartą, ir tik po to realybėje pamačiau" ar pan. - tas pats, kaip ir su sapnais. Smegenys nuolat bando užpildyti atminties spragas, surišti atminties epizodus į istoriją, iš pasąmonės prikeliant neįsisamonintus vaizdus ir pan. Kaip ir gali susidaryti iliuzija, jog sapnas "išsipildė", ar kad sapne matei žmogų, o po to tokį pat realybėje - lygiai taip pat ir su NDE.

a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  rugsėjo 28, 2013, 10:24:05
Na tai jei jo patirtis turi racionalų paaiškinimą, tai kam kalbėti apie anapusybę?

Nori pasakyti, kad anapusybė yra iracionali? Arba žinios apie anapusybę/amžinybę yra iracionalios?

Berods, temoje "Lennox vs Dawkins" nuosekliai buvo prieita filosofinio pagrindimo, kad materialistinis visatos aiškinimas yra iracionalus, ir tik tas paaiškinimas, kuris pripažįsta visko pradžia (Aukščiausiąjį) Protą - gali būti racionalus, ir taip visata įgauna prasmę bei suprantamumą.

Todėl anapusybės nagrinėjimas darytinas sistemiškai, racionaliai, moksliškai, o žinios apie anapusybę - labiau racionalios, negu materialistinė pasaulėžiūra.

CitataSubjektyvi patirtis nieko neįrodo, juo labiau jei tai elementarios haliucinacijos :)


Taip, subjektyvi patirtis nieko neįrodo. Arba, greičiau, nėra galutinis įrodymo šaltinis. Kiek suprantu iš savo susipažinimo su metafizine sfera, tam, kad patvirtinti patirtį apie anapusybę, yra kompleksiškas metodas: šventraščių ir šventųjų liudijimai. Kodėl? Todėl, kad šventraščiuose sukaupta patikima žinių apie anapusybę visuma. Yra tarpusavio tikrinimas: šventraščiai tikrina/patvirtina šventuosius (jų išsakomus suvokimus ir patirtis), o šventraščius - šventieji. Ir viską tikrina Aukščiausioji Esybė, bei Savo valia įtvirtina Tiesą. Tai vyksta ilgus amžius, netikri dalykai atkrinta.

Iš NDE patirčių, tai kas atitinka tą sukauptą žmonijos transcendentinę patirtį, gali būti priimta, kas neatitinka - kelia klausimų/abejonių.

Plius, viskas gali būti nagrinėjama filosofiškai ir logiškai, bei atsižvelgiant į šiapusinę jutiminę/empirinę žinių bei faktų visumą.

---

Citata iš: TinSoldier  rugsėjo 28, 2013, 10:30:42
Tai ne patirtis prisigalvojat, o prisigalvojat mistines patirčių priežastis :) Bet prisigalvojat :)


To irgi neprisigalvojam, bet perimam iš anapusybę nagrinėjančių šaltinių (pvz. religija, filosofija ir t.t.). Pvz. aš nieko neišgalvoju iš to, ką kalbu. Viską sužinojau iš vienokių ar kitokių šaltinių, ir tiesiog pakartoju, bei bandau rasti sintezę/praktinį pritaikymą, konkrečiau nagrinėti kaip tai liečia mūsų stebimą faktologiją.

CitataTuo labiau, jog yra daugybė atvejų, kai vadovėliniai NDE ir OBE patiriami net nemirštant, o, pvz, patiriant dideles G apkrovas centrifūgose(kur pilotai treniruojami).


Žr. mano post'ą čia: http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2179.msg40635#msg40635

CitataIr dar + yra įrodyta (neberandu tyrimo nuorodos. bet kažkur forume jau esu numetęs jį), jog visi NDE ir pan. potyriai vyksta ne smegenims išsijungus - numirus, tačiau išsijunginėjant, ir įsijunginėjant. Vis dėl to, sąmonė nėra kažkoks jungiklis, kur, pist, - paspaudei ir nebėra. O kritinėmis sąlygomis, smegenims patiriant milžinišką stresą, ir dar po truputį išsijunginėjant - jos maža ką gali prikurti.


Tai kad neįrodyta, tai greičiau tuščios spėlionės, bandant viską paaiškinti materialistiškai. Gėdingos, apgailėtinos spėlionės, mano požiūriu.

Kad smegenys slopdamos kažką gali prikurti - neatlaiko kritikos ir neatitinka faktinių liudijimų. Jeigu jos slopsta, jų veikla dėl organizmo nepajėgumų jas aprūpinti, artėja link veiklos sustojimo. Tada tai, ką smegenys kuria, turėtų prarasti efektyvumą ir galią. Tuo tarpu, liudijama apie pranašesnę sąmonės funkciją nei esant fiziniame kūne. Ir nereikia atsakant pasakoti apie tai, kad smegenys, "nujausdamos" savo išsijungimą, sugeneruoja didelį paskutinio aktyvumo plūpsnį. Eilinės šiuolaikinės pasakėlės. Jie tiesiog nežino, kas vyksta su smegenimis ir kokios galutinės priežastys, ir neatsakingai kuria bet kokias hipotezes.

Vėlgi, tūkstantį kartų reiktų pakartotinai klausti, kad išryškinti NDE (ir realistiškų/patikrinamų OBE per NDE) materialistiškų vertintojų logikos trūkumą - ar gali video kamera nufilmuoti save iš šalies? Ar gali asmuo, būdamas savo fiziniame kūne, pamatyti save iš šalies? Tokia percepcija yra neįmanomybė esant tame erdvės taške (smegenyse, fiziniame kūne). Tik asmeniui palikus tą erdvės tašką, ir perėjus į kitą erdvės tašką įmanoma tokia percepcija. Kalbame ne apie menamą percepciją, kurią konstruoja iš atminties, bet apie realią, einamu laiku vykstančią percepciją, kuri gali būti patikrinama. Beje, AWARE (pagrindinis mokslininkas: Sam Parnia) tyrimas, kurio rezultatai pasirodys neilgai trukus, kaip tik bandė patikrinti tos percepcijos realumą, per didesnį kiekį tiriamųjų. Iki šiol tai patvirtino paskiri atvejai, tyrimai tik įsivažiuoja.

a.t.sielis


a.t.sielis


Ezekiel

Kodėl projektas "AWARE" neaptiko nei vieno NDE įrodymo, tačiau yra įspūdingi anekdotiniai pranešimai apie tokias patyrius?

a.t.sielis

Citata iš: Ezekiel  birželio 04, 2015, 17:49:15
Kodėl projektas "AWARE" neaptiko nei vieno NDE įrodymo, tačiau yra įspūdingi anekdotiniai pranešimai apie tokias patyrius?


CitataThe results of the Aware study immediately highlight the key problem with this kind of research: it's very hard to get enough data. Over four years, the study recorded a total of 2,060 cardiac arrests. (There were more than that, but the researchers weren't able to record them all.) Of those patients, 330 survived, 140 of whom were judged well enough to be interviewed and agreed to participate. Of those 140, 101 made it past a screening interview; the others were unable to continue, "predominantly due to fatigue." Of those 101, nine remembered experiences that counted as an NDE on the Greyson scale, and two remembered an out-of-body experience. Of those two, one became too ill to interview further. That left just one subject who could recount what he'd seen in detail.

That one case is tantalizing. The patient, a 57-year-old man, described floating up to a corner of the room, seeing medical staff work on him, and watching himself be defibrillated. According to Parnia's paper, several of the details he described checked out. What's more, after triangulating the patient's description with the workings of the defibrillator, the researchers think he may have seen things that happened for as long as three minutes after his heart stopped.

If true, that would be remarkable. On an EEG, the brain typically flatlines within about 20 seconds of the heart stopping. Cardiopulmonary resuscitation gets enough blood flowing to slow cell death, but not enough to fire up the brain. Unlike the brain of someone under anesthetic or in a coma, this patient's brain should have completely switched off until his heart started beating on its own again.

Still, the clinching evidence remains elusive. Even though the Aware study's hospitals collectively installed about 1,000 shelves with the special images at various locations, only 22 percent of the cardiac arrests happened somewhere with a shelf nearby. The star patient's wasn't one of them.

http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/03/the-science-of-near-death-experiences/386231/


Tikriausiai sakydamas "įrodymo", turi galvoje OBE, kuriame figūruoja patikrinami fizinės realybės patyrimai.

Pagal mane, kaip tyrimo sritis NDE yra nepalanki tokiam tyrimui, koks būdingas gamtamoksliui. Ji visiškai nekontroliuojama. Todėl rėmimasis tik atvejais joje visai natūralus pagal sritį. Ir nebuvimas sistematiškai patvirtintų atvejų nėra labai reikšmingas šiai tyrimų sričiai. Šiame AWARE tyrime, statistika ir galimybės buvo negailestingos tyrėjų ambicijoms gauti sistematišką patvirtinimą.

Ezekiel

Citata iš: TinSoldier  rugsėjo 28, 2013, 10:30:42
Vis dėl to, sąmonė nėra kažkoks jungiklis, kur, pist, - paspaudei ir nebėra. O kritinėmis sąlygomis, smegenims patiriant milžinišką stresą, ir dar po truputį išsijunginėjant - jos maža ką gali prikurti.

O visi sutapimai su, tipo, "mačiau šitai miręs pirmą kartą, ir tik po to realybėje pamačiau" ar pan. - tas pats, kaip ir su sapnais. Smegenys nuolat bando užpildyti atminties spragas, surišti atminties epizodus į istoriją, iš pasąmonės prikeliant neįsisamonintus vaizdus ir pan. Kaip ir gali susidaryti iliuzija, jog sapnas "išsipildė", ar kad sapne matei žmogų, o po to tokį pat realybėje - lygiai taip pat ir su NDE.


Kiek pamenu pilotų pasakojimus kai kraujas nepatekdavo į smegenis ir sąmonė dingdavo iškart - jokių haliucinacijų ir prisiminimu tuo momentu. Beto mokslininkai rado vietą smegenyse, kuri stimuliuojama staigiai išjungia sąmonę (ar bent tas sąmoningumas neprisimenamas).
Nustojus kraujotakai smegenys gali būti ne visai nustoja veikti, tik aparatai nepakankamai jautrus aptikti aktyvumą. Tačiau ar įmanoma tokiais atvejais vaizduotė, sudėtingos haliucinacijos? Žinau iš savo patirties, kad kai smegenys negauna kraujo pirmiausiai dingsta, siaurėja vaizdas ir prislopsta garsas - matyt tam reikia daugiausiai energijos.

Aukštyn