Veidmainystė: 5 kaukės ir 10 būdų kaip atpažinti piktybišką apsimetėlį

Pradėjo Creative, gegužės 17, 2019, 19:30:37

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Creative

gegužės 17, 2019, 19:30:37 Redagavimas: gegužės 17, 2019, 21:54:42 by Creative



Vaikystėje mus mokina ne apgaudinėti, ne meluoti ir kartu draudžia sakyti pažįstamai tetai, kad ji gan storoka. Mokykloje įtikinėja, kad žinios padės prasimušti gyvenime. Ofise kviečia prie atviro pokalbio su vadovybe ir atleidžia pirmąjį drąsuolį uždavusi klausimą. Visa tai skirtingos veidmainystės briaunos. Bet veidmainystė dabar - vienintelė tarpusavio santykių norma sociume.

Kas tai veidmainystė
Veidmainystė - tai sąmoningas apsimetimas žodžiuose ir elgesyje, siekiant savanaudiškų interesų.
Reiškiasi nesutapimu elgesio ir  veiksmų tikroms mintims, tikslams, interesams, motyvams. Kartu tai būtinas instrumentas socializacijai, palaikymui gerų santykių su aplinkiniais. Veidmainystė leidžia visuomenei paslėpti savo trūkumus, todėl ji yra teisiama ir prašoma vienu metu.

Faktai apie veidmainystę:
Naujame Testamente veidmainystė pripažįstama „dviduše nuodėme" ir  grasinama pirmu pataikimu į pragarą. Neigiamas veidmainių elgesys buvo toks: suprantama, kad šitie žmonės pasninkauja, meldžiasi, duoda prašančiam pinigus ne pagal širdies šauksmą, o kad ATRODYTI  prieš kitus žmones. Apsimetimas - tai priešingybė nuoširdumui, be kurios neįmanoma nuodėmes atgaila. O neatgailaujantys nusidėjėliai niekada nepateks į rojų.

Klasikinėje graikų kalboje „veidmainystė" buvo naudojama išskirtinai teatriniuose veiksmuose. Verčiama kaip „žaisti", „daryti vaizdą". O veidmainis - tai aktorius, žaidžiantis su kauke. Nors profesionaliais apsimetėliais visada buvo laikomi aktoriai, pirkimų-pardavimų visuomenėje daugelis profesijų reikalauja virtuoziško mokėjimo naudotis veidmainystės menu. Tai diplomatai, politikai, pareigūnai, advokatai, reklameriai.

Liaudies išmintis taip pat smerkė veidmainius. Patarlės „minkštai kloja, tik kietai miegoti", „kreivas nebėda, o vargas kreivadušis" tiksliai apibriežia kas yra veidmainystė. Kada nenuoširdus žmogus visaip bandys jus įtikinti bendradarbiauti ar pasitikėti juo, o paskui visas naudas pasiims sau. O jus ne šiaip sau  liksit be nieko, bet dar galite pamesti pinigus arba aplinkinių pasitikėjimą.

Literatūroje veidmainystė buvo būtinas charakterio bruožas daugelių antiherojų. Rusų literatūroje dažniausiai šiuos herojus aprašė Gogolis, Čehovas, Saltikovas-Šedrinas, Bulgakovas. Pagal labiausiai cituojamą veidmainių devizą „Įtikti visiems žmonėms be išimties" gyveno Gribojedovo herojus ir daugelis kitų kyšininkų, biudžeto vagių, pataikūnų, sukčių ir skundikų iš kitų kūrinių.


5 veidmainystės kaukės
Daugelis veidmainystę priskiria prie neigiamų moralinių savybių, o apsimetėliams pažada baisias bausmes. Bet mokėjimas slėpti savo tikruosius jausmus ir emocijas yra pagrindinis gerų manierų kriterijus, o noras sakyti tik tai tiesą vadina huliganizmu. Kartais užsidėtos vaikystėje veidmainystės kaukės suauga su savo nešiotoju ant tiek, kad žmonės net suaugę nesupranta kad veidmainiauja.

Kaukė Nr 1. Bausmės baimė
Veidmainystė iš baimės būti nubaustam - apsauginė psichikos reakcija, kuri gali pasirodyti netgi po daugelio bandymų atsikratyti trūkumo.

Kaukė Nr 2. Baimė tapti pajuokos objektu
Veidmainystė iš baimės būti išjuoktam kartais pavirsta labiau rimta forma - socialiniu nerimu, katagelofobija.

Kaukė Nr 3. Kultūros vertybė
Kultūrinė veidmainystė - tai atitikti kultūrines normas, būtina žmogaus savybė, būti priimtam visuomenėje.

Kaukė Nr 4. Žudanti tiesa
Mandagi veidmainystė - tai tiesa, pasakyta tokiais žodžiais, kuri ne kurtina žmogaus, o pralinksmina arba suteiks vilties.

Kaukė Nr 5. Godumo vardan
Dviveidiškumas arba savanaudiška veidmainystė išgryninta  - daugiausiai peikiama, klasikinė nuodėmė.


10 ženklų padedančių atpažinti piktybišką veidmainį
Pojutis, kad atrodytų malonus, mandagus ir besišypsantis pašnekovas nekelia pasitikėjimo, daugelis prirašo tai savo intuicijai. Bet ne visada nemalonus mums žmogus yra piktybiškas apsimetėlis. Psichologai pateikė špargalkė kaip juos atskirti.

10 ženklų, pagal kuriuos galima atskirti veidmainį nuo nuoširdaus žmogaus. Veidmainis:
1. Gerbia tik „stipriuosius pasaulyje", bet nepagarbiai elgiasi su paprastais žmonėmis.
2. Pastoviai kritikuoja kitus ir aukština save, bet niekada nepasakys palaikymo žodžio, nuoširdaus susižavėjimo.
3. Apkalbinėja ir išsisukinėja, bet tikros nuomonės nepasako net tiesiai paklausius.
4. Padeda tik tada kada žino, kad ši pagalba atneš dividendus.
5. Naudoja pataikavimą ir nepamatuotą girimą, kaip pagrindinis savu planų realizavimo instrumentas.
6. Pažada, siūlo pagalbą netgi tada, kada jo neprašo, bet galiausiai neišpildo nieko pažadėto.
7. Stengiasi atkreipti dėmesį savo personai pasakojimais apie gerus darbus, paaukojimus, pagalba.
8. Pastoviai meluoja, netgi tada kai yra šalia senų pažįstamų, ar pagautas meluojant.
9. Klastingai atskleidinėja kitų paslaptis ir nejaučia dėl to jokio apgailestavimo ar gėdos jausmo.
10. Vieną ir tą patį faktą pateikia skirtingai, prisitaiko prie visuomenės nuomonės savo naudai pasiekti.


Geriausia priemonė prieš tokį elgesį yra sveikas protas ir humoras, kuris leidžia su ironija žiūrėti į savo ir kitų elgesį.


-------
https://wikigrowth.ru/chto-takoe/litsemerie/

braske988

O jums būna, kad tarkim važiuojate autobusu ir pradedate galvoti apie visatos dydį ir žmonių kiekį ir tada pasijaučiate kaip simuliacijoje? Labai keistas jausmas ar manote jis galėtų ką nors reikšti?

Aukštyn