Senuju civilizaciju zinios ir technika(?). Is kur jos?

Pradėjo Teroras, balandžio 28, 2013, 19:37:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Iš kur žinios ir technika? Iš kur idėjos, metodai ir technologijos?

Šiaip, kai pagalvoji, jeigu papasakotum senovės žmogui apie tai kas dabar dedasi pas mus: kad tūkstančiai fūrų važinėja keliais 90 km/h greičiu, prikrautos tonas sveriančių krovinių, ir visokius kitokius įprastus šiandieninio gyvenimo atributus, tai jis irgi be galo nustebtų. Jam atrodytų neįmanomi ir neįtikėtini dalykai savo parametrais ir mastu.

Tai parodo, kiek reliatyvus yra mūsų turimas akiratis, priklausomai nuo mūsų gyvenamo laikmečio. Panašiai kaip prožektorius iš tamsos išplėšia ribotą apšviestą vaizdą, taip tai kas įprasta ir įmanoma šiais laikais, atrodo neįprasta ir neįmanoma kito laikotarpio parametrais ir vice versa.

Pavyzdžiui, daug senų kultūrų teigia apie gana dažnus visuomenės elito kontaktus su aukštesnio lygmens esybėmis. Šiais laikais tokie teiginiai daugiau nurodo į psichinių ligų simptomus, į marginalus.

Kokie nors raštai aprašo stebuklingus išgydymus. Šiais laikais stebuklus daro moderni chirurgija - prisiūna rankas, ir t.t.; kas toliau dar bus, pamatysim - žmogaus kūno jungtys su informacinėmis technologijomis ir t.t.. Rezultatai stulbinantys abiem atvejais, tik metodai skirtingi. Pirmuoju atveju, neapčiuopiama galia, kuri priklauso nuo ją naudojančios asmenybės vidinio lygio (dieviškumo). Antruoju atveju, didelės bendruomenės bendrų empirinių pastangų rezultatas, metodus naudojantis asmuo teturi būti geras siauros srities specialistas, ir jo rezultatai bus efektyvūs (arba ne, pvz. vėžys ir kt. ligos - didelė problema).

Tai išeinant iš tokios perspektyvos, jeigu senovės civilizacijų pasiekimuose iš tiesų yra nepaaiškinamų dalykų, tai galima manyti, kad gali veikti aukštesnės esybės, žinios ir metodai gaunami iš aukščiau, arba veikiantys asmenys turi daugiau nepaprastų asmeninių galių, priklausančių nuo vidinio lygio.

Jeigu šis kosmosas yra sukurtas, tai kaip ir bet kurį sukurtą daiktą, jį galima naudoti. Tereikia instrukcijos, kaip tai daryti, ir viskas veiks. Kūrėjai aukšto lygio asmenybėms gali suteikti tą instrukciją, ir vualia - galima be technikos kilnoti akmenis, susižinoti be interneto ir t.t. Ar tai keista? Ne mažiau keisti ir šiuolaikiniai reiškiniai, kaip pvz. per radijo bangas perduodama informacija ir t.t. Bet kuriuo atveju visa tai tėra vienokios ar kitokios manipuliacijos materija. Tai kodėl senovės žmogus negalėjo turėti efektyvių ir specializuotų gebėjimų manipuliuoti materija įspūdingais parametrais, tik kitaip nei mes?

Teroras

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 30, 2013, 16:48:33
Tai kodėl senovės žmogus negalėjo turėti efektyvių ir specializuotų gebėjimų manipuliuoti materija įspūdingais parametrais, tik kitaip nei mes?


Tai tada kyla klausimas: kur, kaip, kada ir kodel tos zinios ir galimybes dingo?

a.t.sielis

Geras klausimas, kodėl dingo.

Degradacija. Jeigu žmonės nesistengė perimti vieni iš kitų, vieni iš kitų, pradėjo neturėti aukšto vidinio lygio, moralinių ir kt. savybių, tai tada tie aukštesnio lygmens dalykai tapo prarasti ir nebeatgaminami. Dėl degradacijos niekas iš aukštesnio  lygio esybių nenori turėti reikalų su žmonėmis. Apart kai kurių išimčių, kaip pvz. apsireiškimai religijose, bet tai kitas dalykas. Tokios galios ir žinios pavojingos, ne mažiau pavojingos negu atominė bomba. Todėl moralę praradusi žmonija negali jų turėti.

Bet šiaip čia hipotetinis svarstymas. Jeigu viską galima paaiškinti, tai nieko nėra tada antgamtinio. Bet jeigu neįmanoma, tada visai realus alternatyvus variantas. Jeigu dabar žmonės, ne kažin kokio išmanymo ir moralinio lygio, geba įspūdingai manipuliuoti materija, tai kodėl kažkokio superišmanymo žmonės ar būtybės negalėtų turėti dar įspūdingesnių sugebėjimų, kažkur visatoje ar kažkuriais laikais, nebūtinai istoriškai atsekamais?

Marius

Turiu savo versija kodėl galėjo dingti.Tarkim tas kažkokias technologijas(instrumentus/mechanizmus) atskride ateiviai(Dievai) dėl kažkokių priežasčių davė žmonėm ir pamokė kaip elgtis,bet tuos ''instrumentus'' ar ''instrumentą'' turėjo vienas,ar keli žmonės ir tik tam tikros religinės ar visuomenės statuso(vadas,žinys,ar dar kas) turėtojai ir tie ''instrumentai'' nebuvo paplite,kaip dabar pvz kokie mobilus tel. ar koks tv.todėl laikui bėgant jie buvo prarasti,arba tiesiog susigražinti ''dievų'' atgal. Na bent jau aš manau būtų toks variantas logiškiausias.

paragraf 78

Logiškiausias atsakymas būtų tai jog jokio super išsivystymo nebuvo, kaip kad sako istorikai, o ateivių duoti instrumentai tikrai logika nedvelkia :)

Marius

Na aš logika ėmiau pagal situacija,kurioje ateiviai ta technika butų dave,neteigiu kad davė,ar nedavė:-)

a.t.sielis

Kiek esu skaitęs, tai aukštesnio lygio sugebėjimų jų turėtojas nemokydavo netinkamo asmens. Nesant tinkamų asmenų, viskas, karantinas, tie dalykai tampa neprieinami. Kada nors gal vėl taps prieinami, bet tam žmonija turės prieiti kitos kokybės sąmonę. Dabartiniams nenaudėliams tikrai negalima tokių dalykų duoti :)

Ezekiel

#22
gegužės 30, 2013, 18:42:12 Redagavimas: gegužės 30, 2013, 18:45:02 by Ezekiel
Apskritai gamta kūria tokias aukštas technologijas, kurių negali pasiekti net šiuolaikinis mokslas, o jei žmogaus kūną lyginti su mašina tai yra nuostabi ir sudėtingiausia technologija. Jis gali pats augti, reprodukuotis ir taisytis. Bet žmogus nėra šiaip sau mašina, o dar susietas su aplinka, veikia simbiotiškai su visa gamta. Pagal morfogenine teorija sąmonė net nėra lokali, o susieta su visu erdvėlaikių, egzistuoja nekūniška organizuojanti jėga.

Dažnai pamirštama žmonijos praeities turtingos žinios ir dėl to bandoma paaiškinti ateivių įsikyšimu. Žmogaus protas yra labai galingas, tačiau dėl nelaimingos istorijos jo galimybės buvo suvaržytos. Žmonės prarado telepatinį jutimą, o žemesnio intelekto gyvūnai šį gebėjima moka naudoti. Žmgaus vaizduotė sugeba atlikti sudėtingus skaičiavimus, kurti 3D halogramas, bet buvo pereita prie liniuočių, matematinių formulių, sunkiai suprantamų skaičiavimų ir bendravimo per simbolius verbaliai ar per raštus. Per pąsamonė, vaizduotę ateina informacija, kurios niekaip kitaip negalėtume sužinoti.
Intuicija daug galingesnė už intelektą.

paragraf 78

O jums neatrodo, kad keliate niekuo nepagrįstas teorijas?
Ar čia iš serijos: oficialus mokslas surengė sąmokslo teoriją ir nesąko, kad buvo kažkoks super uber technologijų lygis?
Ar matėt nors vieną rimtą šaltinį kuris apie tai kalbėtų?
Va iš kur pavyzdžiui ištraukėt tokį teiginį:
CitataŽmonės prarado telepatinį jutimą, o žemesnio intelekto gyvūnai šį gebėjima moka naudoti.


Tokiais nepagrįstais teiginiais svaidosi tik ezoterinė literatūra, iš oro traukdama faktus kuriais kažkodėl kai kurie žmonės tiki.
Ateiviai? Kur įrodymai? Erikas fon Danikenas pasakė? Didesnio pritempinėtojo ir faktų klastotojo reikia dar paieškoti. O vistiek atsiranda juo tikinčių.
Keista man visa tai.
Žinoma, norit, tikėkit, niekas netrukdo, bet gal nepristatinėkite to kaip realios istorijos? :)

a.t.sielis

Dar viena mintis: iš kur nepaprastos galios ir ar jos gali būti veiksmingos?

Žmonės žiūri filmus kinoteatre, ir kartais verkia, kartais juokiasi. Yra paveikumas. Atrodo, tai kas nėra grynai materialus reiškinys (meniniai vaizdai, prasmės) galiausiai išsireiškia kaip empirinis faktas (ašarų vanduo, arba juoko garsas).

Senovės žmonės suprato aplinką kaip asmenybes. Vandenį atstovauja kažkokia asmenybė, dieną atstovauja, naktį atstovauja, dangų, žemę, vėją, lietų, žaibą, ir t.t. ir t.t. Jiems nėra nieko, kas būtų beasmeniška.

Taigi, žmonių, kaip asmenybių santykis su tomis asmenybėmis. Ryšys asmuo-asmuo. Jeigu sugebi kažką pasakyti, ar bendrauti kažkokiu būdu su tomis asmenybėmis, viskas gali pasireikšti galiausiai empiriškai, kaip tame palyginime apie kino poveikį. Turėti tokį stiprų santykį.

O tai ir pagrįsta: šiuolaikiniai žmonės žiūri į aplinką kaip į objektišką, beasmenę. O senovės žmonės žiūrėjo kaip į asmenybes. Todėl galima daryti išvadą, kad jų tas ryšys asmuo-asmuo buvo labiau išvystytas. Atitinkamai, galimos kitokios prigimties žinios ar sugebėjimai.

Pakankamai rimti šaltiniai aprašo tokius dalykus, kaip minčių skaitymas, vaikščiojimas vandeniu, įsakinėjimas gamtos jėgoms, medžio nudžiovinimas, vandens išskėlimas iš uolos, numirusių prikėlimas ir kt.

Net ir šiais laikais šamanų metodai ar kaimo bobučių rožės užkalbėjimas suveikia.

Grįžtant prie palyginimo su menu, tai šiais laikais pasaulyje daug kičo, tikro meno mažai. Bet jis yra, ir yra aprašomas. Analogiškai, senovės pasaulyje šiuo atžvilgiu irgi galėjo būti daug "kičo": žyniavimo neturint jokių sugebėjimų. Bet senovės šaltiniai raportuoja ir įspūdingus atsitikimus, panašiai kaip šiais laikais raportuojama apie kokį nors tikrai paveikų meno aktą. Tikros ir netikros žvaigždės, Cicinai ir Mocartai. Visai tikėtina, kad tarp netikrų istorijų iš senovės ateina vienas kitas tikras raportas. Kas jiems padarė realų įspūdį, jie ir raportavo. Šiais laikais daug kalbama: tas ir tas nuveikė tokius ir tokius ir tokius dalykus. Kažkas sukūrė oro balioną, kažkas lėktuvą, kažkas elektros lemputę. Tai nėra fantazijos, nors senovės žmogui tai atrodytų totalūs mitai - jeigu taip nukeliauti į praeitį ir jam pasakoti šitus dalykus, jis sakytų, "kas čia per vardai ir kas čia per dalykai?" Analogiškai, kodėl senovės raportus reiktų nurašyti kaip nerimtus? Be jų, kitų šaltinių nėra.

paragraf 78

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 30, 2013, 22:09:43
Senovės žmonės suprato aplinką kaip asmenybes. Vandenį atstovauja kažkokia asmenybė, dieną atstovauja, naktį atstovauja, dangų, žemę, vėją, lietų, žaibą, ir t.t. ir t.t. Jiems nėra nieko, kas būtų beasmeniška.


Taip pasaulį suvokė tik panteistinės pasaulėžiūros kultūros, kurių nebuvo taip daug. Dauguma žmonių senovėje nebuvo linkę suasmeninti negyvojo pasaulio

a.t.sielis

Na, graikai turėjo savo dievus ir deives atitinkamai (žemės, vandens, ir t.t. ir pan.), romėnai turėjo, egiptiečiai turėjo, persai turėjo, mezopotamija turėjo, senovės lietuviai turėjo, indėnai turėjo. Bendra tendencija aiški.

paragraf 78

Dievai taip, tačiau jie buvo atsakingi už tam tikrus dalykus, o tų dalykų nei vieni nesuasmenino. Tarkime medį globoja dievybė, bet pats medis nelaikomas asmeniu

a.t.sielis

#28
gegužės 30, 2013, 22:38:01 Redagavimas: gegužės 30, 2013, 22:52:02 by a.t.sielis
Taip, to ir nesakiau, bei neturėjau galvoje.

Tarkim vanduo. Pirminis - vandens dievas, o vanduo yra išorinis pasireiškimas, substancija, kurią valdo vandens dievas. Nori kažką nepaprasto padaryti su vandeniu - kreipiesi į vandens dievą. Arba į santechniką ;)

Pvz. žmogus verkia. Ašaros yra negyvas dalykas, bet pats žmogus - gyvas. Žmogaus kūnas sudarytas iš negyvos medžiagos (vanduo, baltymai, etc.), bet jo ląstelės gyvos ir pats žmogus - gyvas.

Taigi, kreipiamės į gyvą asmenybę, kuri nėra tapati empirinei negyvai substancijai, bet sėkmingo santykio įtaka pasireiškia iki tos empirinės substancijos.

Prisiminė senovės žmonių ritualai, kuriais siekta iššaukti lietų ir pan.

O šiaip - arčiau žemės - daugiausiai istoriniai reliktai stebina nebent savo užmoju. Dar ir dabar romėnų statyba yra įspūdinga savo vadybiniais ir technologiniais uždaviniais.

Bet iš kur tarkim gauti tikslias žinias, astronomijos, matematikos ir kt., reikalingas kažkokioms senovinėms technologijoms. Galima svarstyti dar tarpinį variantą. Įkvėpimas. Va, Einšteinas stengėsi, galvojo, galiausiai kažką susapnavo. Ir taip gimė reliatyvumo teorija. Tai senovės žmonės irgi nebuvo kvailiai matyt, irgi stengėsi ir mąstė, gal kažką "susapnavo". Viziją kokią. Arba patys sugebėjo išmąstyti. Ar taip ar taip, minčių šaltinis bet kuriuo atveju yra paslaptingas.

paragraf 78

Antropologai sako, kad archajinis žmogus buvo toks pats protingas kaip ir dabartinis, tik technologiškai mažiau pažengęs, pvz. neturėjo kompiuterių. Taigi nieko mistiško čia nėra.

Aukštyn