Dėl projekto aktyvumo ir "viso geriausio"

Pradėjo violetpink1, liepos 11, 2019, 11:35:52

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

violetpink1

Matomai, visuomenėje, kuri dar liko suprantanti lietuvių kalbą, vyksta visai kitokie procesai, negu vyko kokiais 2005 metais. Kalbu apie forumo neaktyvumą ir discord paskyros prasmės nebuvimą, o beje, neaktyvumą taip pat. Kitąmet turėsime 2020-uosius, jei viskas gerai ir jei sulauksime. ...nors mano požiūriu net jei nesulauktume fiziniame plane, vistiek turėtume kitame...  ;)  na bet čia jau kita tema. Taigi, dar apie aktyvumą. Prieš kiek tai metų, gyvame sapne, sukūrus kokią tai temą, ypač apie kokius nors idealus, reikšdavosi bent jau tam tikra grupė asmenų, kurie išsakydavo savo nuomones, papildydavo. Buvo kažkoks virtualus gyvenimas. Dabar yra du dalykai: arba tų idealų niekas nebeturi visai, arba žmonės nedrįsta pasisakyti... Aš dar esu iš tų, kurie turėjo ir tebeturi idealus ir nebijo apie juos kalbėti, o jei parašau išsamesnį tekstą, pats, be citatų, tai galiu dar ir savo vardą ir pavardę parašyti po juo... Mano būdas skiriasi nuo tos kartos ir tų asmenų, kuriems užtenka pasisveikinti discord'e per mobiliąją programėlę savo išmaniuoju, "anomalija.lt" discord paskyroje, ir taip, neva, priklausyti kokiai tai "kitokiai" bendruomenei. Dar pastebėjimas dėl vieno dalyko... ...kad ir kas ką besakytų, mes arba remiamės savo, arba kitų patirtimi. Aš priėjau išvadų, ir noriu remtis, pirmiausiai savo, o ne kitų patirtimi. Tačiau dar svarbesnis momentas - išvados: savos ar svetimos?..  :)  aš renkuosi savas... Tai tiek tenorėjau pasakyti. Gero visiems tolimesnio anomalija.lt skaitymo ir gero chat'o discord'e, gal laikui bėgant tai išsivystys į kažką daugiau. Sėkmės.

elteide

regis, ciklais cia irgi vyksta veikla

Vytautas

Tai kad pagrindinė šiokia tokia "gyvybė" feisbuke. Bet iš tikro daug maž visi viską išsakė o kažkokių "keistumų" šiame pasaulyje kaip ir nesimato tai neliko apie ką ir diskutuoti. Tiesiog senų temų prisiminimai ir tiek.  :)

arkliukas

Yra dar vienas žemiškas paaiškinimas. Daug žmonių naudojasi telefonais, planšetėmis, žymiai rečiau nešiojamais kompiuteriais ar, juo labiau, stacionarais (stacionarų tenka nematyti daugelyje namų, nebent tuose namuose gyvena su IT susiję žmonės). Žmonės dabar visur ir visada turi būti prisijungę - tualete darydami tiek didelį, tiek mažą reikalus. Autobuse, troleibuse, netgi vairuodami ir miegodami. Taigi, prie telefonų praleidžiama kur kas daugiau laiko nei prie laptop'ų ar stacionarų.

Bet su telefonais ir planšetėmis didelė problema ta, kad tekstas rašosi daug lėčiau, nes biudžetiniai telefonai (Android įprastai) tiek iš savęs yra baisiai lėti, idiotiškai sukurtos programinės įrangos prikišti, todėl niekas neturi kantrybės čia rašyti ilgus tekstus ir laukti 3-5s, kol atsiras viena ar kelios raidės Tad ir tampa bendravimas labiau fragmentuotas nei anksčiau.

Tad kaltinkime mūsų durną IT pramonę, kurioje yra susėdę itin daug genialių žmonių, bet ne ką mažiau ir mulkių, kurie gamina lėtą, daug resursų ryjančią programinę įrangą. Dėl to forumuose aktyvumo nebūna tiek kiek norėtųsi. Kai žmonės praleidžia daug laiko su planšetėmis ir telefonais, pamato, kad iš esmės kiti turinio kūrėjai patenkina jų turinio poreikius, o poreikis patiems kurti turinį kaip ir po truputį nyksta. Matote, socialiniai tinklai geba kontroliuoti tai ką jūs galvojate iš esmės. Jums pateikdami tą turinį, kuris "turėtų jums tikti", jie iš esmės tą ir daro. Pavyzdžiui, jeigu domiesi plokščiažemiais, tiki šia nesąmone, tai tau FB ir pateikinės tik su tuo susijusią informaciją, netgi patvirtinimus, kaip visa tai teisinga.

Gerb. @klajunas išvedžiojo labai įmantrią žodžių seką apie "targeted individuals", apie visokius psichotroninius ginklus, o po to išvedė dar ir filognozijos sąvokų tam tikrų. Neslėpsiu, kai kurios idėjos išties ten puikios, pavyzdžiui, filognozijoje minimas parametras, jog idėjų sistemos vertę galima matuoti pagal praktinį (pavyzdžiui, technologinį) to pritaikymą. Tačiau abejoju, ar tam reikia kažko naujo apart filosofijos. Dar reikia čia gerai apsvarstyti. Tačiau su psichotronika viskas daug paprasčiau. Socialinių tinklų visiškai pakanka indoktrinuoti jums į smegenis priešus ir draugus. Kitaip sakant, gali nuvažiuoti nuo Kauno pilies žiedo iki Vilijampolės ir per tiltą, bet gali nuo ten važiuoti ir pro Vilnių. Tai net ir žmonės pastebi akivaizdų skirtumą, kada geriau neeikvoti šitaip resursų. Bet tokie ginklai, apie kuriuos rašyta, iš principo irgi įmanomi. Jeigu pažanga šioje srityje yra, tai labai realu, kad kažkam jie yra pritaikomi, ypač jeigu tas asmuo išskirtinės svarbos.

Ir štai čia mes susiduriame su labai didele suformuota problema. Ką galime versti daryti žmones? Iš esmės tie patys socialiniai tinklai turi du pasirinkimus:
1. Pateikti jums "priimtiną" turinį. Nepatinka kažkas tau - nerodyti. Nepatinka kažkam kažkas, kas priklauso tavo socialinei grupei - nerodyti ir tam, ir tau.
2. Atsisakyti spręsti apie turinio "priimtinumą" ir pateikti visą informaciją ta tema, kuria domitės. Tai yra, jeigu esi plokščiažemis, turi būti užtikrinta, jog gausi informaciją tiek patvirtinančią tavo tikėjimą, tiek jį paneigiančią.

Antras variantas yra moraliai teisingas ir, jeigu žmonija nenusivažiuos, tai bus įtvirtinta kažkada teisiškai. Jau dabar JAV yra mąstytojų, kurie kelia tokias idėjas, bando kovoti, kad jos būtų įgyvendintos. Jeigu jiems pavyks laimėti šią bjaurią kovą prieš multimilijardines korporacijas, kurioms geriau pirmasis variantas. Aišku, kad geriau joms, nes "priimtinumas" yra baisiai slidi sąvoka, kuria galima laviruoti tiek teisiškai, tiek visaip kitaip. O su antru pasirinkimu yra aišku - duodi tiesiog viską ką turi ir tiek. Tada FB indoktrinacija baigtųsi.

Aišku, antras elgesio modelis socialiniuose tinkluose gali užgauti tam tikras grupes žmonių. Tačiau tavo emocinė savijauta neturi rūpėti kompiuterinėms programoms. Tavo asmeninė emocinė savijauta yra tavo asmeninė problema. Jeigu nesugebi susitvarkyti, eik pas psichologą, pas psichiatrą ir gydykis, o ne reikalauk, kad visuomenė už tave spręstų tavo problemas. Visuomenė, mokėdama mokesčius, ir taip sudaro sąlygas tau gauti visapusę reikiamą medicinos pagalbą. Bet jeigu dėl dviejų skirtingų požiūrių gali įsižeisti, tai čia tik tavo problema. Įsižeisti galima, jeigu kažkas sąmoningai ar nesąmoningai siekia pažeminti tavo orumą. Kardinaliai besiskiriančių nuomonių pateikimas, net jeigu tai prieštarauja tavo įsitikinimams, yra ne tavo orumo įžeidimas, o dieviškoji dovana žmonijai, suteikianti didžiulę garbę susipažinti su visa įmanoma informacija. Todėl už šią garbę reikėtų ne įsižeisti, o už ją dėkoti.

Kitas IT sektoriaus paradoksas - kompiuterių gebėjimas atlikti skaičiavimus tai išaugo, bet programos kažkaip nepradėjo veikti daug greičiau. Ar neatrodo paradoksalu, jog anksčiau kompiuteriniai žaidimai, turintys tikrai padorią grafiką (nėra ten tobulas blizgesys, bet grafika gera tikrai), srėbdavo 128-256 MB RAM ir tai buvo standartas. O dabar šūdini telefoniniai žaidimukai drįsta ėsti ir 1-2 GB RAM'o ir tai dar neriba. O veikia lėčiausiai, vos velkasi. Duosi daugiau - ir tą suės. Tai populiariai vadinama N. Wirth'o dėsniu*, dėl kurio visas pagreitėjimas, visos technologinės kompiuterių inovacijos nubraukiamos šūdinos programinės įrangos kūrimo. Todėl ir išeina taip, jog reikia kažkodėl vis galingesnių kompiuterių, bet jie veikia kur kas lėčiau nei turėtų. Dar bėda ta, kad visiems reikia krūvos programuotojų, bet nesuvokiama, jog toks požiūris gali lemti visos IT industrijos stagnaciją, nerealistiškus lūkesčius ir dar vieną krizę, nes atsiras daugybė netikusių programuotojų, nesugebančių sukurti gerai veikiančių programų, o IT vadybininkai nesugebės suvaldyti tokios bandos. Pagalvokite logiškai - ateityje robotai mus operuos, vertins mūsų genetiką, ligų tikimybes, skirs vaistus. Užduotis, kurias žmonės turi daug kartų kartoti ar kurios reikalauja nemažai monotoniškumo, mašinos gali atlikti milijonus kartų geriau nei žmonės, be klaidų. Tačiau tik tuo atveju, jeigu mašinos yra suprogramuojamos tinkamai, yra puikiai ištestuojamos ir t.t. O jeigu ne, tai gali kilti labai didelė spragų tikimybė. Sudėtingoms problemoms spręsti taikomas dirbtinis intelektas, naudojant savaiminio mokymosi algoritmų sistemą. Tačiau būdas, kaip AI mokysis, kaip jis priims informaciją, vis dar yra žmogaus apibrėžiamas, suprogramuojamas, todėl čia yra itin svarbu viską padaryti tinkamai. Jeigu nebus padaryta tinkamai, AI mokysis klaidingai. Čia kaip su žmonėmis - prastas mokytojas ne išmokys, o numokys žmogų. O mes AI, mus operuosiančių, vaistus kursiančių, juk nenorime. Bet kad to nebūtų, turėtų tai kurti itin profesionalūs programuotojai, o ne kokie lameriai, besibaidantys klaviatūros vaizdo kaip dabar dažnokai yra. Tad visa AI grėsmė yra ne ta, kad jis užgrobs žmoniją ar ją išnaikins, o ta, kad žmonės sukurs AI, nevykdantį specifikacijose apibrėžtų užduočių. :)

Dar daugiau, toks programinės įrangos kūrimo būdas yra labai žalingas aplinkai ir maždaug 2-3% prisideda prie nekontroliuojamos klimato kaitos. Ir logiška - kompiuteriai naudoja elektrą, kuri gaminama vis dar nemaža dalimi iš neatsinaujinančių energijos šaltinių. Ir naudoja elektros daugiau nei reikėtų. Tas pats ir su interneto puslapiais. Jeigu anksčiau tai pačiai informacijai pavaizduoti pakakdavo 50-100 KB užimančio puslapio, dabar nesibodima tą patį daryti ir su 4-5 MB. Vien Facebook'o lazy scroll'ingas yra itin bjaurus dalykas. Jį būtų nesunkiai galima pakeisti infinite scroller'iu, kas yra kur kas resursams draugiškesnis sprendimas. Žinoma, sunkiau ir įgyvendinama inovacija, tam reikia šiek tiek specifinių matematikos žinių, užtrunka daugiau laiko. Tačiau toks sprendimas leidžia atvaizduoti netgi didesnį kiekį duomenų vartotojui negu yra atomų Visatoje, nes yra visiškai atsiribojama nuo duomenų šaltinio ir remiamasi užklausos pointer'iu į to duomenų šaltinį.

* Nepopuliarus paaiškinimas remiasi algoritmų asimptotiniu vykdymo laiku, kuris ir paaiškina N. Wirth dėsnį. Asimptotinis vykdymo laikas reiškia algoritmo, kuriam reikia įvykdyti kažkokio kiekio elementariųjų operacijų (16/32/64 bitų elementų sudėtis, tokių pat elementų padauginimas, padalinimas ar atimtis, kitos operacijos, nesunkiai išreiškiamos mašininiu kodu ar programavimo kalbos konstrukcija, konvertuojama tiesiai į tą mašininį kodą), pilną įvykdymo laiką. Kiekviena elementari operacija užtrunka kažkiek laiko, bet mums svarbus tik pats faktas, nes to laiko kvantai skiriasi tarp įrenginių, bet žinome tai, jog kiekviena elementari operacija tame pačiame įrenginyje įprastai vyksta tą patį laiko tarpą (paklaidos ribose, žinoma, bet galime tai ignoruoti, nes abstrakcijos lygis, kalbant apie algoritmus, visai kitas). Tai esmė tokia, kad kiekvienas algoritmas vykdomas skirtingą laiko tarpą, ir mums įdomu įvertinti, kiek laiko užtruks algoritmo vykdymas, priklausomai nuo įvesties dydžio. Labai populiarus algoritmas - elementų palyginimu paremtas rikiavimas (nemažėjimo ar nedidėjimo tvarkomis). Elementai - tai tiesiog iš N elementų sudaryta nesutvarkyta seka. Ir mums įdomu, kiek gi užtruks laiko rikiuojant, pavyzdžiui, 3 elementus, 10 elementų ir t.t., kol gausime rezultatą O(N), kuris ir žymės asimptotinį algoritmo vykdymo laiką. Minėtasis rikiavimo algoritmas maksimaliai efektyvus gali būti tik N*log(N). O dauguma prastai suprogramuotų algoritmų turi N^2 vykdymo laiką, kas iš esmės reiškia, jog, didėjant N, kvadratiškai ilgės ir vykdymo laikas. O optimizuoti algoritmus reikia daug matematinių žinių, išmonės, kūrybingumo, ko dauguma programuotojų neturi. Tai ir paaiškina N. Wirth dėsnį ir kodėl kuo toliau, tuo galingesni kompiuteriai būna, o jų greitis neatrodo padidėjęs.

a.t.sielis

Manau, tiesiog praeina tas dalykas. Žmonės pabando kažką naujo, tai tampa populiaru, o po to banga atslūgsta. Vienu metu buvo populiarūs mirc čatai, po to forumai. Ir tie, ir tie prarado populiarumą.

Pats bendravimas tampa beprasmiškas, jeigu neduoda kažkokios apčiuopiamos naudos (materialios arba dvasinės). Anksčiau ar vėliau žmonėms atsibos tiesiog rašyti ar skaityti, ir jie nustoja. Todėl visi forumai apmiršta.

Viskas šiame pasaulyje taip vyksta. Grupė iš pradžių susiburia (pvz. šeima, gimsta vaikai). O po to visi išmiršta per daug metų.

Online bendravimas iš prigimties nėra tvarus, jame trūksta svarbių elementų ir prasmės, todėl nėra nuostabu, kad visi online bendravimai anksčiau vėliau išsikvepia.

Beje, seniau vienu metu "anomalija" forumo linką tituliniame buvo paslėpusi, matyt, nenorėjo kad forumą matytų puslapio lankytojai.

O gal ir žmonių ypatybės keičiasi, gal ateina laikas žmonių, kurie neturi ką pasakyti. Jie gal vartoja masinį produktą (delfi ir pan.), ir patys neturi kažkokių minčių ar nesidomi anomalinėmis temomis.

Man facebook grupės labai nepatogios, sunku sekti temas ir diskusijas, labai netvarkinga. Gal ten dar yra gyvybės, bet forumai geriau.

violetpink1

Esmė tame, jog visuomenėje vyksta visai kiti procesai, negu yra palanku tokių projektų kaip šis gyvavimui...
Tai įrodo šių dviejų faktų visuma:
1. Į projektą užsiregistruoja vis naujų narių, kai kurie netgi parašo discord'e;
2. ...nepaisant to, beveik niekas nebeatsako net į naujai skurtas temas, išskyrus keletą senbuvių.  :)
Paradoksalu, tačiau tiesa... O tai parodo, jog bent jau šias temas, apie kurias yra projektas, visuomenė tik stebi, o ne apie jas kalba.
Iškyla klausimas, dėl ko taip yra, tačiau atsakymų gali būti daugybė ir įvairių, pradedant jau paminėtu įpročiu naudoti mobiliuosius įrenginius, ir baigiant kitomis...  :)

Vytautas

Manau viena iš esminių priežasčių kad nieko keisto ir nesuvokiamo nevyksta. Praktiškai kiekvienas turi galimybę mobiliuoju telefonu  užfiksuoti kažką bet realiai nieko nėra. Tai ir interesas tokioms temoms dingsta. Viskas tik tuščios kalbos be įrodymų. Na pabando kai kas padaryti įdomesnį montažą ir apgauti. Bet dėl to visi tampa dar pesimistiškesni.  :)

elteide

tingi ..
man irgi facebook grupės šiaipsau

a.t.sielis

Citata iš: Vytautas  liepos 20, 2019, 10:28:50nieko keisto ir nesuvokiamo nevyksta
Gerai pagalvojus, viskas kas vyksta yra keista ir nesuvokiama.

San IL

#9
liepos 21, 2019, 19:20:21 Redagavimas: liepos 21, 2019, 19:22:56 by San IL
Įdomiai diskutuojat ir manau, kad teisingai mąstot.

Tačiau aš manyčiau, kad tiesiog verta nenuleisti rankų. Pavyzdžiui aš neturėjau išmanaus telefono ir neturėsiu. Kurti turinį man patinka, tik trūksta laiko. Forumai man labiausiai patinkanti vieta bendrauti internete.

Geras pastebėjimas, kad žmonės "dėka" išmaniųjų technologijų tapo mažiau kūrybingi. Išvis nekūrybingi, patikslinant.

Man tik įdomu kaip sužinoti, kiek tų žmonių per tuos telefonus tą mūsų turinį skaito (bet nerašo). Ar jie apskritai skaito - man didžiausias klausimas. Nes dabar webstatistikomis pasitikėti nebegalima, milijonai botų spamerių tą statistiką sumaišo.

 Nes, bent jau mano akimis, būtų logiška, jeigu žmogus skaito - norisi ir atrašyti. Jeigu tikrai skaito, bet neatrašo, vadinasi žmonės likę tušti, be nuomonės, be kūrybos, tiesiog neturi ką atrašyti. Jeigu skaitant gimtų idėja - net ir telefonu nebūtų sunku parašyti ją keliais žodžiais. Postai sutrumpėtų, bet neišnyktų.

 Tad kaip sužinot, ar čia humanitarinė krizė ar tiesiog niekas neskaito ką mes čia rašinėjam?

 Prašau tų kas skaito ir yra prisiregistravę atsakyti į šią temą bent vienu žodžiu - "skaitau".
 Gal bent taip pavyks ištirti šitą fenomeną :)

.L.U.T.H.O.R.

Per 2019 metus prie forumo prisiregistravo ~150 narių, kurie bendrai paėmus, net po vieną žinutę vidutiniškai neparašė. Kitas dalykas, kad prieš kelis metus buvo daug rašančių, o dabar vis mažėja ir mažėja. Vyresni tik nustoja lankyti tokius dalykus, nes pritrūksta tariamai laiko. O jaunimas apie forumus net mažai girdėję, apart facebook ir instagram mažai ką žino.

Šiaip jei tinklalapio ir forumo kūrėjai nebūtų dėją ant forumo, tai gal ir būtų galima ką nors padaryti :) O dabar net administratoriaus nėra.

Vytautas

#11
liepos 21, 2019, 21:30:03 Redagavimas: liepos 21, 2019, 21:37:58 by Vytautas
Kas liečia forumo kūrėjus tai nemanau kad jie iš to turėjo kokios naudos. O laikas gaištamas. Visiem reikia gyventi ir labdara užsiiminėti yra ribos. Be to vargiu ar jie kažkaip gali įtakoti šiuo atveju bent kažką.

Ilgą laiką nesinaudojau FB. Turėjau paskirą ir ją buvau panaikinęs. Dabar taip išėjo kad vėl susikūriau. Ir matau tam tikrus pliusus lyginant su forumu. Yra galimybė dalyvauti savotiškai keliose vietose vienu metu. Gali konkrečiai stebėti tai kas rašo įdomiau. Žodžiu galimybės nepalyginamai platesnės. Ir FB https://www.facebook.com/groups/anomalija.lt/?ref=bookmarks palyginus visai "gyva". Plius dar pasigauni kažką ir "iš šono". Viskas viename sraute. Taip kad norit nenorit teks persikelti į fb.  :) Aišku fb minusas kad visa informacija padrika. Nėra jokio sisteminimo. Viskas remiasi vienos dienos informacija.   

.L.U.T.H.O.R.

Tai va norėjau sakyti, kad kūrėjai tikriausiai plečiasi į užsienį kur lankytojų daugiau ir daugiau uždirbt galima iš to. Palyginkit https://anomalija.lt ir https://anomalien.com

San IL

Citata iš: .L.U.T.H.O.R.  liepos 21, 2019, 21:11:08O dabar net administratoriaus nėra.

O kur administratorius?

Vytautas

bet forumas ir ten negyvas.  :) Gal tik pradžia. Bet laikas parodys. Aš vilčių į tai nedėčiau.  :)  

Aukštyn