truKdo

Pradėjo paragraf 78, lapkričio 29, 2012, 13:54:36

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Pavadinau temą "truKdo" nes pusė forumo dalyvių rašo klaididingai "truGdo".
Ųiaip noriu pakalbėti apie lietuvių kalbos puoselėjimą ir gramatines klaidas forume.
Iškart pasakysiu, kad kalba neina apie netyčines klaidas, kurių visi padarome, tame tarpe ir aš.
Kalbu apie pranešimus kuriuose klaida ant klaidos lipa. Jums nebūna sudėtinga suprasti tokius tekstus?
Kaip reaguojate į tokį pašnekovą, kuris rašo su klaidomis ir diskutuoja aukštom materijom.
Man pačiam tos klaidos gerokai numuša pašnekovo kartelę ir nieko negaliu su savimi padaryti, tokio pašnekovo žodžiai paprastai man neatrodo rimtai, nes asmuo darantis gramatines klaidas veikiausiai yra neišsilavinęs.
Kita problema šveplas tekstas. Na dieve mano, puoselėkime lietuvvių kalbą ir nevarginkime vienas kito, nes šveplą tekstą yra sudėtinga skaityti, o rašantysis rodo savo nepagarbą oponentams. Suprantu, kad kartais būna taip kad žmogus rašo iš telefono ir tokiu atveju manau atleistinas šveplas tekstas, tačiau kultūringumas reikalauja, kad viešojoje erdvėje būtų diskutuojama naudojantis lietuvišku raidynu.

Kokia jūsų pozicija šiuo klausimu?

Puutuls

as tik norejau paklausti, ar BUTINA rasyti su lietuviskom raidem? gyvenime nerasiau su jom, dabar staigia pradet butu labai sunku :D gal uzteks kableliu ir risliu sakiniu? :)

paragraf 78

Neužteks, forumas yra lietuviškas, tad laikykimės lietuvių kalbos gramatikos taisyklių. Šveplą tekstą tikrai sunku skaityti. Ne viename forume teko apie tai diskutuoti, nes visada atsiranda mėgėjų darkyti lietuvių kalbą. Pasirodo gana didelė dalis žmonių neperskaito iki galo ilgesnio šveplo teksto. Tiesiog nesivargina, nes jį tikrai sunku skaityti.

TinSoldier

Bent jau man tai visai netrukdo šveplas tekstas. Ar keletas gramatinių klaidų. Aisku, jai pradada rashit su tokiom ir ponashiom klajdom, taj ish tiesū kek sunkeu rimtaj y zhmogu zhiųret.

Bet, jei tekstas pakankamai rišlus, (ką padaro kableliai ir sakinių struktūra) kad eina lengvai suprasti mintį - nei kiek netrukdo viena kita gramatinė klaidelė, ar šveplas tekstas. Galiausiai, ne visi juk gabūs rašyboje. Aš, pvz, daugybos lentelės normaliai nemoku, bet tai nereiškia, kad negaliu kiek nusimanyti kitose temose. Kai kuriems gal gramatika niekaip neįlenda į galvą, bet tai nereiškia, kad kitose temose jų nuomonė ar pastebėjimai tampa mažiau vertingi.

Tuo labiau, kad neformali virtuali vieša erdvė tikrai skiriasi nuo kitų oficialesnių viešųjų erdvių. Manęs tikrai labai neerzina, kad čia nėra griežtų kriterijų, yra truputį daugiau laisvės ir 'buitiškumo'.

Puutuls

Citata iš: TinSoldier  lapkričio 29, 2012, 14:20:07
Aisku, jai pradada rashit su tokiom ir ponashiom klajdom, taj ish tiesū kek sunkeu rimtaj y zhmogu zhiųret.


Jooo... Va tokie dalykai, tai tikrai erzina. Tu net neįsivaizduoji, kaip sunku buvo tai skaityti... Net pavargau :D O pasirodo ne taip jau ir sunku lietuviškai rašyti :P

TinSoldier

Citata iš: Puutuls  lapkričio 29, 2012, 14:27:57
Jooo... Va tokie dalykai, tai tikrai erzina. Tu net neįsivaizduoji, kaip sunku buvo tai skaityti... Net pavargau :D O pasirodo ne taip jau ir sunku lietuviškai rašyti :P


Šaunuolis :D
Tereikia priprasti. Po kiek laiko pasidarys absoliutus įprotis :) Dabar man jau sunku rašyti be lietuviškų.
Tenka pagalvoti, vietoje "š" padedant "s" ir pan.

ponaitis

mane erzina tik tinsolder pavyzdys,o šeip teksta be lt raidžiu man nesunku skaityti

Teroras

Jeigu pradeciau rasyti su LT raidem, tai manau butu dar blogiau negu be LT raidziu :D

paragraf 78

Terore, pradėk rašyti naudodamas lietuvišką raidyną, nes taisyklės vismes bendros, o forumo taisyklėse numatyta jog reikia rašyti naudojantis lietuvišku raidynu.

Šiaip yra kitas aspektas, kodėl derėtų rašyti lietuviškomis raidėmis. Kelios paskutinės žinutės kurios buvo parašytos forume, visada matosi pagrindiniame anomalija.lt puslapyje, prie straipsnių. Tai gi, tam tikra prasme tokios žinutės reprezentuoja forumo veidą. Ir jei rašoma belekaip, tai atitinkama reakcija būna pas anomalija.lt lankytojus, kurie į forumą neužsuka.

Na kaip besakytum TinSolderi, gramatikos neišmanymas dažniausiai parodo jog žmogus yra neišsilavinęs. Retai pasitaiko kokių rimtų išsilavinusių žmonių kurie gramatikos bent jau minimaliai neišmanytų.

OKULTISTE

Aš manau, kad griežtai reikia lietuviško rašymo ir "išsidirbinėtojų" žinutes trinti, o išimtis daryti tik tiems vargšams, kurie neturi galimybių rašyti lietuviškai, pavyzdžiui, turi "importinį" telefoną, iš kurio rašo forume...

snofru

admine, 10 metų prasiknistum kode ir tu pamirštum gramatiką, o su informatika susijusių žmonių nepavadinsi neišsilavinusiais. dauguma mano kolegų mėnesyje gal porą sykių tepaspaudžia shift+alt kombinaciją. vienam lange pas tave koks drupalio sourcas o kitam anomalija, kavos puodelis šalia, taip ir dirbi, taip įpratę, nėr kada marazmais užsiiminėt.  :) todėl aš ir užsiparinau kai man parašei į privatą. sunku skirtis su įpročiais(va rūkyt kai pabandžiau mest, supanikavau jau po poros valandų)  na bet.. paskui pagalvojau.. ai pofik, bus proga vėl išmokt lietuvių kalbą. tipo, nėr to blogo..  :)
jei kalbėt apie pagarbą, nemanau kad lietuviško išdėstymo perjungimas klavoje, jos prideda. bent tikriausiai nei vienas iš čia rašančių neveikia ta intencija. va kas mane tikrai parina, tai kada neteisingai parašomas nikas, gal čia ir smulkmena, bet man tai įrodymas žmogaus neatidumo.
OKULTISTE, mergyt, manau ka truputuką perlenki lazdą su tuo trinimu. būkit griežti, bet šaltakraujiški, turėkit kantrybės, žmonės paprastai reaguoja į pastabas, ir dauguma jas gavę pasitaiso. :)

Teroras

Pritariu Snofru :) As tai net ne LT mokykla savo laikais baiges :) Ir gyvenu jau n-tuosius metus ne Lietuvoje :)

Pagal Okultiste tai dar reikia forume uzrasa kur nors kampe pakabinti: "Lietuva - lietuviams" :D

crystal

Na man tai neikiek nekliudo tas šveplas tekstas ;D Ir kaip žiuriu, čia daugumai visiškai dzin dėl tų raidžių. Taip, kad nematau reikalo prie to kabinėtis. Anksčiau pati dažnai rašydavau be lt raidžių, bet ne dėl tingėjimo įsijungt raidyną, o dėl to, kad ant laptopo lt raidžių nėra užrašyta ;D O lipdukų vis prisityngiu ieškot. Dabar tai jau pripratau ir taip rašyt :)
Kas dėl išsilavinimo ir kalbos, pažiūrėkit kaip daktarai rašo ;D Nesamonė sakyti, kad tas kuris prasčiau rašo, yra neišsilavinęs.

BloodyMary

Aš tai kai esu prie kompiuterio visada pasistengiu rašyti su lietuviškom raidėm, bet dažnai anomalijoje sėdžiu per telefoną :D
Na man asmeniškai tai netrukdo šveplas tekstas. Žinoma, maloniau skaityti normaliai parašyta tekstą.

omcikas

pas mane kompiuteri net nera surasyta kuris klavisas kokia lietuviska raide atitinka.. Rasyt su visom ėšųū tai butu kankyne.. Bet jei versit mokintis tai mokinsiuos.. tiktais ne nuo siandien  ;D

Aukštyn