Ar gyvenimas Marse išvarys iš proto?

Pradėjo Benamis, balandžio 21, 2014, 15:37:28

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Kai žmonijos kelionės į kosmosą iš svajonių tapo realybe, vienas nežinomas faktorius buvo ne tik kosmoso aplinka, bet ir psichologija. Kaip žmogaus protas reaguotų į tokias ekstremalias sąlygas? Ar mikrogravitacija kartu su erdvėlaivio izoliacija sukels klaustrofobiją? Ar ištrūkimas iš Žemės gniaužtų galiausiai palauš psichiką? Ar yra toks dalykas, kuriuo mokslinės fantastikos rašytojai gąsdino jau seniai, kaip „kosmoso beprotybė"?


Keturis mėnesiu šį kupolą vadintumėte namais


Laimei, kosmosas iš proto mūsų neišvaro. Bet tai nereiškia, kad nustojome domėtis naujos aplinkos poveikiu mūsų psichologijai. Nauja senojo „kosmoso beprotybės" klausimo versija yra kaip buvimas toli nuo namų ilgainiui mus paveiks. Kaip gyvybė Marse galėtų paveikti kitą kosminę mįslę: žmogaus emocinę būseną?

NASA tikisi tai išsiaiškinti. Šią savaitę, kartu su Hawaii'ų universitetu Manoa, agentūra pradėjo naujausią Marso simuliacijos eksperimentą, Havajų kosmoso tyrimo analogo ir simuliacijos misiją (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation mission - HI-SEAS). Didžiojoje Havajų saloje, 2,5 km aukštyje virš jūros lygio, sąlygos tokios marsietiškos, kaip tik įmanoma Žemėje: Mauna Loa vulkaninė dirva gana panaši į Marse randamą vulkaninį regolitą. HI-SEAS stengiasi įmanomai tiksliai atkurti, gyvenimo Marse sąlygas - ir naujausia dėlionės dalis išbando žmogaus emocijas.

Šioje antrojoje HI-SEAS misijoje dalyvauja trys vyrai ir trys moterys - tikslingai maža grupė atrinkta iš 700 pareiškusių norą - ir joje yra, neuropsichologas, aeronautikos inžinierius ir Oro pajėgų veteranas, tiriantis žmogiškąjį faktorių aviacijoje. Komanda gyvens 93 m2 kupolo formos būste. Ten jie praleis keturis mėnesius. (Susimąstykite minutėlę: gyventi su penkiais kitais nepažįstamais žmonėmis. Keturis mėnesius. Aukštų technologijų jurtoje.)


Jurtos planas


„Rengiamės kelti jiems stresą," Hawaii Tribune-Herald sakė Kim Binsted, projekto vyriausioji tyrėja. „Tokia tyrimo esmė."

Išties. Bandymo metu įgula izoliuojama taip, kaip ji būtų izoliuota Marse. Vienintelis jiems leidžiamas ryšys su išoriniu pasauliu - tai yra, su šeima ir draugais - bus vykdomas elektroniniu paštu. (Ir jis bus užlaikomas 20 minučių, imituojant komunikaciją tarp Marso ir Žemės.) Jei tai nekels pakankamo streso, yra ir kitas šaltinis: Kiekvienam misijos nariui bus suteiktos vos aštuonis minutės prausimuisi po dušu… per savaitę. Šios aplinkybės keliamo streso nemažina ir faktas, kad iš gyvenamos jurtos įgula galės išeiti tik apsivilkusi storas, izoliuotas uniformas, simuliuojančias skafandrus. Havajų karštyje.

Misijos metu mokslininkai tikrins subjektų nuotaiką ir bendravimo su kitais dalyviais sukeltus pokyčius. Jie taip pat tikrins įgulos kognityvinius įgūdžius, stebėdami, ar jie keičiasi, ir jei keičiasi, tai kaip, eksperimento metu.

Tuo pačiu metu įgula vykdys kitus su gyvenimu Marse susijusius projektus - tarp kurių bus 3-D spausdintuvu atspausdintų chirurginių įrankių išbandymas, augalų auginimas sąlygomis, panašiomis į marsietiškasias, ir, tikriausiai sukelsiantis mažiausią stresą, atliekų perdirbimas į Marse galimus panaudoti įrankius. Jie taip pat vykdys projektus ir už savo gyvenamos vietos ribų, vilkėdami „kosminius skafandrus" - tokius, kaip greta tekančių lavos srautų žymėjimas, - siekiant išbandyti gebėjimą dirbti kartu marsietiškomis sąlygomis. (Beje, visas šis darbas
yra tąsa ankstesnio HISEAS 2013 m. eksperimento, kurio dalyviai bandė sukurti marsietiškus valgius, kurie būtų skanūs būsimiems kolonistams.)

Kodėl NASA'ai rūpi, kaip šie šeši žmonės reaguos į potyrį, prilygstantį, ko gero, pačioms blogiausioms atostogoms Havajuose? Nes pilotuojama misija į Marsą yra NASA'os prioritetas; nors tokio projekto finansavimas po finansavimo apkarpymų pakibo ant plauko, agentūra tebesitiki vykdyti misiją į Marsą, kuri turėtų būti paleista ketvirtajame dešimtmetyje. Be to, reikia įsitikinti, kad į šią misiją siunčiami žmonės yra pasirengę jiems teksiantiems iššūkiams - ne tik technologiškai, bet ir emociškai.

technologijos.lt

Master

Priminė ekspermentą, kuriuo taip pat buvo tikrinta izoliacijos įtaka žmonių emocinei būsenai, tik gaila, kad rezultatai sumistifikuoti.
Žmonės buvo nuo išorinio pasaulio izoliuoti po žeme. Visi jie pradėjo girdėti garsines haliucnacijas, elgtis šiek tiek asocialiai. Įdomu ar negali nutikti ir su šiuo eksperimentu panašiai? :?

Benamis

Cia apie koki eksperimenta rasei Master?

Supera

Kai turi gyvent neįprastom sąlygom, juolab, kad dar izoliuotas ir su nepažystamais žmonėn, tai viskas gali išlyst. Nenustebčiau jei kokia pranoja prisidėtų kuriam. Nėra žmonės geležiniai ir po kiek laiko pavargsta, neveltui ir kantriausi supyksta.

.L.U.T.H.O.R.

O tai galėtų ir kažko stresui malšinti duoti, žaidimų ar kažko :D Arba tiesiog visi pamedituot galėtų ar dar ką :D

Supera

Aha, kiekvienam po stress ball :D

idenmeyou

Kosmonautai pasakodavo, kad patirdavo kosmose įvairias haliucinacijas, bet net ne vienas iš jų yra pabrėžęs, kad ten jausdavo kažkokį labai įdomų jausmą, kurio niekada nebuvo jautė žemėje ir tie kosmonautai teigė, kad būtų labai įdomu vėl tai pajausti, įdomu koks tai jausmas, apie kurį jie kalbėjo :)

zygimantas

Nemanau kad tai bus į gera. Žmogus sutvertas būt laisvas ir turėt galimybe komunikuoti su kitais.
Nors kita vertus barako kambariuke 3 išgyvenom 3 metus :D

Master

Tiesa, įdomus dalykas, kad nutolus nuo žemės (gal nuo deguonies stygiaus) prasideda haliucinacijos.
Kita vertus, panašiai nutiko ir mano minėtame eksperimente (dovanok Benami, bet tikrai nepamenu kaip jis vadinosi. Žinau tik tiek, kad jį atliko rusai apgyvendinę keliems mėnesiams grupę žmonių po žeme.) Tai taip pat gali būti ir dėl atskirties. Pagalvojus, juk žmogus jaučiasi nesaugus. Tai viena iš pagrindinių baimių su kuriomis gimstama (pusiausvyros, stabilumo praradimas ir garso baimė)

Marius

https://www.youtube.com/watch?v=MHBUyAIF418

Bent jau kosmoso beprotystė ,kaip matom šioje dokumentinėje medžiagoje yrodyta..

Supera

Manau, kad dar prisideda ir tai, kad tu esi uždarytas su visiškai nepažystamais žmonėm. Nes tikrai nepradedam iš karto pasitikėt tais kuriuos sutinkam, iš pradžių dar tyrinėjam vienas kitą it t.t Tai tokiu atveju įtampa tada dar padidėja, nes nežinai ko tikėtis iš savo komandos narių.

Sharikovas

Supera, ne is gatves gi tuos zmones surenka, yra atrenkos is begales kandidatu, speju jautruoliai ir silpnavaliai tikrai nepatenka, beto vyksta ilgi apmokymai ir spejama gan artimai susibendraut.

Supera

Tai aš suprantu, bet tai nereiškia kad tu pasitikėsi tuo žmogum tai bac ir infinite trust. O įtemptom sąlygom gali palūžt ir stipriausi.

czech-kuolis

Citata(Susimąstykite minutėlę: gyventi su penkiais kitais nepažįstamais žmonėmis. Keturis mėnesius. Aukštų technologijų jurtoje.)

Bet realiai TKS astronautai, kurių joje kaip tik ir yra 6 gyvena ten net ir ilgiau, izoliuotomis sąlygomis, apsupti aukštųjų technologijų. Gyvenamoji kubatūra, jei kam įdomu - 388 kubiniai metrai. Aišku skiriasi įvairūs niuansai, bet dirbtinai nesunkinant sąlygų, tinkamai parinkti žmonės tikrai gali išgyventi kartu 4 mėnesius, tad statyčiau už projekto dalyvių sėkmę. Žinoma, priklauso kiek dirbtinio streso jiems sukelsim.   

idenmeyou

Kosmonautams pakitimai atsiranda pagrinde ten kur veikia stiprus magnetinis laukas ir garsai pradeda girdėtis ir vaizdai įvairūs atsirasti.

Kitas svarbus dalykas ir gravitacijos pasikeitimas. Čia jau yra aišku, kad labai nežymus gravitacijos pasikeitimas paveikia žmogų, aišku dar priklauso nuo organizmo, vienus labiau, kitus mažiau. Tokie dalykai išbandomi ir žemėje, kai kosmonautams yra padaroma dirbtinė gravitacija, jų kosmoso darbo sąlygomis ir daugelis per tuos pakitimus labai sutrinka, tampa kur kas mažiau koordinuoti, mato įvairius vaizdus.

Aukštyn