Arvy 1990 metais Vilniuje stebėtas NSO

Pradėjo Arvy, sausio 10, 2018, 08:58:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Arvy

Nutiko tai 1990 m.rugpjūčio mėn.pradžioje,dienos neatsimenu, Vilniuje. Gražus vakaras saulutė šviečia, išėjau į balkoną 9 aukšte parukyti. Stoviu ,rukau grožiuosi panorama ir matau,kaip nuo Namudininkų pusės link manęs atskrenda maždaug metro skersmens švytintis kamuolys,o už jo sekantis šiek tiek mažesnis. Vaizdas toks,lyg pirmas trauktų antrą, nes jis šiek tiek blaškėsi į šonus. Skrido tiesiai į manę, kai priartėjo apie 100 metrų aš net pritūpiau,galvojau tikrai tekšis į manę ir jie akimirksniu pasisuko 90 laipsniu ir nuskrido Savanorių kalno kryptimi link Kauno. Dar ilgai stovėjau žado netekęs. Visa tai truko apie 10 sekrundžių. Štai toks nutikimas. Gaila,kad nebuvo išmaniųjų,o mobiliakas lagaminėlio dydžio ir be kameros. Alkoholio nevartojau, rūkiau ne žolę, o Kastytį.

San IL

Citata iš: ArvyNutiko tai 1990 m.rugpjūčio mėn.pradžioje,dienos neatsimenu, Vilniuje. Gražus vakaras saulutė šviečia, išėjau į balkoną 9 aukšte parukyti. Stoviu ,rukau grožiuosi panorama ir matau,kaip nuo Namudininkų pusės link manęs atskrenda maždaug metro skersmens švytintis kamuolys,o už jo sekantis šiek tiek mažesnis. Vaizdas toks,lyg pirmas trauktų antrą, nes jis šiek tiek blaškėsi į šonus. Skrido tiesiai į manę, kai priartėjo apie 100 metrų aš net pritūpiau,galvojau tikrai tekšis į manę ir jie akimirksniu pasisuko 90 laipsniu ir nuskrido Savanorių kalno kryptimi link Kauno. Dar ilgai stovėjau žado netekęs. Visa tai truko apie 10 sekrundžių. Štai toks nutikimas. Gaila,kad nebuvo išmaniųjų,o mobiliakas lagaminėlio dydžio ir be kameros. Alkoholio nevartojau, rūkiau ne žolę, o Kastytį.
Įdomus atvejis. Minėjote, kad buvo gražus vakaras ir vis dar švietė saulė - kelinta valanda tai maždaug galėtų būti? Kaip suprantu dar buvo dienos šviesa - ar tie diskai turėjo apšviestus aiškius kontūrus, ar tiesiog buvo šviesuliai?

Arvy

Citata iš: San IL  sausio 10, 2018, 09:06:52Įdomus atvejis. Minėjote, kad buvo gražus vakaras ir vis dar švietė saulė - kelinta valanda tai maždaug galėtų būti? Kaip suprantu dar buvo dienos šviesa - ar tie diskai turėjo apšviestus aiškius kontūrus, ar tiesiog buvo šviesuliai?
Valanda gal apie 19 , grįžęs iš darbo pavalgiau ir išėjau parūkyti. Jie buvo labiau panašus į kamuolius, bet aiškiais kontūrais, švytintis, bet ne liepsnojantys. Garso nebuvo, tik pajaučiau oro gusį gan stiprų.

San IL

Vistiek norėčiau tikslesnio atsakymo. Jeigu kamuoliai turėjo kontūrus, ar matėsi kokios nors detalės, ar jie buvo tiesiog švytintys? Kaip atrodė ta jų skleidžiama šviesa, ar jis visas buvo vienodai švytintis, ar centre matėsi šviesos šaltinis?

 Kokios jie buvo spalvos?

 Koks galėjo būti jų preliminarus greitis kilometrais per valandą? Suprantu, kada matėte dieną tuos objektus, neturėtų būti sunku įsivaizduoti.

 Ar buvo vėjuota? Ar jūsų namas buvo kvartale tarp kitų namų, ar pavienis, ar buvo šalia 12-os aukštų namų?

vytra

- labai žiauriai panašu į "kamuolinį žaibą".

p.s.
.. kaip nekeista, žaibų pasitaiko ir be lietaus.


:(

Arvy

#5
sausio 10, 2018, 10:32:56 Redagavimas: sausio 10, 2018, 10:42:35 by Arvy
Namas 12 aukštų Skroblų ,6 buvęs televizijos bendrabutis, balkonas 9 aukšte pietvakarių kryptis atvira erdvė, Naujininkai - Savanoriai. Technikoje ir elektronikoje nusimanau gerai. Švytėjimo spalva ryški vidinė primenanti švytinti fosforą, greitis kai skrido link manęs apie 100 km/h akimirksniu staptelėjo prieš manę,nes butų tėškėsi į balkoną, aš tuo momentu net tūptelėjau, suveikė savisaugos reakcija, atstumas apie 60m. ir staigiai pakeitė judėjimo kryptį 90 laipsnių ir nurūko dideliu greičiu 250,o gal ir didesniu, Dėl garso nesu tikras nes gatvė gan triukšminga, oro gūsį gan stiprų pajaučiau, vakaras buvo ramus ne vėjuotas.
 Na, kad tai ne žmogaus kūrinys įsitikinęs, gal gamtos, bet protaujantis, kodėl nesitėškė,o pakeitė kryptį. Manevravimas primintu droną gero operatoriaus rankose, tik turinys ne tas. P.S. Antras manau buvo tempiamas pirmo. Tikriausiai esat mate prie auto prirista balioną,kaip jis važiuojant auto blaškosi į šonus. Buvo toks pat vaizdelis.

Arvy

Citata iš: vytra  sausio 10, 2018, 10:19:17- labai žiauriai panašu į "kamuolinį žaibą".

p.s.
.. kaip nekeista, žaibų pasitaiko ir be lietaus.


:(

Du vienas paskui kitą, panašumo yra,bet ne tai.

San IL

#7
sausio 10, 2018, 12:08:48 Redagavimas: sausio 10, 2018, 12:38:56 by San IL
Citata iš: Arvy  sausio 10, 2018, 10:34:38Du vienas paskui kitą, panašumo yra,bet ne tai.

Aš irgi pačioje pradžioje mąsčiau apie kamuolinį žaibą. Bet jie gana retai egzistuoja taip ilgai, dar rečiau skraido po du, ir dar pats manevras per daug įmantrus - žodžiu per daug retenybių vienam atvejui, dėl to atmečiau.

 Klausiau dėl namų, nes noriu atmesti "skersvėjo" tikimybę - tarp namų, kvartaluose būna, kad susiformuoja gan stiprūs skersvėjai, kurie galėtų pakeisti vėjo atneštų objektų kryptį gan drąstiškai.
 Gal dar galėčiau paprašyti autoriaus kiek įmanoma susiaurinti dienas kuo arčiau tikslios datos? Bent į kelių dienų tarpą ar bent jau savaitę, nes man reikės peržvelgti tų dienų meteorologinius duomenis, ypač vėjo kryptį. Gal bent atsimenate kelintadienis buvo ar kuri savaitės dalis?

 Ačiū už atsakymus ir už adresą, aš atliksiu savo analizę, pasikonsultuosiu su kolegomis iš ufologija.lt, man labai patiko šis atvejis, nes jaučiu, kad jam yra paaiškinimas, tik ne iškarto matomas. Jau turiu vieną labai neblogą kandidatą paaiškinimui. @Arvy, tikiuosi jums irgi įdomu išsiaiškinti tai ką regėjote, būtų gerai, kad nedingtumėte iš forumo, gal dar iškils daugiau klausimų.

San IL

#8
sausio 11, 2018, 13:16:30 Redagavimas: sausio 11, 2018, 13:21:01 by San IL
Pasikonsultavau su kolegomis, bet jie tik patvirtino mano samprotavimus.
Atvejis iš ties sudėtingas. 1990-taisiais metais nebuvo nei kinietiškų žibintų, nei dronų. Egzistavo radiobangomis valdomi lėktuvai, bet jų buvo labai mažai, jie buvo labai brangūs ir skraidydavo bei treniruodavosi tikrai ne tarp daugiabučių namų mieste, tokius variantus galima iškart atmesti. Juolab, kad vienintelė virve surišta konstrukcija radijo modeliuose galėtų būti skrydžiui išempinėjamas sklandytuvas, tačiau jis nebūtų kamuolio formos, nešvytėtų ir vėlgi, neskraidytų tarp namų.

 Kamuolinį žaibą, kodėl atmečiau jau parašiau prieš tai.

 Deja, dėl tikslios datos nebuvimo, negalėjau sutikrinti meteorologinių duomenų normaliai (nebent užsakinėti mokamą pažymą iš hidrometeorologijos tarnybos, bet vistiek - nežinom dienos), žinau tik, kad rugpjūčio 5 dieną temperatūra stebėjimo metu, Vilniuje, galėjo buti ~18 laipsnių, bet tai nė kiek nepadeda. Vėjo krypties nėra parašyta. Taigi vadovausiuosi, kad vėjas buvo iš vakarų - Lietuvoje toks vėjas yra dažniausias. (apie 80% atvejų)

 Žinoma, dauguma ufologų šioje vietoje įsiustų, bet mano siūlomas variantas, kad autorius stebėjo meteorologinio oro baliono nusileidimą. Tuoj paaiškinsiu kas ir kaip.
 
 Šie balionai yra leidžiami du kartus per parą, jie sudaryti iš latekso baliono, virve pririštos instrumentuotės ir parašiuto. Balionas pasiekęs aukštutinius atmosferos sluoksnius matuoja ir persiunčia meteorologinei stočiai įvairią informaciją apie atmosferą. Įdomiausias momentas yra jo nusileidimas. Paprastai balionas sprogsta, ir įrangai nusileidus į atitinkamą aukštį išsiskleidžia parašiutas (jis su įrangos krepšiu ir balionas yra trim lygiais surišti virve). Visa jo kelionė gali trukti iki 150km į bet kurią pusę, priklauso nuo aukštutinių atmosferos sluoksnių vėjo. Paprastai nusileidimas būna ganėtinai greitas, tačiau balionas sprogsta ne visada (labai retai) - tuomet parašiutas, kuris yra virve surištas su balionu gali atlikti tikrai įdomius viražus danguje.

Nežinau, ką tiksliai matė autorius - ar tipišką nusileidimą, ar su nesprogusiu balionu, bet: imant, kad vėjas buvo vakarų, į minėtą pastatą skrido konstrukcija, surišta su virve. Kadangi saulė turėjo būti žemai ir jau pasislėpusi už minėto namo, ji galėjo apšviesti šią konstrukciją (balioną ir parašiutą arba įrangą ir parašiutą) ir ji atrodė švytinti. Prie namų esant vėjui dažnai susikuria turbulencijos - kas galėjo pakeisti šios konstrukcijos greitį ir kryptį, nes konstrukcija yra itin lengva. Jeigu buvo nesprogęs pats balionas, tai konstrukcija galėjo netgi padidinti savo aukštį. Galiausiai ji nuskrido toliau vakarų kryptimi, kas vėlgi atitiktų vėjo kryptį.

 Man, bei mano kolegoms, daugiau niekas nešauna į galvą, kas galėtų 1990-taisiais metais skraidyti ore iš žemiškų objektų, kurie būtų surišti virve.

 Nežinau ar Lietuva tais metais tokių balionų turėjo, tačiau matytas balionas, pagal atstumą, galėjo laisvai būti paleistas Baltarusijoje ar net, labiau tikėtina - Lenkijoje.

 Prašau autoriaus pažiūrėti štai šiuos video. Jie nelabai geri, bet iš mano pasakojimo vaizdas apie galimybes turėtų pailiustruoti mano žodžius:

 Šiek tiek matosi virvė, žmogus netyčia užfiksavo: https://www.youtube.com/watch?v=XLvK7EzBdks
 Sprogstantis balionas, aiškiai matosi virvė ir du objektai: https://www.youtube.com/watch?v=mG7xFt1FpCc

 Taip pat, prašau pažiūrėti iš arčiau į šiuos balionus:
 Nacionalės Orų Agentūros (JAV) paleidžiamas balionas (aiškiai matosi virvė, parašiutas ir konstrukcija):
https://www.youtube.com/watch?v=9v-aqz18puI

 Na o pabaigai, nesąmonė, bet irgi matosi kai kurios detalės, bet paaiškinta daugiau:
https://www.youtube.com/watch?v=pY_x-tLZqQ4

 Jeigu tai, ką parašiau, autorius nuspręs, kad yra kategoriškai ne tiesa - tuomet aš kito paaiškinimo neturiu ir gali būti, kad buvo stebėtas nežemiškos kilmės objektas, arba labai reta kamuolinio žaibo išraiška.

Benamis

Citata iš: San IL  sausio 11, 2018, 13:16:30Man, bei mano kolegoms, daugiau niekas nešauna į galvą, kas galėtų 1990-taisiais metais skraidyti ore iš žemiškų objektų, kurie būtų surišti virve.
O kodel manai, kad tai buvo surista virve? Juk autorius apie virve nieko neminejo. Jis tik sake, kad:

CitataVaizdas toks,lyg pirmas trauktų antrą, nes jis šiek tiek blaškėsi į šonus.

San IL

#10
sausio 11, 2018, 15:52:04 Redagavimas: sausio 11, 2018, 15:54:26 by San IL
Citata iš: Benamis  sausio 11, 2018, 15:35:33O kodel manai, kad tai buvo surista virve? Juk autorius apie virve nieko neminejo. Jis tik sake, kad:
Tiesiog padariau loginę išvadą ir tiek. Nebūtinai esu teisus.

 Autorius taip pat rašė, kad:
 
Citata iš: ArvyTikriausiai esat mate prie auto prirista balioną,kaip jis važiuojant auto blaškosi į šonus. Buvo toks pat vaizdelis.
P.S.: @Benamis ačiū, kad temą atskyrei, taip ji nepasimes, išties įdomus atvejis. Norėjau prašyti pats, perskaitei mano mintis:)

Aukštyn