Ką anomaliečiai valgo?

Pradėjo .L.U.T.H.O.R., gegužės 02, 2016, 20:30:44

« ankstesnis - sekantis »

Ką anomaliečiai valgo?

Esu visavalgis, bet nieko nederinu.
9 (37.5%)
Esu visavalgis, bet prižiūriu ką valgau.
8 (33.3%)
Esu vegetaras(lakto, ovo, griežtas(veganas))
5 (20.8%)
Kitas mitybos tipas
2 (8.3%)

Viso balsavusių narių: 24

Žemyn

.L.U.T.H.O.R.

Kadangi pats galvoju pradėt truputį derinti mitybą ir forume apie mitybą apart vegetarizmo niekas nekalbėjo, tai įdomu sužinoti, ką čia valgo visi? Valgote kas šauna į galvą ir nieko nederinate? Kažką derinate? Kažko nevalgote? Esate vegetarai, vaisiavalgiai ar dar kažkas? Pasisakykite :)

TinSoldier

Net visą teorinį savo dienos valgiaraštį galiu papostint, kuris turėtų būti maždaug "ryškinimuisi" prieš vasarą :D Į visokius ten riebalų/angliavandenių/baltymų santykius ar derančius/nederančius produktus visiškai nusispjaut. Kuo daugiau baltymų, palaikyt raumenų masę, ir kuo mažiau kalorijų (nors gal net kiek per mažai) riebalams degint. Na, ir svarbu, kad būtų kuo primityvesnis, kuo mažiau vargo ir laiko gaišimo su maistu ir jo gamyba.

Bet vis tiek man nesigauna pastoviai laikytis savo planų. Pastoviai tai sporto grafikas išsiderina, tai mitybos. Tai dažnai gaunasi valgyti bile ką, su visai nemažai greito ar šiaip beverčio maisto. Be to, net ir kai laikausi, tas tvarkaraštis labai jau gairinis, su daug pakaitinių produktų. Pvz, tuno tiek iš vis net negalima valgyt, kiek aš pasidariau (dėl galimo gyvsidarbio apsinuodijimo).

Citata4 kiaušiniai
24 baltymų, 280 kalorijų
1 Obuolys
130 kalorijų, 1 g baltymų
---
Tunas, 100 g.
200 kalorijų, 27 g., baltymų
Migdolai, 50 g
300 kalorijų, 9 g. baltymų
---
Vištienos krūtinėlės, 100 g.
108 kalorijos, 20 g., baltymų
Daržovių mišinys, 100 g.
63 kalorijos, 2,1 g. baltymų
---
Tunas, 100 g.
200 kalorijų, 27 g., baltymų
Migdolai, 50 g
300 kalorijų, 9 g. baltymų
---
Lęšiai, 100 g
319 kalorijos, 24 g., baltymai

Benamis

#2
gegužės 02, 2016, 22:01:38 Redagavimas: gegužės 02, 2016, 22:07:31 by Benamis
Valgau viska (isskyrus saldumynus). Mesa, cipsai, cola, skrudinta duona ir t.t. ir pan.  Darbas prie PC. Laisvalaikiai - alus ir barai.

Nestoreju.

a.t.sielis

#3
gegužės 03, 2016, 14:16:04 Redagavimas: gegužės 03, 2016, 15:01:04 by a.t.sielis
Yra dalykų, kurių nevalgau :) Kai kurių nemėgstu, kai kurių iš principo, o kai kurių dėl to, kad nesveika.


Sakykim, čipsai - tikrai nesveika. Kai suvalgau, pasijaučia iš karto.


Neseniai radau neblogą programėlę, kuri paskaičiuoja maisto sudėtį, kalorijas, vitaminus ir t.t.:

https://cronometer.com

Su ja pasekiau savo racioną. Visko gaunu sočiai, visų vitaminų, mineralų, ir t.t.. Į ką reiktų atkreipti dėmesį:

- kad gauti pakankamai kalio, reikia valgyti daugiau daržovių, ir žinoti kurias valgyti (ne visos turi daug kalio).
- būtina riboti druskos kiekį racione (nuo jo daugiausiai priklauso natrio kiekis, o natrio-kalio balansas veikia kraujospūdį). Tam kad neviršyti natrio normos, praktiškai, savo gaminamo maisto reikia nesūdyti, nes vis vien su parduotuvėje pirktais produktais, tokiais kaip sūris, duona ir t.t., bus gaunama daug druskos. Aktualu sveikatai, nes skaičiuojama kad sūraus maisto mėgėjai viršija normas bent kelis kartus.

Omega-3 riebalų rūgštis galima papildyti vartojant linų sėmenų aliejų, 1-2 šaukštus per dieną. Ciberžolė gerina alfa-linoleno rūgšties konversiją į kitas omega-3 rūšis. Pagal Budwig rekomendacijas, sumaišau linų sėmenų aliejų su šiek tiek varškės, pridedu šiek tiek ciberžolės.

Ruošiuosi dar kartą peržiūrėti mokslinę informaciją apie omega-3, nes gali būti kad tas vajus nėra labai pagrįstas.

Nu va pvz. šis tyrimas rado, kad omega-3 papildymas dietoje širdininkams nieko nedavė:

CitataDuring a follow-up of 365 days, the event rates were (omega and control groups) as follows: sudden cardiac death, 1.5% and 1.5% (P=0.84); total mortality, 4.6% and 3.7% (P=0.18); major adverse cerebrovascular and cardiovascular events, 10.4% and 8.8% (P=0.1); and revascularization in survivors, 27.6% and 29.1% (P=0.34).

Conclusions--Guideline-adjusted treatment of acute myocardial infarction results in a low rate of sudden cardiac death and other clinical events within 1 year of follow-up, which could not be shown to be further reduced by the application of omega-3 fatty acids.
Kiti tyrimai rodo, kad ilgalaikio vartojimo geras efektas gali būti: http://link.springer.com/article/10.1007/s11883-001-0055-2

Ajurvedos derinimo principai, kurių bandau laikytis, ne visada prisimenu:

- vaisiai valgomi atskirai
- ankštiniai nedera su pieno produktais
- grūdai ir duona nedera su vaisiais
- pienas nedera su mieline duona. pienas geriausia atskirai. Labai bloga kombinacija - pienas ir bananai.
- bulvės, pomidorai, pipirai, baklažanai nedera su agurkais, pieno produktais
- jogurtas nedera su kitais pieno produktais
- daržovės nedera su pienu
- druska ir pienas nedera
- labai daug žalialapių daržovių nėra gerai
- labai daug fermentuotų valgių nėra gerai
- vengti šaltų gėrimų valgant (gesina virškinimo ugnį)

Tai kiek gilinausi į dietologijos klausimus, aiškūs yra keli dalykai:
- reikia vartoti mažiau druskos, daugiau kalio.
- mažiau saldumynų (lengvai prideda kalorijų, nelabai geras poveikis visai virškinimo sistemai, cukraus kiekio kraujyje svyravimams)
- siekti geresnio omega-3/omega-6 balanso, ir vengti transriebalų. (http://www.nmvrvi.lt/lt/naujienos/423/) Todėl tokie dalykai, kaip čipsai, ir visa kita, kas gruzdinta aliejuje, dažniausiai omega-6 aliejuje, iškreipia omega-3/omega-6 santykį ir dar duoda transriebalų.

Visa kita - no problem, suvartojant tuos 2000 kalorijų, visų medžiagų ir vitaminų gaunama sočiai. Aišku, racionas turi būti ne bet koks, kažkiek ankštinių, kažkiek kitų daržovių, kažkiek pieno produktų. Jeigu racionas labai vienarūšis, gali būti kad kažkokių medžiagų bus negaunama.

.L.U.T.H.O.R.

Aha, ta programėlė tikrai nebloga, paprasta naudot, bet išsamiai parašo viską. Pats šiaip kalorijų neskaičiuoju ir nežadu skaičiuoti, bent jau ne kasdien kiekvieną kaloriją, geriau imti savaitės vidurkį ir derinti paderinti kitai savaitei racioną. Planuoju atsisakyti arba tiksliau jau nebevartosiu, jokių greitmaisčių, šlamštmaisčių ką dažnai darydavau, taip pat galvoju naikinti miltinius produktus iš raciono ir daugiau daržovių ir vaisių įtraukti, ko taip pat mažai dariau. Sakau įtrauksiu, bet jau nuo sekmadienio įtraukinėju ir labai gerai jaučiuosi.

TinSoldier

Citata iš: Legionas  gegužės 03, 2016, 15:16:07Planuoju atsisakyti arba tiksliau jau nebevartosiu, jokių greitmaisčių, šlamštmaisčių ką dažnai darydavau,
Geriau neatsisakyk, o labai sumažink :D Jeigu iki tol tą mėgai, o dabar visiškai atsisakysi, gali būti gana sunku. O, jeigu bus sunku, visas tas mitybos derinimas ir prižiūrėjimas kels blogas emocijas, erzins, nepatiks, atsibos. Jeigu erzins ir nepatiks - pastovumo bus nedaug. O be pastovumo nelabai daug ir naudos.

Vienas kitas šlamštmaistis per savaitę ar porą tikrai nemanau, kad gali padaryti kokį nors pastebimą neigiamą poveikį. Geriau jį įtraukti į bendrą planuojamą racioną, dėl viso pikto. Kad kartais palūžus neatrodytų, jog "nu va, suknisau visą savo planą". Psichologiškai taip - nepalyginamai lengviau :D Na, bent manau.

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 03, 2016, 14:16:04Neseniai radau neblogą programėlę, kuri paskaičiuoja maisto sudėtį, kalorijas, vitaminus ir t.t.:

https://cronometer.com
Programa tikrai atrodo turėtų būti naudinga. Dėkui, kad pasidalinai. Gaila, kad niekaip man į emailą patvirtinimo neatsiunčia, negaliu prisiregistruot :/


Vid3L

#6
gegužės 03, 2016, 16:33:44 Redagavimas: gegužės 03, 2016, 16:35:22 by Vid3L
Aš kertu viską praktiškai iš eilės, bet tuo pačiu suvalgau daug sveiko maisto kaip grikiai, ryžiai daržovės ir t.t sportui. O iš čia esančių yra sportininkų kurie geria papildus ar vartoja ką nors rimčiau?

.L.U.T.H.O.R.

Priklausomybė šlamštmaistis :D Tiesiog sau leisdavau tai vartoti, nes nieko nereguliuodavau, nors galėjau pasirinkti sveikesnį maistą. Nežadu drausti, jeigu su draugais teks nueiti, tai nesivaržysiu ir užsisakysiu, bet vienas neisiu.
Manau, tiesiog geriausia turėti kartą į mėnesį, jei sunku, kartą į dvi savaites ar savaitę(ir mažinti) cheat day, kuomet gali sau leisti valgyti visokį šlamštą. O šiaip visai pasinešiau, ant sveikesnės mitybos. Sunkiau, ne kažkokio maisto atsisakyt, o netingėt pasidaryt kažko naujo  :D

Prie svetainės man ir nėjo su paštu prisireginti, jungiausi su facebook'u.

a.t.sielis

Citataman į emailą patvirtinimo neatsiunčia, negaliu prisiregistruot :/
Man atsiuntė normaliai. Patikrinkit "spam" ir "šiukšliadėžę".

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 03, 2016, 17:51:11Man atsiuntė normaliai. Patikrinkit "spam" ir "šiukšliadėžę".
Nėra laiško nei ten, nei ten..
O net ir su facebook'u dabar bandant jungtis vis tiek išmeta tą patį langą, jog reikia įvesti "validation code".

Na, truputį vėliau susitvarkysiu vis tiek :) Arba gal po kiek laiko vis dėlto ateis tas laiškas. Niekur neskubu :D

a.t.sielis

http://www.docrowen.com/essential-fatty-acids.html

Kritiškas straipsnis dėl žuvų taukų (omega 3 EPA ir DHA). Įtikino.

puodukass

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 12, 2016, 10:23:28http://www.docrowen.com/essential-fatty-acids.html

Kritiškas straipsnis dėl žuvų taukų (omega 3 EPA ir DHA). Įtikino.
Bandžiau per vertėją skaityt, tai ne ką supratau. O lietuvių ir rusų kalbomis googlėje vien tik liaupsės žuvų taukams.
 Gal esi lietuviškai kur užskaitęs kritinį straipsnį?

a.t.sielis

#12
gegužės 12, 2016, 12:55:43 Redagavimas: gegužės 12, 2016, 13:03:58 by a.t.sielis
Ne, neteko.

Galiu pagrindinę mintį referuoti.

Omega 3 rūgščių yra trys: Alfa-linoleno (ALA), eikozapentaeno (EPA) ir dokozaheksaeno (DHA). Organizmas iš ALA pats pasigamina EPA ir DHA, konversijos procentas kažkur nuo 10 proc. iki 1 proc.

Daug ALA yra sėmenų aliejuje. Augaliniai šaltiniai neturi EPA ir DHA.
Žuvų taukai turi daug EPA ir DHA.

Straipsnyje kalbama, kad EPA ir DHA yra ypatingai jautrios aukštesnėms temperatūroms. Kad žuvims EPA ir DHA reikia šaltuose vandenyse, nes jie lieka skysti žemesnėje temperatūroje.

Žmogaus organizme temperatūros didesnės, ir EPA bei DHA didesnio poreikio nėra. Odoje omega 6 / omega 3 santykis yra 1000:1, smegenyse maždaug 100:1. Šios rūgštys lengvai oksiduojasi. Todėl didesni, organizmui nebūtini ir nebūdingi kiekiai EPA ir DHA gali pakenkti.

Išnašose pateikiamos nuorodos į mokslinius tyrimus. Viename iš tų tyrimų aprašoma, kaip didesnės EPA ir DHA dozės pelėms sukėlė vėžį. To tyrimo aprašyme teigiama, kad reiktų nustatyti EPA ir DHA maksimalias dozes, nes jų vartojimo nauda išsidėsčiusi pagal varpo kreivę: iš pradžių didėja, o po to mažėja.

Straipsnio autorius teigia, kad jeigu organizmas tik mažą dalį ALA konvertuoja į DHA ir EPA, tai vadinasi, taip ir turi būti, tokiu būdu nėra kenksmingo pertekliaus.




puodukass

Ačiū, skamba įtikinamai.

TinSoldier

#14
gegužės 12, 2016, 14:15:36 Redagavimas: gegužės 12, 2016, 14:56:31 by TinSoldier
Citata iš: a.t.sielis  gegužės 12, 2016, 12:55:43Straipsnio autorius teigia, kad jeigu organizmas tik mažą dalį ALA konvertuoja į DHA ir EPA, tai vadinasi, taip ir turi būti, tokiu būdu nėra kenksmingo pertekliaus.
Na, bet kai kurių junginių organizmas iš vis negamina. Bet tai nereiškia, jog jų jam nereikia.
Tiesiog reiškia, jog juos reikia gauti iš maisto.

Todėl vien tai, kad organizme sintetinami maži kiekiai DHA ir EPA gali reikšti ir tai, jog likusį kiekį organizmas turi gauti iš maisto produktų (žuvies), kurie per ilgą žmonijos istoriją ir buvo svarbia mitybos dalimi, galbūt užtikrinusia pakankamą tų junginių patekimą į organizmą.

Tikrai nežinau, nesidomėjau, galbūt per dideli DHA ir EPA kiekiai iš tiesų kenkia (eksperimentai su pelėmis - labai nepatikimi). Galbūt ir iš tiesų nėra visiškai jokio ryšio tarp didesnio DHA ir EPA kiekio organizme ir geros sveikatos būklės (galbūt tik papildų pramonė įteigė tai) - tikrai nežinau.

Na, bet samprotauju, jog argumentas "kiek organizmas pasigamina, tiek ir reikia" - neatrodo tvirtas.

P.S.

Nors radau tyrimą, kuris, jei gerai supratau, leidžia manyti, jog nepaisant to, jog žmonės valgo žuvį, EPA ir DHA kiekis organizme nelabai skiriasi nuo veganų/vegetarų. Ir, kad negaunant tiesiogiai DHA ir EPA, veganų/vegetarų organizmas automatiškai pats pasireguliuoja, kad daugiau jo sintetintų iš ALA. Jeigu gerai supratau ( http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Omega-3-ALA-intakes-enough-for-EPA-DPA-levels-for-non-fish-eaters ).

Tad galimai klydau, nepagrįstos mano abejonės. Gal :)


Aukštyn