Didysis „Curiosity“ atradimas – muilo burbulas

Pradėjo Benamis, lapkričio 28, 2012, 18:00:50

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Prieš savaitę „Curiosity" programos vyriausiasis mokslininkas Johnas Grotzingeris per interviu svetainei NPR ketino aptarti marsaeigio misiją. Bet interviu paviešinus visų dėmesį patraukė viena citata apie grunte mėginius: „Šie duomenys pateks į istorijos vadovėlius".

Netrukus „Twitter", „Facebook" ir kitų socialinių tinklų nariai tiesiog padūko ir pradėjo platinti šią citatą, kuri, kaip vaikiškame žaidime „Sugedęs telefonas" staiga pakeitė prasmę ir tapo viena iš svarbiausių savaitės naujienų. NPR žurnalisto teigimu, marsaeigis vos po kelių mėnesių raudonojoje planetoje padarė „sukrečiantį atradimą". Tokį sukrečiantį, kad NASA rezultatus turėjo tikrinti keturis kartus.

Bet paaiškėjo, kad tai tėra gandas ir nesusipratimas.

Visame pasaulyje girdėta citata pasklido netrukus po to, kai J. Grotzingeris paaiškino, kad NASA visai neseniai gavo išankstinius pirmojo „Curiosity" atlikto Marso dirvos tyrimo rezultatus, gautus SAM (Sample Analysis at Mars) instrumento, galinčio atskirti organinius junginius.

Savaime suprantama, visuomenė pamanė, jog tai reiškia, kad „Curiosity" aptiko sudėtingų organinių molekulių. Ir nors NASA iš tiesų turi naujausius grunto mėginių tyrimo duomenis, misiją atliekanti grupė svetainei „Mashable" paaiškino, kad mokslininkai neaptiko jokių sukrečiančių naujovių, o marsaeigis po penkių dienų nuo tyrimo duomenų persiuntimo pajudėjo į kitą vietą ir sėkmingai vykdo tyrimus toliau.

J. Groetzingeris iš tiesų norėjo pareikšti, kad per dvejus numatomus misijos metus „Curiosity" zondo surinkti duomenys išplės mūsų žinias apie Marsą daugiau nei bet kokia ankstesnė misija, todėl zondas pateks į istorijos vadovėlius. Tai visiškai teisingas faktas. Jau per pirmuosius mėnesius Marse „Curiosity" padarė nemažai reikšmingų atradimų - pavyzdžiui, vandens išgraužtą vagą. Be to, zondas neseniai nustatė, kad astronautai galėtų išgyventi Marso radiaciniame fone.

Tuo tarpu J. Grotzingerio užuomina apie daugkartinį duomenų patikrinimą prieš juos paviešinant yra tiesiog standartinė mokslinės procedūros eiga. Ji ypač svarbi tuomet, kai gaunamas pirmas duomenų rinkinys iš kokio nors instrumento.

NASA socialinių ryšių vadybininkė Veronica McGregor, priklausanti trijų moterų grupei, užsiimančiai NASA informacijos platinimu socialiniuose tinkluose, sakė, kad lapkričio 21 dienos marsaeigio žinutė „Twitter" tinkle buvo bandymas išspręsti nesusipratimu virtusią situaciją:

@MarsCuriosity
Ką atradau Marse? Gandai sklinda greitai. Mano komanda mano, kad visa ši misija „pateks į istorijos vadovėlius".

„Tokius gandus visuomet labai sunku paneigti. Bet tuo pačiu labai malonu matyti tiek daug žmonių, susidomėjusių ką zondas galėtų rasti", - sakė V. McGregor.

Bet niekas nesako, kad ypatingos svarbos atradimų nebus ir „Curiosity" ateityje. Tiesiog iki šiol tokių atradimų dar nebuvo.

Bet kai tai nutiks, labai svarbu suprasti, kad NASA apie tokios svarbos atradimą nepranešinėtų per naujienų svetainę. Agentūra tokio kalibro žinias skelbia tik spaudos konferencijose savo pagrindinėje būstinėje.

Pasak V. McGregor, agentūra iš tiesų yra numačiusi spaudos konferenciją gruodžio 3 dieną, Amerikos geofizikų sąjungos suvažiavimo proga. Bet ši spaudos konferencija buvo numatyta dar iki „Curiosity" nusileidimo Marse ir negali būti siejama su jokiais išskirtinės svarbos pranešimais.

Priminsime, kad apie naujausius „Curiosity" ketvirtadienį Vilniečiai ir miesto svečiai galės sužinoti tiesiogiai. Kasmetinėje konferencijoje SEMWO 2012 dalyvausiantis NASA reaktyvinių variklių laboratorijos mokslininkas Jonas Žmuidzinas viešbutyje „Radisson Blu" 10:20 skaitys pranešimą apie pirmuosius „Curiosity" radinius Marse.

DELFI.LT inf.

Mano nuomone, kad:

A - kazka tikrai surado (nafta, mikroorganizmus ar pns.), taciau nusprende neviesinti del kazkokiu tik jiems zinomu priezasciu.

B - tikrai buvo muilo burbulas kuri ispute internautai.

snofru

kaip sakiau taip ir atsitiko, net nejauku pasidare brr, gal ir aš turiu kažkokių paranormalių galių

vitake

O aš jau tikėjausi, kad iš tiesų kažką TOKIO rado... Na, bet gali būti, kaip ir tu sakai, dėl užslėpimo. Gal tas J. Grotzingeris iš to entuziazmo užsimiršęs leptelėjo, ko negalima, o dabar bando užlopyti visa tai.

omcikas

matyt cenzura suveike.. Nieko stebetino, kai sako kad atrado kazka labai svarbaus ir kad reikia papildomu tyrimu.. Matyt taip gavo nuo NASA vadovybes ausin uz tai,kad liezuvi nepasitare paleido, kad "pamirso" ka atrado. Ne kiekvienam mirtingajam leista zinot ka ta skarbonke atranda.



Marius

Žinot kas juokingiausia..ogi tai,kad apie klaida(tipo mes nieko neradom cia tik antis) prabilta tik dabar..kodėl to nepadarė iškart?todėl kad ir buvo kažkas rasta,bet poto nuspresta,kaip visad palikt žinot tik tiems kam reik..visi tokie dalykai jau tampa juokingi,juokingi pasiteisinimai ir paaiskinimai iš valdžios pusės..As sutinku,galbut jei butu atskleista info apie nežiamiškas butybes dabar,tai galėtu sukelt daug bėdų ir neramumų,pažeistų tvarką,bet jei jau tai slepia,tai galėtu dirbti truputį geriau.

astropasaulis

Eilinį kartą pasijuokė iš žemės gyventojų. Apskritai galėjo tada neužsiminti, kad kažką rado...

Marius

Nereik jokių užsimindinėjimų ir paaiškinimų juokingų,juk ir taip visi(beveik visi) mato kas dedasi aplinkui,kiek kiekvieną dieną liudininkų pasakojimų ir net filmuotos medžiagos..aišku galima būti absoliučiu skeptiku ir į viską užsimerkt,bet ar ilgai net tokie žmonės galės viską neigt...

astropasaulis

Citata iš: Marius  lapkričio 28, 2012, 21:57:30
Nereik jokių užsimindinėjimų ir paaiškinimų juokingų,juk ir taip visi(beveik visi) mato kas dedasi aplinkui,kiek kiekvieną dieną liudininkų pasakojimų ir net filmuotos medžiagos..aišku galima būti absoliučiu skeptiku ir į viską užsimerkt,bet ar ilgai net tokie žmonės galės viską neigt...

Pritariu. Nejaugi skeptikai tai vadina paprasčiausiai masine psichoze? Ir galbūt ne visi žmonės gali matyti ateivių erdvėlaivius ar kažką panašaus? Vieną kartą, vasarą, žaidžiant stadione su draugais futbolą, staiga pasižiūrėjau į dangų ir pamačiau baltą skraidantį turbūt orbą (kuriuos dažniausiai žmonės pastariuoju laiku užfiksuoja), tačiau draugai jo nepastebėjo. Kai aš atydžiai žiūrėjau į tą objektą, jis staiga pranyko, tarsi būtų to erdvėlaivio keleiviai supratę, kad juos kažkas stebi. Aišku čia turbūt per daug fantastiška interpretacija, bet kodėl gi ne?

Teroras

Man tai nezinau kodel, bet primine Kedzio istorija, kai prokuroras paskambino Venckienei ir pasake ieskoti Kedziui advokato (tuo metu kai jis buvo dinges). O veliau "ijunge" durneli ir visiems aiskino, kad ji blogai suprato. Koki veliau Drasiu rado tikriausiai nereikia niekam priminti :)

Tas pats ir cia. Galbut tikrai kazka surado, leptelejo nepagalvojes, o veliau reikejo visa kose kazkaip uzglaistyti...

omcikas

gal viena kart gana apie ta purvasklaidos dirbtinai sukurta "didvyrio" istorija.. Per gerkle lenda.. :)






'

Aukštyn