Rasta dar viena egzoplaneta

Pradėjo paragraf 78, rugsėjo 02, 2011, 11:51:11

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Rasta dar viena egzoplaneta, kurioje galėtų egzistuoti gyvybė

Ženevos astronomijos observatorijos darbuotojai paskelbė pastebėję naują egzoplanetą, kurioje galėtų būti skysto vandens, o tuo pačiu - mums įprastinės formos gyvybė.
Vos už 36,23 šviesmečių nuo Žemės esančią egzoplanetą pavadino HD 85512b vardu. Vardas parinktas pagal gimtosios žvaigždės pavadinimą HD 85512. Kol kas aišku tik tiek, jog planeta yra 3,6 karto sunkesnė nei Žemė ir apie žvaigždę apsisuka per 54 dienas.

Taigi, galima spėti, jog naujoji planeta yra didesnė už Žemę ir yra daug arčiau gimtosios žvaigždės nei gimtoji mūsų planeta. Tačiau tai nekliudo egzoplanetai pakliūti į taip vadinamą skysto vandens zoną, mat žvaigždė HD 85512 siekia 69 % Saulės dydžio, tad jos temperatūra irgi mažesnė.

Įvertinus šiuo duomenis ir surastą egzoplanetą perkėlus į Saulės sistemą, jos orbita būtų tarp Veneros ir Žemės. Vadinasi, planetos paviršiuje tikrai šilčiau nei Žemėje. Ar tokiose sąlygose dar galėtų egzistuoti skystas vanduo? Mokslininkų modeliavimo rezultatai teigia, jog tokia galimybė egzistuoja, jei 50 % planetos paviršiaus dengtų debesys. Tai visai reali galimybė, mat debesys dengia vidutiniškai 60 % Žemės paviršiaus. Toks debesų sluoksnis sugeba atspindėti nemažą žvaigždės spinduliuojamą energijos kiekį į kosmosą, tad planetos paviršiuje būtų optimali temperatūra skysto vandens egzistavimui.

Jeigu tokie debesys ir egzistuoja, jie galėtų būti sudaryti iš vandens garų, o planetos atmosfera būtų pakankamai panaši į Žemės - azoto ir deguonies mišinys. Žinoma, visa tai - mokslininkų spėlionės įvertinus turimą nedidelį pradinės informacijos kiekį. Tiesa, yra ir daugiau požymių, kalbančių apie planetos tinkamumą gyvybei. Visų pirma, jos orbita yra beveik apvali, tad ir klimatas turėtų būti pastovus. Antra, HD 85512 žvaigždės sistemai yra 5,6 milijardo metų (palyginimui, Saulės sistemos amžius - 4,6 milijardai metų) - tai daugiau nei pakankamas laiko tarpas gyvybės evoliucijai.

(paimta iš http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-21276/straipsnis?name=S-21276&l=2&p=1)

Kaip apskritai vertinate egzoplanetų egzistavimą? Tai tik mokslininkų spėlionės, ar jose tikrai gali egzistuoti gyvybė?

kiwi

jei tikrai yra vanduo yra ir gyvybė o prie kitų klimato ar sąlygų evoliucijos metu prisitaikoma

paragraf 78

Bet ar tikrai vandens buvimas yra gyvybės garantas?

kiwi

taip mano mokslas bet ar tai faktas pats negaliu atsakyti

paragraf 78

O gal gali būti vanduo ir jame nebūti gyvybės? Arba gal įmanomos kokios nors gyvybės formos paremtos ne vandeniu, o kokia kitokia medžiaga?

Benamis

Citata iš: insomnia  rugsėjo 14, 2011, 19:10:06
O gal gali būti vanduo ir jame nebūti gyvybės? Arba gal įmanomos kokios nors gyvybės formos paremtos ne vandeniu, o kokia kitokia medžiaga?


As irgi sito nesuprantu. Kodel zmones masto "zemiskai"? Gal mums vanduo yra reikalingas, kad mes galetumeme egzistuoti. O gal kazkur gyvena kitos butybes kurioms nei vanduo, nei deguonis nera reikalingi.

paragraf 78

Na be deguonies tai yra gyvenančių gyvių, tai vadinamieji anaerobai. Be vandens neteko girdėti kad gyventų kas nors žemėje.

Benamis

As gi nekalbejau apie musu Zeme. As sakiau, kad gal kazkur toli visatoje, egzistuoja butybes kurioms gyventi nereikalingas nei deguonis nei vanduo. Tiesiog pas mus, zmones, siauras mastymas. Mes visuomet galvojame, kad jeigu mes negalime isgyventi be vandens tai niekas niekur taip pat to negales.

paragraf 78

Na kol nepažįstame kitokių gyvybės formų, tai bet kokie pasvarstymai įmanomi tik hipotetiniame ar fantastikos lygmenyje.

raksera

Štai ką radau apie gyvybės egzistavimą be vandens ir deguonies. Tai skelbiama naujienų portale balsas.lt:

"Dabartinis mokslas, neturėdamas jokių galimybių remtis kitais gyvybės pavyzdžiais, kaip tik randamais Žemėje, susikoncentravo ties gyvenamų planetų paieška gana  siauroje „gyvybės zonoje". Jeigu planetos nuotolis nuo gimtosios žvaigždės nepatenka į šią „gyvybės zoną", laikoma, jog joje negali egzistuoti skystas vanduo ir tuo pačiu mums įprastos biochemijos gyvybės formos. Be to, tik šiai zonai priklausančiose planetose atmosferos sudėtis būtų panaši į žemiškąją.
Ši pradinė mokslo užimta pozicija nulemia dar ir tai, jog gyvybės Visatoje ieškoma pagal tuos pačius požymius, kurie būdingi tik žemiškosios biochemijos procesams. T.y. tokių gyvybės formų, kurios kaip pagrindinį tirpiklį ir esminių gyvybinių reakcijų terpę naudoja vandenį, o pagrindinių biocheminių instrumentų vaidmenį atlieka amino rūgštys bei baltymai. Kita organika naudojama likusioms organizmo funkcijoms. Kaip atrodytų tokios gyvybės pėdsakai kitoje planetoje, mokslininkai tyrinėja pasitelkdami įvairius orbitinius zondus - pavyzdžiui, Veneros tyrimo zondas „Venus Express" be savo tiesioginių veiklų fiksavo žemiškosios gyvybės sukuriamus pėdsakus kosmose.
Tačiau juk niekas tiksliai nežino, kad būtent tik tokia gyvybė gali egzistuoti Visatoje. Dažnai tai primenama įvairiose panašios tematikos diskusijose, tačiau mokslas negali egzistuoti be tam tikrų atraminių žinių. Įsivaizduojant gyvybę visiškai kitokiu formatu, šių žinių tiesiog nelieka.
Vis dėlto mokslininkai pasiryžo įveikti šį didžiuli barjerą ir bent jau teoriškai įvertinti galimų kitokios gyvybės formų egzistavimą bei tam reikalingų požymių ir sąlygų visumą. Šiuos tyrimus vykdys tarptautinis projektas „Europlanet RI", kurio pagrindinis koordinatorius yra Vienos universiteto profesorius Maria Firneis. Vienas iš projekto dalyvių Johannes Leitner aiškina, jog atėjo „laikas radikalioms mūsų geocentrinio požiūrio į gyvybę permainoms. Nepaisant to, kad gyvybė Žemėje yra vienintelė, kurią žinome, niekur nėra jokių užuominų, kad kur nors Visatoje negalėtų susiformuoti absoliučiai skirtingos gyvybės formos, kurios nepriklauso nei nuo vandens, nei nuo deguonies-anglies dvideginio metabolizmo."

Daugiau informacijos: http://www.balsas.lt/naujiena/312001/gyvybe-be-vandens-kai-susilieja-mokslas-ir-fantazija

2012

Gerb. raksera skaiciau iki tol kol savo saltiniu paminejai balsas.lt Tai svelniai tariant bulvarine spauda

Benamis

Idomi info. As tai pvz. niekuomet negalejau (ir negaliu) suprasti kodel tie visi vadinami "mokslininkai" galvoja, kad be pvz. vandens negali egzistuoti gyvybe? Vanduo yra butinas tik musu rasei, gal kazkur kitur, kitoje galaktikoje kokioje nors planetoje vanduo yra tarsi nuodas kaip mums koks uranas.

raksera

Citata iš: 2012  spalio 16, 2011, 21:04:54
Gerb. raksera skaiciau iki tol kol savo saltiniu paminejai balsas.lt Tai svelniai tariant bulvarine spauda


Na, aš ir nemaniau, kad šiame forume būtina dėti straipsnius tik iš mokslinių recenzuotų žurnalų :). O jei pasakyčiau, kad tokia pat informacija pateikta ir kokiame nors žurnale apie mokslo naujienas? Būtų patikimiau?  ::)

2012

Citata iš: raksera  spalio 16, 2011, 21:45:37
Citata iš: 2012  spalio 16, 2011, 21:04:54
Gerb. raksera skaiciau iki tol kol savo saltiniu paminejai balsas.lt Tai svelniai tariant bulvarine spauda


Na, aš ir nemaniau, kad šiame forume būtina dėti straipsnius tik iš mokslinių recenzuotų žurnalų :). O jei pasakyčiau, kad tokia pat informacija pateikta ir kokiame nors žurnale apie mokslo naujienas? Būtų patikimiau?  ::)


Man kaledu senelio egzistavimas atrodo patikimesnis uz balsa.lt

paragraf 78

Aha, kai kuriems yra svarbu antpečiai ir žvaigždučių kiekis ant jų.

Aukštyn