Specialistai neturi paaiškinimo: kelią nuklojo paukščių kūnai

Pradėjo Benamis, liepos 18, 2014, 18:36:12

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mažeikių rajone, Žemalės kaime visas kelias nuklotas varnėnų kūnais. Jų čia suskaičiuota apie penkiasdešimt. Aplinkosaugininkai ir veterinarijos specialistai praneša dar nežinantys, kas galėjo lemti tokią masinę paukščių žūtį ir sako, kad bus atliekamas tyrimas.

Mažeikiuose gyvenantis vietinis Marius redakcijai atsiuntė vaizdo filmuką, kuriame matosi daugybė ant kelio nugaišusių paukščių. Vyras kėlė versiją, ar tik ne ūkininkų pesticidai sukėlė tokias pasekmes.



Mažeikių rajono agentūros vedėjas Nilius Kupliauskas GRYNAS.lt teigė, kad pats apsilankė įvykio vietoje ir vaizdas, kurį pamatė - jį suglumino: „Man paskambino žmogus, kuris iš ryto pamatė (varnėnus - red. past.) važiuodamas į darbą, o paskambinti sugebėjo tik apie antrą valandą. Pirmą kartą varnėnai yra kritę Amerikoje, ir Lietuvoje yra buvę tokių dalykų - o nuo ko, kaip - nežinau".
Vietiniai gyventojai, užfiksavę tokius kraupius vaizdus, dalijosi mintimis, kad gal kas išpurštė kokia chemija laukus, nes dalis paukščių buvo gerokai apsvaigę ir sunkiai paskrido, kiti gulėjo ant kelio leisgyviai.

N. Kupliauskas teigė, kad dėl ūkininkų naudojamų pesticidų vargu ar galėjo taip nutikti: „Šalia yra danų ferma, jie superka veršelius iš ūkininkų ir išveža. Jie jų neaugina. Tikrai ne dėl to. Pas mus biedni žmonės, chemijos čiut įperka vieną kartą nupurkšti", - svarstė aplinkosaugininkas. Jis skaičiuoja, kad ant kelio gali būti arti šimto varnėnų.

Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršinininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Zigmantas Stumbra taip pat apsilankęs įvykio vietoje patikslino, kad iš viso suskaičiuota 50 kritusių paukščių. Tiesa, vienas rastas gyvas, pagirdytas ir paliktas ant pievos. Visi kiti sudėti į termodėžę ir bus vežami tyrimams.

„Gal elektros laidai, gal kas purškė ką nors - pirma reikia informaciją susirinkti. Tokių atvejų anksčiau nėra buvę. Jeigu vizualiai kas nors matysis, tada galima bus pasakyti, o jeigu ne - be laboratorinių tyrimų nieko nebus", - situaciją komentavo Z. Stumbra. Veterinaras neatmetė tikimybės, kad paukščių kritimą galėjo lemti ūkininkų naudojami pesticidai, tačiau pabrėžė, kad reikia analizuoti, kodėl paukščiai krenta vietoje vietoje, o kitoje ne ir pan.

„Visi varnėnai buvo sužaloti, matyt kokia mašina įpuolė į jų būrį ir sužalojo, neaišku, kada ir kaip, bet jie čia guli nuo ryto, nes dabar jau musėmis apkibę, mes atsivežėme termodėžes, juos surinkome, pasiųsime į laboratoriją dėl viso pikto. Čia aplinkui yra pūdymas, purkšta Round up ( herbicidas skirtas  piktžolių naikinimui - red. past.) nuo žolių, bet, nemanau, kad tai galėjo pakenkti paukščiams, nes šalia nėra sėklų, ką jie galėjo lesti - bet gal... sunku pasakyti", - sakė Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršinininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius.
Jo teigimu, ūkininkai šiuo metu valosi sandėlius, todėl tikėtina, kad paukščiai galėjo kur nors rasti grūdų, kurie buvo nupurkšti nuo vabalų ir pan. Tačiau visas versijas reikia tirti ir tikrinti.

http://grynas.delfi.lt/

Aukštyn