Kaip žiniasklaida manipuliuoja žmonėmis

Pradėjo Benamis, liepos 20, 2012, 23:10:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Filosofas Noamas Chomskis sudarė sąrašą būdų manipuliuoti žmonėmis per žiniasklaidos priemones. Noamas Chomskis - amerikiečių lingvistas, filosofas, socialinis aktyvistas, publicistas ir politikos apžvalgininkas, žinomas politinis disidentas, anarchistas ir liberalus socialistų intelektualas.

Dėmesio nukreipimas. Pagrindinis viešojo valdymo elementas yra žmonių dėmesio nukreipimas nuo svarbių problemų ir sprendimų, kuriuos priima politinis ir ekonominis elitas, užpildant informacinę erdvę temomis, kurios neturi realios prasmės. Taip pat labai svarbu užtikrinti, kad piliečiai visuomet būtų užimti kažkuo ir neturėtų laiko apmąstymams ("iš laukų - į tvartą", kaip gyvuliai).

Kurti problemas, o vėliau siūlyti sprendimus. Šis metodas dar žinomas kaip "problema-reakcija-sprendimas". Sukuriama problema, tam tikra "situacija", kuri turi priversti visuomenę reikalauti imtis priemonių, naudingų valdančiai klasei. Pavyzdžiui, leisti miestuose kilti nusikalstamumo lygiui ar organizuoti teroristinius išpuolius tam, kad visuomenė pareikalautų sugriežtinti saugumo priemones ir vykdyti politiką, varžančią pilietines laisves. Arba sukelti krizę ir panaikinti visas socialines teises.

Laipsniškas metodas. Norint priimti bet kokias nepopuliarias priemones, pakanka daryti tai palaipsniui, diena iš dienos, metai po metų. Būtent tokiu būdu buvo priimtos iš esmės naujos socialinės-ekonominės Neoliberalizmo sąlygos 1980-1990ais. Valstybės funkcijų sumažinimas, privatizacija, nesaugumas, masinis nedarbas, nepateisinamai mažas darbo užmokestis. Jei visa tai įvyktų vienu metu, tikriausiai kiltų revoliucija.

Vykdymo atidėliojimas. Kitas nepopuliarių priemonių priėmimo būdas - pateikti jas kaip "skausmingas ir neišvengiamas" ir pasiekti pritarimo įgyvendinti jas ateityje. Žymiai lengviau sutikti aukotis ateityje, o ne dabar. Pirmiausia todėl, kad žmonės visada yra linkę tikėtis, kad ateityje reikalai pasitaisys ir aukos pavyks išvengti. Be to, žmonės turi daugiau laiko susigyventi su pokyčiais ir lengviau juos priimti.

Kultivuoti kvailumą ir vidutiniškumą. Tarp paprastų žmonių ir elito išsilavinimo visada turi būti didelis skirtumas, kad paprasti žmonės negalėtų suvokti visų priemonių, kuriomis jais bandoma manipuliuoti. Kaip pavyzdžiai jiems pateikiami tam tikri žmonių tipai: politikai, realybės-šou žvaigždės. Protingi žmonės, kaip taisyklė, pateikiami kaip pernelyg savimi pasitikintys kvailiai. Visuomenėje diegiama mintis, kad būti kvailu ir neišauklėtu yra madinga.

Stiprinti kaltės jausmą. Įtikinti žmogų, kad jis pats kaltas dėl savo nelaimių, kad jis neįdeda pakankamai pastangų, kad ko nors pasiektų. Todėl, vietoj to, kad žmogus sukiltų prieš ekonominę sistemą, žmogus pradeda kaltinti save, dėl to jaučiasi prislėgtas ir nesugeba nieko daryti.

Žinoti apie žmones daugiau, negu jie patys žino. Per pastaruosius 50 metų mokslo pažanga lėmė didėjantį atotrūkį tarp paprastų žmonių žinių ir informacijos, kurią turi valdančioji klasė. Biologijos, neurologijos ir taikomosios psichologijos dėka "sistema" turi naujausias žinias apie žmogų, tiek fiziologijos, tiek psichikos srityse.

O jus ar jauciate, kad jumis manipuliuojama? :)

paragraf 78

#1
liepos 21, 2012, 09:04:34 Redagavimas: liepos 21, 2012, 09:06:30 by paragraf 78
Neskaitau laikraščių ir nežžiūriu žinių, tai manimi nelabai pamanipuliuosi :) šiaip kad manipuliuojama tai faktas. Ir labai gudriai. Kad ir ta pati kedininkų istorija. Akivaizdi manipuliacija (tik dėl Dievo meilės, neįsivelkime į diskusiją apie kedininkus). Tarsi daugiau nieko nevyktų Lietuvoje. Visi tik ir apie tai šnekėjo. Tarsi didenių problemų nebūtų.

Buvau šitą paveksliuką įmetęs į jumoriuko skiltį, bet gal niekas nesupyks jei pasikartosiu:

TinSoldier

Aš taip pat pora N. Chomsky minčių įdėsiu iš kažkokio savo straipsniuko:

„Pasak Naom Chomsky, propoganda demokratijoje yra tas pats, kas prievarta diktatūroje. Totalitarinėse šalyse, nukrypęs nuo valstybinės „tiesos", gausi lazda per nugarą. Tai yra, taip kontroliuojami žmonių veiksmai. Demokratijoje propoganda veikia kitaip. Ji siekia kontroliuoti mūsų mintis, o ne veiksmus. Korporacinė ir valstybinė žiniasklaida leidžia laisvai išsakyti savo nuomones, tačiau tik tuomet, jei jos atitinka propogandos pamatus. Nuomonės gali skirtis, bet tik tol, kol jas gali kontroliuoti valstybė ar korporacijos.
<...>
Kaip teigiama Noam Chomsky ir Edward S. Herman knygoje „Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media", prieš pasiekdama skaitytoją/žiūrovą, informacija pereina 5 filtrus:

1. Nuosavybės ir pelno filtras. Didžioji dalis žiniasklaidos priklauso didelėms korporacijoms, kurių tikslas - pelnas. Taigi, tokia žiniasklaida smarkiai įtakojama savininkų finansinių poreikių ir machinacijų.
2. Reklama. Žiniasklaida turi patenkinti ne skaitytojų, o reklamos užsakovų poreikius, idant gautų pelno.
3. Pagrindiniai informacijos šaltiniai. Dominuojantys informacijos šaltiniai yra verslas ir politika. Dėl didžiausio informacijos srauto iš šių šaltinių, žiniasklaida jiems ima atstovauti.
4. Spaudimą darančios grupės. Į šį filtrą patenka įtakingi politikai, korporacijos ir t.t. kurios gali koreguoti pateikiamą informaciją.
5. Nustatytos „politiškai korektiškos", propaguojamos ir „nekorektiškos" temos, kurių yra vengiama.

Perėjusi visus šiuos filtrus, informacija neišvengiamai tampa gryniausia propaganda, skirta vienaip ar kitaip manipuliuoti ir kontroliuoti žmones."

Beelzebub

Na aš žinių pasižiūrėt bent retkarčiais tai neatsisakau. O visos tos kišamos nesąmonės - kad ir Kedžiai, tai pavyzdžiui man nei šilta nei šalta. Mane tik stebina, kaip žmonės taip "užsidega" dėl panašių istorijų.

Ezekiel

Nėra ko stebėtis, kad išjungiama analoginė televizija ir skatinama pereiti prie naujos televizijos skaitmeninės ir modernių televizorių - elektrininis narkotikas patobulinamas. Anksčiau Lietuvą labai kentėjo dėl alkoholizmo, o dabar žmonės pereis prie ekrano priklausomybės. Bet aš nujaučių, kad taip ilgai nesitęs. Valdžia kuri rūpinosi technologiniu progresu pati priėjo liepto galą. Internetas tai priemonė kuria neįmanoma cenzuruoti ir uždrausti kalbėti konspiracinėmis teorijomis. Į internetinius laikraščius kiekvienas individas gali įdėti savo straipsnius. Žmonės mano nuomone jau nujaučia, kad kažkas negerai, bet mano kad tai normalų ir svaiginasi ar kaip kitaip bėga nuo problemų. O internete suradę informaciją, kuri gali pasakyti,kad tai nenormalų paskatins žmonija uždavinėti klausimus, pradėti kritiškai mąstyti ir priešintis iškylusiai problemai.

snofru

Citata iš: Ezekiel  lapkričio 14, 2012, 07:57:39Žmonės mano nuomone jau nujaučia, kad kažkas negerai, bet mano kad tai normalų ir svaiginasi ar kaip kitaip bėga nuo problemų. O internete suradę informaciją, kuri gali pasakyti,kad tai nenormalų paskatins žmonija uždavinėti klausimus, pradėti kritiškai mąstyti ir priešintis iškylusiai problemai.
mano galva tik internete skaitant panasias tema ir susidaro iliuzija, kad zmones neva kazka nujaucia, bando jungtis kovai ir panasiai. tarkim netgi paskaite, didesne dalis paziuri i tai skeptiskai, o po valandos is vis neprisimins to. dauguma zmoniu maseje yra aviu banda, kuriai nereikia jokiu nauju ideju ar judejimu, manau todel taip nesunkiai ir manipuliuojama jais.

TinSoldier


2Pacas

Manau dauguma žmoniu jau tikrai pradeda kažka pastebeji kad kažkas netaip.Skaitydamas šita tema prisiminiau viena trumpa video :) All check it https://www.youtube.com/watch?v=z_lgHMjTMRs&feature=related

Che-kuolis

Citata iš: Ezekiel  lapkričio 14, 2012, 07:57:39
Nėra ko stebėtis, kad išjungiama analoginė televizija ir skatinama pereiti prie naujos televizijos skaitmeninės ir modernių televizorių - elektrininis narkotikas patobulinamas. Anksčiau Lietuvą labai kentėjo dėl alkoholizmo, o dabar žmonės pereis prie ekrano priklausomybės. Bet aš nujaučių, kad taip ilgai nesitęs. Valdžia kuri rūpinosi technologiniu progresu pati priėjo liepto galą.

ai, nu nenusikalbam. Žmonės ir taip žiūri televiziją, netgi sakyčiau tais pačiais dramatiškais skaičiais. Skaitmeninės tv įvedimas jau sukuria papildomų kliūčių (priedėlis arba naujas TV), o kai už TV reikės mokėti, atsiras dar viena papildoma kliūtis (dilema mokėti ar nemokėti), lyginant su "senais gerais "sniegelio" laikais". Geresnė kokybė, mano manymu, laiką prie TV padidintų tik labai nežymiai ir labai nežymiai žiūrovų daliai. Tuo labiau, kad a) jaunesnė auditorija daugiau laiko praleidžia prie PC b) didėjant pajamoms atsiranda kitų laisvalaikio alternatyvų. Tuo labiau, kad neretas TV pasileidžia tik kaip foną. Galėčiau sakyt, kad LT vyriausybė taip pat norėjo paversti lietuvius kompiuteriniais zombiais (vykdyti įvairūs mokymai apie internetą bei 27% kompensacija perkant kompiuterį! nežinau, ar jūs tuo pasinaudojot, aš tai taip), tačiau vargu ar tai turi kažkokio pagrindo.

Apie chomsky, jis beveik viską pastebėjo gerai, bet man, kaip labiau dešiniajam, tokius sakinius skaityti yra tiesiog šlykštu: "Įtikinti žmogų, kad jis pats kaltas dėl savo nelaimių, kad jis neįdeda pakankamai pastangų, kad ko nors pasiektų. Todėl, vietoj to, kad žmogus sukiltų prieš ekonominę sistemą, žmogus pradeda kaltinti save, dėl to jaučiasi prislėgtas ir nesugeba nieko daryti.
"Aš nekaltas - aplinka kalta". RP.

puodukas

Olandų grafikas M. C. Escher piešiniais parodo, kaip paryškinus vienas detales, ant popieriaus atrodntis realistiškai piešinys, realybėje iš tikro negali egzistuoti.
nesibaigiantys laiptai


jei žiūri į baltą matai vienokias figūras, jei į tamsią spalvą -kitokias

preacher

Kultivuoti kvailumą ir vidutiniškumą. Tarp paprastų žmonių ir elito išsilavinimo visada turi būti didelis skirtumas, kad paprasti žmonės negalėtų suvokti visų priemonių, kuriomis jais bandoma manipuliuoti. Kaip pavyzdžiai jiems pateikiami tam tikri žmonių tipai: politikai, realybės-šou žvaigždės. Protingi žmonės, kaip taisyklė, pateikiami kaip pernelyg savimi pasitikintys kvailiai. Visuomenėje diegiama mintis, kad būti kvailu ir neišauklėtu yra madinga.

Šitas labai dažnai yra matoma holivudo filmuose, kur koks nevykėlis apsimižėlio veidų yra pateikiamas kaip 'cool' "badass" ir t.t Pvz Lietuvoje n-tosiose vidurinėse labiau vyksta parodija, ne mokslas, nekalbu apie tam tikras gimnazijas, kur ten viskas aukštuma. Pas mūs yra trijų tipų jaunimas: 1.debilas kuris yra padugnė. 2.studentas, kuris bliauna, kad mokosi "universitete" ir yra kritiškai mąstantys ir kitoks, nors realiai yra arba pseudointelektualas arba studentaujantis kvailys, kuris mokosi vien dėl diplomo ir trečiasis tai išties protingas, intelektualus ir sugebantis išties kritiškai mąstyti. Lietuvoje yra labai daug valdžios suformuotu padugnių ir debilų, taip, kad N.Chomskis yra teisus.

bs2000

pagal tave protingas tas kuris kritiskai masto? :)) tavo nuomone liks tik tavo nuomone :)

preacher

Aš kalbu apie žmogą, kuris iš tiesu studijuoja savo pasirinktą sritį, o ne apie ta kuris mokosi tik tam, nes reikia, ir bando vaidinti intelektualą, nors yra tik kažką girdėjęs viena ausimi  ;)

Iron Tara

Taip, smegenys plaunamos tik dėl to, kad būtų lengviau žmones valdyti (čia taip apibendrinus tariant).  O su valdymu ateina ir pinigai, kas yra visos tos bezabrazijos svarbiausias tikslas.

OKULTISTE

Ta proga... Kadangi šiandien "Tarptautinė darbo diena", - kaip sako "Google", tai aš visą dieną tinginiauju, kad pasipriešinčiau šiam "smegenų plovimui"... Cha.

Aukštyn