Ar patikėsiu Tavimi?

Pradėjo zipphead, kovo 14, 2013, 16:45:04

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

zipphead

Labiausiai paplitusi ir labiausiai dirginanti daugumos žmonių mąstymo klaida - išankstinė nuostata.

Išankstinė nuostata - tai tendencija pastebėti, išskirti, domėtis, laiminti ir atsiminti tik tą informaciją, kuri patvirtina jau turimą žmogaus nuomonę, hipotezę, principą ir t.t., tuo pačiu atmetant, nematant akivaizdaus, nekreipiant dėmesio, užmirštant tą informaciją, kuri pjaunasi su jau turima.

Seniai pastebėta: jeigu žmogui pateikiami faktai ir argumentai, kurie „neįsipaišo" į  jo, jau susidariusį, pasaulio vaizdą, tai pirmoji, beveik instinktyvi reakcija į juos - nepasitikėjimas, atmetimas, ignoravimas ir išmetimas iš atminties visko, kas su jais susiję, netgi jei jie svarbūs ir gali būti žmogui realiai naudingi. Priežastis to: viskas, kas neįprasta labai sudarko vidinės harmonijos jausmą ir stipriai kerta per žmogaus savimeilę, o savo tiesos ir teisumo pripažinimas sau  sukelia malonumo jausmą ir suteikia pasitikėjimo, netgi ir tuo atveju, kai žodžiai tiesa ir teisumas rašomi su kabutėmis.

Galima ir kitaip: išankstinė nuostata - kai žmogus ieško, ir kas įdomiausia, suranda įrodymų tam, į ką jis jau tiki, visiškai ignoruodamas viską, kas gali išjudinti jo tikėjimą iš vietos. Tariant moksliškai: informacija, patenkanti į mūsų galvą turi didelę inerciją. Tariant dar paprasčiau: jei žmogus į ką nors įtikėjo, tai kiek  nori gali jį murkdyti galva į jo tikėjimą paneigiančius įrodymus, naudos nebus - papūga kartos tą patį.

Šiai ydai, kuri vadinasi „išankstinis nusistatymas"  prigalvota visokiausių pavadinimų. Labiausiai žinomas - „Zemmelveiso sindromas", tai yra refleksinis naujų žinių, kurios prieštarauja esančioms normoms, įpročiams ar paradigmoms, atmetimas. Yra ir kitokių sinonimų - „tendencingas faktų pateikimas", „išrankiojantis mąstymas", „mąstymo kamštis"...



homosanitus.lt

Aukštyn