Apollo 11: nežinomi faktai

Pradėjo Teroras, rugpjūčio 27, 2012, 13:16:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

… kai „Apollo 11″ astronautai pakilo nuo Mėnulio paviršiaus variklio sukeltos dulkės ir nuolaužos lėkdamos, greičiausiai, tiesiog nupūtė pirmąją Mėnulyje įsmeigtą Amerikos vėliavą. Vėlesni „Apollo" programos ekipažai tvirtino savo vėliavas žymiai tvirčiau ir kur kas toliau nuo Mėnulio modulio.

…pirminis „Apollo 11″ mokslinių tyrimų programos įrangos komplektas ALSEP (The Apollo Lunar Surface Experiments Package) numatė žymiai daugiau mokslinių eksperimentų Mėnulio paviršiuje. Tik likus keletai mėnesių iki misijos pradžios, NASA nutarė sumažinti psichologinę astronautų įtampą istorinio skrydžio metu ir atsisakė didelės dalies uždavinių bei sumažino mokslinės įrangos kiekį iki trijų svarbiausių, o misijos tikslu tapo sėkmingas nusileidimas Mėnulyje bei saugus grįžimas namo. Naujos, palengvintos, programos įrangos komplektas buvo pavadintas EASEP (Early Apollo Scientific Experiments Package).

… prieš žengdamas į Mėnulio paviršių „Apollo 11″ astronautas Edwin'as E. (Buzz) Aldrin'as, priklausantis presbiterionų (evangelikų reformatų atšaka) bažnyčiai, priėmė krikščioniškąją komuniją, atsikandęs ostijos ir išgėręs gurkšnelį vyno - šį „rinkinuką" jam buvo paruošęs jo pastorius Rev. Dean Woodruff. Edwin'as Aldrin'as tai darė slapčia (matant tik laivo vadui N. Armstrong'ui, kuris tuo metu pagarbiai tylėjo), kadangi ateizmo šalininkai, su kuriais tuo metu bylinėjosi NASA, nepritarė valstybės tarnautojų viešam religinių apeigų demonstravimui.

…kol amerikiečiai visos šalies pastangomis beveik aštuonerius metus ruošėsi žmogaus nusileidimui Mėnulyje, TSRS taip pat buvo vykdoma panaši programa. Deja, dėl finansų, resursų ir laiko stokos bei nuolatinių Politbiuro įsikišimų ji galiausiai žlugo. Pralaiminti „Mėnulio lenktynes" TSRS į Mėnulį pasiuntė tik automatinį zondą „Luna-15„, tačiau startui netikėtai pasirinko 1969 liepos 13 d., kai iki „Apollo 11″ misijos pradžios liko 3 dienos, bent tokiu būdu tikėdamasi aplenkti amerikiečius, gauti Mėnulio grunto pavyzdžių ir patvirtinti pasaulyje kosminės supervalstybės įvaizdį. Toks TSRS sprendimas teoriškai galėjo sukelti pavojų „Apollo 11″ misijos tikslams: buvo baiminamasi, kad vienu metu esanti Mėnulio orbitoje „Luna-15″ susidurs su „Apollo 11″ arba jos radijo signalai slopins ir trukdys amerikiečių ryšį. Tačiau, laimei, nei viena iš šių baimių nepasitvirtino. Simboliška, bet 1969 liepos 21 dieną, tą pačią dieną, kai N. Armstrong'as pirmą kartą žmonijos istorijoje vaikštinėjo Mėnulio paviršiuje, „Luna-15″ sudužo leisdamasi Mėnulio Krizių jūros (Mare Crisium) rajone.

… visose žymiausiose misijos „Apollo 11″ nuotraukose Mėnulio paviršuje matote tik Edwin'ą Aldrin'ą: štai jis leidžiasi laipteliais iš nusileidimo modulio, štai sustingo šalia JAV vėliavos, štai ruošiasi moksliniams eksperimentams, štai „pozuoja" tuštoko kraštovaizdžio fone. O kur gi Armstrong'as - pirmasis žmogus Mėnulyje? Reikalas tame, kad „Apollo 11″ astronautai gavo tik vieną fotokamerą dviem ir daugiausia su ją dirbo Armstrong'as. Tiesa, Aldrin'ui taip pat teko fotografuoti, tačiau jis lyg tyčia vengė nukreipti objektyvą į savo vado pusę. Vienintelėje (!) normalios kokybės nuotraukoje Armstrong'ą matome lyg atsitiktinai pakliuvus į kadrą: jis kažkur šone ir atsisukęs į mus nugara (Photo ID: AS11-40-5886). Galbūt, tarp astronautų buvo susitarimas: jeigu jau Armstrong'as NASA sprendimu tampa pirmuoju žmogumi Mėnulyje, tai Aldrin'as - šios misijos „veidu"? Tai patvirtina ir N. Armstrong'o nuostata grįžus laikytis atokiai nuo viešų kalbų, interviu, pasirodymų, minėjimų, ceremonijų, ką jis sėkmingai ir daro, kai tuo tarpu Buzz Aldrin'as tapo tikru „face of space„, dalyvaudamas begalėje TV laidų ir dalindamas interviu įvairiausiems leidiniams, o specialiai 40-osioms nusileidimo Mėnulyje metinėms Aldrin'as su hip hop'o atlikėju Snoop Dogg net sukūrė singlą ir vaizdo klipą.

… pirmosios Mėnulyje nuotraukos (Photo ID: AS11-40-5850) NASA iki šio laiko beveik neplatino, mat astronautai, ruošdamiesi istoriniam pasivaikščiojimui Mėnulio paviršiuje, surinko visus nereikalingus daiktus ir atidirbtas medžiagas, sudėjo jas į medžiaginį maišą ir… išmetė jį per bortą. Būtent šis baltas „šiukšlių maišas" ir matomas pirmoje Mėnulio paviršiuje darytoje nuotraukoje.

… žymioji nuotrauka „su astronautu Mėnulyje" (Photo ID: AS11-40-5903), kurioje pavaizduotas Edwin'asAldrin'as ir kuri dažniausiai pasirodo žiniasklaidoje, mokslinėje literatūroje bei enciklopedijose, atsirado, galima sakyti atsitiktinai ir be jokio išankstinio pasiruošimo. Be to, Armstrong'as vos nesugadino kadro, palenkęs foto kamerą pernelyg žemai, todėl nuotraukos kraštas beveik siekia Aldrin'o šalmo viršutinę dalį.

… vietoje JAV nacionalinės vėliavos NASA Mėnulio paviršiuje planavo iškelti Jungtinių Tautų Organizacijos oficialią vėliavą, tačiau tam pasipriešino JAV Kongresas.

…'Walterio Cronkite (garsaus amerikiečių žurnalisto) tiesioginėje televizijos laidoje, skirtoje išsilaipinimui Mėnulyje, garbės svečio teisėmis dalyvavo ir amerikiečių fantastinės literatūros rašytojas, šio žanro klasikas Robert Anson Heinlein (1907-1988).

… pats komandinis modulis „Columbia" bei kiti su misija „Apollo 11″ susiję originalūs eksponatai šiuos metu saugomi  Vašingtone Nacionaliniame aviacijos ir aeronautikos muziejuje (Smithsonian Institution, National Air and Space Museum). Juos gali pamatyti bet kuris muziejaus lankytojas.

… misijos pabaigoje komandiniam moduliui nusileidus Ramiajame vandenyne, astronautus turėjo priglausti lėktuvnešis  (CV-67) USS John F. Kennedy, tačiau prezidentas R. Nixon'as oficialiam sveikinimui pasirinko ne buvusio populiaraus prezidento vardu pavadintą laivą, bet labiau neutralaus pavadinimo lėktuvnešį USS Hornet (CV-12).

…ilgą laiką žiniasklaidoje sklandė mitas, kad N. Armstrong'as, pasakęs istorinius žodžius apie „mažą žingsnelį", iš kart po jų tyliai palinkėjo sėkmės kažin kokiam ponui Gorsky'ui (Good Luck, Mr. Gorsky!), kuo sudomino didžiulę armiją smalsuolių. Į klausimą kas gi tas Gorsky, Armstrong'as visada tik šypsojosi ir tylėjo. Teigiama, kad tik po pono Gorsky'o mirties 1995-aisiais, Armstrong'as pagaliau ryžosi ir viešai atskleidė šio posakio prasmę: vaikystėje, būdamas mažu berniuku, Neil'as žaisdamas šalia kaimynų namo netikėtai nugirdo šeimininkų, vyro ir žmonos, ginčą, kurio esmė buvo ponios Gorsky nenoras atlikti vedybinę pareigą, taip sakant… a'la fellatio. „Oralinis seksas! Tu nori oralinio sekso?! Tu gausi oralinį seksą kai kaimynų berniukas vaikštinės Mėnuliu!" - garsiai šaukė ponia Gorsky. Iš tikrųjų šią smagią istoriją sukūrė amerikiečių komikas ir aktorius Buddy Hackett'as (1924-2003).

Pagal:
Wikipedia.org
NASA History Division
About.com
Smithsonian Institution National Air and Space Museum
radome.lt

Bildukas

#1
rugpjūčio 27, 2012, 18:07:25 Redagavimas: rugpjūčio 27, 2012, 18:09:48 by Bildukas
 :D Pasiseke Gorskiui , bet po tiekos metu , kol berniukas uzaugo ir pradejo vaikscioti  Menuliu , kazin ar ponui Gorskiui to bereikia :)))))).

Aukštyn