Amžiaus kometa „ISON“ rūkdama artėja Saulės link

Pradėjo Benamis, liepos 27, 2013, 23:17:37

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Naujausi NASA stebėjimų duomenys rodo, kad Saulės link artėjanti kometa „ISON" jau dabar išmeta didelius kiekius dujų ir dulkių, skelbia Space.com.

Liepos 13 dieną kosminio teleskopo „Spitzer" darytose nuotraukose matoma apie 300 tūkst. km ilgio kometos uodega. „Mūsų skaičiavimais, „ISON" išmeta apie milijoną kilogramų anglies dioksido dujų ir apie 54 mln. kg dulkių per dieną", - sako Carey Lisse, vadovaujantis NASA tyrėjų grupei, kuri stebi kometą „ISON".



Stebėjimų dieną kometa buvo maždaug 500 mln. km atstumu nuo Saulės - 3,35 karto toliau nei aplink žvaigždę skrieja mūsų planeta.

„ISON" yra apie 5 km skersmens, o arčiausiai Saulės (vos 1,16 mln. km) turėtų atsidurti lapkričio 28 dieną. Manoma, kad tuo metu kometa taps ypač ryški ir puikiai matoma iš Žemės, o ryškumu gali prilygti net Mėnulio pilnačiai. Todėl ji dažnai vadinama amžiaus kometa. Tačiau neatmetama galimybė, kad kometa gali suirti dar nepriartėjusi prie Saulės, taip ir nepamojusi savo uodega Žemei.

Mokslininkų manymu, ši atklydėlė skrieja iš Orto kometoidų debesies ir tai yra pirmoji jos kelionė Saulės sistemoje. Artėdama prie žvaigždės kometa šyla ir dyla, o tai astronomams leidžia daugiau sužinoti apie jos sudėtį.

„Informacija, kurią surinksime apie šią kometą, gali padėti paaiškinti kaip ir kada susiformavo Saulės sistema", - sako NASA atstovas Jimas Greenas.

„ISON" kometą pernai rugsėjį aptiko astronomai Vitalijus Nevskis ir Artiomas Novičonokas.

15min.lt

Aukštyn