Geri ir blogi dalykai

Pradėjo a.t.sielis, birželio 26, 2013, 21:13:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

gidas

CitataMatai, vienas iš pagrindinių blogio, ar pavadinkime velnio tikslų yra įtikinti žmogų, kad tokio kaip velnio išvis neegzistuoja, kad blogis yra ne dvasinės asmenybės, bet kažkoks neapčiuopiamas dalykas.


Kurių velnių :) jis čia tą velnią įkišo? Būtų apsiribojęs „paprastu" blogiu, ir viskas būtų daugiau-mažiau...
Dabar kyla problema  - kaip  „diskutuoti"  su žmogumi, teigiančiu, kad „velnio tikslas yra įtikinti žmogų, kad velnio nėra"...
Ta proga pastebėsiu, kad tikslas - kaip velniui - iš tikro geras. :)
Krikščionybės klestėjimo laikais - kad ir tada, kai itin produktyviai funkcionavo inkvizicija - tokia argumentacija gal ir buvo priimtina, bet šiandien...
Kaip galim įtikėti, kad blogio nėra, jei visi esame su juo susidūrę (blogis mums ta prasme ir „apčiuopiamas", ir „įtikinamas")? O ar kas yra „apčiuopęs" velnią negaliu pasakyti, bet spėčiau, kad tai pavyksta tik „neeiliniams" individams... Savo tikslui pasiekti - citatos autoriaus nuomone - velnias pasitelkia ir filosofiją. Pasakyčiau, išties racionalus pasirinkimas.
Simpatiškas vyrukas tas velnias... :)

Todėl galima tarti tik keletą nereikšmingų pastabėlių.
Blogio pasaulyje netrūko ir kai  blogis turėjo, anot cituojamo autoriaus, (velnišką) „veidą". Apskritai, blogis pasaulyje buvo ir „prieš" velnią, ir „prie" velnio, ir „po" velnio.
Blogio žemėje daug, bet savaime aišku gėrio yra nepalyginamai daugiau, nes gerų žmonių buvo, yra ir bus absoliuti dauguma. Jei taip nebūtų ir pačių žmonių nebūtų.
Bet čia jau prasideda žemiški, evoliuciniai dalykėliai... :)



ponaitis

muzikos klausymas

a.t.sielis

Citata iš: ponaitis  rugpjūčio 12, 2013, 21:56:04
muzikos klausymas


Gali priklausyti kiekvienai iš nagrinėjamų kategorijų, priklauso nuo muzikos turinio, nuotaikos, žinios, ir netgi stiliaus.

----

Puoduko įtarpą apie velnią pakomentuosiu taip: ar blogis turi asmenybę? taip, už visko yra asmenybės. mano požiūriu. bet krikščioniška "velniologija" manęs neįtikina, ir neatrodo labai išmintinga.

a.t.sielis

Materialistinė evoliucijos teorija?

klajunas

Visos nepilnos teorijos yra blogis, nes jos nėra tiesa, tačiau geresnės neturint, geriau kažkas negu nieko. Kita neteisinga teorija, bet siūlanti alternatyvą, nėra gėris. Kai teorija nepilna, svarbiausia, kad ji vestų teisingu keliu, o ne klystkeliu, bent kad kryptis būtų teisinga.

Todėl vertinimas mišrus - yra gerų ir blogų elementų, tik klausimas kokie turi persvarą?

Ir prie to pačio, kaip vertinti nematerialistinę evoliucijos teoriją? Ji gera/bloga todėl, kad teisinga/neteisinga ar todėl, kad piešia žmogui patrauklesnį vaizdą, išpildo svajones?

a.t.sielis

Nematerialistinė yra teisinga, tai gana akivaizdu: funkcionalios informacijos šaltinis yra protas, tą tvirtai žinome, visa kita yra niekuo neparemtos spėlionės, materialistinės "viltys", wishful thinking.

Realybės pažinimas yra geras dalykas, kadangi tada galima gyventi pagal realybę, o ne pagal materialistines iliuzijas.

--------

Žaidimas tęsiasi:

Skurdas?

Lucas

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2018, 10:47:26Žaidimas tęsiasi:

Skurdas?
Oi, tik duonos ir žaidimų! Duonos pavalgiau, dabar pažaisiu.

Taigi, skurdas - blogis.

Ekonominis skurdas - žmogus neturi galimybės visad sočiai, sveikai maitintis, išgalėti turėti saugų ir patogų būstą. Ilgainiui pastovūs nepritekliai palaužia išalkusį kūną, pasipila ligos, taip pat skurdas gali versti žmogų elgtis nepriimtinai kitų žmonių atžvilgiu - vogti kito duoną ar smurtauti prieš kitą žmogų. Juolab, skurdas, kuomet yra didelė problema net prasimaitinti veda prie...

Vidinio skurdo - alkanas ar kenčiantis žmogus kažkin ar gali labai daug gali prifilosofuoti, ar juolab domėtis kažkuo daugiau nei kūno reikalų tenkinimas.

Tęskime su priešingybe:

Turtas?

vytra

#37
rugsėjo 08, 2018, 11:17:04 Redagavimas: rugsėjo 08, 2018, 11:20:54 by vytra
Citata iš: klajunas  rugsėjo 07, 2018, 10:30:59Visos nepilnos teorijos yra blogis, nes jos nėra tiesa.
- taip, bet taip tik "absoliučios tiesos" atžvilgiu, gi baigtinės žmogaus galimybės (baigtinis protas, baigtinis gyvavimo laikas, baigtinės fizinės jėgos) niekaip nežada pažinti absoliutą.

Išvada: taigi, blogis nėra paprastas eilinis žmogiškų teorijų klydimas (klysti žmogiška), bet tai yra fanatizmas, fanatinis įsitikinimas savo teisumu ir yra blogio gimda, gimdanti visuotinį naikinimą.

pvz.:
a) turtuolis įsitikinęs, kad jis geresnis už kitus beturčius.
b) pasimokes univere įsitikinęs, kad jis geresnis už ten nesimokiusius.
d) atėjistas, atėjęs į Lietuvą tiki, kad jis yra teisesnis už visus teisius.


klajunas

Citata iš: vytra  rugsėjo 08, 2018, 11:17:04pvz.:
a) turtuolis įsitikinęs, kad jis geresnis už kitus beturčius.
b) pasimokes univere įsitikinęs, kad jis geresnis už ten nesimokiusius.
d) atėjistas, atėjęs į Lietuvą tiki, kad jis yra teisesnis už visus teisius.
Reikia aiškintis, ką reiškia "geresnis". Iš geresnės mėsos tikrai nepadaryti. Tačiau kokioje nors vietoje nešioja skirtumą. Pvz. turtuolis turi daugiau baksoniumo, pasimokęs univere turi daugiau kokių nors žinių, atėjistas turi 1. daugiau reklaminių lūkesčių 2. yra auka, nuskriaustasis kurį reikia užjausti, o auka visada teisi.

Tačiau visiems trims mėsoje padarę biopsiją bet kokioje vietoje, jokių aukso gyslų neatrastume. Nes reikia žinoti kur biopsiją daryti (pzv. banko sąskaitoje).  :)

Aukštyn