Metų diskusija: kokios spalvos ši suknelė – mėlyna ir juoda ar balta ir auksinė?

Pradėjo paragraf 78, vasario 27, 2015, 11:52:02

« ankstesnis - sekantis »

Kokios spalvos suknelę matote?

Mėlyną su juodais nėriniais
Baltą su auksiniais nėriniais
Kitas variantas (nurodyti diskusijoje)
Žemyn

paragraf 78

Metų diskusija: kokios spalvos ši suknelė - mėlyna ir juoda ar balta ir auksinė?



Tikriausiai tokios diskusijos dėl suknelės nebuvo kilusios nuo Monicos Lewinsky laikų. Viena nuotrauka interneto vartotojus padalino į dvi stovyklas, kurių kiekviena aršiai gina savo nuomonę. Ir viskas - dėl to, kokios spalvos yra suknelė. Šiąnakt internete paskelbta nuotrauka sukėlė pasaulines diskusijas - ar drabužis yra mėlynas su juodais nėriniais, ar baltas su auksiniais? „Wired" aiškina, kad šios diskusijos atsiremia į žmogaus anatomiją - kaip mes matome spalvas?

Šviesa patenka į akį per lęšį - skirtingi bangų ilgiai atitinka skirtingas spalvas. Jums net nereikia galvoti, kokia tai spalva - smegenys tuo pasirūpina už jus. Jie nustato, kokios spalvos šviesa atsispindi nuo objekto, į kurį žvelgiate, ir tą spalvą „atima" iš tikrosios objekto spalvos.

„Mūsų regėjimo sistema turi atsikratyti visa informacija apie šviečiančią medžiagą ir ištraukti tik informaciją apie tikrąją atspindį, - aiškina neuromokslininkas Jay Neitzas iš Vašingtono universiteto. - Aš 30 metų tyrinėju individualius skirtumus tarp spalvų, ir tai yra vienas didžiausių skirtumų, kokius esu matęs." Jis sakė matąs baltą suknelę su auksiniais nėriniais.

Paprastai mūsų regėjimo sistema veikia puikiai. Tačiau ši nuotrauka peržengė kažkokias ribas. Žmonės mato dienos šviesoje, tačiau dienos šviesa keičia spalvą. Ji keičiasi nuo rausvos aušros metu iki melsvos vėlų vakarą. Ryte ji vėl tampa rausva.

„Kas nutinka šiuo atveju - regos sistema žiūri į šį daiktą, ir jūs stengiatės atmesti tą spalvą, kurią suteikia dienos šviesa, - aiškina Wellesley koledžo neuromokslininkas Bevilis Conway. - Tad žmonės arba atmeta mėlynąją spalvą - tokiu atveju jie suknelę mato baltą su auksine spalva, arba jie ignoruoja auksinę spalvą - tuomet suknelę mato mėlyną su juoda." Jis sakė drabužį matantis mėlyną su oranžine.

Mokslininkai teigia, kad mūsų smegenys vertina ir spalvinę aplinką, kurioje matome objektą. Pavyzdžiui, J.Neitzas netgi atsispausdino suknelės nuotrauką, tuomet iškirpo tik pačios suknelės fragmentą. „Pažiūrėjau ir spalva tapo kažkokiu viduriu tarp abiejų stovyklų. Mano smegenys mėlyną spalvą tikriausiai priskyrė apšvietimui. Kiti mėlyną spalvą priskiria suknelei", - aiškino jis.



Diskusijos dėl suknelės primena gerai žinomą optinę iliuziją. Šiame paveiksle A laukelio spalva iš tikrųjų yra identiška B laukelio spalvai:



Jimas

Dykumos ir sniego spalvumo :D

kiskis

Bicioko(konsaro(nuorukos)) spalvumo :D

Benamis

Visgi tai melyna suknele :D Nors si karta akys ir smegenys manes neapgavo :D


Sharikovas

Cia koks nors bajeris ar rimtai pirmoje nuotraukoje kas nors mato ne melyna suknele ?

.L.U.T.H.O.R.

Auksinė su balta :D

Dot Etc

Pasitelkus kompiuterio pagalbą, aš galiu teigti, kad ši suknelė yra mėlyna su juodais nertiniais. Nors ir pipetės įrankis rodo, kad jos nėriniai yra rusvos spalvos, o pati suknelė lengvai melsvos, bet čia tikriausiai fotoaparato blykstės darbas. Ir taip kokybė nėra viena iš geriausių. Spėju, kad fotografuota su išmaniuoju telefonu, būtų visiškai kitoks vaizdas jeigų ši suknelė būtų nufotografuota su kokybišku fotoaparatu.

Kitas patikrinimo būdas - paveikslėlį atitolinti kuo toliau, tada akiai išryškėja suknelės mėlynumas bei nėrinių juodumas.

Iš pradžių tikrai keistai atrodė. Mano smegenys labiau linko prie smėlio ir sniego spalvų derinio. Išsiaiškinus, kas per spalva net ir pati nuotrauka labiau ją primena.

snofru

pasirinkau 2 variantą, nors matau ne visai baltą su auksiniais, bet vistiek šitas variantas artimesnis prie mano matomojo.

Benamis

Niekuomet negaleciau patiketi, kad kazkas galetu matyti sia suknele kitaip negu as :D

paragraf 78

Citata iš: Benamis  vasario 27, 2015, 16:43:02
Niekuomet negaleciau patiketi, kad kazkas galetu matyti sia suknele kitaip negu as :D


Sakyčiau ši tema labai gerai parodo, kaip tą patį objektą žmonės gali matyti skirtingai.
Susiejant su paranormalių reiškinių sfera, tai kad vienam neabejotinai bus NSO kitam neabejotinai bus lėktuvas :)
O tai kad žmonės tą patį objektą mato skirtingai ne kartą teko įsitikinti gyvai :)

.L.U.T.H.O.R.

Dar kiti suknelėje mato mėlyną ir auksinę. Ir dar daug įvairių atspalvių :D bent jau ką internete galima paskaityt :D

snofru

jeigu akys mus apgauna, photoshopas niekada  :)

.L.U.T.H.O.R.

Tai suknelė iš tikrųjų alyvinė su rudais nėriniais? Mind=Blown.

snofru

ne nu realiai tai parodo tik tai kas foto, kaip ten kieno smegenys dekodina tas spalvas čia jau kitas dalykas. bet šiuo atveju, mano supratimu, čia kaip ir buvo paminėta - greičiausiai kaltas apšvietimas (blykstė) ir objekto (medžiagos) gebėjimas/savybė atspindėt šviesą.
pabandysiu iliustruot.
ir tam ir tam paveikslėlyje sferos ir pagrindo spalvos nesikeičia, keičiasi tik apšvietimas. čia labai grubiai, na bet ka norėjau pasakyt, daug maž aišku.
mano variantas toks :)

Sleeping_angel

#14
vasario 27, 2015, 21:26:12 Redagavimas: vasario 27, 2015, 21:33:23 by Sleeping_angel
Keista, kad būna ir tokių dalykų :) Kai kolegė paklausė, kokios spalvos matau suknelę, pasakiau, kad mėlynos. Ji matė baltą. Pagalvojau, kad juokauja. Paskui perskaičiau straipsnį ir supratau, kad nors tai ir keista, bet, matyt, normalu :)
Beje, mano aplinkoje (neskaitant tos kolegės) visi mato melsvą suknelę su žalsvai rudos spalvos juostomis.

O čia vienas komentaras iš interneto.

"Pažiūrėkit į nuotraukos kokybę, jinai bulve daryta. Mėlynos ir juodos šalininkai teisūs, nes nuotraukoje mato blykste stipriai apšviestą suknelę, todėl iš tikrųjų tamsios suknelės spalvos atrodo išblyškę: mėlyna kaip žydra, o juoda - pilkšvai rusva. Baltos su auksine (čia ne apie degtinę, jeigu ką) šalininkai irgi teisūs, nes nuotraukoje mato melsvu atspalviu užtamsintą suknelę. Tolumoje fonas labai šviesus, todėl susidaro įspūdis, kad suknelė nuotraukoje tamsesnė negi yra iš tikrųjų (kambaryje atsistokit nugara į langą ir nusifotografuokit asmenukę be blykstės, suprasit, apie ką aš čia). Balta virsta žydra, o auksinė - pilkšvai rusva. Visi mato tuos pačius atspalvius, tik skirtingai juos interpretuoja. Tiek čia tos magijos. :)"

Aukštyn