Atkurtas buvimo už kūno patyrimas

Pradėjo Benamis, spalio 16, 2012, 08:01:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

„Science" žurnale aprašomas eksperimentas paaiškina mokslinį reiškinį, kurį patiria vienas iš dešimties žmonių. Dvi tyrėjų komandos naudojo virtualios tikrovės televizorius ir taip apgavo smegenis, jog šios manė kūną esant kitur. Vizualinė iliuzija ir tikro kūnų lietimo jausmas privertė savanorius patikėti, jog jie paliko savo fizinius kūnus.

Tyrėjai tvirtina, jog eksperimento atradimai gali būti pritaikyti praktiškai. Viena iš pritaikymo sričių būtų vaizdo žaidimai, kurie pakiltų į kitą virtualybės lygį, o žaidėjai jaustųsi esą žaidimo viduje. Chirurgai, kontroliuodami automatinį virtualų save, taip pat galėtų atlikti operacijas pacientams, esantiems už tūkstančių kilometrų.

Kai kuriems žmonėms buvimo už kūno patyrimas nutinka spontaniškai, o daliai jis susijęs su pavojingomis aplinkybėmis, artimu mirčiai patyrimu, į sapną panašia būkle, alkoholio ar narkotikų vartojimu. Tuo tarpu dvi tyrėjų komandos iš Jungtinės Karalystės bei Šveicarijos tiki neurologiniu šio reiškinio paaiškinimu. Komandų tyrimų duomenys leidžia daryti išvadą, jog kai kurie buvimo už kūno patyrimai gali kilti tada, kai nėra ryšio tarp smegenų sričių, atsakingų už vizualinės ir taktilinės-sensorinės infomacijos apdorojimą.

www.mokslasplius.lt info

Aukštyn