Fotografija dokumentams su sieteliu ant galvos

Pradėjo Benamis, rugpjūčio 07, 2013, 15:58:13

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Čekas Lukašas Novy išsikovojo teisę nusifotografuoti asmens tapatybės kortelei su makaronų sieteliu ant galvos, argumentuodamas, kad to reikalauja jo religiniai įsitikinimai. Išdaigininkas iš Brno miesto tvirtina, kad jo religija - pastafarianizmas - reikalauja visada nešioti sietelį. Pareigūnai nusprendė, kad nepatenkinti L. Novy prašymo reikštų nusižengti šalies religijų lygybės įstatymui, rašo „Daily Mail".



Brno rotušės atstovas Pavelas Zara paaiškino: „Prašymas atitinka Čekijos Respublikos įstatymus, pagal kuriuos yra leidžiami galvos apdangalai dėl religinių arba medicininių priežasčių, jeigu jie nedengia veido".

L. Novy tvirtina priklausantis Skrajojančio spageti monstro bažnyčiai, kuri buvo įkurta JAV šaipantis iš religinių organizacijų.

Bažnyčios tinklalapyje nurodoma, kad vienintelė religijos dogma yra dogmų atmetimas.

Bažnyčios nariai sako tikintys nematomu ateiviu, sudarytu iš spagečių ir mėsos kukulių, kuris „smarkiai prisigėręs" sukūrė Visatą.

L. Novy tikėjimo brolis Niko Almas Austrijoje laimėjo bylą, kai pareigūnai neleido jam nusifotografuoti su sieteliu ant galvos vairuotojo pažymėjimui.

N. Almas užtruko trejus metus, kol pagaliau gavo vairuotojo pažymėjimą. Jis tvirtino, kad nešioti ant galvos sietelį reikalauja pastafarianizmas.

„Religija" atsirado kaip atsakas į spaudimą Amerikos mokyklose dėstyti kreacionistinę teoriją, vadinamą „protingu sumanymu" - kai kurie krikščionys jai teikia pirmenybę prieš natūralios atrankos ir evoliucijos teorijas. Pagal šią teoriją, susiformuoti gyvybei padėjo nematoma jėga.

Skrajojančio spageti monstro bažnyčia nusiuntė raštą Kanzaso valstijos švietimo skyriui ir paprašė, kad moksleiviai būtų mokomi pastafarianistinės „protingo sumanymo" versijos.

Laišką 2005 m. parašė fiziko išsilavinimą turintis 24 metų Bobby Hendersonas iš Oregono valstijos, protestuodamas prieš Kanzaso švietimo skyriaus sprendimą dėstyti valstybinėse mokyklose kreacionizmą kaip evoliucijos teorijos alternatyvą.

Skrajojančio spageti monstro bažnyčia greitai išpopuliarėjo pasaulyje ir dabar turi kelis tūkstančius sekėjų.

Pastafarianistai kaip šventą dieną švenčia kiekvieną penktadienį ir laiko, kad piratai yra dieviškos būtybės.

Parengė Jurgita Noreikienė

Aukštyn