Ateities prognozės

Pradėjo Benamis, lapkričio 25, 2013, 13:19:20

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Romiečiai ateitį spėdavo iš paukščių elgesio, kinai naudojosi "Permainų knygos" tekstais, inkai vartojo gamtinius haliucinogenus… Šiandien tuo klausimu vyksta futurologų konferencijos.

Futurologija, kaip mokslo sritis, atsirado gana seniai - 1920 m. Iš esmės ją sunku vadinti mokslu. Ji apibendrina egzistuojančias technologines, ekonomines arba socialines tendencijas ir tuo būdu bando įvardyti tendencijas, kurios neva išryškės ateityje.

Futurologai turi nevienareikšmišką reputaciją. Reikalas tas, kad jie (kaip ir visi žmonės) klysta, ir kartais taip smarkiai, jog ilgainiui jų prognozės atrodo kaip nevykęs pokštas.

Pavyzdžiui, 20 amžiaus viduryje, kosminių laimėjimų paveikti, daugelis futurologų tikėjo, jog įmanomi turistiniai skrydžiai į orbitą. Ir jie buvo teisūs. Tačiau štai Keno Olseno, kompanijos "Digital Equipment Corporation" įkūrėjo, pasisakymai prieš 30 metų šiandien skamba juokingai: "Nėra tokios priežasties, kad kas nors norėtų turėti kompiuterį namuose", - sakė jis.

Korporacijos "Microsoft" įkūrėjas Bilas Geitsas 1982 metais savo kalboje ištarė štai tokią frazę: "Niekam neprireiks daugiau kaip 640 kilobaitų kompiuterio operatyviosios atminties."

Metai bėgo, o IT žinovų žodžiai liko istorijoje. Kaip nuoroda, jog net ir trumpalaikės prognozės gali būti visiškai klaidingos.

"Futurologija - tai vienas iš būdų manipuliuoti visuomenės nuomone, - futurologų seminare pareiškė žinomas publicistas, knygos "21 amžius: istorija nesibaigia" autorius, P. Deiničenka. - Ji tokia jau yra nuo seniausių laikų, pradedant nuo puikiųjų Nostradamo centurijų."

Pasak P. Deiničenkos, futurologai sako tai, ką mes norime girdėti juos sakant. Paprastai jie tai daro nesąmoningai. Futurologai stengiasi pagauti tam tikrą ore sklandantį socialinį užsakymą.

Tai matyti, pavyzdžiui, iš to, kas kalbama apie klimato pokyčius. 20 amžiaus 7-8 dešimtmečiais Žemės gyventojai buvo gąsdinami globaliniu atšalimu. Šiandien mes turime naują grėsmę - atšilimą. Panašios tendencijos matyti ir paukščių gripo istorijoje.

Didžiausią paklausą, publicisto nuomone, turi karai, stichinės nelaimės, nuosmukiai ir griūtys. Bet kuris žmogus, kuris tai prognozuoja, sulaukia maksimalaus skaitytojų dėmesio. Alternatyvus būdas sulaukti visuotinio populiarumo - prognozuoti rojų Žemėje.

Tačiau dauguma ateities prognozių galiausiai pasirodo esą niekalai. "Jeigu prognozės bent kiek būtų efektyvios, mes tai pastebėtume. Egzistuoja galybė institutų, užsiimančių ateities numatymu - ir daugelis iš jų prašauna netgi kalbėdami apie artimiausius 5 metus", - aiškina P. Deiničenka.

Savo knygoje autorius išskiria tris ateities scenarijus. Pirmas: "Ateitis - tai košmaras". Ši prognozė žmonijai nepalieka jokios vilties. Antrasis: "Viskas tiesiog puiku!" - ateitis piešiama ryškiausiomis spalvomis: žmogus savo sukurtų technologijų dėka išspręs visas problemas, kurias mums iškels motina gamta. Ir galiausiai trečias: "Kaip nors susitvarkysime…" Jis įtikimiausias.

Suformuluoti vienareikšmišką prognozę - neįmanoma. Visada egzistuoja nenuspėjamas žmogiškasis faktorius. Konkretaus scenarijaus realizacijos tikimybė priklauso nuo to, kaip mes elgsimės. "Jokios objektyvios tendencijos nepersvers subjektyvių. Trumpai tariant, jeigu žmonės nenorės gimdyti, jie ir negimdys."

Ateitį lemia subjektyvus pasirinkimas, kurį kiekvieną dieną padaro kiekvienas žmogus, teigia P. Deiničenka.

Kompetentingi pasisakymai apie ateitį

* "Sunkesnės už orą skraidančios mašinos yra neįmanomos." Lordas Kelvinas, britų mokslininkas, 1895

* "Viskas, kas gali būti išrasta, jau išrasta." Charles H. Duell, JAV patentų biuro vadovas, 1899

* "Bevielė muzikos dėžutė (radijo imtuvas) neturi jokios komercinės vertės. Kas mokėtų pinigus už tai, kad išgirstų niekam konkrečiai neskirtą informaciją?" "Radio Corporation of America" vadovai, 1920 m.

* "Nepanašu, kad žmogus kada nors galėtų panaudoti atomo galią." Robert Milliken, Nobelio fizikos premijos laureatas, 1923 m.

* "Kas, po velnių, norėtų girdėti aktorius kalbant?" (apie garsinį kiną) H.M. Warner, "Warner Brothers", 1927 m.

* "Jokia raketa niekada negalės išskristi iš žemės atmosferos." "The New York Times", 1936 m.

* "Aš manau, kad pasaulyje yra rinka kokiems penkiems kompiuteriams." Thomas Watson, IBM direktorių tarybos pirmininkas, 1943 m.

* "Kompiuteriai ateityje galbūt turės vos 1000 lempų ir turbūt svers tik pusę tonos." "Popular Mechanics", 1949 m.

VE.lt

Aukštyn