Bus suvalgytas pirmasis laboratorijoje užaugintas mėsainis

Pradėjo Benamis, rugpjūčio 05, 2013, 14:04:01

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Per spaudos konferenciją Londone pirmadienį bus pristatytas ir suvalgytas pirmasis laboratorijoje užaugintas mėsainis, praneša BBC.

Mėsainis pagamintas institute Nyderlanduose. Mokslininkai paėmė karvės ląstelių, iš jų išaugino raumens skaidulas ir jas užšaldė. Buvo išauginta pakankamai skaidulų ir jas atšildžius suformuotas mėsos paplotėlis.

Laboratorijoje išauginta mėsa natūraliai yra baltos spalvos ir dar tik bandoma ją padaryti kuo panašesnę į natūralią jautieną. Per spaudos konferenciją pristatomas mėsainis yra tik pirmasis bandymas. Jis raudonai bus nudažytas burokėlių sultimis bei bus pridėta duonos trupinių, karamelės ir šafrano, kurie turėtų pagerinti skonį. Žadama, kad mėsainis nebus itin skanus, bet tikimasi, kad jis bus „pakankamai geras".



Bandoma mėsą auginti laboratorijose, nes įprastoms gyvulių fermoms reikia labai daug pašaro ir jos išskiria didžiulius kiekius šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Taip pat teigiama, kad laboratorijoje auginta mėsa ne tik padėtų taupyti energiją ir išteklius, bet ir geriau paskirstyti maistą pasaulyje, kur dalis žmonių yra nutukę, o dalis - badauja. Kritikai teigia, kad neigiamą fermų poveikį aplinkai būtų lengviau sumažinti tiesiog valgant mažiau mėsos.

Prognozuojama, kad iki 2060 metų žmonių populiacija pasieks 9,5 mlrd. ribą, be to, padidės mėsos paklausa dabartinėse besivystančiose, itin greitai augančiose populiacijose. Pavyzdžiui, tikimasi, kad Kinijos ir Indijos mėsos rinka iki amžiaus vidurio padvigubės. Jeigu mūsų gaminamas mėsos kiekis taip pat padvigubėtų, mėsos gamybos proceso metu išmetamų šiltnamio dujų kiekis gali sudaryti pusę to, ką išmeta visi pasaulio sunkvežimiai, automobiliai ir lėktuvai. 2008 metais JT Tarpvyriausybinės klimato kaitos tarybos pirmininkas Dr. Rajendra Pachauri ragino žmones mėsą valgyti tik kartą per savaitę, taip siekiant apriboti klimato kaitos greitį.



Mokslinį tyrimą ir viešą mėsos ragavimą finansavo asmuo, kuris norėjo iki spaudos konferencijos išlikti nežinomu, kad neatitrauktų dėmesio nuo mėsainio. Kritikai teigia, kad viešas renginys norint pademonstruoti mokslinį darbą gali supriešinti Dr. M. Postą ir jo kolegas su kitais mokslo pasaulio atstovais, pratusiais savo tyrimų rezultatus pademonstruoti publikacijomis recenzuojamuose žurnaluose, kurie skeptiškai įvertina kiekvieną publikuojamą darbą.

Dr. M. Postas į tokius įtarimus atsako, kad dauguma jo darbe taikytų metodų - taip pat inžinerija ir didelių ląstelių kiekių auginimas - jau yra aprašyti žurnaluose. Pasak mokslininko, mėsainis yra daugiau atkaklumo auginant vis daugiau ląstelių, o ne mokslinės pažangos rezultatas. „Vertinant technologiniu požiūriu, paslapčių čia labai nedaug", - tikino mokslininkas.

Pasak jo, pirmadienio įvykis yra „didelė atsakomybė". Dr. M. Postas sakė, kad „Tai lems laboratorijoje auginamos jautienos ateitį. Tai yra gera priežastis, už kurą galima būtų kovoti ir aš jausčiausi blogai, jeigu žiniasklaidoje kuris nors šio įvykio aspektas būtų nušviestas neigiamai. Esu įsitikinęs, kad produktas, kurį pristatysime pirmadienį, daugumai žmonių patiks ir jie sakys „Taip, tai yra kelias kuriuo turime eiti, tai yra gera kryptis".

LRT ir DELFI info.

Iron Tara

Tebūnie išgelbėtos karvės!

bs2000

tebunie sunaikintas zmogaus imunitetas chemijos pagalba!

Liksiubevardo

Citata iš: bs2000  rugpjūčio 06, 2013, 14:47:45
tebunie sunaikintas zmogaus imunitetas chemijos pagalba!


Nors viena tai pagrindzianti argumenta turi?

_Anonimas_

Citata iš: bs2000  rugpjūčio 06, 2013, 14:47:45
tebunie sunaikintas zmogaus imunitetas chemijos pagalba!


Patikėk, jei kas norėtų, sunaikintų tavo imunitetą ir su "natūralia mėsa".

Be to, man įdomu, kodėl yra taip išpopuliarėjęs žodis chemija, ypatingai blogio pavidalu. Ką tu vadini chemija? Ne bent jau kiek aš žinau viskas aplink mus yra chemija, taip pat ir vanduo, kurį geriame :)

bs2000

#5
rugpjūčio 13, 2013, 17:38:20 Redagavimas: rugpjūčio 13, 2013, 17:44:27 by bs2000
pasidomek koki tu vandeni geri, prie to pacio pasiskaityk kur galima fluoro rasti ir kas jis toks yra :) giliai zmones dar miegat,giliai...pasakyk kad valgant is makdonaldo taps sveiki ir stiprus :D
biski info SVEIKUOLIAI!
Fluoras dantų pastose ir vandenyje: nuodas ar naudingas produktas? Sveikuoliai trimituoja, jog fluoras yra labai nesveikas ingredientas. Tuo tarpu, didžioji mūsų stomatologų dalis ir toliau tvirtina, jog vaikams reikia dantų pastos su fluoru. Iš asmeninės patirties, patariu aklai medikais nepasitikėti, nes deja yra ne vienas medikas žinantis, tik kažkada savo išmoktas tiesas ir nei kiek nesidomintis tikruoju sveikatą saugančiu gyvenimo būdu bei naujomis mokslininkų išvadomis. Pateikiu abi nuomones ir pasirinkimo teisę Jums (vieną vaikišką pastą turime ir su fluoru). Turintys dar daugiau informacijos, prašau pasidalinkite komentaruose po straipsniu.
KITAS POŽIŪRIS Į DANTŲ PASTAS

Daugiau nei 10 000 atliktų JAV, Kinijos, Izraelio mokslininkų tyrimų parodė, kad fluoras - labai toksiškas pramoninių atliekų produktas, naudojamas stiklo pramonėje ir aliuminio šlifavimui, taip pat, kaip aktyvus kai kurių pesticidų komponentas.

Nors ir fluorido kiekis, sunaudojamas jūsų ir jūsų vaikų yra labai nedidelis, fluoridas vis tik nuodas, kuris lieka nuodu net ir labai mažais kiekiais vartojant (ypač jei kiekvieną dieną).

Egzistuoja stiprus suinteresuotumas mus priversti tikėti tuo, kad ši toksiška substancija kažkaip „naudinga mums", kadangi galima nemokėti už šio pramoninių atliekų produkto sunaikinimą, bet parduoti su nauda gamintojui.

Tačiau egzistuoja statistika, patvirtinanti ligos atsiradimą ir net mirtį dėl fluorido įterpimo į visuomeninį vandentiekį ir fluoridu praturtintų miltelių parodontozei gydyti naudojimą. Bandymai, atlikti Kinijoje, pademonstravo, kad vaikams, geriantiems vandenį su dideliu fluorido kiekiu, ryškiai sumažėjo IQ. Dabartiniu metu įrodyta, kad fluoridas turi poveikį DNR sintezei ir regeneracijai, reiškia, gali paversti sveikas ląsteles vėžinėmis.

Neigiamiems fluorido naudojimo efektams priskiriama: alerginės reakcijos, chroniškas artritas, toksinų susidarymas smegenų ir nervų sistemos ląstelėse, kuriems imliausi yra maži vaikai, pagyvenę žmonės, žmonės turintys inkstų ir širdies problemų. Tam tikras charakteringas dantų emalio suplonėjimas ir dantų spalvos praradimas - pakankamai dažnas šalutinis fluorido poveikio efektas.

Štai kodėl jūs turit žinoti tai, ką žino kiekvienas stomatologas - nerekomenduojama naudoti dantų pastų su fluoridais ilgiau kaip 2 mėnesius per metus. Gavę duomenų apie fluorido toksiškumą, FDA (Maisto ir vaistų produkcijos valdyba, JAV Sveikatos apsaugos ir higienos ministerijos padalinys) neseniai pareikalavo, kad ant visų dantų pastų, turinčių fluorido, būtų lipdukas: "Saugoti nuo vaikų iki 6 metų. Jei jūs netyčia prarijote daugiau pastos, nei naudojate ant šepetėlio, nedelsiant kreipkitės pagalbos į profesionalą arba į apsinuodijimų kontrolės centrą".

Gaila, bet pas mus lipdukų, taip nenaudingų gamintojui, negamina.

Antra santykinai „nepavojinga" sudedamoji 95% dantų pastų dalis yra putojanti priemonė natrio laurilsulfatas (SLS). Tai ne tik stipriai oksiduojantis ir dantenų gleivinę dirginantis agentas. Neseni tyrimai parodė, kad SLS pažeidžia kepenis, smegenis, širdį ir akis, sukeldamas kataraktą. Tai ypač pavojinga vaikams, kurių pastose jis naudojamas didelėmis koncentracijomis. Tuo lengva įsitikinti patiems, perskaičius sudėtį tokių įžymių ir reklamuojamų pastų kaip „Blend-a-med", „Aquafresh", „Colgate". Ir jei jūs prisiminsite, jog įvairios medžiagos labai gerai įsiurbiamos burnos ertmėje, o dantis mes valome du kartus per dieną, mėnuo po mėnesio, metai po metų, tai jūs patys galėsite įvertinti tą žalą, kurią šie komponentai daro mūsų organizmui. (SLS išgaunamas ne tik iš naftos, bet ir kokoso - pastarasis brangesnis naudojamas natūraliose pastose. Tačiau yra pastų ir visai be SLS. - EkoPirk pastaba)

Dėl naujausių medikų atradimų didžiausi pasauliniai kramtomos gumos gamintojai rizikuoja prarasti produkcijos platinimo rinką. Belgijos tyrėjai nustatė, jog fluoras, esantis atgaivinančiose kvėpavimą „kramtoškėse", organizmui daro didelę žalą, o būtent kaulų sistemai. Ekspertų nuomone, reguliarus fluoro įvedimas į organizmą sukelia padidėjusi kaulų trapumą ir osteoporozę. Ryšium su tuo Belgijos valdžia uždraudė pardavinėti šalies teritorijoje kramtomas gumas ir tabletes, kurių sudėtyje yra fluoro junginiai. Šis draudimas įsigaliojo 2002 metų rugpjūčio gale.

Sprendimas uždrausti pardavinėti kramtomas gumas ir tabletes, kurių sudėtyje yra fluoro junginių buvo priimtas po to, kai specialaus tyrimo metu išaiškėjo, kad neribotas panašių produktų vartojimas gali sukelti organizmo apsinuodijimą, pažeisti nervų sistemą, ir taip pat skatinti osteoporozės vystymąsi, ko pasėkoje kaulai tampa trapūs ir lengviau lūžta.

Singapūre (aukščiausias pragyvenimo lygis) ir Malaizijoje jau seniai uždrausta pardavinėti kramtomas gumas. Užsieniečiams, turintiems nepradėtą pakuotę, oro uoste ją išims. Gatvėje gumos kramtymas gresia bauda...

O pas mus? Kramtome visur - teatre, transporte, mokyklose, universitetuose...

www.sveikuoliai.lt
Ką sako gydytojai ir dantų pastų gamintojai su fluoru? - Fluoras yra saugus ingredientas, jei jis naudojamas pagal nurodymus.

Naudojant dantų pastas su fluoru pagal nurodymus, dantų pasta su fluoru padės saugiai ir efektyviai kovoti su dantų ėduonimi. Daugybė klinikinių tyrimų parodė, jog fluoridas padeda ženkliai sumažinti ėduonies atsiradimą. Fluoras padeda sumažinti dantų emalio demineralizaciją ir netgi skatina remineralizuotis šviežiai atsiradusias potencialias ėduonies dėmeles. Šiuo metu JAV Maisto ir Vaistų administracija skelbia, kad žino vienintelę medžiagą, galinčią apsauguoti nuo ėduonies susidarymo - fluorą. Ieškantiems dantų pastų be fluoro "Tom's of Maine" gamintojas gamina dantų pastas be fluoro, nors savo asortimente turi ir dantų pastų su fluoru.

Tom's of Maine komanda
Tuo tarpu JAV...

Tuo tarpu 2011 metų Sausį JAV Sveikatos ir Žmogaus Paslaugų departamentas pateikė rekomendaciją sumažinti geriamojo vandens fluoravimo dozes nuo 0.7-1.2 ppm iki 0.7 ppm. Rekomedacijos pateiktos remiantis naujos apžvalgos rezultatais, kurie rodo labai aukštą fluorozės lygį tarp paauglių: 41% iš tirtų 12-15 metų paauglių.

Visuomenei suteiktas 30 dienų laikotarpis, komentarų bei nuomonių pateikimui. Šis laikotarpis jau baigėsi ir buvo dar pratęstas iki Balandžio 15 dienos.

Viso gauta jau virš 18000 e-laiškų, remiančių paraišką, jog 0.7 ppm yra per didelė fluoravimo dozė ir toliau rizikuosianti milijonų amerikiečių sveikata, ir kad vandens fluoravimas turėtų būti užbaigtas visiškai.

_Anonimas_

Ar supranti, kad dantų pasta ir dirbtinė mėsa yra du skirtingi dalykai? Kalbama apie tai, jog greitu metu žmonija nebegalės prasimaitinti iš dabartinių išteklių, bet, žinoma, geriau mirti iškart negu valgyti nesveikai :) O straipsnis, kurį čia numetei gan neprofesionalus, nes autorius galimai net neišmano elementarios chemijos - viename sakinyje sako fluoras, kitame fluoridas, nors tai du visiškai skirtingi dalykai yra.

.L.U.T.H.O.R.

Nebūtų tokia vartotojiška ir apsirijus visuomenė, visiems to maisto užtektų :) Išpūstas burbulas.

_Anonimas_

Citata iš: Šešėlis  rugpjūčio 13, 2013, 23:40:17
Nebūtų tokia vartotojiška ir apsirijus visuomenė, visiems to maisto užtektų :) Išpūstas burbulas.


Be abejonės. Šiaip tokia utopinė idėja būtų, kad jei visi žmonės taptų vegetarais, to maisto pilnai užtektų, nes kiekvienam aukštesniam energijos lygmeniui reikia maždaug 10 kartų daugiau energijos. Tai reiškia, kad užauginti morkoms reikia 10 kartų mažiau energijos negu triušiams :) Be to, tai milžiniškai sumažintų išmetamo CO2  kiekį.

Liksiubevardo

Citata iš: _Anonimas_  rugpjūčio 13, 2013, 23:53:55
Citata iš: Šešėlis  rugpjūčio 13, 2013, 23:40:17
Nebūtų tokia vartotojiška ir apsirijus visuomenė, visiems to maisto užtektų :) Išpūstas burbulas.


Be abejonės. Šiaip tokia utopinė idėja būtų, kad jei visi žmonės taptų vegetarais, to maisto pilnai užtektų, nes kiekvienam aukštesniam energijos lygmeniui reikia maždaug 10 kartų daugiau energijos. Tai reiškia, kad užauginti morkoms reikia 10 kartų mažiau energijos negu triušiams :) Be to, tai milžiniškai sumažintų išmetamo CO2  kiekį.


Kokiu budu tai sumazintu CO2 kieki? Tu turbut kalbi apie karves kurios yra pagrindines klimato atsilimo kaltininkes :D . Bet jei isskersim karves nebebus pieno :/

_Anonimas_

Citata iš: Liksiubevardo  rugpjūčio 14, 2013, 12:51:44
Kokiu budu tai sumazintu CO2 kieki? Tu turbut kalbi apie karves kurios yra pagrindines klimato atsilimo kaltininkes :D . Bet jei isskersim karves nebebus pieno :/


Na, CO2 sumažinimą paminėjau kaip papildomą pliusą šios idėjos. Bet kokiu atveju, galvijai daug prisideda prie klimato kaitos ir tai yra vėlgi mūsų kaltė. Visų karvių išskersti nereikia, bet galima palikti daug daug mažesnę dalį, nes pienas kaip žinome pas karves atsinaujina :) Be to, karvės, iš kurių norima pieno dažniausiai yra laikomos geresnėmis sąlygomis, negu tos, kurias nori nupenėti ir joms leidžia judėti kelių m^2 plote. Žodžiu, nebūtina išskersti visų galvijų, nes į viską reikia žiūrėti su saiku ir apgalvotai.

Liksiubevardo

Na bet kokiu budu CO2 ismetimas sumazetu taip ir nepasakei. Nes net jei trusiui reikia uzauginti 10x morku kiek galima suvalgyti, nuo to CO2 kiekis nepadideja. O del karviu - jei visi butu vegetarai, pieno paklausa butu zymiai didesne!

.L.U.T.H.O.R.

Tai kad vegetarai ne tik mesos nevalgo, bet ir tokiu dalyku kaip pienas negeria :) o siaip svarbu mesos atsisakyt uztektu visiems, iskart geriau butu, bet cia uto[cenzūruota]a deja beveik :D

TinSoldier

Citata iš: Šešėlis  rugpjūčio 14, 2013, 17:43:59
Tai kad vegetarai ne tik mesos nevalgo, bet ir tokiu dalyku kaip pienas negeria :)


Vegetarai valgo/geria. Veganai vengia ir kiaušinių, ir pieno produktų ir pan.
O vegetarų įvairių yra - ir tokių, kurie žuvį valgo :)

Liksiubevardo

O tai ka "tikras" vegetaras valgo? Tik morkas bulves ir pan? Negaleciau but vegetaru  ???

Aukštyn