Vizija Lietuvai

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 19, 2018, 11:54:42

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Kapitalizmas per daug užspaudžia, nebelieka laisvės, nes gyvenimas pasidaro per brangus.

Barbarizmas paremtas aukštosiomis technologijomis irgi ne išeitis, tai tas pats brangus kapitalizmas, jis užspaus.

Su Vakarais nepasivaržysim, Vakarai kaupė turtą šimtmečius, ir tapo kapitalistais. Mes galim tik jiems tarnauti, jeigu jau eisim jų pėdomis. T.y. būti jų samdiniais.

Jėzus sako: "kaupkite turtą Danguje". Turto vaikymasis neatneš laimės. Kažkiek turto reikia, kad tvarkingai ir ramiai gyventi, bet perdėtas turto siekimas (t.y. beatodairiškas BVP auginimas ir t.t.) viską iškraipys ir baigsis nelaimingumu, net jeigu turto bus.

Siūlyčiau tokią viziją:

1. Civilizuota Lietuva. Civilizuotumas apima keturias vertybes: gailestingumą, teisingumą, vidinę ir išorinę švarą, kantrybę pakęsti gyvenimo Žemėje problemas ir nepatogumus.

2. Tikinti, dvasiškai turtinga Lietuva. Tokia Lietuva, kuri sutelkusi dėmesį į krikščionybės dekalogo didįjį įsakymą.

3. Išmintinga Lietuva, su nuoseklia visuomenės sankloda. Tai reiškia nuoseklią visuomeninio įsitraukimo sistemą nuo pat vidurinės mokyklos, keturių pagrindinių visuomenės sluoksnių funkcijų supratimą, ir atitinkamą visuomeninių procesų sutvarkymą.


vytra

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 11:54:42Jėzus sako: "kaupkite turtą Danguje". Turto vaikymasis neatneš..
- Lietuvos konstitucija garantuoja teisę į gyvenimą, bet neturintis pajamų benamis tokią teisės realizaciją gali gauti tik kalėjime (Kėdainių vaikų sumetimas į šulinį, nes nebuvo jokių galimybių pamaitinti).

Išvada:

a) absoliučiai visiems reikėtų mokėti "išgyvenimo minimumą".
b) norintys gyventi geriau galės siekti daugiau darbe ar moksle, bet nebijos mirti badu.

 Dabartinė pašalpų sistema bloga tuo, kad labai biurokratinė (išlaiko veltėdas skirstytojus/pasityčiotojus) ir priklauso nuo buvusių pajamų (pašalpa yra pašalpa, o ne atlygis), bei reikalauja visokių registracijų bei pratęsimų, kol baigiasi. Pirmos pakopos pensija irgi yra pašalpa, ji turėtų nepriklausyti nuo nuopelnų, nuo nuopelnų gali priklausyti "draudiminė" antros pakopos pensija.



a.t.sielis

Visuotinių pajamų idėja patraukli, kažką panašaus galėtų daryti. Valstybinė labdara. Po 100 Eur kiekvienam į spec. banko sąskaitą. Jeigu yra 2,5 milijono gyventojų, reiktų 250 milijonų Eur.

Dabar biudžetas yra apie 9 milijardai Eur, 250 milijonų Eur sudarytų 2,7 proc. biudžeto ir maždaug 0,5 proc. nuo BVP.

Kad padaryti tokias visuotines pajamas, mokesčių našta turėtų atitinkamai padidėti.

Bet reiktų daug saugiklių. Nes kai kurie pragertų tuos 100 Eur, arba ant narkotikų išleistų. Ar dar kokioms nesąmonėms.


klajunas

Nesvarbu ar tai būtų kapitalizmas, ar mišri sistema, bet mano ekonomikos vizija tokia. Centre turėtų būti trys profesijos/veiklos:
1) tyrinėtojai,
2) inžinieriai,
3) gamintojai,

O aplink juos visi likę kaip aptarnaujanti sistema, paslaugos, pramogos ir pan. T.y. ekonomika turėtų būti orientuojama ne į paslaugas ir pramogas, bet į tyrinėjimą ir gamybą. Aukščiausiai hierarchijoje būtų tyrinėjimas, pažinimas, rezultatai būtų pritaikomi gamybai, visa kita antraeilės ir pagalbinės veiklos. Taip būtų gaunama daugiausiai gėrybių, kurias beliktų teisingai padalinti.

Iš esmės principas pagal kurį tam, kad gautum turi kažką duoti - teisingas, tačiau turi būti sudarytos šiam tikslui palankios sąlygos. Didėjant automatizacijai ir robotizacijai, įvedant dirbtinį intelektą, šis principas pasidaro neaktualus, nes didėja našumo sukeltas perteklius, kurį galima padovanoti mažai prisidedantiems. Kai turi labai daug būna negaila pasidalinti tam, kad alkani nekeltų problemų. Tokia logika.

Vadinasi belieka surasti būdų kaip sukurti perteklių, o jie yra tik technologiniai. Be technologijų perteklius įmanomas tik esant labai neskaitlingai populiacijai, kuri gyvena iš gamtos resursų.

Manau, kad užspaudžia ne kapitalizmas, o neefektyvi valdymo sistema, su labai mažu laisvės paskleidimo koeficientu. O jis mažas todėl, kad žmonės savanaudžiai, nenori dalintis pelningomis pozicijomis, besaiko kaupia. Turėjimas naudojamas ne poreikių patenkinimui, kurie riboti, bet valdymo sverto sukūrimui, kuris gali augti iki begalybės ir visada bus per mažas.

a.t.sielis

O visuomenės vizija?

klajunas

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 15:49:31O visuomenės vizija?
Tai gali šiek tiek prieštarauti mano ekonomikos vizijai, bet manau, kad vienos vizijos visai visuomenei nereikia. Manau, kiekvienas žmogus yra sava vizija, kitaip sakant laikausi libertarinio ir minarchistinio principo. Turi būti galimybių įvairovė ir jokio totalitarizmo. Norint tam užkirsti kelią (gyvenimo būdo totalitarizmui), reikalinga minimali priežiūra ir apsauga tų, kurie turi nedidelius svertus savo principų propagavimui. Kiekvienas žmogus - savo gyvenimo šeimininkas.

a.t.sielis

Praktiškai gaunasi taip, pvz. aš (ar koks kitas žmogus) nenoriu nerti giliai į kapitalizmą, o dauguma Lietuvos nori, jie neria į kapitalizmą, viskas smarkiai užbrangsta, ir tokiu būdu mano (ar kokio kito žmogaus) galimybės apribojamos. NT kainų burbulas, maisto kainos ir t.t. Čia Šiaurė, ne Pietūs.

T.y. nori ar nenori, tai ką daro dauguma, gaunasi tarsi vieno organizmo nėrimas į kažkurią sritį, o tu esi a la ląstelė ar bakterija tame organizme.

Mekabciel

#7
rugsėjo 19, 2018, 18:40:30 Redagavimas: rugsėjo 19, 2018, 18:50:13 by Mekabciel
Bendra vizija kaip ir tikslas gali būt tik DIEVAS.
Negali būt jokių kitų vizijų nes visos kitos yra LAIKINOS.
Tik DIEVAS yra AMŽINAS dėl to ir vizija turi būt AMŽINA.
Ir vizija yra BŪTINA(92).
Tereikia PRADĖT SUSITARINĖT...




Pagrindinė problema yra maistas. Tai yra žemiausias žmogaus fiziologinis poreikis. Dėl to jį patį pirmą ir reikia tvarkyti.

Dėl šios problemos yra užkemšamas kolektyvinis protas nepasitenkinimu, skundu, verksmu, ginčais, neapykanta ir dėl to vyrauja chaosas, o žmogus negali kurti, mąstyt aukštesnėm kategorijom apart žemiausiais poreikiais ir dėl to sistema visą laiką sukasi įspesta savo problemų virimo rate, kuriai pastoviai reikia pačią save apkamšinėt vata, nes kur nepajudinsi ten spragos, įstatymai įstatymėliai, pataisos pataisėlės, ŠEŠĖLIS - biurokratija...


LINKAS: BIUROKRATIJA
"1) administracinis valstybės valdymas, pasižymintis hierarchine sistema, gausiomis, išsamiomis, formaliomis ir kartais sudėtingomis rašytinėmis taisyklėmis bei procedūromis."

Trumpai tariant, mūsų sistema iš pamatų yra blogis ir jai visai reik pokyčio...


Ne kad gyvent kaip žmonėms, tai mes susikūrę melui ir apgavystėms tinkančią dirvą...


Bendra vizija ir tikslas gali būt tik DIEVAS. Negali būt jokių kitų vizijų ar tikslų, nes visi kiti yra LAIKINI. Tik DIEVAS yra AMŽINAS, dėl to ir tikslai turi būt AMŽINI. O tokia vizija automatiškai harmonizuoja visą žmoniją, nes visi turi bendrą vardiklį. Be bendro tikslo, visados bus disbalansas, nes nėra kolektyvinio proto ir dvasinės empatijos(pojūčio kito). Ir dėl to neįmanoma save išlaisvinti iš hierarchinės sistemos, bet patogu vienas kitą apgaudinėti, manipuliuoti ir t.t....


Šiaip kaip primityviai neskambėtų, bet mes vienas kitą apgaudinėjame ir išsunkinėjame kaip bio baterijas, nesuvokdami elementarių dalykų - kad esame viena šeima, o gaila iš tiesų, nes ištikrųjų galėtų būt VISKAS NEMOKAMAI ir tikrąją to žodžio prasme CIVILIZUOTAI... tereikia pradėt SUSITARINĖT...

LINKAS: CIVILIZACIJA

1. tam tikras visuomenės raidos, ypač jos materialinės kultūros lygis, rodantis, kiek žmonės yra supratę gamtos jėgas ir savo poreikiams panaudoję jos turtus;

Žmonės visiškai nesuvokia gamtos jėgų, nes gamtos jėgos turėtų daryt gyvenimą paprastesnį, šviesesnį, švaresnį, laimingesnį, dvasingesnį, glaudesnį, taikesnį, nemokamą(nes žemės turtai yra visų), o ne sudetingesnį ir dvasiškai skurdesnį...


Kam čia tos pratybos, galia, milijardiniai finansavimai?

Paradas...

Lyg šiol žmonės nemoka SUSITARTI...

klajunas

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 16:17:53Praktiškai gaunasi taip, pvz. aš (ar koks kitas žmogus) nenoriu nerti giliai į kapitalizmą, o dauguma Lietuvos nori, jie neria į kapitalizmą, viskas smarkiai užbrangsta, ir tokiu būdu mano (ar kokio kito žmogaus) galimybės apribojamos. NT kainų burbulas, maisto kainos ir t.t. Čia Šiaurė, ne Pietūs.

T.y. nori ar nenori, tai ką daro dauguma, gaunasi tarsi vieno organizmo nėrimas į kažkurią sritį, o tu esi a la ląstelė ar bakterija tame organizme.
Mieste be civilizacijos gyventi iš tikro sunku, todėl ten yra viena bendra ekonominė sistema, kurioje visi turi įnešti savo indėlį. Tačiau mieste gyventi nebūtina, gali pabėgti nuo civilizacijos į kaimą, minimaliai apriboti savo poreikius, didelę dalį ko reikia pasigaminti savo darbu ir jeigu nori niekas netrukdo garbinti dievą. Jeigu nepatinka gyventi atskirai nuo visuomenės, yra pavyzdžių kai susiorganizuoja primityvistų bendruomenės, nusiperka arba išsinuomoja žemės, su valdžia sudaro sutartį ir gyvena viduramžių gyvenimus. Jeigu kam nors labai reikia, tai aš prieš tokį gyvenimo būdą nieko neturiu, tik su sąlyga, kad jis būtų ne prievartinis.

Jeigu nori gyventi mieste, nedirbti neišeina, nes tada tai būtų sėdėjimas kitiems ant sprando, o tai nesąžininga. Bet visko pertekliaus atveju, manau didelės problemos žmonės nematytų, nes vystantis technologijoms, natūraliai artėjama prie parazitų visuomenės.

a.t.sielis

Viršūnėse korumpuoti ateistai-materialistai, nesusitars, kariaus toliau.

Manau popiežius sugebėtų susitarti su Dalai Lama dėl viso pasaulio gerovės. O Trumpas,  Kinijos vadovas, Rusijos Putinas, ir kiti, negalės susitarti. Jie tik dėl atskirų savo valstybių materialinių gerovių stengiasi.

Citata iš: klajunas  rugsėjo 19, 2018, 18:55:06Jeigu nori gyventi mieste, nedirbti neišeina, nes tada tai būtų sėdėjimas kitiems ant sprando, o tai nesąžininga.
Na, niekas nekalba apie nedirbimą, aš tik sakau, kad kapitalizmas užspaudžia ir labai viską užbrangina. Žmogeliai neišgyvena iš paprasto darbo. Ir kaimo prie tokių NT kainų nenusipirksi. Čia kaip tuose fantastiniuose romanuose, kur kad išeitum iš kažkokios Kompanijos kontroliuojamos planetos, turi užsidirbti, bet sistema sudaryta taip, kad jie negali užsidirbti, todėl visą gyvenimą vergauja.

Nebūtina keltis į kaimą. Galima būtų tapti kapitalistu, bet prie kapitalizmo kapitalistu tapti sunku, kai pradedi nuo nulinio turto. Jis kaupiasi dešimtmečiais, o aktyvaus gyvenimo trukmė yra iki 60-70 metų. Kas jau yra kapitalistai, jie toliau turtėja, o kas nėra sukaupęs kapitalo, tie nedėkingoje padėtyje.

NT kainos gali užkilti ir ne dėl kapitalizmo, o dėl labai didelio gyventojų skaičiaus. Žemės plotas nedidėja, o žmonių skaičius didėja. Vadinasi, žemė darosi vis retesnis išteklius, ir vis svarbesnis, nes žemė maitina žmones ir duoda jiems plotą gyventi. Kai žmonių tankis didelis, visa tai veikia kainas.

klajunas

#10
rugsėjo 19, 2018, 19:40:31 Redagavimas: rugsėjo 19, 2018, 19:48:44 by klajunas
Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 19:05:39Ir kaimo prie tokių NT kainų nenusipirksi.
Mieste juk kažkur gyveni jeigu ne bomžas. Parduodi butą, nusiperki vienkiemyje trobą ir gyveni. Galima dvigubai pigiau pragyventi negu mieste. Bet ir patogumų mažiau. Jeigu civilizacija, technologijos netraukia - puiki išeitis.

Citata iš: Mekabciel  rugsėjo 19, 2018, 18:40:30Lyg šiol žmonės nemoka SUSITARTI...
Visiems sutarti deja yra utopija, nes žmonės labai skirtingi. Tai viena. Taip pat laisvė aplink kiekviena galios centrą didina nesaugumo jausmą, todėl siekiama, kad jos būtų kuo mažiau. Laisvė sunkiai prognozuojama, todėl nepageidaujama, laisvei turi daryti nuolaidas, laisvės negali šokdinti pagal savo norus, todėl visos planetos valdžios pagalvoja, kam man tai šalia manęs.

Gerai kai laisvė protinga, bet labai didelis procentas yra beprotiška laisvė, ir be to kuo daugiau laisvės žmogus turi, kuo mažiau yra ribų, tuo lengviau prarasti protą. Todėl dėl tokio pesimistinio požiūrio į žmogaus prigimtį turi būti priemonės saugančios nuo negatyvių laisvės padarinių.

Pvz. kodėl rusai demonstruoja galią, negi kas nors mano be priežasties. todėl kad tą patį daro priešinga pusė.

a.t.sielis

Citata iš: klajunas  rugsėjo 19, 2018, 19:40:31Mieste juk kažkur gyveni jeigu ne bomžas.
Manai, kiekvienas gyvenantis mieste yra buto savininkas? O jeigu ne, tai bomžas? :)

Įdomu būtų statistiką pasižiūrėti. Kiek nuomoja, kiek gyvena tėvų būste ir pan.

Bet kuriuo atveju, ne esmė. Tema ne apie mane, aš gyvenimu nesiskundžiu, mano turtas (arba nuostolis) kaupiasi Danguje. Tema apie viziją, kokia geriausia. Kapitalizmo vizija manęs nežavi. Na pagalvoju pvz. apie JAV ar kitas Vakarų šalis, ir iš karto apima jausmas kad ten žmonės kapitalizmo užspausti. Viskas žiauriai brangu, ir reikia tik dirbti dirbti dirbti. Jeigu sėkmingiau gyvenimas vyksta, tai viskas rizikinga, nes viską gali staiga prarasti. O jeigu paprastas žmogelis, tai šalto kapitalizmo užspaustas pluša be jokios vilties. Toks va gyvenimas.

Todėl kalbu, kad kur Lietuva pasinešusi, nėra geriausia vizija ir kryptis. Tai ir gana beprotiška, kas matyti iš vyksmo viešojoje erdvėje. Beprotybės temperatūra kyla.

klajunas

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 19:53:03Bet kuriuo atveju, ne esmė. Tema ne apie mane, aš gyvenimu nesiskundžiu, mano turtas (arba nuostolis) kaupiasi Danguje. Tema apie viziją, kokia geriausia. Kapitalizmo vizija manęs nežavi.
Niekas ir nesako kad apie tave. Bet visgi manau, kad nuomojasi daugiausiai jaunimas, pradedant studentais. Jeigu 40-50 metų ir nuomojasi, tai gyvenime labai nenusisekė. Daug galimybių neišnaudota, galima važiuot uždarbiaut į užsienį kur daugiau moka, galima skolintis iš banko, padeda tėvai, dar vyresniam amžiuje tėvų būstą paveldėji ir t.t.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 19, 2018, 19:53:03Na pagalvoju pvz. apie JAV ar kitas Vakarų šalis, ir iš karto apima jausmas kad ten žmonės kapitalizmo užspausti.
Deja žmonės nesugeba nieko geresnio sugalvoti. Vergovėje buvo užspausti, feodalizme - užspausti, komunizme - užspausti, kapitalizme - užspausti. Ir net jeigu viską gautų dovanų, manau gyvenimas nepagerėtų, nes atsirastų grupuotės ir mafijos, kurios žmones spaustų net tokiu atveju.

kapitalizmas pastatytas ant besaikės gamybos ir besaikio vartojimo. Galima būtų pagalvoti ar nebūtų geras variantas tas iš kurio pabėgome. T.y. tikslus žmonių poreikių skaičiavimas ir gamyba tik tiek, kiek reikia poreikiams patenkinti. Viską kiek reikia pagaminus būtų laisvas laikas. Būtų net galima atsisakyti pinigų.

a.t.sielis

Citata iš: klajunas  rugsėjo 19, 2018, 20:07:57kapitalizmas pastatytas ant besaikės gamybos ir besaikio vartojimo. Galima būtų pagalvoti ar nebūtų geras variantas tas iš kurio pabėgome. T.y. tikslus žmonių poreikių skaičiavimas ir gamyba tik tiek, kiek reikia poreikiams patenkinti. Viską kiek reikia pagaminus būtų laisvas laikas. Būtų net galima atsisakyti pinigų.
Centrinis planavimas nepasiteisina, tiesiog žmonių visuomenė per daug sudėtinga, ir nesuplanuosi. Per daug kintamųjų.

Kapitalizmas pastatytas ant besaikės gamybos ir vartojimo, ir besaikio kapitalo kaupimo, ir tokiu būdu įgytos ekonominės-finansinės valdžios, bei visokių nesąmonių darymo dėl to turto ir valdžios. Tos nesąmonės kelia chaosą visame pasaulyje.

Vakarų laisvės vertybės yra o.k., bet daug kas pameluota, nes ta laisve pasinaudoja tie didžiausi rykliai.

Jeigu valdymo / karių sluoksnis nebūtų korumpuotas, jie pažabotų gamybininkų sluoksnio apetitus ir įtaką. Bet jeigu jis korumpuotas, tada tai ne mažesnė problema. Yra gi baisių karinių diktatūrų.

Korumpuoti valdantieji bando sukaupti karinę galią pasinaudodami gamybininkų sluoksnio veiklos rezultatais (karinis-pramoninis kompleksas). Tai didelė našta pasauliui, kaip pastebėjo Mekabciel.

Receptas visados buvo aiškus, tai 1. Transcendencija, 2. gerumas, dorybė.

Šiais laikais (ir jau tūkstančius metų) valdo 4. tamsa ir 3. aistros. Tiesiog tokios bangos užėję.

Visuomenę sudaro intelektualai, valdantieji, gamybininkai ir darbininkai. Jeigu intelektualai būtų 1 ir 2 kokybėse, o valdantieji nebūtų korumpuoti ir sugedę, o būtų 3 kokybėj, ir klausytų intelektualų, tuo būdu persiimdami 1 ir 2 kokybėm, tada vyktų pažanga.

Ar gali būti naujas Aukso amžius? Neprognozuojama, Kali juga truks dar 427 000 metų.

Vis gi, Aukso amžiaus galimybių yra, priklauso tik nuo žmonijos sąmonės atvirumo ir noro.

Pasauliui labiausiai reikia 1 ir 2 kokybės intelektualų ir nesugedusių valdytojų. Ar gali taip būti? Dabartinė padėtis to nerodo, intelektualai sumaterialėję, o nesugedusių valdytojų nerasi ir tokių niekas neugdo. Jeigu ir bus kas, tai tik lėta evoliucija, prasidedanti nuo materializmo įveikimo intelektualiajame sluoksnyje.

Lucas

¡Viva La Vida!
¡Viva La Revolución!

Aukštyn