Kas protingesnis - žmogus ar gamta?

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 06, 2017, 11:39:33

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Gamta, turiu galvoje, visa mūsų žinoma aplinka, su visais galimais valdančiais asmenimis ir antgamtinėmis galiomis, plačiąja prasme.

Tai, kad mes neaprėpiame gamtos (siaurąja prasme) kaip visumos ir nematome jos asmenybės, nereiškia, kad tokios asmenybės nėra.

Pvz. daug šaipomasi iš to, kad atseit senovės žmonės už žaibų manydavo esant valdovą (Perkūną ar dar kažką). Bet panašu būtų šaipytis iš to, kad visi žino, jog už elektros laidų stovi elektrikai ir elektrinės viršininkas. Tai, kad mes matome įrankį ir jo veikimo technologiją fiziniame plane (pvz. žaibą), nereiškia, kad nėra to įrankio kūrėjo, savininko ir naudotojo. Greičiau atvirkščiai - bet kas, ką matome, suponuoja, kad yra kūrėjas, savininkas ir naudotojas.

kiskis

#16
rugsėjo 07, 2017, 09:28:32 Redagavimas: rugsėjo 07, 2017, 09:31:59 by kiskis
Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 09:14:43Gamta, turiu galvoje, visa mūsų žinoma aplinka, su visais galimais valdančiais asmenimis ir antgamtinėmis galiomis, plačiąja prasme.
Taip, bet mokslininkai sako, kad viskas judetu gana kazkokiu desniu, nereik jokiu valdytoju? Kodel pagal tave reik valdytoju? Aisku , jei pamatyciau pvz Perkuna, netureciau tokio klausimo, bet deja kolkas nemaciau...Pvz laikrodis, prisuki ir eina pats, ar yra laikrodzio nematomi gnomai, kurie suka dantracius?

a.t.sielis

Citata iš: kiskis  rugsėjo 07, 2017, 09:28:32.Pvz laikrodis, prisuki ir eina pats, ar yra laikrodzio nematomi gnomai, kurie suka dantracius?
Tu prisukai laikrodį, ir jis tiksi. O prieš tai buvo laikrodininkas, kuris tą laikrodį sukūrė. Nėra jokių gnomų, esi tu ir laikrodininkas, ir būtent jūs esate laikrodžio kūrėjai, savininkai, užvedėjai ir naudotojai.

Bet kalbant apie gamtos asmenybę, tai gamta nėra mechanizmas tarsi laikrodis (niutoniškas pasaulėvaizdis). Geriau suprasti per palyginimą su dirbtiniu intelektu - jeigu gamtos materija yra tarsi hardware, tai yra ir gamtos "software", jos "dirbtinis intelektas", jos asmenybė. Bet ir šis palyginimas neteisingas. Pagal Vedantos sampratą, Dievas ir Jo energija (t.y. gamta) ir skiriasi ir nesiskiria. Dievas yra sąmoningas ir jo energija yra sąmoninga, Dievas yra asmenybė ir Jo energija yra asmenybė.

Citata iš: kiskis  rugsėjo 07, 2017, 09:28:32mokslininkai sako, kad viskas judetu gana kazkokiu desniu, nereik jokiu valdytoju?
Taip, viskas teisingai, užtenka dėsnių. Pvz. kad kompiuteris veiktų, užtenka viso mechanizmo, kuris sukurtas, visų atitinkamų kompiuteryje įdiegtų taisyklių ("dėsnių") ir to, kad jis yra įjungtas į elektros tinklą. Užtenka "dėsnių", bet kas yra tie "dėsniai" konkrečiai, ir kas yra tų dėsnių kūrėjas?

Taip pat, kas naudoja kompiuterį? Pvz. vartotojas dirba su kompiuteriu. Jeigu stebėti tik vidinę kompiuterio elektrinių impulsų veiklą, tai tiesiog vyksta ta veikla, aktyvumas, ir tiek. Vartotojo tarsi ir nėra, jis ten kompiuterio viduje nėra matomas. Bet iš tikro, viskas kompiuteryje vyksta dėl vartotojo. Pvz. rašai su klaviatūra, kompiuteryje šaudo elektriniai impulsai, informacija keliauja savo takais. Visa tai vyksta dėl to, kad kažkas sukūrė kompiuterį, ir kažkas jį įjungęs rašo. Kažkas sėdi išorėje ir naudoja kompiuterį - žmogus.

Tai, ką mokslininkai vadina "dėsniais", yra nepažinta. "Dėsnių" savoka apima viską, kas aukščiau ir kas valdo. O kas ten yra? To nežinoma. Žinoma, kad yra tam tikra tvarka, tam tikros nuosekliai veikiančios jėgos, bet kas yra jos pačios ir kiek jų yra, kokios jos - to nežinoma. Ten gali būti begalybė, bet to nėra kaip suprasti iš ribotos žmogaus perspektyvos. Tai panašu į ledkalnį, matoma viena aštuntoji ledkalnio, kuri yra pakilusi virš vandens, bet kas po vandeniu - to esant virš vandens paviršiaus nematyti.

kiskis

Tai neakivaizdu kodel kompiuterio software nereikia samones, o gamtos reikia...kaip tai patikrinti?

a.t.sielis

Neįmanoma. Klausimas ne tas, ar reikia ar nereikia, o kaip yra. Dievas galėtų turėti mechaninę gamtą, bet jeigu jis turi gamtą kaip asmenybę, tai taip ir yra.

Amžinas skirtumas tarp impersonalistų ir personalistų: vieni galvoja, kad beasmenis principas yra aukščiausia būtis, o kiti galvoja, kad asmenybinis principas yra aukščiausia būtis. Dievas yra asmuo, toks teistų suvokimas. Dievo jėga ir Dievas nesiskiria, kaip asmuo Dievas yra begalinis, neribotas, todėl Dievuje telpa begalybė asmeniškumo. Vadinasi, ir Jo jėga yra asmeniška, t.y. gamta yra asmeniška, asmenybė.

Tas principas netiesiogiai atsispindi žmonijos pastangose sukurti dirbtinį intelektą. Žmogui neužtenka bukų mašinų, jis svajoja apie asmenybiškas mašinas, androidus. Galima sakyti, žmogus paveldėjo šį bruožą iš Kūrėjo, Kūrėjas viską apdovanoja asmenybe, nes pats yra asmenybė. Jo veikimai (=energijos) yra asmenybės. Tai absoliutu.

Kad įsitikintum, kaip viskas yra, reikia tiesiog suvokti Dievą, apmąstymais išvados neišeis padaryti. Kol vadovaujamės apmąstymais, todėl nežinosime tiesos, kaip yra. Tokia mūsų padėtis. Kelias į tiesą yra stengtis suvokti Dievą.


.L.U.T.H.O.R.


a.t.sielis

Jeigu žmogus protingesnis, tai kaip ir turėtų sugebėti :) Jeigu Joniukas protingesnis už Petriuką, tai kai Petriukas sugeba sudėti 2+2=4, Joniukas irgi tą patį turėtų sugebėti, ne mažiau.

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 19:21:58Jeigu žmogus protingesnis, tai kaip ir turėtų sugebėti :) Jeigu Joniukas protingesnis už Petriuką, tai kai Petriukas sugeba sudėti 2+2=4, Joniukas irgi tą patį turėtų sugebėti, ne mažiau.
O kas protingesnis 5 metų Joniukas ar 20 metų Petriukas(gal jau visas Petras :) )? Ateis laikas ir žmogus sugebės tą patį ką ir gamta, ne mažiau :)

a.t.sielis

Pagal tavo analogiją, kadangi gamta senesnė, tai turi laikiną pranašumą, kuris išnyks laikui bėgant. O tai reiškia, kad gamta turi protą ir per metus kaupė patirtį, tobulėjo. Atseit, žmogus per laiką prisivys ir aplenks.

Tai atsako į temą: šiuo metu gamta protingesnė.

Bet jeigu žmogui bėgs laikas, ir žmogus tobulės, kaups patirtį, tai ir gamtai bėgs tas pats laikas, ir gamta tobulės ir kaups patirtį.

Ar gamta jau sustojo, sensta ir degraduoja?

O gal gamtos protingumo laikas niekaip nepaveikia? Ji buvo tam tikro "protingumo" visais laikais, ir štai žmogus tą tam tikrą "protingumą" pasivys ir pralenks. O iš kur kilo tas visais laikais egzistavęs tam tikras gamtos "protingumas"?

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 20:31:04Bet jeigu žmogui bėgs laikas, ir žmogus tobulės, kaups patirtį, tai ir gamtai bėgs tas pats laikas, ir gamta tobulės ir kaups patirtį.

Ar gamta jau sustojo, sensta ir degraduoja?
Jeigu pasiekė tobulumą tai neturėtų senti ir degraduoti :) Bet čia vėlgi žmogiški konceptai.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 20:31:04Ji buvo tam tikro "protingumo" visais laikais, ir štai žmogus tą tam tikrą "protingumą" pasivys ir pralenks. O iš kur kilo tas visais laikais egzistavęs tam tikras gamtos "protingumas"?
Reiktų apibrėžti ir kas tas protas, protingumas. Bet galbūt gamta pati iš savęs "protinga". Tokia "gimė".

a.t.sielis

Citata iš: Legionas  rugsėjo 07, 2017, 21:29:21Bet galbūt gamta pati iš savęs "protinga". Tokia "gimė".
Taip, ir žmogus yra toli atsilikęs nuo gamtos. Žmogus tik menka gamtos dalelė, kaip jis ją gali pralenkti? Gamta sukūrė sudėtingiausias ląsteles, bakterijas ir visas kitas gyvybės formas, žmogus nieko panašaus padaryti negali. Žmogus net savęs nuo savo blogų savybių apsaugoti negali, negali išvengti ir ligų bei mirties. Ką jau kalbėti apie tokių sudėtingų dalykų sukūrimą, kaip padarė gamta.

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 21:35:11Taip, ir žmogus yra toli atsilikęs nuo gamtos. Žmogus tik menka gamtos dalelė, kaip jis ją gali pralenkti? Gamta sukūrė sudėtingiausias ląsteles, bakterijas ir visas kitas gyvybės formas, žmogus nieko panašaus padaryti negali. Žmogus net savęs nuo savo blogų savybių apsaugoti negali, negali išvengti ir ligų bei mirties. Ką jau kalbėti apie tokių sudėtingų dalykų sukūrimą, kaip padarė gamta.
Tai gal nepralenks(nes nėra kur pralenkt?), bet pasivyti manau gali. Dabar žmogus daug ko negali, bet niekas nežino ką jis galės po 100, 1000 ar daugiau metų. Jeigu nesusinaikins pats savęs žinoma.

a.t.sielis

Kažką suprasti iš esmės galime, pažanga negali būti begalinė ir be ribų, nes tai reikštų, kad žmogus jau dabar yra potencialiai neribotas ir begalinis, ir tas būtų matyti, būtų įvairūs kokybiniai simptomai.

Žmogus akivaizdžiai yra ribota ir baigtinė esybė.

Pvz. kai matome varlę, nemanome, kad per labai ilgą laiką varlė galės tapti tokiu padaru, kuris nušoks į kitas planetas. Taip ir žmogus.

kiskis

#28
rugsėjo 07, 2017, 21:51:59 Redagavimas: rugsėjo 07, 2017, 22:11:38 by kiskis
Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 07, 2017, 21:35:11Žmogus net savęs nuo savo blogų savybių apsaugoti negali, negali išvengti ir ligų bei mirties. Ką jau kalbėti apie tokių sudėtingų dalykų sukūrimą, kaip padarė gamta.
Ir tokius gerus savo kurinius (kunas) patikejo tokiem lopam kaip zmones niokot....nesuvokiama...Galejo nors kazkokia naudojimo instrukcija pridet, kaip pasiremontuot normaliai, ir siaip ko mus cia surinko  ka cia veikt... o tai dabar pilnas bezpridelas...

cs

Dėl gamtos keliamų peripatijų, nėra analogiško paaiškinimo gretinant žmogaus ar gamtos persvarą protų galingesnių analogijų šaltiniuose. Šaltinis, kuris kuria gamtą ir šaltinis, kuris kūrė žmogų priešinasi ir vienaip ar kitaip iškelia nepriklausomybės klausimą, kur viskas eina naudinga linkme, arba pažintine prasme viskas panaudojama tikslams, kurie tinka projektuose ir civilizacijos statyboje. Protas stato ir atranda civilizacijas, bet vien per gamtą atsiranda panašūs ar analogiški suvokiniai skirti suprasti pranašumą arba persvarą.

Ribojimas yra siekiamybės paaiškinimas, todėl, protas apsiriboja, kokia gamtos riba ir išteklio riba, automatiškai protas turi vaizduotes ir įsitikinimus apie galimybes ir realias civilizacijos ekspancijas.

Aukštyn