Mokslininkai sukūrė net 1500 žmogaus ir kiaulės chimerų

Pradėjo Creative, gruodžio 21, 2017, 20:29:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Creative

Mokslininkai sukūrė net 1500 žmogaus ir kiaulės chimerų




Kamieninių ląstelių potencialas įvairiausių žmogaus būklių gydymui mokslininkus skatina nepaliaujamai kurti naujus būdus žmogaus ir gyvūno chimeros kamienines ląsteles. Tiesa, laboratorijoje kuriamos chimeros būtų ne daugiagalviai sutvėrimai, atkeliavę iš graikų mitologijos, o genetinės chimeros - vientisi organizmai, kurių ląstelės yra kilusios iš skirtingų zigotų, rašo futurism.com.

Salko instituto (JAV) mokslininkai, vadovaujami Juano Carloso Izpisua Belmonte, tikisi sukurti chimerą iš žmogaus ir kiaulės kamieninių ląstelių. „Galutinis tikslas - užauginti funkcionalius ir persodinimui tinkamus audinius bei organus, tačiau iki šio tikslo mums dar toli. Bet tai yr svarbus pirmasis žingsnis", - apie savo naujausią darbą, kurio rezultatai aprašyti žurnale „Cell", sakė J.C.Izpisua Belmonte.

Kaip ir tikėtasi, išauginti pinaverčius trimačius audinius bei organus iš ląstelių, patalpintų petri lėkštelėje, nebuvo lengva. „Tai tarsi bandymas sukurti rakto kopiją. Dublikatas atrodo beveik identiškai, bet kai parsinešate jį namo ir bandote atrakinti duris, jis neveikia. Yra kažkas, ką darome ne taip. Manėme, kad žmogaus ląstelių užauginimas gyvūne bus gerokai vaisingesnis. Dar turime daug ką išmokti apie ankstyvą ląstelių raidą", - aiškino tyrimo autorius.

J.C.Izpisua Belmonte ir kito Salko instituto mokslininko Juno Wu eksperimentas prasidėjo nuo žiurkės ir pelės chimeros sukūrimo - kažką panašaus kiti mokslininkai jau buvo atlikę 2010 metais. Jie į pelės embrioną įvedė žiurkės ląstelių ir leido šiam dariniui bręsti. Tuomet imtasi eksperimentų su žmogaus ląstelių įterpimu į skirtingus organizmus - mokslininkai pasirinko karvių ir kiaulių embrionus, nes jų organai savo dydžiu yra panašesni į žmonių. Eksperimentai, per kuriuos buvo sunaudota apie 1500 kiaulių embrionų, truko ketverius metus.

Į kiaulių embrionus buvo švirkščiamos kelios skirtingos žmogaus kamieninių ląstelių formos - taip buvo siekiama nustatyti, kuri forma užtikrina geriausią jų išgyvenamumą. Geriausiai „pasirodė" (didžiausiu išgyvenusių ląstelių kiekiu ir geriausiu organo vystymosi potencialu pasižymėjo) „tarpinės" pluripotentinės kamieninės ląstelės. „Tarpinės ląstelės yra kažkur tarp dviejų ląstelių ląstelių tipų, „naiviųjų" ir „informuotųjų" (angl. primed)", - aiškino J.Wu. Pirmasis ląstelių tipas pasižymi neribotomis raidos galimybėmis ir yra būdingas pačiam ankstyviausiam raidos etapui. Antrojo tipo ląstelės jau yra dalinai išsivysčiusios, tačiau vis dar yra pluripotentinėmis (gali tapti skirtingų tipų ląstelėmis).

Išgyvenusios į kiaulės embrioną sušvirkštos žmogaus ląstelės sudarydavo žmogaus ir kiaulės chimerą. Šios chimeros buvo implantuojamos į gyvas kiaules, kur joms buvo leidžiama vystytis keturias savaites. „Tai yra pakankamai ilgas laiko tarpas, kad suprastume, kaip ankstyvame raidos etape tarpusavyje maišosi žmogaus ir kiaulės ląstelės išvengiant etinių problemų dėl subrendusių chimerinių gyvūnų", - sakė tyrimo vadovas.

Tačiau, anot J.Wu, net ir pačiuose sėkmingiausiuose eksperimentuose žmogiškų ląstelių kiekis kiaulės organe būdavo nedidelis. Nors tai tikrai nėra blogai, mat vienas iš susirūpinimą keliančių dalykų, kalbant apie žmogaus ir gyvūno chimerinius embrionus, yra išsivystymas į per daug žmogišką organizmą. „Šiame tyrimų etape norėjome sužinoti, ar žmogaus ląstelės apskritai išlieka embrione, atsakyti į klausimą paprastu „taip" arba „ne" atsakymu", - sakė J.C.Izpisua Belmonte.

„Dabar, kai žinome, kad atsakymas yra „taip", kitas iššūkis bus padidinti efektyvumą ir nukreipti žmogaus ląsteles taip, kad jos kiaulės organizme sudarytų konkrečius organus", - teigė tyrimo vadovas. Mokslininkai tolesniame etape pasitelkia CRISPR genų modifikavimo metodą, leidžiantį kiaulės genome atverti spragas, į kurias būtų įterpiami žmogaus genai.

Galutinis tikslas - užauginti pilnai veikiančius, persodinimui tinkamus audinius bei organus - vis dar yra už tolimų mokslo kalnų. Pastarojo tyrimo vykdytojai neketina savo kuriamoms chimeroms leisti pilnai užaugti, nes etiniai klausimai, kurie kiltų dėl tokio „beprotiško mokslo" būtų pernelyg sudėtingi.

Tad kol kas mokslininkai džiaugiasi, kad jų tyrimas padeda kolegoms suprasti, kaip žmogaus kamieninės ląstelės auga ir specializuojasi. O artimesnė šio tyrimo nauda - kad žmogaus ir kiaulės chimerų embrionai padės geriau suprasti, kaip vyksta ankstyvoji žmogaus embriono raida, kaip randasi įgimtos ligos.


Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/laboratorija/mokslininkai-sukure-net-1500-zmogaus-ir-kiaules-chimeru-650-900492

vytra

Citata iš: Creative  gruodžio 21, 2017, 20:29:43Galutinis tikslas - užauginti pilnai veikiančius, persodinimui tinkamus audinius bei organus.
- kažkaip labai toli per aplinkui.. Jau gan senokai padarytos sėkmingos organų persodinimo operacijos žmogui iš paprastos kiaulės donorės.

p.s.
.. tačiau persodinti kiaulės organai tarnauja trumpiau nei persodinti iš kito žmogaus. Abiem atvejais, kol kas nėra visiškai pilnaverčio persodinimo, tinkančio visam gyvenimui.


:(

San IL

#2
gruodžio 22, 2017, 06:57:18 Redagavimas: gruodžio 22, 2017, 07:02:04 by San IL
Citata iš: vytra  gruodžio 21, 2017, 21:08:41- kažkaip labai toli per aplinkui.. Jau gan senokai padarytos sėkmingos organų persodinimo operacijos žmogui iš paprastos kiaulės donorės.

p.s.
.. tačiau persodinti kiaulės organai tarnauja trumpiau nei persodinti iš kito žmogaus. Abiem atvejais, kol kas nėra visiškai pilnaverčio persodinimo, tinkančio visam gyvenimui.


:(

Juk apie tai straipsnis ir yra. Chimera yra organizmas, kuriame yra sumaišyti skirtingų rūšių genai. Tokiais tyrimais ir norima padaryti, kad iš kiaulės/žmogaus chimeros išauginti organai tarnautų ilgiau, būtų geriau priimami. Šitie dalykai yra tyrinėjami nuo pat organų transplantacijos aušros.

 Transplantacija iš žmogaus žmogui irgi nėra toks paprastas dalykas, net atitinkant biomarkeriams, organus atmetinėja, reikia pastoviai gerti imunosupresantus ir to pasekoje smarkiai suprastėja gyvenimo kokybė, nes kiekvienas menkas peršalimas tau gali baigtis liūdnai.

 Vis dėl to, aš manau, kad didžiausias proveržis bus, kuomet iš paties žmogaus kamieninių ląstelių bus auginami "nuosavi" organai.

CitataPastarojo tyrimo vykdytojai neketina savo kuriamoms chimeroms leisti pilnai užaugti, nes etiniai klausimai, kurie kiltų dėl tokio „beprotiško mokslo" būtų pernelyg sudėtingi.
O šitas - prajuokino. O tai "neleisti pilnai užaugti" - jau nebekelia jokių etinių klausimų? Paprasto būdo etiniams klausimams išvengti nėra ir niekada nebus. Čia kaip ir su abortu - vieni teigia, kad žudyti dar negimusį kūdikį nieko baisaus, nes jis dar negimė ir todėl nėra žmogus. O kiti tai laiko žmogžudyste.

vytra

Citata iš: San IL  gruodžio 22, 2017, 06:57:18.. Juk apie tai straipsnis ir yra. Chimera yra organizmas, kuriame yra sumaišyti skirtingų rūšių genai.
- taip, bet apie tai iš kažkur žinojo senovės graikai, keista: iš kur?

p.s.
.. o bendrai, tai akivaizdu, jog "maišymo" būdu gauti organai ir bus chimeriški, niekuo ne geresni nei originalios kiaulės, o tik blogesni. Kodėl? todėl kad nesuderintos sitemos. Štai apie "genetines sistemas" mokslas ir turėtų pasidomėti, laikas kaip ir pribrendo.


:(

gidas

Citata iš: vytra  gruodžio 22, 2017, 12:37:41taip, bet apie tai iš kažkur žinojo senovės graikai, keista: iš kur?
Iš Vikipedijos (pastarąją cituoju, ir gavosi gana linksmai :) ). Sorry...

Chimera gali reikšti:
Chimera - fantastinė būtybė iš graikų mitologijos;
chimeros - vaidmenų žaidimuose tai klasė fantastinių būtybių, kurių kūnai sudaryti iš skirtingų rūšių gyvūnų kūnų dalių ;
chimeržuvės, chimeros - kremzlinių žuvų būrys;
chimera - organizmas, turintis audinių ar ląstelių su skirtingu genotipu.

Į paties  klausimą kaip ir atsako 1 reikšmė.  Jei neatsako, tai tikrai keista, nes tų chimerų pas graikus buvę gyvas galas

https://lt.wikipedia.org/wiki/S%C4%85ra%C5%A1as:Graik%C5%B3_mitin%C4%97s_b%C5%ABtyb%C4%97s

Iš kur visa šita siaubūnų chebra radosi? Mįslė... Perašasi kelios mintys, bet jos ne į temą. ;)

2 ir 3 reikšmes praleiskim, o apie  4 reikšmę  berods ir sukasi kalba. Tokia chimera  gali išsivystyti gamtoje natūraliai arba ji gali būti suformuota žmogaus. Manyčiau, kad šių rėmų ir derėtų laikytis.

Finiše pridursiu ne į temą vieną liūdną chimerinį faktą - Lietuvos Prezidento herbe 1 tipažas tksliai chimera, turiu galvoje grifoną. Kitas - keistas kumelys su 1 ragu - gal būt chimera. Kitaip tariant, prezidentūroje chimera keičia chimerą. Jei Prezidentūroje taip, tai kas ką keičia Seime??? Baisu net pagalvot...  :o 

Aukštyn