Ekspertus glumina aplink savo ašį besisukanti skulptūra

Pradėjo Benamis, birželio 25, 2013, 09:55:00

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Ekspertus glumina viena Senovės Egipto skulptūra, kuri savo vitrinoje Mančesterio muziejuje pradėjo sukiotis aplink savo ašį.

25 cm aukščio senovinė Neb Sanu skulptūra, datuojama 1800 metais pr. Kr., buvo aptikta vienoje mumijos kapavietėje. Mančesterio muziejuje ji eksponuojama jau 80 metų, bet tik neseniai pastebėta, kad ji juda, rašo „The Telegraph".

Paslaptingas skulptūros judėjimas sudomino garsų britų fizikos profesorių Brianą Coxą. Jis tvirtina, kad skulptūra gali sukiotis dėl „diferencinės trinties".

Tačiau Mančesterio muziejaus egiptologas Campbellas Price`as mano, jog tai gali būti susiję su kur kas baugesne priežastimi - egiptietišku prakeiksmu.

„Vieną dieną pastebėjau, kad ji apsisuko. Man tai pasirodė keista, nes skulptūra yra vitrinoje, o aš esu vienintelis, turintis nuo jos raktus", - sakė jis per interviu „Manchester Evening News".

„Atsukau ją atgal, bet kitą dieną vėl radau ją apsisukusią. Pastatėme šalimais nuolat filmuojančią vaizdo kamerą, ir nors plika akimi iš karto neįmanoma to pastebėti, pagreitinus vaizdo medžiagą akivaizdžiai matyti, kaip ji sukasi. Ši statula buvo palikta kapavietėje kartu su mumija".

„Senovės Egipte buvo tikima, kad sunaikinus mumiją, dvasia gali įsikūnyti statuloje. Galbūt dėl to ji sukiojasi", - teigė jis.

Jis suabejojo profesoriaus B. Coxo paaiškinimu: „Brianas mano, kad skulptūra apsisuka dėl diferencinės trinties. Jo manymu, nelygus akmuo ir stiklinis pagrindas, ant kurio jis padėtas, sukuria subtilią vibraciją, kuri priverčia statulą apsisukti".

„Tačiau ji ant šio paviršiaus eksponuojama nuo tada, kai ją įsigijome, ir niekada anksčiau nejudėdavo. Ir kodėl ji apsisuka taisyklingu ratu?", - svarstė egiptologas.



DELFI.lt

paragraf 78

Gal profesorius teisus?
Galvoju, va stovėjo sau skulptūra, nejudėjo, išsijudino kokia nors lentynos konstrukcijos detalė ir pradėjo pamažėle vibruoti. Juk gali ir taip būti. Ar ne?

Marius

Apsėdimas man labiau prie širdies.. :-)

Aukštyn