Klausimai tikybos pamokai

Pradėjo RoxiO, gegužės 15, 2012, 15:55:45

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Dievas žino visus įmanomus žmogaus pasirinkimus, tačiau juos daro pats žmogus. Dievas tik padeda, jei žmogus atsiliepia į jo kvietimą, daryti teisingus pasirinkimus.

Herkasas

Mano klausimas butu toks : Kodel blogi ivikiai kaip zemes drebejimai, karai ir t.t yra traktuojami kaip atpildas uz nesilaikyma 10 Dievo isakymu, ir Dievas cia ne prie ko (!) t.y zmogaus laisva valia. Taciau  geri ivikiai, pvz isgyja nepagydoma liga sirges zmogus, cunamis aplenkia dideli miesta ir panasiai yra laikomi Dievo (!) dovanomis, stebuklais ir panasiai, zmogus cia ne prie ko. Trumpai : viskas kas bloga,- kaltas zmogus, viskas kas gera,- Dievas. Nesazininga ar ne? :)

paragraf 78

Bažnyčia neteigia jog cunamiai ir t.t. yra Dievo bausmė už nuodėmes, tai supopsintas tikėjimo varinatas sklaidantis žmonėse, toks labiau prietarų lygio.

Vytautas

Kilo toks paprastas klausimas: koks dievo vardas? Turiu galvoje krikščionybę, su kitais tikėjimais kaip ir nėra problemų. Neminėk dievo vardo be reikalo. Kokio vardo? Žodis dievas nėra vardas.

Teroras

RoxiO, ar kalbejai su tikybos mokytoja? :)

Asasinas

Citata iš: Vytautas  gegužės 30, 2012, 21:50:56
Kilo toks paprastas klausimas: koks dievo vardas? Turiu galvoje krikščionybę, su kitais tikėjimais kaip ir nėra problemų. Neminėk dievo vardo be reikalo. Kokio vardo? Žodis dievas nėra vardas.


Pirmajame Evangelijos pagal Joną skyriuje pateikiama vienuolika skirtingų titulų (vardų). Tai:

Žodis, Šviesa, Vienintelis (Viengimis), Jėzus Kristus, Dievo Avinėlis, Dievo Sūnus, Mesijas, Jėzus iš Nazareto, Juozapo sūnus, Rabis, Izraelio Karalius, Žmogaus Sūnus.
Jis taip pat apibūdinamas ir vardais-frazėmis - "Tas, apie kurį Įstatyme rašė Mozė" (Jono 1, 45); "Jis krikštys jus Šventąja Dvasia" (Mato 3, 11); "Tas, kuris eina paskui mane" (Jono 1, 15); "Žmogus, ant kurio pamatysi nusileidžiančią Dvasią" (Jono 1, 33).

Dievas yra Amen, "ištikimas ir tikras (teisingas)" tam, ką apie save yra pasakęs. Jis turi nekintančio gėrio vardą arba reputaciją.

http://www.spauda.lt/bible/texts/bonke14.htm

Turbūt kad nėra kažkokio vieno pagrindinio vardo.


RoxiO

Kalbėjau su mokytoja vakar. Pacituosiu jos atsakymą į tą paradoksą apie blogį: "Dievas leidžia žmogui pasirinkti gėri arba blogį. Žmogus turi laisvą pasirinkimo valią, tačiau tai ką jis pasirinks - nulems jo pomirtinį gyvenimą.".

TinSoldier

#37
gegužės 31, 2012, 00:28:37 Redagavimas: gegužės 31, 2012, 00:34:53 by TinSoldier
Šiaip gana keista, kad tavo mokytoja nėra skaičiusi Biblijos:

Izaijo knyga 45:7:

Aš esu VIEŠPATS, ir nėra kito!
Darau šviesą ir kuriu tamsą,
sukuriu gerovę ir sukeliu negandas,
aš - VIEŠPATS - visa tai padarau.


Lietuviškai išversta "negandos", bet angliškai galima suprasti kaip "blogį" apskritai:

I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.

Nežinau kaip originalioje Hebrajų versijoje, bet iš šitų vertimų, tai ryškiai matosi, kad Dievas sukuria tiek visą gėrį, tiek visą blogį. Taip kad neaišku dar dėl tos pasirinkimo laisvės...

OKULTISTE

Ai, nemėgstu daug pasakoti, nors dabar taip norėtųsi tą Iz eilutę išnarstyti - uh, kaip kirba, bet...
- Izaijas - pranašas, skatinantis tautą būti klusnia Dievui. Tad čia tik vaizdingai išreiškiama Dievo visagalybė. Galiausia tai, manau, įtakota ir deuteronomistinio mąstymo modelio.
- Šioje vietoje hebrajų kalbos žodynas atrodo itin siauras. Man atrodo (tikrai tiksliai nežinau, nes neturiu hebrajiško Biblijos teksto), čia panaudotas tas žodis, kuris gali reikšti: skausmą, kančią, blogį, negandas... Džiaukimės, kad lietuvių žodynas turtingas...
- Va, jei būtų vien gėris, tai nebūtų pasirinkimo laisvės, o dabar galime rinktis, ar mes būsime moraliai geri, ar blogi...

(Gal kas geriau išmano? Gal kur suklydau?)

Chirurgas

Paklausk apie kryžiaus žygius, indulgencijas, represijas pries raganyste, Martyną Liuterį, kodėl paskutinė vakarienė asocijuojasi su kanibalizmu. :)

Vytautas

Na dar toks kuklus klausimas: kodėl Lietuvoje neuždrausta krikščionybė ir nėra paminklo krikščionybės genocido aukoms pagerbti, nes per 130 inkvizicijos metų Lietuvoje taikos metu  sudeginta ant laužų apie 120000 lietuvių. Stalino aukos Sibire turėjo bent šiokį tokį šansą išgyventi. Ant laužo gan kėblu.  Kodėl negerbiam savo protėvių kovos vardan laisvės, garbės ir orumo, o tyčiojamės iš to minėdami žalgirio mūšio metines katedroje. Ar mes jau esam absoliutūs vergai ir ne Lietuvos piliečiai, o "rymo katalikai". Vadindami Lietuvą Marijos žeme savanoriškai ją vadinam Izraelio provincija. Kristaus palikuonis visiškai teisėtai gali pareikšti teritorines pretenzijas.   

Chirurgas

Paklausk, kodėl žydai yra išrinktoji tauta, jei prieš dievą visi lygūs. Ar dėl to, kad Jėzus buvo žydas? Įžvelgiamas privačiųjų ir viešųjų interesų konfliktas :)

OKULTISTE

Kvaili klausimai.

Teroras

Citata iš: OKULTISTE  birželio 04, 2012, 18:52:43
Kvaili klausimai.


Taip kiekvienas gali parasyti, argumentuok kuom jie (tavo manymu) kvaili?

OKULTISTE

Todel, kad nusibode. Visi to paties klausia: kryziaus zygiai, inkvizicija, kodel Vatikanas turtingas ir t.t. Jei visi tariamai klausia (is tikro man panasiau i retorinius isteriku issiliejimus), tai yra ir kruva atsakymu - pasiskaitykite, o ne ant kiekvieno kampo kaip ciuciukai taskykit...

Aukštyn