Kodėl žmonės tiki Dievą ?

Pradėjo Linas Esu, spalio 10, 2017, 15:28:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

spalio 10, 2017, 15:28:56 Redagavimas: spalio 10, 2017, 15:34:35 by Linas Esu
Oksfordo universiteto tyrėjai išleis 1,9 milijono svarų, kad atsakytų į klausimą, kodėl žmonės tiki Dievą. Mokslininkams paskirta ši suma ištirti, kas skatina tikėti dieviškąja galia - žmogaus prigimtis ar auklėjimas?



Į klausimą, ar Dievas egzistuoja, mokslininkai neketina atsakyti. Jie rinks įrodymus kiekvienai iš dviejų hipotezių: kad Dievo tikėjimas evoliucijos metu žmonijai suteikė pranašumo ir kad tikėjimas atsirado kaip kitų žmogaus ypatybių, pavyzdžiui, kolektyvizmo, šalutinis reiškinys.

Tyrėjai iš Jeno Remsio mokslo ir religijos bei Oksfordo antropoligijos ir sąmonės centro naudosis mokslo apie pažinimą priemonėmis.

Kognityvinis mokslas, tiriąs mąstymą ir sąmonę, jungia tokias disciplinas, kaip evoliucinė biologija, neurobiologija, lingvistika, kibernetika, ir su jų pagalba nagrinėja žmogaus elgseną.

Psichologas Džastinas Baretas teigia: „Mes norime tiksliai nustatyti, kiek Dievo tikėjimas duotas žmogui gamtos. Mes manome, jog gamtos vaidmuo čia didesnis, nei daugeliui atrodo."

Mokslininkas tikinčiuosius lygina su trimečiais vaikais, kurie mano, kad kiti žmonės žino beveik viską.

Daktaro Džastino Bareto, krikščionio, žurnalo „Pažinimas ir kultūra" redaktoriaus, knygos „Kodėl kai kas tiki Dievą?" autoriaus žodžiais, vaikams būdingas tikėjimas aplinkinių visažiniškumu mažėja sulig
patirtimi.

Tačiau šis santykis, būtinas žmogaus socializacijai ir produktyviai sąveikai su kitais žmonėmis, išsaugomas kaip Dievo tikėjimas.

„Paprastai tai tęsiasi ir suaugusiojo gyvenime, - aiškina specialistas. - Tai paprastas, instinktyvus ir natūralus poreikis. Jis atitinka mūsų pirminį pasaulio tvarkos įsivaizdavimą."

Tyrėjai užsiims ir kitomis problemomis, pavyzdžiui, pasistengs suprasti, ar religiniai konfliktai kyla iš žmogaus prigimties. Be to, mokslininkai tirs, ar tikėjimas pomirtiniu gyvenimu randasi iš mokymo, ar jis būdingas žmonėms dėl evoliucijos dėsnių.

Daktaras Baretas sako: „Taigi kitas žingsnis - ištirti konkrečius klausimus: kokios religinės pažiūros labiausiai paplitusios ir artimiausios žmogaus sąmonei?" Patys įdomiausi klausimai liečia tokias sritis kaip daugdievystė arba viendievystė, taip pat religijos ir evoliucinės biologijos santykis.

Kartu su kolega Rodžeriu Trigu Baretas aiškinsis, ar religija yra susijusi su natūralios atrankos procesu, leidusiu žmonijai išgyventi, ar ji yra šalutinis evoliucijos produktas.

1,9 mln. svarų subsidija tyrimui apskaičiuota trejiems metams, ją Jeno Remsio centrui skyrė Džono Templtono fondas, palaikąs religijos, mokslo ir dvasios srities tyrimus. Asignavimą gaus 41 projektas.

Profesorius Trigas, vyresnysis Oksfordo universiteto tyrėjas, knygos „Religija visuomenės gyvenime: ar tikėjimas turi būti privatus reikalas?„, sako: „Pastaraisiais metais religija vaidina svarbų vaidmenį visuomenės gyvenime, ginčiai apie religijos kilmę ir tai, kaip ji susijusi žmogaus sąmone, sustiprėjo. Tačiau šis tyrimas neįrodinės ir nepaneiginės jokių religijos aspektų."

http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=4710.0
https://www.thetimes.co.uk/


Temos klausimai :


1. Kaip manote , dėl ko pasaulis turi tiek daug religijų ?

2. Kas yra būtina religijoje norint jai tapti populiaria  , šiuolaikiniame pasaulyje ?

3. Ar kada susimastėte , dėl ko išpažįstate būtent krikščionybę , o ne pvz budizmą , islamą , ar kitą skirtingą religiją ? ( gali būti ir atvirkšičiai , krikščionybė tik pavyzdys ) .

4. Kodėl kai kurie žmonės tiki dievu/dievybėmis ?


sara

Manau kad Dievo baime skatina zmones tiketi i Dieva.
Religija istorijoje buvo labai baisus dalykas zmones prisigalvodavo kad Dievas reikalauja auku ir visokiu kitokiu nesamoniu prisigalvodavo ( kaip kad raganu deginimas, viena religija nesutardavo su kita religija).

Linas Esu

Citata iš: sara  spalio 10, 2017, 15:50:04Manau kad Dievo baime skatina zmones tiketi i Dieva.
Religija istorijoje buvo labai baisus dalykas zmones prisigalvodavo kad Dievas reikalauja auku ir visokiu kitokiu nesamoniu prisigalvodavo ( kaip kad raganu deginimas, viena religija nesutardavo su kita religija).
O kaip atsakytumėte į šiuos klausimus paeiliui ?


Temos klausimai :


1. Kaip manote , dėl ko pasaulis turi tiek daug religijų ?

2. Kas yra būtina religijoje norint jai tapti populiaria  , šiuolaikiniame pasaulyje ?

3. Ar kada susimastėte , dėl ko išpažįstate būtent krikščionybę , o ne pvz budizmą , islamą , ar kitą skirtingą religiją ? ( gali būti ir atvirkšičiai , krikščionybė tik pavyzdys ) .

4. Kodėl kai kurie žmonės tiki dievu/dievybėmis ?

sara

#3
spalio 10, 2017, 16:37:25 Redagavimas: spalio 10, 2017, 16:55:19 by sara
1. Kiek tautu tiek ir religiju.
2. Butina nuosirdziai meluoti arba nuosirdziai tiketi ir skleisti ta tiesa( cia kunigams)
3. Ispazystu Kristu nes butent jy ir sapnuodavau labai daznai. Be to tikiu sventa trejybe, be to laikau kad ir visi zmones yra sudaryti is sventos trejybes-t.y. Tevo, tikrojo as ir sunaus( arba dukros). Dar laikau kad dar paskui tas tikrasis as skaidosi i penkis arba sesis, daigiausiai septynis asmenis ( as esu issiskaidziusi i sesis asmenis arba taip man atrodo).
4. Zmones tiki Dievu nes bijo Dievo.
As isivaizduoju taip kai mirsiu sedesiu kartu su Dievu ir ziuresiu kartu su juo filmus apie kitu zmoniu gyvenimus. Ir Dievas ziuredamas filmus gers karsta arbata...:-)))
Man atrodo vaikysteje kai man buvo trys, penki metai sapnavau Dieva( iki siol prisimenu jo begalini geruma ir begaline kantrybe su manimi).
O uzaugusi jau sapnuodavau Jezu Kristu su raudonu roziu vainiku ant galvos ir labai zydromis, didelimis akimis.

elteide

Citata iš: sara  spalio 10, 2017, 15:50:04Manau kad Dievo baime skatina zmones tiketi i Dieva.
Religija istorijoje buvo labai baisus dalykas zmones prisigalvodavo kad Dievas reikalauja auku ir visokiu kitokiu nesamoniu prisigalvodavo ( kaip kad raganu deginimas, viena religija nesutardavo su kita religija).
Dievo baimė išminties pradžia...bet reikia suprast kas ta baimė , kokia ji turi būti..pagarbi su meile....

El

#5
lapkričio 16, 2017, 16:51:41 Redagavimas: lapkričio 16, 2017, 16:55:25 by .L.U.T.H.O.R.
Manau religija yra neatsiejamai susijusi su kultūra. Dauguma žmonių manau paprasčiausiai "gimsta į kurią nors religiją". T.y. pvz. dauguma Europiečių ir Amerikiečių yra krikščionys, daugelis arabų praktikuoja islamą. Religija kaip ir kultūra, papročiai perduodami iš kartos į kartą. Todėl dažniaisiai vaikai paprasčiausiai perima savo tėvų ar senelių religiją. Tik vėliai jau subrendęs žmogus gali rinktis..

P.S. nerealus paveiksliukas  :)

xsistemax

Religija-labai pelningas verslas.Todėl yra tiek daug verslo struktūrų,tarpusavyje konkuruojančių.Iš esmės jos siūlo tą pačią prekę. :)
Šiuolaikiniame pasaulyje religija populiarumą išsaugoti gali vieninteliu būdu:izoliuoti visuomenę nuo informacijos.T.y.nežinančius valdyti lengviau.
Jokios religijos neišpažįstu ir jums nepatariu.Savo galva gyvenkit,jei ją turit. :)
Tiki bijantys GYVENTI.Ir MIRTI.... :)

vytra

- pelnu domisi tik labai maža žmonijos dalis, o pelną savo gyvenimo motyvacijai priskiria gal tik ligoniai?

- visos religijos yra tokios pačios, skirtumai tik kalbos struktūroje, kultūros struktūroje, modelių struktūroje.

- terminas "iš baimės" yra labai netikslus, nes "baimė" priskiriama prie žemiausių iš jausmų.

Išvada: tikėjimą sukuria sveikas mąstymas, proto ligoniai paprastai netiki, nes turint silpną protą, negali suprasti to, ko negali pačiupinėti.

:(

gidas

Citata iš: vytra  lapkričio 16, 2017, 19:39:00pelnu domisi tik labai maža žmonijos dalis, o pelną savo gyvenimo motyvacijai priskiria gal tik ligoniai?
Pelno ir religijos santykis aiškus (@xsistemax), tegalima pridurti - religija yra labai pelningas ir kaip nelegalus verslas, nes bažnyčios pajamos yra nekontroliuojamos, todėl ji yra ideali  institucija nešvarių pinigų plovimui. O  "pelnu besidominčių" žmonių kiekis šiame kontekste  yra absoliučiai bereikšmis faktas, nors jų ir mažuma. Nežinau, ar pelnas yra  tos mažumos  "gyvenimo motyvas". Jei taip - jie idiotų idiotai,  psichopatai. Gydytis jiems reika, o kaip - Veryga žino kaip. Ir taip toliau. :)

Antram teiginiui pritarčiau, bet tai iš esmės tėra atkartojimas to, ką pasakė  El (tarp kitko, paveiksliukas tai realus  :) )

Citata iš: El  lapkričio 16, 2017, 16:51:41Manau religija yra neatsiejamai susijusi su kultūra. Dauguma žmonių manau paprasčiausiai "gimsta į kurią nors religiją". T.y. pvz. dauguma Europiečių ir Amerikiečių yra krikščionys, daugelis arabų praktikuoja islamą. Religija kaip ir kultūra, papročiai perduodami iš kartos į kartą. Todėl dažniaisiai vaikai paprasčiausiai perima savo tėvų ar senelių religiją. Tik vėliai jau subrendęs žmogus gali rinktis..
P.S. nerealus paveiksliukas  :)
Citata iš: vytra  lapkričio 16, 2017, 19:39:00terminas "iš baimės" yra labai netikslus, nes "baimė" priskiriama prie žemiausių iš jausmų.
Apskritai iš kur  traukei šią jausmų "klasifikaciją"? Apie kokią baimę šneki - gauti į dantis? žmona pabėgs su kitu?, ..., krūva įvairiausių banalių baimių/fobijų? Apskritai - psichopatus  Veryga žino kaip pats save, čia pas jį. Ir taip toliau.  :)

Citata iš: vytra  lapkričio 16, 2017, 19:39:00tikėjimą sukuria sveikas mąstymas, proto ligoniai paprastai netiki, nes turint silpną protą, negali suprasti to, ko negali pačiupinėti
O ką sakiau? Šią išvadą reik Verygai - jis iššifruos kas ir kaip (sveikas mąstymas, silpnas protas, supratimas, čiupinėjimas ir pan.). Ir taip toliau. :)



 






Linas Esu

Citata iš: gidas  lapkričio 19, 2017, 17:35:48Pelno ir religijos santykis aiškus (@xsistemax), tegalima pridurti - religija yra labai pelningas ir kaip nelegalus verslas, nes bažnyčios pajamos yra nekontroliuojamos, todėl ji yra ideali  institucija nešvarių pinigų plovimui. O  "pelnu besidominčių" žmonių kiekis šiame kontekste  yra absoliučiai bereikšmis faktas, nors jų ir mažuma. Nežinau, ar pelnas yra  tos mažumos  "gyvenimo motyvas". Jei taip - jie idiotų idiotai,  psichopatai. Gydytis jiems reika, o kaip - Veryga žino kaip. Ir taip toliau. :)
Labdara - legalu . Esmė jog šiai dienai religijos prisidengia tikėjimo skraiste , vystydamos verslo planus . Pajamos neapmokestinamos , egzistuoja "stafkės" už paslaugas . Nebus jokių pasikeitimų artimiausiu metu bent jau ne per artėjančius dešimtmečius . Kadangi politikai linkę nuolaidžiauti , bei kalbėti tai kas norima didžiajai balsuotojų liaudžiai . Kol nepasikeis supratimas kas yra paslauga , o kas labdara turėsime tą pačią situaciją . Kalbu ne tik apie krikščioniškos bažnyčios paslaugų įkainius , kurie egzistuoja visame pasaulyje , įkainius už tma tikras paslauas turi visos religijos .

vytra

Citata iš: Linas Esu  lapkričio 19, 2017, 17:53:37.. įkainius už tam tikras paslauas turi visos religijos.
- taip, ir jeigu jau "oponentas" prabilo apie pelną, tai tas "oponentas" 99.99% yra kairysis/bolševikas.

p.s.
.. iš kur pas kairiuosius atsirado kraštutiniai agresyvūs bolševikai? ogi iš susidomėjimo kitų pelnu, nes juos siutinai, jei pelnas ne jam!


:(

Linas Esu

#11
lapkričio 19, 2017, 20:19:34 Redagavimas: lapkričio 19, 2017, 20:41:22 by Linas Esu
Citata iš: vytra  lapkričio 19, 2017, 18:28:18- taip, ir jeigu jau "oponentas" prabilo apie pelną, tai tas "oponentas" 99.99% yra kairysis/bolševikas.

p.s.
.. iš kur pas kairiuosius atsirado kraštutiniai agresyvūs bolševikai? ogi iš susidomėjimo kitų pelnu, nes juos siutinai, jei pelnas ne jam!


:(

Tokius pezalus teko skaityti tik NSO.lt :D bet matau jog ir čia yra vienas žmogus to paties kvapo atsivilkęs :D

Citata iš: xsistemax  lapkričio 16, 2017, 18:25:04Religija-labai pelningas verslas.Todėl yra tiek daug verslo struktūrų,tarpusavyje konkuruojančių.Iš esmės jos siūlo tą pačią prekę. :)
Šiuolaikiniame pasaulyje religija populiarumą išsaugoti gali vieninteliu būdu:izoliuoti visuomenę nuo informacijos.T.y.nežinančius valdyti lengviau.
Jokios religijos neišpažįstu ir jums nepatariu.Savo galva gyvenkit,jei ją turit. :)
Tiki bijantys GYVENTI.Ir MIRTI.... :)

Prekė tai greičiau netikra idėja , kad egzistuoja antgamtinė būtybė . ( religijose tai nėra antgamtiška :D )

Nemanau jog religiją išpažinti yra blogai , kol negyveni pagal vadovėlį bei vystai savo paties gyvenimo filosofiją pagal atitinkamą laikmetį .

Kūrybiškumas turi būti skatinamas , o religijose viskas sustatyta į rėmus . Vien dėl to žmogus retai išeina iš savo komforto ribos ir tampa savikritiškas savo tikėjime ( vien dėl to nematau didelios skirtumo tarp sektos ir POP religijos , kadangi visi išpažįsta vieninteles "tiesas" bei seka ideologinius vadovus ) .

Kol kas nesutikau tikinčio žmogaus , kuris gebėtų konstruktyviai žvelgti į savo paties išpažįstamą tikėjimą bei matyti ne tik šviesias , tačiau ir tamsias spalvas . Sunku jiems žvelgti į tikėjimo dogmas kritiškai , dėl tam tikrų įsitikinimų .

vytra

Citata iš: Linas Esu  lapkričio 19, 2017, 20:19:34Kol kas nesutikau tikinčio žmogaus, kuris gebėtų konstruktyviai žvelgti į savo išpažįstamą tikėjimą bei matyti ne tik šviesias, tačiau ir tamsias spalvas.
- taip, bet "tikėjimai" neapsiriboja vien sekta ir bažnyčia. Tikėjimo fanatikų pilna yra moksle, kurie nemato "tamsios mokslo pusės", tikėjimo fanatikų pilna politikoje, kurie "šventai" tiki kraštutinėm kairiųjų ar kraštutinėm dešiniųjų idėjom.

CitataSunku jiems žvelgti į tikėjimo dogmas kritiškai, dėl įsitikinimų.
- taip, sutinku, kad tikėjimas neturėtų tapti "įsitikinimu".

:(

Linas Esu

#13
lapkričio 20, 2017, 23:00:36 Redagavimas: lapkričio 20, 2017, 23:04:01 by Linas Esu
Citata iš: vytra  lapkričio 19, 2017, 22:11:18- taip, bet "tikėjimai" neapsiriboja vien sekta ir bažnyčia. Tikėjimo fanatikų pilna yra moksle, kurie nemato "tamsios mokslo pusės", tikėjimo fanatikų pilna politikoje, kurie "šventai" tiki kraštutinėm kairiųjų ar kraštutinėm dešiniųjų idėjom.
- taip, sutinku, kad tikėjimas neturėtų tapti "įsitikinimu".

:(

Turiu omenyje religijas , jeigu iš konteksto sunku suprasti .

Tikėti galima ir Godzila kol tai neliečia nieko dėtų žmonių , nesvarbu . POP religija , visai kas kita .

vytra

Citata iš: Linas Esu  lapkričio 20, 2017, 23:00:36Tikėti galima ir Godzila, kol tai neliečia nieko dėtų žmonių.
- taip, bet tikintys ideologijų šventumu, niekuo dėtiems žmonėms nepalyginamai daugiau galvų sunaikino nei sekta ar kokia bažnyčia. Tiek dešinieji tiek kairieji. Bet fanatiškai tikintys į kairybę, daugiau.

:(

Aukštyn