Pirmieji amžiai po Jėzaus

Pradėjo kur sviesa, gruodžio 26, 2012, 12:56:53

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

kur sviesa

Sveiki, atrodo tokios temos dar nebuvo, pats domiuosi gnosticizmu, ir norėčiau paklaust, gal kas žino kokių nors knygų ar taip žino informacijos šaltinių, apie tai kas vyko, kai kūrėsi krikščionybė pirmaisiais amžiais, kur būtų rašoma realūs faktai, tik ne iš bažnyčios aplinkos rašytų knygų, bet nešališkų autorių, istorijos tyrinėtojų, kažkur senai buvau radęs, kad buvo daug sektų, kai kurios net viena kitą kapojo kardais, o labiausiai įvaldžiusi kalavijus paėmė valdžią ir apsiskelbė Jėzaus vietininkais ir vieninteliais turinčiais teisę aiškint šventus raštus..., ta sekta dabar virtus didžiule krikščionių religija..., kažkur senai buvau radęs su datomis, pavardėmis info internete, dabar neatkasu kur, ten rašė kas kada per kokį bažnytinį susirinkimą ką ir kiek iškirto, žiauriai man įdomu pirmieji amžiai po Jėzaus



OKULTISTE

Negi Jums nešališkai pasirodė, kai šmeižiama krikščionybė ir pateikiami tik atitinkamos istorijos nuotrupos? Jūsų vietoje, jei norite apie krikščionybę sužinoti, tai skaitykite krikščionišką literatūrą. Juk norintis sužinoti daugiau apie Jūsų tėvus, klaus Jūsų, o ne manęs, nors aš tikriausiai, remiantis Jūsų logika, būčiau itin nešališka, tuo pačiu ir neišmanėlė, kaip ir netikintysis, kalbantis apie bet kokią religiją...
Man pačiai pasiteisino šitokia taktika: nori pažinti kokią nors religiją - daugiau paklausyk jos išpažinėjų...

LBP

#2
gruodžio 29, 2012, 00:12:12 Redagavimas: gruodžio 29, 2012, 00:14:14 by LBP
Išpažinėjai juk nežino tiesos, ištakų. Jie tiki sukurtu produktu.
O knygų iš kitų šaltinių negu vienuoliai ir pan. nelabai gali būti, nes tais laikais (pirmi amžiai po Kristaus ir apskritai laikai iki spaudos išradimo) knygos ir raštai buvo prieinami praktiškai tik vienuoliams ir bažnyčioms.

.L.U.T.H.O.R.

Na OKULTISTE, nesutikčiau su tokia pažindinimosi praktika :) Istorija išvis toks įdomus mokslas, tarkim imčiau dabar mokytis apie 20a Rusiją iš rusų ir iš lietuvių vadovėlių. Tai kažin ar vienodai būtų abejuose parašyta :) Čia manau ir tas pats, negi išpažinėjai, rašys kažką blogo apie save? Nemanau.

Teroras

Citata iš: OKULTISTE  gruodžio 28, 2012, 22:51:12
nori pažinti kokią nors religiją - daugiau paklausyk jos išpažinėjų...


Buahaha ;D :D

kur sviesa, jeigu tikrai nori pazinti kokia nors religija, jokiu budu neklausyk jos ispazineju. Geriau jau pats/pati gilinkis.

paragraf 78

Citata iš: LBP  gruodžio 29, 2012, 00:12:12
Išpažinėjai juk nežino tiesos, ištakų. Jie tiki sukurtu produktu.
O knygų iš kitų šaltinių negu vienuoliai ir pan. nelabai gali būti, nes tais laikais (pirmi amžiai po Kristaus ir apskritai laikai iki spaudos išradimo) knygos ir raštai buvo prieinami praktiškai tik vienuoliams ir bažnyčioms.


Tokia yra sąmokslo teorija. Tačiau dabartinė bažnyčia grįžta prie ištakų, pirmųjų amžių tikėjimo. Nagrinėjami Bažnyčios tėvai, kurių raštai išliko iki mūsų laikų, nagrinėjami susirinkimų nutarimai, kurie taip pat nėra pasimetę. Žinoma dėka vienuolynų kurie išsaugojo tą paveldą. Anot rankraščių dabartinė krikščionybė šiek tiek skiriasi savo forma, nuo pirmųjų amžių krikščionybės, tačiau nesiskirai tikėjimu. Tam ir yra tradicija kurios laikosi krikščionybė (na bent jau katalikai ir pravoslavai). Protestantai daugiausia nutolę nuo pirminės krikščionybės. Po II Vatikano buvo reformuota liturgija, kad kuo labiau primintų pirmųjų amžių liturgiją.
O kas dėl gnostikų, tai jau pirmaisiais amžiais jie visų penkių tuo metu egzistavusių patriarchatų buvo paskelbti eretikais. Tai gi visuotinė Bažnyčia pasisakė prieš jų mokymą kaip neautentišką.

Aukštyn