Ar žmogus išgyventų Marse su marškinėliais ir džinsais?

Pradėjo Benamis, rugsėjo 24, 2013, 12:23:27

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Marsas - gana nesvetinga vietelė su nesibaigiančiomis dykumomis, silpna gravitacija ir nedideliu deguonies kiekiu. Vidutinė metinė temperatūra Marse siekia maždaug 53 laipsnius šalčio. Šilčiausiu metų laiku vidurdienį prie ekvatoriaus temperatūra gali siekti 27 laipsnius šilumos. O Marso žiemą ji krenta iki -128 laipsnių.



Būtent dėl to pagrindinė apsilankymo raudonojoje planetoje sąlyga - skafandras. Tačiau kodėl nepafantazavus, kiek žmogus, kuris kokiu nors mistiniu būdu be specialios įrangos atsidurtų Marse, sugebėtų išgyventi šioje planetoje vien tik su, tarkime, marškinėliais ir džinsais?

Į šį klausimą atsakė specialistas iš NASA laboratorijos, atsakingos už marsaeigio „Curiosity" aptarnavimą, Chrisas Websteris:

„Pirma, ką pajaus žmogus, atsidūręs Marse, yra žemas atmosferos slėgis. Palyginti su Žeme, ten beveik vakuumas. Praktiškai iš karto odos ir vidinių organų audiniai, iš kurių bus išspaudžiamas oras, pradės plyšinėti, dėl ko ateis greita, tačiau skausminga mirtis.

Tačiau netgi jei žmogui pavyktų išgyventi žemo slėgio sąlygomis, Marse apstu ir kitų faktorių, kurie daro šią planetą tokią nesvetingą: oro trūkumas (maždaug 0,1 proc., palyginti su 20 proc. Žemėje), žiaurus šaltis, viską apimančios ir dirginančios dulkės, intensyvus ultravioletinis spinduliavimas, cheminė paviršiaus sudėtis ir oksidantų perteklius. Ir visos šios problemos atsiranda dar prieš tai, kai iškyla maisto ir vandens paieškų klausimas."

Visa tai gana nemalonu. Belieka tikėtis, kad tūkstančiai vyrų ir moterų, kurie išreiškė norą keliauti į Marsą, suvokia, kam pasiryžo.

Balsas.lt

Ezekiel

Net jei būsimieji marso gyventojai sugebės apsirūpinti visais fiziniais dalykais reikalingais išlikimui atšiaurioje planetoje man atrodo jie gali įgyti psichinių ligų (pvz. depresija), kurios privestų prie net pavojingo elgesio ypač kandidatai turintis patirties kare. Daugiausiai laiko praleis nedidelėje erdvėje, aš bent tokiu atveju turėčiau poreikį daug išeiti pasivaikščioti po tas dykumas, kad neišprotėti. Žinoma galima būtų kurti erdvės ir veiksmo iliuzija per kompiuterinius žaidimus, filmus ir sapnuodami.
Įdomu neįprastoje aplinkoje bus palyginus trumpa laiką ir jei bus sunku gyventi neaišku ar jie laimingai ir ilgai pragyvens. Tam reikia gero pasiruošimo ir nuveikti kuo daugiau dalykų Žemėje kol gali.

Liksiubevardo

Tai ka galvoji ims taip ir leis? Taigi buna bandymai po kelera metu kaip zmogus tvarkosi labai mazoj aplinkoj, izoliuotas... Aisku galima kalbeti apie ilgesnius terminus. pvz nieks neistyre kaip zmogus mastys budamas 20 metu uzdarytas ir pan.

Bet siaip jie tikrai daug demesio skiria, ir tikrai paprasta depresija apsvarsto.

Iron Tara

Ko jie veržiasi į tą Marsą taip... Juk mato, kad išgyventi nepavyktų. Tyrinėt tyrinėkit, bet palikit ramybėj bent jau šį ' apgyvendinimo' klausimą.

Liksiubevardo

Sito deja as irgi nesuprantu. Tipo kolonizuosim marsa. Bet pirma reikia rast koki nors buda ten issiversti, nes juk dabar tai viska is zemes veza, tai kazkaip makes no sense :/

exdead

iseina sau su specialiais kostiumais. Is statosi namuka. Viduje augina augalus gauna ora. Maista ir vandeni galima atsigabenti is zemes. Kol ta problema issispres. Pats issitvirtinimas yra sunkiausias.

Liksiubevardo

Bet kokia to prasme, jei viska reikia gabenti is zemes?

Asasinas

#7
rugsėjo 26, 2013, 16:52:43 Redagavimas: rugsėjo 26, 2013, 23:51:58 by Asasinas
Šiaip, smagu matyt. :)


Liksiubevardo


Aukštyn