Naskos piešiniai

Pradėjo Benamis, rugsėjo 12, 2012, 12:59:06

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Naskos piešiniai arba Naskos linijos yra didžiuliai geoglifai (piešiniai ant žemės) Naskos dykumoje, Peru. Manoma, kad jie buvo sukurti Naskos kultūros žmonių tarp 200 m. pr. m. e. ir 600 m. e. Aptikta šimtai stilizuotų figūrų. Kadangi daugumą Naskos piešinių, kaip vientisus kompleksus, įmanoma atpažinti tik iš oro, jie tapo daugybės neatsakytų klausimų ir kontroversiškų teorijų šaltiniu.

Pirmasis apie kelias figūras, kurias galima stebėti ir nepakilus į orą, 1547 m. užsiminė konkistadorų metraštininkas Pedro de Cieza de León.



Vėliau linijos buvo pastebėtos tik XX amžiaus III deš., kai virš dykumos pradėjo skraidyti lėktuvai. Pirmasis mokslininkas, aprašęs Naskos piešinius 1927 m., buvo Toribio Mejia Xespe, Peru gydytojas ir antropologas.

Sistemingas mokslinis figūrų tyrinėjimas buvo pradėtas vadovaujant Paul Kosok ir Maria Reiche. Reiche piešinių tyrinėjimus pradėjo 1946 ir iki pat savo mirties 1998 metais kovojo už piešinių apsaugojimą. Jos dėka 1995 metais Naskos piešiniai buvo įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Aprašymas

Naskos piešinius sudaro šimtai detalių: nuo paprasčiausių linijų iki sudėtingų geometrinių formų bei piešinių: beždžionių, kolibrių, driežų, vorų, lamų, žuvų, ryklių arba orkų.



Didžiausių figūrų skersmuo siekia 200 m. Figūros sudarytos pašalinus nuo žemės paviršiaus rausvus akmenis ir taip atidengiant šviesų paviršių. Naskos dykumai būdingas labai sausringas, pastovus klimatas, o regionas yra retai apgyvendintas, todėl piešiniai išliko iki šių dienų.

Paskirtis

Nėra sutariama dėl Naskos linijų paskirties. Viena iš teorijų skelbia, kad Naskos kultūros žmonės piešinius darė dievams, žvelgiantiems iš dangaus. Vėliau pastebėta, kad dalis linijų žymi astronominius reiškinius (pvz., lygiadienius) ir galėjo būti naudojamos kaip observatorija. Johan Reinhard paskelbė teoriją, kad Naskos linijos tai šventi keliai, o piešiniai - tai skirtingų apeigų dievams vietos.



Apie Naskos linijų paskirtį taip pat sukurta ne viena egzotiška teorija: pavyzdžiui, kad tai aerodromai ir maginiai ženklai skirti ateiviams, kuriuos Naskos žmonės laikė dievais.



Taip pat teigiama, kad Naskos žmonės negalėję sukurti tokių piešinių, nematydami rezultatų, todėl jie turėję išvystę skaidymo technologijas (Jim Woodmann šią teoriją bandė įrodyti iš vietinių medžiagų pasigaminęs oro balioną ir juo pakilęs virš dykumos).

http://lt.wikipedia.org/wiki/Naskos_piešiniai

Nors piesiniai nera sudetingi, taciau tikrai idomu kokiu budu (albu apie ju struktura) zmones ~ 200 m. pr. m. e. - 600 m. e. sugebejo nupiesti tokias figuras matomas is kosmoso :-\

astropasaulis

Vistiek man norisi tikėti, kad prie to prisikišo ateiviai.  :)

Teroras

Citata iš: astropasaulis  rugsėjo 12, 2012, 15:04:09
Vistiek man norisi tikėti, kad prie to prisikišo ateiviai.  :)


Bet tu astropasauli tikrai esi siek tiek "pamises" ateiviu atzvilgiu :D Taigi tikrai nenuostabu, kad juos daznai sapnuoji... Taip ir kokia paranoja sau galima ivaryti ;D

Idomu kaip skeptikai aiskina kokiu budu zmones galejo nupiesti figuras matomas tik is paukscio skrydzio.

advena

Na ta trečia figūra tikrai įtartina. Viena ranka su 5, o kita su 4 pirštais. :o

.L.U.T.H.O.R.

Įdomu ir tai, kad tas voras, skruzdė ar kas, viena koją turi nusitęsusią kažkokią, šiaip būtų visai simetriškas daiktas :)

astropasaulis

Įdomesnis klausimas, kas jiems iš tų piešinių, jeigu jų net negali pamatyti (reikia iš aukštai žiūrėti)?

omcikas

ot senovei zmones ko tik neprisigalvodavo laikui prastum kol interneto nebuvo..

Aukštyn