Gėris ir Blogis

Pradėjo Asasinas, balandžio 07, 2012, 15:25:12

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Asasinas

Kuo skiriasi gėris nuo blogio? Kas jį paskirstė? Ar ištiesų gėris yra gėris, o blogis yra blogis?

Šiek tiek apie gėrio ir blogio sampratą:
http://www.prizme.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=319

Šiek tiek iš vikipedijos:

Blogis - gėrio priešingybė, abstraktus apibūdinimas to, kas nepriimtina etikos požiūriu. Blogiu laikomi žalos darymas, kančios sukėlimas, neteisingi veiksmai. Blogiu laikoma ne pats veiksmo rezultatas, o tokių rezultatų siekimas, todėl blogį daryti gali tik sąmoningos būtybės, kai tai jos padaro tyčia, tikslingai, bloga valia. Netyčinis žalos padarymas paprastai nepriskiriamas blogio kategorijai.

Daugelyje kultūrų blogiui priskiriama viskas, kas prieštarauja kultūroje vyraujančiai religijai. Dažnai manoma, kad blogis yra ne šiaip abstrakcija, o tam tikros daugiau mažiau vieningos pasaulyje egzistuojančios jėgos, valios pasireiškimas, o ši personifikuota jėga/valia ir yra Blogis, kuris dažnai vadinamas asmeniniu vardu (Šėtonas, Ahrimanas ir kt.).

Taigi, blogis yra tiek etinė filosofinė, tiek religinė mitologinė kategorija. Kai kuriose religinėse, mitologinėse pasaulėžiūrose, dalyje maginės fantastikos kūrinių pasaulis suvokiamas kaip Blogio ir Gėrio kova, o pasaulyje veikiančios jėgos ir būtybės skirstomos į gėrio ir blogio atstovus


O tai ką, gėrio veiksmai yra teisingi? Kodėl?

paragraf 78

O kodėl gėrio veiksmai neturėtų būti geri?
Jei gėris siekia gėrio geromis priemonėmis, tada jame kaip ir nėra blogio.

Teroras

Stai turiu toki pavyzdi:

Stovi smurtautojas su ginklu rankoje nukreipta pries mazameti vaika ir ruosiasi ji nusauti. As stoviu uz smurtautojo (jis to nemato) ir taip pat laikau nukreipta ginkla i ji (galiu ji nusauti anksciau negu jis paspaus gaiduka).

Klausimas:

1. Jeigu as nusausiu smurtautoja, tai ivykdysiu zmogzudyste. Zmogzudyste = blogis
2. Jeigu as nenusausiu smurtautojo, tai jis nuzudys mazameti vaika. As neivykdysiu zmogzudystes = geris, taciau neuzkirsio kelio kitai zmogzudystei = blogis.

Taigi, ar yra imanomas panasioje situacijoje geris be blogio?

Nieksas

Na kaip aš mėgstu sakyti : iš 2 blogybių pasirink mažesnę  :)

feja

Nėra tokių sąvokų kaip blogis ir gėris. Jas nubraižėme mes-žmonės.Gamta susikūrė pati,o mes bandom primest jai kažkokias dogmas

Dark

Man labai patinka fejos atsakymas, nes jis sutampa su manuoju.
Žmonės dažniausiai suvokia gėrį ar blogį kultūriniame:politiniame, etiniame, ekonominiame...etc... kontekste.Tačiau neretai konfliktas iškyla kai veiksmas(pvz, žudymas) iki tol laikytas teorijoje "blogu", praktijoje virsta "geru".Kaip šiuo atveju Teroras pateikė pavizdį.Todėl manau,tai puikiai įrodo, kad šios sąvokos SĄLYGINĖS ir negali vieni ar kiti veiksmai aiškiai  būti priskiriami šioms sąvokoms.

paragraf 78

Gėrio ir blogio sąvoka kyla nuo per amžius susiformavusios moralės. Mes suvokiame kas yra blogai, kas yra gerai. Kai kuriems subtilesniems dalykams žinoma reikia ir pamąstyti.
Tačiau visose religijose ir kultūrose antropologai randa tris bendrus dalykus: negalima meluoti savo artimui, iš jo vogti ir jo žudyti. Kiti dalykai priklauso nuo kultūrinio konteksto.

nelogiska

Nėra nei gėrio, nei blogio, yra žmogus. Kiekvienam skirtinga ir individuali riba, pačio sukurta ar kitų įgrūsta. Kaip ir minėjo tarp žmonių vis tiek lieka bendros moralės normos, kaip nevok, nežudyk, nemeluok. Tikriausiai vienintelės tikros ir neišgalvotos taisyklės. Pritarčiau visiems trims prieš mane parašiusiems forumiečiams. ;)

Aukštyn