Astronomai atsitiktinai pamatė tik 1 sykį regėtą Neptūno mėnulį

Pradėjo paragraf 78, spalio 09, 2013, 12:16:28

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78


Astronomai atsitiktinai pamatė tik 1 sykį regėtą paslaptingiausią Neptūno mėnulį Najadę


Kosminio palydovo "Hubble" nuotraukose astronomai netikėtai aptiko vieną paslaptingiausių Saulės sistemos kūnų - Neptūno mėnulį Najadę, kuri taip pat vadinama ir Neptūnu III. Pirmą ir paskutinį kartą šis palydovas buvo stebėtas 1989 m. Nuo tada į teleskopų ar zondų objektyvus jis nebuvo patekęs.
Dailininko požiūriu: Najadė - pats paslaptingiausias ir artimiausias Neptūno palydovas
©bestwallpaperhd.com
Prieš 24 metus Najadę atrado NASA zondas "Voyager 2" - migloti šio mėnulio kadrai, kuriuos nufotografavo antrasis iš legendinių zondų-dvynių, yra vieninteliai Neptūno III "portretai".

"Najadė bėgo nuo mūsų objektyvų nuo pat tos akimirkos, kai "Voyager 2" paliko Neptūno sistemą ir pajudėjo Saulės sistemos paribio link, - pasakoja naujųjų Najadės kadrų atradėjas Markas Šouvolteris (Mark Showalter) iš Nežemiškų civilizacijų paieškų centro SETI. - Žvelgiant į Najadę ir Neptūną iš Žemės, juos skiria tik viena kampinė sekundė. Tai prilygsta žmogaus plauko storiui, į jį žvelgiant iš 50 metrų."

Neptūną ir jo apylinkes M. Šouvolteris su kolegomis stebi jau seniai. Tad šių metų liepą, studijuodami Neptūno žiedus, kuriuos nufotografavo kosminis teleskopas "Hubble", tyrėjai atrado naują Neptūno palydovą S/2004 N1. Tokie rezultatai paskatino mokslininkus senuose "Hubble" kadruose paieškoti kitų Neptūno sistemos įdomybių.

Už atkaklumą ir pastangas jiems buvo atlyginta. 2004-2009 m. "Hubble" darytose Neptūno nuotraukose astronomai pastebėjo nedidelę planetėlę, kuri iš pirmo žvilgsnio pasirodė esąs nežinomas dangaus kūnas. Vėliau, ištyrus jos siluetą ir nustačius skersmenį (100 km), buvo prieita išvados, kad čia - Najadė: pats paslaptingiausias ir artimiausias Neptūno palydovas.

M. Šoulterio ir jo kolegų žodžiais tariant, Najadės orbita nepaaiškinama pasikeitė, o to priežastis gali būti mėnulio pagreitėjimas sukantis aplink Neptūną. Mokslininkai formuluoja prielaidą, kad tai gali būti susiję su dalies vidinių Neptūno žiedų išnykimu per pastaruosius kelerius metus. Tai galėjo sąlygoti artimiausių Neptūno palydovų orbitų pertvarką.

Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-36393/straipsnis/Astronomai-atsitiktinai-pamate-tik-1-syki-regeta-paslaptingiausia-Neptuno-menuli-Najade?l=2&p=1


Najadė (Neptūnas III), nufotografuotas zondo "Voyager 2"

Aukštyn