Viso kūno juoko joga

Pradėjo Benamis, rugsėjo 17, 2012, 16:47:53

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Viso kūno juoko joga

Juokas ir skysčių judėjimas gydo savaime. Juokas srūva visu kūnu, išlaisvindamas suvaržymus savam kely. Kai pažadinamas lankstumas ir žaismingumas, prana prasiskverbia giliai į kūno upes ir upelius. Viso kūno juoko poveikis yra ir žaibiškas, ir ilgalaikis, ir jis pasiekiamas bet kam bet kuriuo metu.

Juoko nauda

Kaip aprašė Patch Adams, MD, Gesundheit (Healing Arts Press, 1998), juokas duoda betarpišką psichologinę ir fizinę naudą:

- Juokas didina gerovės jausmą kuriančių neurotransmiterių ir peptidų sekreciją.
- Juokas mažina streso hormonų sekreciją.
- Juokas stimuliuoja sveiką imuninį atsaką.
- Juokas skatina gilų kvėpavimą.
- Juokiantis širdies susitraukimų dažnis ir kraujospūdis iš pradžių padidėja, po to arterijos išsiplečia ir širdies susitraukimų dažnis suretėja, kraujospūdis sumažėja.
- Juokas gerina apytaką širdies ir kraujagyslių bei limfinėje sistemose.
- Juokas sukelia atsipalaidavimą kaip atsaką, galintį trukti iki 45 minučių

Discovery channel reportažas apie juoko jogą:



Kiti tyrimai atskleidžia ilgalaikę reguliaraus juoko naudą. Pavyzdžiui, prevencinės kardiologijos ketvirtoje tarptautinėje konferencijoje nustatyta, kad širdies ligomis sergantys pacientai, mėgavęsi juoku (kasdien žiūrėdami jumoristines video juostas po 30 minučių), pasiekdavo geresnių atokiųjų pasveikimo rezultatų nei kontrolinė grupė. Juoko grupei reikėjo mažiau medikamentų, jų kraujyje buvo žemesnis streso hormonų (epinefrino ir norepinefrino) lygis. Metų pabaigoje tik 8,3% juoko grupės narių patyrė pakartotinį širdies smūgį, tuo tarpu kontrolinėje grupėje tokių buvo 42%.

Viso kūno juokas

Dabar trumpam prisiminkite, kaip juokiatės. Ar turite polinkį juoktis tik pilvu? Ar širdimi? Ar veidu? Juokas gali kilti bet kurioje šių vietų ir išplisti tolyn. Juokimasis iš kiekvienos šių vietų aktyvuoja skirtingus raumenis, energinius centrus ir jausmus. Pradėkite juoktis iš vieno taško ir nukreipkite juoką į kitą kūno vietą. Iš pradžių galite jaustis dirbtinai, tačiau nuoširdus juokas greitai paims viršų. Skatinkite savo juoką kvatojimu, kikenimu, krizenimu, krykštimu ir visais kitais garsais, kurie tik gali kilti juokiantis.

Prana teka į jūsų kūną. Takumas džiaugsmingai srūva į kiekvieną sistemą. Keliaujantis juoko šokis iš pilvo į širdį, iš širdies - į veidą, iš ten - į visą kūną yra tarsi nuostabus žaidimas - kiniškas biliardas (ang. pinball). Kūną nustebina atsitiktinis viso kūno pralinksmėjimo judesys. Kai tik juokas ir prana kazkada pradeda šniokšti jūsų kūnu, įsivaizduokite juoką sklindant iš visų kūno dalių: rankų, kojų, nugaros, pirštų. Eksperimentą pratęskite judesiu. Pradėdami rankų pirštais, stebėkite, kaip kiekvienas piršto sąnarėlis gali susilenkti, išsitiesti, suktis, siūbuoti ir tekėti. Kūrybingai skleiskite ir plėskite šį nuostabų šokį.

Darykite tai kaip galėdami lėčiau. Lėti judesiai ir kvėpavimas neįtemptu pilvu skatins palengvėjimą laisviau tekėti kūnu. Lai šis lėtas šokis apima riešus. Stebėkite, kaip pirštai ir riešai gali judėti kartu. Lėtai sliuokite į pečius, žandikaulius, stuburu žemyn į klubus, kelius, čiurnas ir pėdas. Keliaudami kūnu, kiekvienam naujam taškui skirkite pakankamai laiko.

Leiskite savo kūnui būti lanksčiam ir slidžiam. Lieskite savo judesiams būti takiems kaip jūsų kūno upės ir upeliai. Toks judėjimas yra labai intuityvus ir gydantis, gerinantis kraujo ir limfos tekėjimą kūne.
Jeigu viso kūno juoką praktikuosite grupėje, stebėkite, kaip juda kiti ir jų judesiais papildykite savo kūno „žodynėlį". Eksperimentuokite su judesio dydžiu ir amplitude, darykite plačius, pastebimus mostus ir mažus, nežymius judesėlius. Kaitaliokite kryptį: aukštyn, žemyn, kairėn, dešinėn, pirmyn ir atgal. Įdarbinkite skirtingas savo kūno puses. Įdarbinkite akis.

Kadangi vokalizavimas gerina lankstumą ir erdvumą, toliau eksperimentuodami galite pradėti kurti garsus ir žaisti su savo balsu. Kalbėkite ar dainuokite nesuprantamai. Išdainuokite skundą, pagyrimą ar netgi pirkinių sąrašą. Išlaisvinkite savo balso tembro ir tarties įvairovę. Nustebinkite save žaisdami su balsėmis ir priebalsėmis. Žaiskite su balsu, tarsi tai būtų nepertraukiamas švilpimas nuo aukštų iki žemų, nuo garsių iki tylių ir minkštų garsų. Lai jis sklinda cirkuliariai ir spirališkai, lai būna staccato, o po to - lyriškas. Ši vokalinė gimnastika gali spontaniškai pradėti kitą viso kūno juoko ratą.

Po kelių minučių leiskite kūno judesiams išoriškai nurimti. Užsimerkite. Stebėkite savo kūno pojūčius. Mėgaukitės šiuo vidiniu bendravimu. Su šypsena nusilenkite savo takumui. Kvėpuokite savo erdvumo pojūčiui.

yogatherapy.lt

Aukštyn