Atrasta, kaip egiptiečiai gabeno 2,5 t blokus piramidėmis

Pradėjo Synkas, rugpjūčio 28, 2014, 15:35:40

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

rugpjūčio 28, 2014, 15:35:40 Redagavimas: rugpjūčio 28, 2014, 15:48:57 by Synkas
Didžioji Gizos piramidė - paskutinis išlikęs pasaulio stebuklas, kurių kadaise buvo septyni. 4,5 tūkst. metų senumo statinys pastatytas iš 2,4 mln. kalkakmenio luistų. Vienas toks sveria apie 2,5 tonos. Mokslininkai jau seniai ginčijasi, kaip egiptiečiams pavyko atgabenti tokius akmenis į statybų aikštelę ir sustatyti juos vienus ant kitų. Mokslininkai pagaliau turi naują, tačiau labai paprastai šią paslaptį paaiškinančią hipotezę.

Ridenimui paruoštas betoninis blokas, aprištas 12 rąstų


Egiptiečiai tuos luistus rideno.

Tiesa, rideno visai kitaip, nei buvo manoma iki šiol. Anot ankstesnių teorijų, egiptiečiai stačiakampius akmenis ridendavo, paguldę juos ant medinių pavažų. Taip stačiakampius luistus ant cilindro formos rąstų, kaip spėjama, gana nesunkiai buvo galima nuridenti į statybos aikštelę.

Tačiau, kaip pažymima Physics arXiv, ši teorija turi tam tikrų trūkumų. Visų pirma, ridenamus rąstus turėtų slėgti milžiniškas luisto svoris. Dėl šios priežasties keliai, kuriais ridenami blokai, būtų smarkiai sugadinti. Naujausiais vertinimais per darbo
dieną darbininkai atridendavo apie 40 blokų. Tokiu atveju, labai greitai remontuoti tektų net ir kokybiškiausius kelius.

Tačiau Indianos universiteto (JAV) fizikas Josephas Westas su kolegomis į šią ridenimo hipotezę pažvelgė šiek tiek kitokiu kampu. Jų siūloma prielaida sumenkina milžiniško slėgio į kelio paviršių veiksnį ir leidžia manyti, kad rąstais aprištų akmenų ridenimui reikėjo mažiau energijos sąnaudų nei juos velkant.

"Idėja - stulbinamai paprasta, - Physics arXiv dėsto J. Westas. - Egiptiečiai, ko gero, kalkakmenio luistą, užuot ridenę jį ant rąstų, aprišdavo mediniais rąstais iš keturių pusių ir keturkampį bloką paversdavo dvylikakampiu. Tokį galima visai nesunkiai ridenti."

J. Westas su kolegomis išbandė šią idėją su analogiškos formos betoniniu bloku, kurio dvi kraštinės buvo 20 cm ilgio, o viena - 40 cm. Toks blokas svėrė beveik 30 kg. Ant keturių bloko sienų tyrėjai pritvirtino po 3 medinius rąstus - keturkampis virto dvylikakampiu.

Galiausiai prie bloko viršūnės jie pririšo virvę ir išmatavo jėgą, kurios reikės akmens ridenimui. Matavimai byloja, kad betoninio bloko ridenimui užtikrinti pakanka eliminuoti dinaminės trinties koeficientą, lygų 0,3. Tai reiškia, kad jėgos tokiam akmeniui paridenti reikės kur kas mažiau - tik 0,15 dalies to, ko reiktų norint akmenį vilkti ant riedančių rąstų.

Skaičiavimai rodo, kad tokį pat, tik 2,5 tonos sveriantį "riedmenį" patrauktų 50 stiprių vyrų. Judėjimo greitis - 0,5 metro per sekundę.

"Tikrojo dydžio akmenų ridenimui reikėtų 30 cm skersmens rąstų - maždaug iš tokių buvo gaminami Nilo laivų stiebai", - teigia J. Westas.

Skaičiavimus rasite čia

Šaltinis technologijos.lt

Vytautas

Žymiai paprastesnis būdas kažkas panašaus kaip betonavimas mūsų laikais. Nilo dumblas tam puiki rišama medžiaga. Kuriamos sudėtingos teorijos kada yra labai paprasta. Paprasčiausias betonavimo technologijos žinojimas. Čia video https://www.youtube.com/watch?v=dFbGGbtqy-Y bendrai apie tuos dalykus. Visai logiškai aiškina tas rusas kiek suprantu profesorius menerologijos srityje. Apie akmenis išmano puikiai. Aišku video rusų kalba ir 2val.  :) Bet mane įtikino kad Egipto piramidės jokia mistika.  :)

omcikas

 30 kg bloka pajudino ir sako - aš žinau kaip egiptiečiai 2,5tonos luistus rideno.. ko gero į piramides viršune irgi užrideno ?

ir be ridendami dar dailiai nušlifavo..

Justinas Herbsman

nu jus nejuokinkit manes :D jokie primitivus irankiai nebuvo naudojami ir jegos ten neprireike.... musu planeta nesiojo neviena civilizacija ,mes penktoji,zmogaus cionykscio dnr ir misinys ateiviu dnr is stai homo sapiens,piramides buvo pastatytos daug seniau nei manoma jos buvo tobulo lygumo padenktos baltai tviskanciu akmens pamirsiumi,statytos jos buvo naudojant auksto issivystimo lygio garso dazniu pritaikymo technologija ,siuolaikinem technologijom nepastatytume tokio tikslumo piramides,o statyniu yra islike su akmens blokais sverenciais daugybe kartu daugiau nei puse tokio svorio nepakeltu gelingiausiu musu kranai.

Synkas

Citata iš: Justinas Herbsman  rugpjūčio 30, 2014, 00:16:17
jokie primitivus irankiai nebuvo naudojami ir jegos ten neprireike.... statytos jos buvo naudojant auksto issivystimo lygio garso dazniu pritaikymo technologija

is kur tamsta zinote visa tai? :) tik nesakykite kad ir pats prie statybu prisidejote.. :))

Justinas Herbsman

#5
rugpjūčio 30, 2014, 14:49:33 Redagavimas: rugpjūčio 30, 2014, 14:51:07 by Justinas Herbsman
Is informacijos kuria susirinkau besidomedamsis siom temom apibendrinus tai - ivairios dokumentikos,tekstai,"channelingai" ir mano paties nuovokos jausmas.As gal ir klystu del  tikslaus ivairdijomo apie naudota metodika tam pastatyti(uztat tikrai zinau 100% kad nebuvo naudojamos primitivios technikos tokios kaip cia norimia ipirsti),bet dabartinis mokslas visiskai patvirtina jog valdyti objektus naudojant vibracijas yra ne tik kad imanoma bet jau yra atlikti bandymai su teigiamais rezultatais.

Synkas

nori pasakyt, kad tuos blokus uzkele oru? kaip kad filmuose, ranka iskelia ir pakelia koki daikta?

seip yra atrasta ir labai dideliu zmoniu griauciu. nemanai kad dar ir jie galejo pastatyti juos tarkim zaisdami, kaip pvz dabar siuolaikiniai vaikai stato beleka? :D o svoriu atvilgiu, tai kaip mums akmenuka paimti, taip jiems ta bloka :D o paskui tiesiog atsirado dabartiniai zmones, ir ten pradejo "nagrineti". aisku as neteigiu 100%, bet tai butu manau dar vienas paaiskinimas kaip tokius blokus uzkraut :D

Supera

Buvo pavasarį lyg straipsnis apie piramidžių statymą, ten buvo kalbama, kad tuos luitus kažkaip kanalais vandeniu atplukdė ir sustatė. Dabar jau rideno. Kiek žmonių tiek nuominių :D
Bet tikrai įdomu kaip jas iš tikro statė. O kas jeigu jas ir primityviais įrankiais pastatė? Čia jau minimi 7 pasaulio stebuklai irgi buvo statyti prieš tūkstančius metų ir savo didybe nenusileido piramidėms, kai kurie jas lenkė :)

Creative

o aš skaičiau vaikystėj kad tuos luitus plukdė kanalais - vandeniu, o paskui gabeno sausuma.

normalus.kubilius

#9
rugpjūčio 30, 2014, 22:55:25 Redagavimas: rugpjūčio 30, 2014, 22:57:56 by normalus.kubilius
Citata iš: Synkas  rugpjūčio 30, 2014, 15:10:29
nori pasakyt, kad tuos blokus uzkele oru? kaip kad filmuose, ranka iskelia ir pakelia koki daikta?

Tai netik kad oru uzkele.  Yra manoma kad piramides buvo pastatytos nuo virsaus i apacia.  ir as cia visiskai rimtai.
Apskritai tie zmones kurie cia kalba kad sunese ar subetonavo tai atsigaukit nuo pigiu narkotiku, gana bludit jau.  Cia isvis is fantazijos srities tas betonavimas.  jeigu netikit nuvarykit ir pasizekit kaip atrodojos betonuotojai ir nesejai jus.  Praejs visi norai betonuot.

Aukštyn