Senovės civilizacijos Lietuvos teritorijoje

Pradėjo šamanas, gegužės 21, 2014, 17:07:45

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

šamanas

Kokia civilizacija galėjo gyventi dabartinės Lietuvos teritorijoje? Pavyždžiui kaip buvo Atlantidos, Lemūrijos civilizacijos tai kokia buvo Lietuvoje?

slapiaslietus

Sveiki,
kai kalbam apei Lemūrija, tai laikotarpis apie -700000 metų nuo dabar, jei Atlantidą, tai apie -12000
nuo dabar, bet į mitologinius reikalus nenoriu gilintis, nes nelabai išmanau.
Į istorinius laikus siūlau pažiūrėti kitokiu kampu.

Dabar galima rasti daug pranešimų youtube, kad randama daug visokiausių akmeninių rūmų po vandeniu. Aiškinausi šį klausimą net iki sudėtingų mokslinių straipsnių, kurie situaciją parodė taip - Civilizacijų istoriją reikia matyti klimato kaitos požiūriu.
Priešpaskutinis (atšalimas) apledėjimas prasidėjo apie -75000 metų, o paskutinis pasiekė maksimumą prieš 25000 metų. Atšilimas tarp jų buvo labai menkas, gyvybei vystytis (augalams gyvūnams) palanki temperatūra buvo tik ties pusiauju, tropikais.
Kaip ten kas migravo per apledėjusias žemes ir kiek buvo apledėję vandenynai - sudėtingas klausimas, bet kas nekelia abejonių - tai kad prieš 20000 metų vandenyno lygis buvo 120 metrų žemiau negu dabar.
-120 m.
Palyginimui, dabartiniai Lietuvos aukščiai: Nemunas Kaune prieš HES +40m, už HESo +20 m. Aplink Kauną didžiausi aukščiai apie +80 metrų. Taigi, +120 užlietų beveik visą Lietuvą.
Jei žiūrėsim dabartinį klimato kitimą, tai jūros lygis pakilo apie 0,2 m per paskutinius 100 metų, ir pagal patį pesimistiškiausią variatą, sako, kad iki 2100 gali pakilti dar apie 0,8 m.
Visos praeities civilizacijos ir šiaip gyvenamos vietovės kūrėsi prie vandens telkinių. Todėl galima neabejoti, kad per atšilimo laikotarpį nuo ~20000 iki dabar galėjo būti atsirasti daug civilizacijų, bet jos buvo sunaikintos - užlietos vandeniu ir sunaikintos be pėdsakų.

Dar ką pavyko surasti, kad vandens lygis kažkodėl kilo staigiais užliejimais. Tyrinėjimai atpažįsta bent 3 tokius užliejimus, berods, prieš 17, 14 ir 12 tūkst. metų. Ką tai reiškia 'staigus"? Tai reiškia, kad per ~50 metų vandens lygis pakyla ~20 metrų. Tai reiškia, kad pasikeitimas įvyksta per vieną žmonių kartą, ir jie nespėja prisitaikyti, pasitraukti (čia pats šitokį kriterijų sugalvojau), visa kultūrinė aplinka žūva po 20 metrų storio vandeniu.

Kodėl vyko staigus vandens lygio kilimas - atsakymo niekas nežino. Galbūt įvykus žemės drebėjimui šiek tiek pasisuko žemės sukimosi ašis (ši verija man asmeniškai akivaizdžiausia), pasikeitė šiluminis balansas, ledynai pradėjo sparčiau tirpti - (turbūt ne šiaip sau Egipto piramidės žiūri tiesiai į šiaurės polių, daugybė nedidelių piramidžių kinijos teritorijoje žiūri "pro šalį" - vienodai, vos ne 3 laipsniais nepataiko į šiaurės polį - matyt statytos seniau, iki ašies pasislinkimo.

Yra labai argumentuotas filmukas apie Juodosios jūros užliejimą naujesniais laikais (neatsimenu laikotarpio) - kuriuo tai momentu vanduo prasiveržė pro Bosforo sąsiaurį, nuo svorio pluta įlūžo (dėl atsivėrusių giluminių uolienų specifinė Juodosios jūros spalva), ir vanduo apsėmė ne vieną kultūrą, įsikūrusią pakrantėse - tų civilizacijų atgarsius ar mitus jau pasiekia šiandieninė archeologija ir mitologija, net sako, kad tai yra graikų ar Kretos salos kultūrų pradžia. 

Taip kad galima užtikrintai sakyti, kad istorija apie Nojaus laivą tikrai neišgalvota, kažkas panašaus tikrai atsitiko.
Kas liečia Lietuvą - ledynai iš Lietuvos teritorijos pradėjo trauktis prieš 10000 metų. Procesas vyko lėtai. Daug papildomos šilumos reikia, kad ledą ištirpint, o ir vidutinę planetos temperatūrą padidinti. Lietuvos teritorija ilgai dar nebuvo tinkama gyventi žmonėms, pirmiausia čia "įsikūrė" augalai, kurie būdingi pelkėms, o su jais - ir gyvūnai. Pelkėtos teritorijos apgyvendinimas žmonėmis vyko lėtai, po truputį džiūstant pelkėms ir iš gamtos atkariaujant gyvenimui tinkančius plotelius. Dėl to nėra kaip paankstinti Lietuvos teritorijų apgyvendinimą.

Aukštyn