Anomalija.lt

Paranormalūs reiškiniai => Kita => Įvairenybės => Temą pradėjo: Master birželio 05, 2014, 23:10:43

Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master birželio 05, 2014, 23:10:43
Nors atrodo, kad gyvūnai ryškiai susiskirstę klasėmis ir jų mąstymą apriboja prigimtis. Tačiau pasitaiko vis daugiau situacijų, kuomet gyvūnai ne tik parodo supratimą, bet ir empatiją, tiek savo rūšiai, tiek kitos rūšies atstovams. Kyla klausimas ar šie gyvūnai tikrai taip sureikšmina savo rūšį? Gal visgi ir gyvūnų pasaulyje vyrauja aukštesni jausmai? (užuojauta, supratingumas, meilė ir etc.)
Ką manote?

Keletas situacijų:
*"Etiopijoje 12 metų mergaitė buvo pagrobta septynių vyrų. Šie ją mušė ir bandė per prievartą ištekinti už vieno iš jų. Mergaitės laimei, jos verksmą išgirdę trys liūtai nuvijo užpuolikus. Pusę dienos trijulė nesitraukė nuo mažylės ir saugojo ją iki pat policijos pasirodymo. Tada liūtai tiesiog atidavė mergaitę pareigūnams ir grįžo į miškus."
http://www.nbcnews.com/id/8305836/ns/world_news-africa/t/ethiopian-girl-reportedly-guarded-lions/#.U5DItPmSwrJ
*Kumelė Bela - nuostabios motiniškos narsos ir pasiaukojimo pavyzdys. Vienoje Teksaso rančoje kilus gaisrui gyvuliai liko įkalinti degančiame tvarte. Žuvo visos jame buvusios vištos ir avys, tačiau Bela ir jos kumeliukas Irisas išgyveno - įsiveržę ugniagesiai rado stipriai apdegusią, bet dar gyvą mamą, savo kūnu pridengusią į kampą įspraustą jauniklį, kuris liko beveik visai sveikas.
http://www.horsecollaborative.com/bella-butterscotch-update/
(http://www.horsecollaborative.com/wp-content/uploads/article-2613694-1D5C27AB00000578-464_634x433.jpg)
*Kai Jo Ann ištiko antras širdies smūgis, jos kiaulė Lulu prasispraudė pro šunų dureles, atsidarė kiemo vartus ir išbėgusi į gatvę atsigulė ant jos, tikėdamasi sustabdyti mašinas. Kaip pagaliau, pamatęs kelyje gulinčią kiaulę, vienas motociklininkas sustojo, Lulu staigiai pašoko ir nubėgo iki namo. Vyras ją pasekė, rado ant žemės gulinčią Jo Ann ir iškvietė greitąją. Gydytojai teigė, kad jei moteris būtų sulaukusi pagalbos vos 15 minučių vėliau, ji būtų mirusi.
http://old.post-gazette.com/neigh_west/20020409lulu0409p1.asp
(http://old.post-gazette.com/images2/20020409aoLuLu09c_230.jpg)
*Safario parke Kinijoje juodoji gulbė kasdien maitina Koi karpius. Ši neįtikėtina draugystė susiformavo per trejus žaidimų kartu metus. Pamaitinusi bičiulius, gulbė šoka į vandenį ir toliau su jais žaidžia.
http://www.thefeaturedcreature.com/2012/09/black-swan-feeds-his-fish-friends-daily.html
(http://thefeaturedcreature.thefeaturedcreat.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/10/feeding_ducks2.jpg)
*Pasimetęs nuo savo būrio, jaunas elnias prisijungė prie 100 avių bandos ir buvo šiltai priimtas. Elnias džiaugiasi naujųjų bičiulių draugija, tai išlekia atgal į miškus, tai vėl grįžta ir jau artimai susidraugavo su ne viena avele.
http://www.bbc.com/news/uk-england-suffolk-21061823
(http://news.bbcimg.co.uk/media/images/65351000/jpg/_65351064_deerindunwich3nattrust.jpg)
*Vos gimusį paršiuką Polišeną motina paliko miškuose. Tačiau jam labai pasisekė, nes sušalusį mažylį rado vakare bevaikštinėjantis fermos darbininkas. O fermoje gyvenanti kalytė Katjinga mielai įsivaikino vienišą Polišeną. Kadangi neseniai buvo baigusi žindyti savo vadą, kalytė greitai vėl pradėjo duoti pieno ir nuo tol rūpinasi mažyliu kaip savo vaiku.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1210909/Abandoned-piglet-lost-hound-Giant-farm-dog-saves-baby-pigs-bacon-adopting-own.html
(http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/09/03/article-1210909-0645ACFA000005DC-169_634x560.jpg)
*Bokseris Bilis pradėjo rūpintis ožkyte Lile po to, kai ją vos kelių valandų amžiaus paliko mama, nes negalėjo išmaitinti visų trijų atžalų. Nuo to laiko, jiedu nuolat vaikšto kartu, Bilis miega šalia Lilės ir saugo ją nuo pavojų.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-521777/Paternal-dog-Billy-takes-unusual-kid.html
(http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/02_04/BillyLilly3AUSTIN_468x330.jpg)
*Jungtinėje Karalystėje gyvenanti višta Meibl labai noriai rūpinasi kalės Nettle šuniukais. Vos tik šiai išėjus į lauką Meibl skuba juos pašildyti ;D
http://www.odditycentral.com/pics/cocky-chicken-adopts-puppies.html
(http://www.odditycentral.com/wp-content/uploads/2010/03/Hen-puppies2.jpg)
*Liūtė nužudo babuinę jos vaiką paliekdama gyvą. Dar daugiau ji jį saugo ir apgina nuo grėsmę keliančio liūto. Babuino tėvas ilgai stebi šią sceną ir didvyriškai susigrąžina vaiką. 
http://www.whydontyoutrythis.com/2014/06/after-lioness-killed-baboon-this-baby-was-left-all-alone-what-happened-next-is-unbelievable.html
(http://2.bp.blogspot.com/-faCrBHQDD7s/U5BRijFoteI/AAAAAAAAEts/bOg8fWj0064/s1600/After+A+Lioness+Killed+A+Baboon,+This+Baby+Was+Left+All+Alone.+What+Happened+Next+Is+Unbelievable..jpg)
(http://2.bp.blogspot.com/-9Fazm9joVmw/U5BSY0qFWBI/AAAAAAAAEuU/jNQEkLV-cqI/s1600/After+A+Lioness+Killed+A+Baboon,+This+Baby+Was+Left+All+Alone.+What+Happened+Next+Is+Unbelievable..jpg)

Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Benamis birželio 05, 2014, 23:21:52
Toks gerai nuteikiantis straipsnis pries miega, Master :-*

Nors empatija priskiriama zmonems, yra tikriausiai simtai, jeigu ne tukstanciai netiesioginiu irodymu, kad kazka panasaus i empatijos jausma turi ir gyvunai.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 06, 2014, 08:01:29
Citata iš: Master  birželio 05, 2014, 23:10:43
Tačiau pasitaiko vis daugiau situacijų


Kodėl manai kad daugėja tokių situacijų? Gal jų buvo tiek pat  daug, tik mažiau užfiksuota buvo?

CitataKyla klausimas ar šie gyvūnai tikrai taip sureikšmina savo rūšį? Gal visgi ir gyvūnų pasaulyje vyrauja aukštesni jausmai? (užuojauta, supratingumas, meilė ir etc.)
Ką manote?


Mana, kad čia ne tiek jausmai, supratingumas, meilė suveikia kiek instinktai. Štai priėmė svetimą vaiką - motinystės instinktas, išgelbėjo kitos rūšies atstovą - greičiausiai laiko savu ir todėl veikia bandos instinktas. Na ir t.t.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master birželio 06, 2014, 19:34:29
Na tiesa pasakius tai paminėjau neracionaliai ir tai tebuvo žodžių žaismas. Kita vertus, gyvūnai išties evoliucionuoja. Kalbant apie naminius gyvūnus, pavyzdžiui šunis ar kates su laiku prisitaikė grynai prie žmogaus. Štai jų įgyta savybė stebėti dešiniąją žmogaus pusę ir prognozuoti jo emocijas. Taigi laikui bėgant bent jau santykis tarp gyvūnų ir žmonių iš ties tvirtėjo. Jei atsižvelgsime į šį aspektą.

Labai gerai pastebėjai. Meilė-instinktas. Tačiau lygiai tas pats turėtų galioti ir žmogui. Nors šiuose situacijose neretai dominuoja sąmoningas gyvūno apsisprendimas ir tolimesnės situacijos numatymas. Ko instinktu tikrai negalėtumėme pavadinti. Priešingai, manau, kad kaip tik priešinasi gyvūno instinktams.

Paanalizuokime keletą situacijų. Šitaip paneigsiu teiginį, jog išgelbėti kitą rūšies atstovą reiškia laikymą jį savu.
Atsižvelkime į situaciją su liūte ir babuinu.
Jos instinktas medžioti. Ką ji padaro nužudydama babuino mamą. Tačiau ji palieka gyvą jo vaiką. Ji suvokia, kad mažylis yra kitos rūšies atstovas, nes jį apgina nuo saviškių.
Kitas atvėjis, kuomet liūtai apgina mergaitę nuo užpuolikų, tačiau pasirodžius policijos pareigūnams jie ramiai pasišalina?
Tai įrodo jog jie padėtį suvokia. Taip pat keista būtų jog gyvūnai, kurie susiskirstę į plėšrūnus, aukas imtų nepaisyti šios herarchijos būtent dėl inkstinktų...

Prie to pačio, pamenu, kažkada auginau katę ir žiurkę, kartu :) Buvo ganėtinai miela porelė. Žiurkė galima sakyti katiną persekiodavo, o šis su ja elgdavosi itin atsargiai. Pavyzdžiui žaidžiant beveik nenaudodavo letenų arba suduodavo ganėtinai švelniai... Nepalyginsi, kaip "mušdavo" mane :D

Dar keletas situacijų :)
*Delfinai išgelbėja policininkę ir jos šunį.

*Mažas ožiukas pradėjo skęsti, jo kojai užstrigus už akmenų po vandeniu. Panikuodamas ir bijodamas nuskęsti mažylis iš visų jėgų bandė išsilaisvinti, bet niekaip nepavyko. Jo laimei, netoliese buvo kiaulytė, kuri šoko į pagalbą ir greitai išlaisvino ožiuką.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 06, 2014, 20:04:23
Nieko šie atvejai neįrodo, tiesiog instinktai suveikė. Žmogus irgi vedamas instinktų. Žinoma, žmogus sąmoningai gali juos palenkti. Gyvūnas ne. Visi tavo aprašyti atvejai tik ir parodo, kad gyvūnas yra instinktų vergas.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master birželio 06, 2014, 20:20:04
Na man kažkaip tavieji argumentai nieko absoliučiai nesako. Tada bent jau norėtųsi plačiau
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 06, 2014, 20:37:12
Tiesiog, kiekvienoje situacijoje galima įžvelgti instinktų veikimą. Žinoma, gražu manyti, kad gyvūnai turi žmogiškus bruožus, tai iš esmės atsirado su gyvūnų "teisėmis". Iki tol buvo kitokia prieiga. Gyvūnai buvo antropomorfizuojami, bet labiau kaip totemai, o ne kaip žmonės. Dabar gi visur kur tik įmanoma bandoma įžvelgti žmogiškumą, tai va gyvūnas šypsosi tai dar kas nors. Tai labai naudinga pozicija visiems gyvūnų "teisių" gynėjams. Šiaip manau, čia labiau politika, nei realūs gyvūnų jausmai ir t.t.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master birželio 06, 2014, 20:59:42
Tačiau tu nieko nepaaiškinai. Tik įžvelgei sąmokslo teoriją ir pametėjai savąją...
Koks instinktas gali būti nevalgyti savo aukos, suprantant, kad ji yra auka? Bendruomeniškumo instinktas? Gal tai mano problema, tačiau apie tokį tikrai nebuvau girdėjusi.

Čia man panašiau į išvedžiojimą.
Mes turime smegenys, jie jas turi, tačiau manai, kad gyvūnai negeba jomis naudotis? :D
Kas dėl emocinio lygmens, tai gyvūnai lygiai taip pat patiria stresą/liūdesį ar laimę.

O šiaip gal tada paklausiu kitaip.
Kas yra instinktai? Ir kaip jie veikia?
:)
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 06, 2014, 21:12:00
Kodėl liūtas nesuėdė mergaitės? Gal todėl kad jis buvo sotus. Va katė irgi neėda pelės, ji su ja pažaidžia ir paleidžia. Dažnas atvejis. Tai čia dabar gali įžvelgti arba paprasčiausią medžioklės instinktą arba gailestį.
Šiaip tai ką rašai, panašiau į sofistinius pasvarstymus, bent jau man.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master birželio 06, 2014, 21:51:19
Tai į klausimą neatsakysi?
Na tuo turbūt teks užbaigti diskusiją. :)
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 06, 2014, 21:57:36
Į kurį klausimą?

Apie tai kas yra instinktas?
Tai va gana neblogas apibrėžimas paaiškinantis tai ką rašiau apie tavo aprašytų gyvūnų elgesį:

Инсти́нкт -- совокупность врождённых тенденций и стремлений, выражающихся в форме сложного автоматического поведения. В узком смысле, совокупность сложных наследственно обусловленных актов поведения, характерных для особей данного вида при определённых условиях. Инстинкты составляют основу поведения животных. У высших животных инстинкты подвергаются модификации под влиянием индивидуального опыта.

Na esmė kas čia sakoma, kad tai automatinis elgesys, paveldėtas, charakteringas aukštesniesiems gyvūnams, gali modifikuotis esant tam tikrai patirčiai.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 07, 2014, 00:11:39
Tik jau ne su tikinciuoju apie tokius dalykus diskutuoti, gali per galva verstis bandydmas kazka atkapstyti, bet gale vistiek atsimusi i dievo siena, kazka panasaus kaip "dievas empatija suteike tik zmonems" ir taip toliau.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: TinSoldier birželio 07, 2014, 01:17:59
Jei gerai suprantu diskusiją, tai kalbama, ar gyvūnai turi empatiją ir gali elgtis empatiškai, ar tik yra valdomi instinktų?

Jei taip, tai empatija taip pat yra instinktas. Tai neprieštarauja gyvūnų prigimčiai, išgyvenimui ar pan. Tai yra vienas iš būdų užtikrinti sėkmingą rūšies išlikimą. Tai nėra kažkas "virš gyvuliškumo", tai yra lygiai toks pat "gyvuliškas" elgesys, kuris turi naudos abejoms pusėms.

Tačiau, jei laikom empatiją kažkuo išskirtinesniu, tai straipsnelyje minimi atvejai tikrai gali būti interpretuojami kaip aklų ir esminių instinktų vedami poelgiai. NEbūtinai. Tačiau gali.

Vis dėl to, manau, kad tokie eksperimentai, kurie parodė, kad beždžionės atsisakydavo valgyti ir tiesiogine to žodžio prasme imdavo save marinti badu, nes joms pradėjus valgyti - kita beždžionė buvo nukrečiama elektra.... Tikrai turi gana ryškių užuominų į altruistinį elgesį gyvūnuose. Dauguma beždžionių verčiau badaudavo, nei sukeldavo kitoms skausmą. http://www.primatefreedom.com/masserman.pdf

Arba eksperimentas, kuris parodė, jog, kai žiurkei suteikiamas pasirinkimas: pagriebti padėtą maistą, arba išlaisvinti kitą žiurkę, įkalintą narvelyje, - jos neabejodamos puola gelbėti savo 'giminaites', spjaudamos į maistą. https://www.youtube.com/watch?v=nyolz2Qf1ms

Tokie ir panašūs eksperimentai atskleidžia, jog gyvūnai ne visuomet puola daryti tai, ką, atrodytų, turėtų daryti pagal tuos pačius primityviausius instinktus. Jie gali turėti sudėtingesnius jausmus - tuo pačiu - ir empatiją.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 07, 2014, 08:13:42
Citata iš: TinSoldier  birželio 07, 2014, 01:17:59
ką, atrodytų, turėtų daryti pagal tuos pačius primityviausius instinktus. Jie gali turėti sudėtingesnius jausmus - tuo pačiu - ir empatiją.


Aš ir neneigiu, kad tam tikro lygio empatija yra ir pas gyvūnus. Tačiau manau, kad kaip ir pas žmogų empatija yra labiau bendruomeniškumo instinktas, skirtas rūšies išlikimui. Ir nelaikau instinktų primityviais. Be to kaip rašiau, instinktai gali modifikuotis, pvz. jei beždžionės tame eksperimente buvo laikomos kartu iki eksperimento, nematė kitų beždžionių, tai natūralu, kad bendruomeniškumo instinktas sustiprės, nes ji priims kitą beždžionę kaip gyvybiškai svarbią sau pačiai.

Citata iš: Sharikovas  birželio 07, 2014, 00:11:39
Tik jau ne su tikinciuoju apie tokius dalykus diskutuoti, gali per galva verstis bandydmas kazka atkapstyti, bet gale vistiek atsimusi i dievo siena, kazka panasaus kaip "dievas empatija suteike tik zmonems" ir taip toliau.


Prie ko čia dievas? Dar truputis ir pradėsiu galvoti kad tave vaikystėje kažkoks kunigėlis pamylėjo arba kad tau dievas daug svarbesnis nei tu bandai čia primesti, nes toks jausmas, kad negali apsieiti be diskusijų apie jį.
Šarikovai, niekas čia apie dievą nekalba, taip kad atpalaiduok bulkas ir diskutuok į temą.

Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: a.t.sielis birželio 07, 2014, 09:49:11
Automatinis = spontaniškas.

Citataautomatos: acting of one's own will, of its own accord
Original Word: αὐτόματος, η, ον
Part of Speech: Adjective
Transliteration: automatos
Phonetic Spelling: (ow-tom'-at-os)
Definition: of its own accord.

844 autómatos (from 846 /autós, "self" and maō, "to be ready, eager" which forms the English term, "automatic") - properly, "automatic, self-prompted, ready to go"; inherently disposed; needing no external force (persuasion) to decide or to act.


automatos, autos - pats, mao - "būti pasiruošusiam, noriam". Vidujai nusiteikęs veikti, nereikalingas išorinės jėgos, kad spręstų ar veiktų.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 07, 2014, 12:37:36
Citata iš: paragraf 78  birželio 07, 2014, 08:13:42

Prie ko čia dievas? Dar truputis ir pradėsiu galvoti kad tave vaikystėje kažkoks kunigėlis pamylėjo arba kad tau dievas daug svarbesnis nei tu bandai čia primesti, nes toks jausmas, kad negali apsieiti be diskusijų apie jį.
Šarikovai, niekas čia apie dievą nekalba, taip kad atpalaiduok bulkas ir diskutuok į temą.


Galvok ka tu nori, man nuo to nei silta nei salta, tikrai neketinu keisti savo poziurio priklausomai nuo to koki tu jausma ta diena jauti.

Religingi zmones nera adekvatus juos supanciai aplinkai, linke atmesti betkokius argumentus nesiremencius i dieva, todel dazniausiai griauna arba nuveda i sona betkokia diskusija kur joks dievas negali egzistuoti, cia buvo paprastas pastebejimas be jokios potekstes.

Nereiktu diskusijos sprausti i tokius grieztus remus, kartais ir per aplinkui galima prie kazko prieiti, o paciam pasiulyciau baigt asmeniskumus, savo jausmais gali pasidalint temoj kur apie save susikuriai.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 07, 2014, 12:41:00
Šarikovai, šiaip visas temas kuriose nekalbama apie dievą, tu paverti diskusijomis apie tai kad dievo nėra ir kad tikintieji yra debilai. Šitoje temoje niekas apart tave apie dievą nekalba. Taip, kad baik offtopiką
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 07, 2014, 12:50:05
Citata iš: paragraf 78  birželio 07, 2014, 12:41:00
Šarikovai, šiaip visas temas kuriose nekalbama apie dievą, tu paverti diskusijomis apie tai kad dievo nėra ir kad tikintieji yra debilai. Šitoje temoje niekas apart tave apie dievą nekalba. Taip, kad baik offtopiką


Na keista, kad vienas trumpas pastebejimas sukele toki surmuli, bet tiek jau to, pasistengsiu ateityje but jautresnis tikintiesiems. Baigiu offtopika.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: .L.U.T.H.O.R. birželio 07, 2014, 13:17:21
Citata iš: TinSoldier  birželio 07, 2014, 01:17:59
Arba eksperimentas, kuris parodė, jog, kai žiurkei suteikiamas pasirinkimas: pagriebti padėtą maistą, arba išlaisvinti kitą žiurkę, įkalintą narvelyje, - jos neabejodamos puola gelbėti savo 'giminaites', spjaudamos į maistą. https://www.youtube.com/watch?v=nyolz2Qf1ms (https://www.youtube.com/watch?v=nyolz2Qf1ms)



Oj meluoji :D Sako, kad tiek maistas, tiek draugės išlaisvinimas yra vienodai svarbus :D Be to pradžioje eksperimentuojama ilgai su pele, bent jau kiek supratau :)


O šiaip dėl pačių gyvūnų, tai mes nežinom ką jie mąsto, ar nemąsto vienu ar kitu atveju, kodėl taip elgiasi. Tiesiog darome kažkokias prielaidas, o po to išvadas palei savo suvokimą.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: paragraf 78 birželio 07, 2014, 13:23:14
Citata iš: Druwis  birželio 07, 2014, 13:17:21
O šiaip dėl pačių gyvūnų, tai mes nežinom ką jie mąsto, ar nemąsto vienu ar kitu atveju, kodėl taip elgiasi. Tiesiog darome kažkokias prielaidas, o po to išvadas palei savo suvokimą.


Būtent tai ir bandau pasakyti visą diskusijos laiką :)
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: TinSoldier birželio 07, 2014, 17:21:21
Citata iš: Druwis  birželio 07, 2014, 13:17:21
Oj meluoji :D Sako, kad tiek maistas, tiek draugės išlaisvinimas yra vienodai svarbus :D Be to pradžioje eksperimentuojama ilgai su pele, bent jau kiek supratau :)


Taip, tu teisus :) Jau seniai apie tą eksperimentą domėjausi, dabar tik parašiau, kiek jį prisiminiau. Ačiū už pataisymą :)
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: a.t.sielis birželio 07, 2014, 21:16:55
Kiekviena gyva būtybė turi dvasinę kibirkštį savyje. Tai kibirkščiai būdinga empatija, o išorinius dangalus, tokius kaip ego, mentalas, valdo rūšizmas. Todėl viskas sumaišyta, nėra vienos tendencijos. Bet gryniausia būtis ta, kur nėra žemesnio pobūdžio priemaišų.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 07, 2014, 21:49:11
Citata iš: a.t.sielis  birželio 07, 2014, 21:16:55IKiekviena gyva būtybė turi dvasinę kibirkštį savyje. Tai kibirkščiai būdinga empatija, o išorinius dangalus, tokius kaip ego, mentalas, valdo rūšizmas. Todėl viskas sumaišyta, nėra vienos tendencijos. Bet gryniausia būtis ta, kur nėra žemesnio pobūdžio priemaišų.


Cia tik tavo niekuom neparemtas spejimas, daug realiau, kad tik apvalkalas ir tera, o visa kita tik smegenu chemines reakcijos.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: a.t.sielis birželio 07, 2014, 23:22:05
Citata iš: Sharikovas  birželio 07, 2014, 21:49:11
daug realiau, kad tik apvalkalas ir tera,


kuo tai realiau?
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 07, 2014, 23:47:50
Na tuo, kad nemazai zinom kaip veikia zmogus, jo smegenis, o siela tera mitas. Yra kas yra, ka matom ir nera jokio realaus pagrindo galvoti priesingai.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: a.t.sielis birželio 07, 2014, 23:57:39
CitataYra kas yra, ka matom


o tu matai laiką?
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Sharikovas birželio 08, 2014, 00:23:27
Citata iš: a.t.sielis  birželio 07, 2014, 23:57:39

o tu matai laiką?


Is dalies taip, as matau, kad dabartis tampa praeitim ir ateitim, o laikas tera matavimas to. Apskritai nevykes argumentas, koki pagrinda turi galvoti, kad siela gali egzistuoti ? Nors tu eini dar toliau, teigi, kag siela egzistuja, kas atrodo truputeli beviltiskai juokingai.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: a.t.sielis birželio 08, 2014, 08:43:19
Citata iš: Sharikovas  birželio 08, 2014, 00:23:27
koki pagrinda turi galvoti, kad siela gali egzistuoti ?


Padaryk sau paslaugą, perskaityk šias temas:

http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2651.0

http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2706.0

http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=135.50
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master liepos 22, 2014, 20:42:11
Nuostabi istorija apie Lilica (papildau sąrašiuką) :)

Šaltinis: http://www.amazingoasis.org/2014/07/lilica-robin-hood-of-brazilian-junkyard.html
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Rotting.Christ liepos 22, 2014, 20:50:18

pitbulis irgi moka rodyti empatiją.
šaltinis: youtube.com xDD
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Benamis liepos 22, 2014, 20:57:24
Pasidomek Pitbuliu istorija. Suzinosi kas juos ismoke puldineti zmones ir kitus sunis.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Rotting.Christ liepos 22, 2014, 21:09:41
Tai kas kaltas? Veisėjai, formuojantys veisles, ar gyvūnas? O kaip su netyčiukais "mixais"?
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master liepos 22, 2014, 21:15:14
Žmonės taip pat dažnai elgiasi amoraliai.
Kas kaltas? Prigimtis ar aplinka, kurioje formuojamas jų suvokimas?
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Rotting.Christ liepos 22, 2014, 21:16:21
Citata iš: Master  liepos 22, 2014, 21:15:14
Žmonės taip pat dažnai elgiasi amoraliai.
Kas kaltas? Prigimtis ar aplinka, kurioje formuojamas jų suvokimas?

man irgi įdomu, atsakyk xDDD
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master liepos 22, 2014, 21:39:28
Tiesa, susivarčiau.
Tai geras klausimas. Ir ko gero vienareikšmiško atsakymo nėra (bent jau pas mane).
Iš principo moralė kildinama iš tradicijų, religijos, asmeninės patirties ir etc. (o tai sąveikauja su aplinka). Tai būtų mano variantas.
Bet taip pat yra ir jausena, prigimtis. Nors šiuo aspektu negaliu daug pasakyti, bet tikiu, kad būtų galima išpešti stiprų atsakymą.
Grįžtant prie temos. Bet kuriuo atveju būtų kaltas žmogus. Suformavęs gyvūno prigimtį (pvz. fiziologiją, kuriai reikia nuolatinio aktyvumo, jautresnė nervų sistemą) ir netinkamai jį auklėjęs.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Rotting.Christ liepos 22, 2014, 21:41:11
Australijos laukiniai šunys dingo taip pat pjauna žmonių vaikus, kaip ir naminis pitbulis? tai kaip yra?

pitbulis buvo veistas kovot ir nerodyt agresijos žmogui, kad būtų išskirta kova "handlerių", tai kodėl jie būdami tokiais empatiškais ėda žmones? xDDDD
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master liepos 22, 2014, 23:05:26
Žmonės būdami empatiški taip pat "ėda" gyvūnus. Tai natūralus poreikis į išgyvenimą (arba kaip žmonių atveju į malonumą). O apie kovas ir neadekvatų šių gyvūnų elgesį nesidomėjau. Bet tikiu, kad šunys negaudami pakankamai fizinio aktyvumo, suerzinti, būdami jautrios nervų sistemos, gali rodyti agresiją. (pati auginau stafordšyro terjerą. Ir galiu pasakyti, kad nuotaikos svyruodavo priklausomai nuo to kaip buvo elgiamąsi su šunimi ir ar jis pakankamai išsikrovęs. Tačiau tai buvo išties lojalus, kūribingas,sąmoningas ir geras šuo. )
O šiaip ką norėjau pasakyti, taip kaip yra agresyvių šunų, taip pat yra ir žmonių. Tai negali būti laikytina argumentu. Ypač kai naminai gyvūnai evoliucionavę gyventi su žmogumi. Todėl jų ir elgesys pakitęs.
Tačiau vienaip ar kitaip mus (žmones ir gyvūnus) sieja gebėjimas suvokti savo elgesį ir jį reguliuoti.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Rotting.Christ liepos 22, 2014, 23:09:53
Pone grandmaster kinologe šuo nesupranta savo elgesio, jis neplanuoja, jis nežino ar bus pasėkmės,  todėl negali elgtis tikslingai aka "gebėjimas suvokti savo elgesį" xDDDDD
Vietoj knygų apie agurkus ir kopūstus paskaityk beheveriolistikos kokią bazinę knygą xD
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Benamis liepos 24, 2014, 22:28:15


Paliksiu be komentaro, nes nezinau ar vaizdo iraso pavadinimas nemeluoja.
Antraštė: Kas valdo gyvūnus. Rūšizmas ar empatija?
Parašė: Master rugpjūčio 12, 2014, 20:55:33

Neseniai radau facebooke. Nekomentuosiu. Interpretuoti galime ir patys