Kur veda entuziazmo netekimas?

Pradėjo time, balandžio 01, 2016, 01:57:29

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

time

balandžio 01, 2016, 01:57:29 Redagavimas: balandžio 01, 2016, 02:29:12 by time
Kur veda entuziazmo netekimas? Kokia poto pasaulėžiūra kuriama (bloga ar gera)?

Pažvelgę į savo pasaulėžiūrą, galime pastebėti tam tikras ypatybes. Būtent šios ypatybės nulemia visą gyvenimą, gyvenseną, gebėjimą atrasti susidomėjimą vienoje ar kitoje veikloje. Domėdamiesi vienu ar kitu dalyku mes randame tikrąją laimę. Ta laimė yra sukeikiama būtent per veiksmus, susidomėjimą, pažinimą, gėbėjimą suvokti esmę.

Aptariant tam tikrus atvėjus, kada užiimame tam tikromis veiklomis vien dėl to, kad tai liepia daryti 'viršesni už mus'. Tikroji kontrolė, kuri uždėta yra tarsi mūsų 'tėvai', visas gyvenimo pagrindas yra ribojantis, nuteikinėjantis mus klausyti 'savo globėjų', kurie mums suteikė gyvybę egzistuoti. Jie valdo ir tobulina tam tikras pasaulėžiūras, kurios mums pateikiamos informacijos forma privertinai mokytis per baimę. Mus bemokydami, jie sukuria palankią aplinką įskiepyti baimę suklysti.

Pati pagrindinė šios pasaulėžiūros (bazinė) pasaulėžiūra yra laimės paieškos per informaciją. Kodėl tai pasaulėžiūros pasaulėžiūra? Faktiškai, yra rodiklių rodančių, kad tai nėra pirminė suvokiamoji visiems vienodai pasaulėžiūra. Pagindinis šaltinis tai parodantis yra nuklydimas ir negalėjimas pasisavinti pasaulėžiūrų informacijos. Labiausia nepasisavinamos tos, kurios neteikia pažinimo laimės. Neretai tai yra painiojama su laisvės aribojimu. Tai labai artimas reiškinys, tačiau skiriasi tuom, kad yra galimybės pasirinkti savarankišką sprendimą ir priimti kaip logišką sprendimą.

Pasaulėžiūros teigiančios, kad neviskas yra logiška, klysta. Jos taip daro tiesiog, nes bando apsisaugoti nuo kitątikių, kurie bando paneigti tam tikras 'jų sukurtas tiesas'. Todėl jiems nebūdinga ir jie viską apsvarstę įveda tokius reiškinius, kaip tam tikrų faktų neigimą, nepritarimą. Jų pagrindinis tikslas, kad žmogus teigiantis tam tikrus teiginius nespėtų apsiprasti, nesuprastų, kad nebūtinai jo teiginys gali reikšti netiesą. Visa tai daro išanksto įskiepyta baimė, ir abejonės praradimas. Tai reiškia, kad situacija buvo pasinaudota ir situacija yra valdoma.

Betokios pasaulėžiūros skleidėjai privalo mokėti: atpažinti abejojančius asmenis, išsaugoti kuo daugiau savo pasekėjų, paskatinti savo pasekėjus plėsti bendraminčių ratą pasinaudojus savais kviesti naujus. Logiška pasaulėžiūra jau iš kart kuria aplinką trukdančią suabejoti, o abejojantys yra tardomi, persekiojami arba tiesiog perspėjami. Persekiojami jie pagal abėjojimo/nepasitikėjimo laipsnį: labiausiai nepasitikiantys - bandoma jų nusikratyt; vidutiniškai - tardomi, kalinami, slėpiami; mažai - perspėjami, pabarami. Tokios pasaulėžiūrinės ypatybės sutinkamos racionaliose, žmogų lengvai įtikinamose apribojamose sistemose. Viso to pasekėjai nežino, nes niekas to nesako, kad jie nepasidarytų viršesni ir nesužludytų pasaulėžiūros idėjos.

Visose pasaulėžiūrose siekama palaikyti taiką apribojant tam tikras galimybes tapti viršesniu. Betkokios pasaulėžiūros viršesnis asmuo išplėtojęs tą pasaulėžiūrą yra nenugalimas šioje srityje. Jo, kaip prasmingų įdėjų skiepytojo vaidmuo yra viršesnis ir jo pergudrauti neįmanoma. Jis šalia visos pasaulėžiūros pateikimo idėjomis turi ir apsauginių priemonių, kuriomis traukia sužinoti informaciją, o tam tikrais atvėjais viskas skiepyjama pasinaudojus baimę.

Kalbant apie tai ar suvokus ir staigiai pradėjus abejoti pasaulėžiūra, kažkas nutinka, galime spręsti daug variantų. Visų pirma tai pasireiškia nusivylimu, entuziazmo netekimu. Betkuris atsidūręs tokioje situacijoje praranda prasmę tikėti tuom, kuom jis buvo visą laiką apgaudinėjamas siekant išlaikyti (vieno žmogaus suvokimu reikšmę) taikos ir lygybės. Noriu pasakyti, kad nevisada metęs vieną ar kitą pasaulėžiūrą žmogus gali tapti vos ne nusikalteliu.

Bloga linkme pasukusieji tampa tik tie, kurie nieko neišmano ir remiasi savo intuicija. O žinantys daugiau, žinantys, kad (pasaulėžiūra ribos, neleis atlinkti tam tikrų norimų veiksmų) - jie galėtų pasirinti ar jie to nori. Pasaulio atžvilgiu visos pasaulėžiūros yra paviršutiniškos formos, jos bando įrodyti tiesas per veiksmą. Veiksmas būtinai turi būti įrodomas veiksmingu. Bet neretas veiksmas yra griaunantis/naikinantis tiek įsitikinimus, tiek materialiuosius žemės lobius, kurie išsenkantys. Toks veiksmas yra įtikinamas ir bijoma abejoti.

Tam tikrose pasaulėžiūrose naudojamasi situacija, kai betkuris žmogus yra jau patyręs tai, kas bandoma aiškinti. Taip įskiepyja tikėjimą, kuris ateina iš pasitikėjimo, ką teigia ši pasaulėžiūra. Būna atvėju, kada prasitariama, kad 'vaikystėje buvo stebima vaivorykštė ir buvo žinomos visos spalvos ir buvo galimos apibūdinti savais žodžiais' - iš to pasinaudojama ir prisiimami gebėjimai savo naudai pačios pasaulėžiūros. Tada pradedama aiškinti kaip tai susidaro, pradedama pagal tam tikrą tvarką dėlioti vaivorykštės spalvas ir per baimę bandoma įskiepyti šį pasaulietinį informacijos žinojimą. Ir tai bandžiau aiškinti, tai tiesiog priemonės - draudžiančios abejoti žodžiu. O tie žodžiai teigiami jų suvokimu prasmingai - bet jie nėra prasmingi, o nežinantys tokių dalykų yra smerkiami jie paverčiami bailiais.

Čia turėtų būti dar viena sąlyga, kai abejojant galima sukurti daug teisingesnį ir mažiau abejonių skleidžiantį pasitikėjimo šaltinį. Manau, galima atrasti laimę teikiančią pasaulėžiūrą, bet tik su sąlyga, kad nebus kurstoma neteisybė prieš kitus. Pasitikėti galima ne kiekvienu ir betkuris gali suklysti, bet jis nesuklystų jie žinotų esmę ir elgtųsi tikrai su tikslu, kad suteikti laimę kitiems. Mano tuščiažodžiavimas, galbūt nieko nepasako, bet esmė yra

Vitus

Entuziazmo netekimas dažniausiai veda į artimiausią karčemą :)

time

Citata iš: Vitus  balandžio 01, 2016, 23:36:45Entuziazmo netekimas dažniausiai veda į artimiausią karčemą :)

Logiška. Vienas iš variantų visų galimų.

Prijomas

Entuziazmo netekimas, tai apatija. O apatija yra nenoras gyventi, to pasekoje uzprogramuoji save nesekmei, nes nenoredamas buti nieko gero ir nepasieksi, o greiciausiai ir nesieksi :) zudymosi mechanizmas, pradedama rukyti, valgyti, kad kuo greiciau isnkyt is realybes, veda link mirties ... :)

elteide

kaip susigrąžinti entuziazmą ?..atrasti mėgstamą veiklą, žm grupę tt.. o šiaip  visada pagelbėja sportas ...

Aukštyn