Lietuviai, nykstame?

Pradėjo Nieksas, birželio 18, 2014, 12:43:58

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Nieksas

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis skambina pavojaus varpais - demografinė padėtis, jo nuomone, kelia pavojų nacionaliniam saugumui.
„Pagal visuomenės sveikatos rodiklius, mes kartu su Baltarusija, Ukraina, Rusija, Kazachstanu esame tarp šalių, kur vidutinis gyvenimo trukmės indeksas, deja, labai atsilieka nuo ES šalių vidurkio", - sakė V. P. Andriukaitis.
Lygindamas 1989 ir 2013 metų duomenis ministras konstatavo, kad „vaizdas yra kritinis".
„1989 metais mūsų buvo 3,7 milijono, ir tada mes jau šaukėme apie genocidą, dabar mūsų yra 2,9 mln. gyventojų. Tada gimstamumas tūkstančiui gyventojų buvo 15,1, mirtingumas tūkstančiui gyventojų - 10,3, natūralus prieaugis - plius 4,8. Šiandien gimstamumas tūkstančiui gyventojui - 10,2, mirtingumas- 13,7, natūralus prieaugis - minus 3,5. Šitas minusas didėjimo prasme tęsiasi nuo 2004 metų", - sakė V. P. Andriukaitis.
Ministras dar siūlė prie šių skaičių pridėti tai, kad per metus padaroma po 6-7 tūkst. abortų, tai yra šiek tiek mažiau nei 2004 metais, kai abortų skaičius siekė 10 tūkst.
„Migracijos skaičiai - po 40-80 tūkst., jeigu pridėsime praėjusių metų nedarbo lygį 13.4 proc., dešimtis tūkstančių ištuokų, įvertinsime skurdo lygius. Pažiūrėsime , kiek pas mus per anksti numiršta: 2010 metais - 12 tūkst. 200, 2011 - 11 tūkst. 700 , 2013- 11 tūkst. 300 , sudėkite per trejus metus per anksti Anapilin pasitraukusių Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 63 metų skaičius ir bus Jonavos dydžio savivaldybė. Tokie yra tempai mirčių, kurios yra susijusios su daugeliu veiksnių: alkoholiu, tabaku, mityba, agresija, prasta darbų sauga, vairavimu. Šitie skaičiai negali nejaudinti Lietuvos", - teigė V. P. Andriukaitis.
Ministro įsitikinimu, kova su šiais reiškiniais nėra tik sveikatos apsaugos sistemos uždavinys.
„Mes įteikėme šį raštą Premjerui, Prezidentei, Seimo Pirmininkei . Mes manome, kad pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą esami socialiniai nelygumai ir esama padėtis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui", - teigė V. P. Andriukaitis.
Ministro įsitikinimu, prie to privedė nuoseklios demografinės, rizikos veiksnių mažinimo politikos nebuvimas.
„Po septynerių aštuonerių metų su tokiomis tendencijomis mūsų skaičiai bus dar šiurpesni. Tai yra susiję su įmokomis į pensinį fondą, Privalomąjį sveikatos draudimo fondo biudžetą, biudžeto surinkimu, švietimu. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija turėjo aktyvią sveikatos politiką, rengė pasitarimus, siūlė išeitis, diskutavo su visuomene. Dėjome daug pastangų dėl Tabako direktyvos priėmimo, galime nuoširdžiai pasakyti, kad mūsų iniciatyvas visuomenė palaikė", - konstatavo V. P. Andriukaitis.


Skaitykite daugiau: Skambina pavojaus varpais: Lietuvos demografinė padėtis kritinė | Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/16425189/skambina-pavojaus-varpais-lietuvos-demografine-padetis-kritine#.U6FdlPl_vfI#ixzz34yx9sVvu

Vien per 2 pasaulinį karą netekome 700 tūkst. žmoniu
per stalino trėmimus 100+ tūkst.
tarpukariu irgi nemažai lietuvių emigravo

nuo 2 pasaulinio karo iki šių dienų mes netekome 1,5mln! žmonių (neįtraukus tarpukario emigracijos rezultatu) kas reiškia , kad jei ne emigracija mūsų šiandien būtų bent 4,4mln gyventojų !

Mano kuklia nuomone su tokia tendencija ir ateityje mūsų tauta turi max ~200 metų kol visai išnyksim... Ką manote jūs ?  :-\

Ezekiel

Kiek žinau lietuviai yra tarp daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių, neretas polinkis į depresiją ir savižudybes. Lietuviai turi polinkį sunkiai dirbti, o jo sukeltas stresas kenkia, stresas malšinamas žalingomis priklaumybėmis pvz. cigaretėmis.  Čia du kartus dažniau nei ES šalyse mirštama nuo širdies ir kraujagyslių ligų: http://www.lrytas.lt/-13215452691321271780-lietuviai-nuo-%C5%A1irdies-ir-kraujagysli%C5%B3-lig%C5%B3-mir%C5%A1ta-du-kartus-da%C5%BEniau-nei-kiti-europos-s%C4%85jungos-gyventojai.htm
Aišku modernėjant padėtis taisosi. Nemanau, kad blogai populiacijos mažėjimas. Didesnė grėsmė yra žmonijos planetoje perteklius. Aš pats net negalvoju susilaukti palikuonių iš dalies ir dėl šios priežasties, nes žmonijos perteklius tiesiogiai susijęs su ekologine žala.
Tad nemanau, kad verta jaudintis dėl to. Labiau reikėtų mąstyti apie gyvenimo sąlygų gerinimą Lietuvoje, nes dėl korupcijos žmonės masiškai emigruoja į kitas šalis.

Vytautas

Nėra ką ir pridurti. Tiesiog visi abejingai stebim kaip nykstam. Sovietinėj sistemoj nepriklausomai kas apie ją sakoma mes buvom kiečiausi ir sėkmingai dauginomės. Maža to kadangi pas mus žmonės dirbo tai ir pati ana sistema prisidėjo aprūpindama resursai. Tiesiog buvom kaip pvz vakarams. Į šią sistemą įšokom be jokio supratimo apie ją. Viską pigiai pridavėm į metalo laužą ir dabar sėdim nuogais užpakaliais nesuprasdami kas darosi. Niekas šioje sistemoje neužsiiminėja labdara. Tavo silpnomis vietomis būtinai kas nors pasinaudos. Pvz čia pigi darbo jėga. Atitinkamai jos tiesiog čia neliks. Pigios kokios nors žaliavos - jų taip pat neliks. Nematau jokių perspektyvų kaip nors pasipriešinti tam genocidui. Žmonės pastatyti į tokią padėtį kad patys atlieka savęs ištrėmimą iš savo gimtos šalies. Išnyksim ir nebus kaltų. Puikiai sumąstyta sistema. Oficialiai jokios prievartos viskas tarsi savo noru. Viena viltis kad ši sistema prisižais su finansais ir subyrės. Bet nuo to mus taip pat nieko gero. Chaosas nušluos kitais būdais.

Ezekiel

Štai informatyvus straipsnis apie dažniausias lietuvių mirties priežastis: http://www.balsas.lt/naujiena/746398/del-kokiu-priezasciu-dazniausiai-mirsta-lietuviai
Manau, kad padarius išvadas galima rasti koreliacijos tarp ligų ir prasto lietuvio rūpinimosi savo sveikata.

czech-kuolis

Citata iš: Vytautas  birželio 18, 2014, 13:14:56
Nėra ką ir pridurti. Tiesiog visi abejingai stebim kaip nykstam. Sovietinėj sistemoj nepriklausomai kas apie ją sakoma mes buvom kiečiausi ir sėkmingai dauginomės. Tiesiog buvom kaip pvz vakarams.

Tik nereikia, prašau:/ Pavyzdys vakarams, kurgi ne. Rytų Berlynas irgi buvo pavyzdys vakarams, tik žmonės bėgo rizikuodami būt net ir nušauti per sieną. Durni ar ką.

.L.U.T.H.O.R.

Techniškai išnyksim, o praktiškai, asimiliuosimės su kitais, kas jau ir dabar vyksta emigracijoje. Ir tai įdomu kelintadalis lietuvių dabar yra maišyto kraujo :D

czech-kuolis

o kas dėl skaičiukų, tai kai kuriais atvejais keista, kodėl pasirenkami būtent tokie (pvz. kodėl minimi pernai metų nedarbo rodikliai, vietoje šviežių šių metų nedarbo rodiklių, kodėl emigracija pateikiama amplitude 40000-80000, vietoj tarkime x metų vidurkio, bei ignoruojamas reemigracijos ir migracijos veiksnys http://123.emn.lt/lt/bendros-tendencijos/migracija-10-metu-apzvalga, kuris nuolat auga etc.) Gyvenimo trukmė, tarp kitko, kyla ir neradau, koks yra ES gyvenimo trukmės vidurkis, tai sunku palygint tą "labai atsilieka".

Vis dėlto, sutinku, kad tikrai geriau truputį pahiperbolizuot, nei manyt, kad viskas čia gerėja. Kas tikrai sudomino, tai mirtingumo rodiklis, kuris tikrai liūdina. Overall, iniciatyva sveikintina.

Vytautas

Citata iš: czech-kuolis  birželio 18, 2014, 13:24:51
Tik nereikia, prašau:/ Pavyzdys vakarams, kurgi ne. Rytų Berlynas irgi buvo pavyzdys vakarams, tik žmonės bėgo rizikuodami būt net ir nušauti per sieną. Durni ar ką.

Kas liečia vokiečius tai dabar susijungimu  nepatenkinti nei vieni nei kiti. Vieni nepatenkinti kad reikia išlaikyti kitus. Kiti nepatenkinti kad tapo antrarūšiais žmonėmis. Galėtų viską sugrąžintų į pradinę būseną.
Kas liečia gimstamumą tai taip pat gaunasi įdomiai. Mano vaikai atsirado kai man buvo 25m. Dabar mano vaikams virš 30m o anūkų nenusimato. Artimų giminių tarpe iš tokio pagyvenusio jaunimo atsirado vienintelis naujagimis. Vis dar ne laikas. Reikia pagyventi dėl savęs. Finansiškai sudėtinga. Rezultate reiks užleist vietą kinams ar musulmonams. Aišku žiūrint pragmatiškai ir civilizuotai po mūsų nors ir tvanas. Aš kažkaip atgyvensiu o kiti kaip nori.

Aukštyn