Magijos modeliai

Pradėjo .L.U.T.H.O.R., gruodžio 14, 2015, 04:11:18

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

.L.U.T.H.O.R.

gruodžio 14, 2015, 04:11:18 Redagavimas: gruodžio 14, 2015, 04:13:08 by Legionas
Šie modeliai skirti apibūdinti įvairių maginių sistemų praktines galimybes, o ne paaiškinti kaip apskritai veikia magija. Šiuos modelius taip pat būtų galima vadinti skirtingomis pasaulėžiūromis.

Yra keturi pagrindiniai modeliai:

DVASIŲ MODELIS
ENERGIJOS MODELIS
PSICHOLOGINIS MODELIS
INFORMACINIS MODELIS
+
META-MODELIS (visų 4 modelių mišinys)

- - - - -

DVASIŲ MODELIS

Tai vienas seniausių modelių, kiti pasakytų kad seniausias, tačiau yra nuomonių, kad energijos modelis gali būti dar senesnis. Šį modelį galime rasti įvairiose šamanistinėse kultūrose, taip pat ir religijose, visame pasaulyje. Jo pagrindinė prielaida, kad egzistuoja kitas pasaulis, kuriame egzistuoja daugiau mažiau savarankiškos būtybės, kaip kad dvasios, angelai, demonai, dievai ir t. t. Svarbu tai, kad visa magija yra šių būtybių veiklos padariniai.

Šiame modelyje, magija veikia per šias būtybės, kurios dažniausiai yra nematomos ir šamano ar mago užduotis yra priversti išpildyti jo valią. Tai gali būti daroma maldos, mainų, pataikavimo ar grasinimų ir spaudimo būdais.

Dvasių pasaulis gali turėti savo geografinių ypatybių, bet dažniausiai laikomasi tos nuomonės, kad jis egzistuoja paraleliai mūsų pasauliui. Į jį galima patekti esant pakitusios sąmonės, kontroliuojamo transo ar ekstazės būsenose.

Dvasinių modelis dažniausiai vyrauja tradicinėje magijoje iki šių dienų, vienas žymiausių šioje srityje Franz Bardon ir, bent jau dideliu mastu Aleister Crowley.

ENERGIJOS MODELIS

Energijos modelio pakilimu Vakaruose dažnai laikoma Mesmerizmo atsiradimas 18a.  pabaigoje. Franz Mesmer, kuris nebuvo okultistas, tačiau jo amžininkai laikė jį „stebukladariu", iš naujo atrado  gydymą hipnoze ir magnetizmu. Jis iš populiarino savo teoriją apie „gyvūnų magnetizmą", kurį jis laikė subtilia jėgą esančia kiekviename organizme, tačiau kartu gydymui naudojo ir metalinius magnetus.
Mesmerio judėjimą, trumpam sustabdė prancūzų revoliucija, bet jo idėjos nebuvo prarastos. Jas prikėlė daugelis kitų, daugiausiai okultistų, kurie jomis rėmėsi kurdami savo magijos teorijas.

Kiti kurie rėmėsi šiuo magijos modeliu (žinoma, tada taip nebuvo vadinama) buvo Reichenbach su savo Od gyvybinės jėgos samprata, Eliphas Levi ir jo Astralinė Šviesa. Madam Blavatskaja adaptavusi pranos teorijas. Taip pat, tai buvo tas laikas kuomet atrasta Polinezietiška Manos samprata, bei pradėta daugiau dėmesio skirti Ki/Chi. Paskutiniai du, žinoma, leidžia manyti, kad subtilios energijos idėja magijoje buvo naudojamos daug seniau nei 18a. Iš tiesų, tai galima matyti jau ankstyvose šamanistinėse kultūrose. Šamaninė magija dažnai yra dvasių ir energijos modelių mišinys, pvz šamanas gali prašyti dvasių ar dievų suteikti jam „jėgos" atlikti vieną ar kitą užduotį arba atvirkščiai, naudoti tą jėgą išgauti paslaugas iš jų.

Gryniausioje energijos modelio formoje, magui ar šamanui, nėra reikalingos dvasios ar kitos būtybės. Pasaulis matomas, kaip kupinas įvairių subtilių jėgų ir energijų. Tikslas yra išmokti šias energijas „matyti" ir sugebėti jomis naudotis. Dėl to anapusinis pasaulis nebūtinai ir reikalingas. Tačiau vėlgi darbui su energijomis reikalinga transas arba kaip vadinama chaoso magijoje, gnosis.

Teorijų ir praktikų paremtų energijos modeliu galima rasti įvairių autorių darbuose, bet didžiausio populiarumo šis modelis pradėjo susilaukti 70-aisiais, kuomet pradėjo plisti rytietiškas mąstymas ( ir hipiai). Įvairiose okultinėse disciplinose pradėjo rastis tokie dalykai kaip čakros ir kundalini energija.

PSICHOLOGINIS MODELIS

Sigmund Freud teorijos revoliucionizavo visą Vakarietišką mąstymą ir pačią psichologiją. Staiga į žmogų buvo pradėta žiūrėti, kaip į būtybę, kuri yra tik iš dalies sąmoninga ir atsakinga už savo veiksmus. Tai paveikė ne tik terapiautines disciplinas bet ir  maginę pasaulėžiūrą.

Psichologinio modelio tikslas nėra paaiškinti kaip veikia magija, jo vienintelė prielaida, kad pasąmonė gali atlikti visą darbą jei į ją bus tinkamai kreiptasi. Tai vėl gi galima pasiekti transo, įtaigos, įvairių simbolių pagalba, tai stengiantis perteikti mago sąmoningą valią pasąmonei, kuri atsakinga už jos išpildymą.
Aleister Crowley taip pat nemažai laiko praleido prie šio modelio ir visai nekeista, kadangi jis ne tik bandė susipažinti su visomis didžiausiomis savo laiko akademinėmis disciplinomis, bet ir laikė save geriausiu pasaulio psichologu. Jis mokėjo protingai paaiškinti magiją psichologiniai terminais savo laikų skeptikams. Tačiau viską paėmus vis tiek išlieka dvasių modeliu atstovu, visgi Aiwass jo tikėjimu buvo antgamtinė būtybė.
Radikalesnis šiuo atžvilgiu buvo Austin Osman Spare, kurio sigilų magija paremta psichologiniu modeliu. Spare sistema iš principo yra kompleksų teorijos inversija: savo valią paversdamas grafiniu sigilu ir pamiršdamas, magas sukuria dirbtinį „kompleksą", kuris pradeda veikti panašiai kaip užspaustos, pasąmoninės traumos, kurios sukelia įvairius elgesio sutrikimus ir pan.

Šiame modelyje magas yra simbolių ir skirtingų sąmonės būsenų programuotojas. Čia taip pat nėra reikalinga joks anapusinis pasaulis ar subtilios energijos, tačiau praktikose, dirbama su ta prielaida kad vienas ar kitas (ar abu) egzistuoja ir gali būti paveikti pasąmonės pagalba.

Šis maginis modelis pradėjo vyrauti nuo 8 dešimtmečio ir yra pagrindinė viso angliškai kalbančios magijos pasaulio sfera. Po šiuo modeliu galėtume prirašyti tokius žmones kaip Israel Regardie, Dion Fortune, Francis King, William Butler, William Gray ir tam tikru mastu Pete Carroll.

INFORMACINIS MODELIS

Informacinis magijos modelis pradėtas vystyti maždaug 1987-taisiais, jo pagrindinės prielaidos yra:

a) Energija yra „kvaila": jai reikia instrukcijų;  tai galėtų būti taip vadinami gamtos dėsniai arba tiesioginės komandos.

b) Informacija neturi masės ar energijos. Dėl to, ji yra greitesnė už šviesą ir jai nekelia kliūčių Einšteino erdvės ir laiko kontinuumo suvaržymai. Dėl to ją siųsti ar priimti galima bet kuriuo laiku ir bet kurioje vietoje.
 
Informacijos modelio pritaikymas privedė prie disciplinos, kurią būtų galima pavadinti Kibermagija (nuo žodžio kibernetika). Priešingai, nuo aukščiau išvardintų modelių, kad pasiektum rezultatų nereikalingas transas. Kibermagas aktyvuoja savo pagrindines atminties talpyklas, smegenis (galvos ir stuburo) arba kito žmogaus. Reikalinga informacija iššaukiama ir perduodama panašiai kaip su copy/paste komanda kompiuteryje. Ši analogija puikiai atvaizduoja procesą, nes  informacija(neturi masės) proceso metu nėra prarandama(kaip būtų su energija), bet dubliuojama. Tai magui leidžia atlikti magiją, net turint labai mažai fizinės energijos ar esant visiškai apsvaigus, tol kol pagrindinės „gyvybės palaikymo sistemos" sugeba tinkamai funkcionuoti ir komandas perduoti teisingai.

Žinoma, bet kas Kibermagija taip pat užsiimti negali (tiksliau gali), tam reikia atitinkamo pasiruošimo ir praktikos, visai šiai teorijai aprašyti ir paaiškint reiktų atskiro straipsnio. Pagrindiniai kurie užsiėmė šituo buvo IOT (Illuminates of Thanateros) ir pasiekė neblogų rezultatų kalbos ir žinių perdavime, bei maginiame gydyme.

Nors požiūris ir labai modernus, bei netradicinis, pagrindiniai kibermagijos principai, gali būti seniausia magijos forma. Galima rasti pranešimų iš rytų, apie tai kaip guru prieš mirtį visas savo žinias perduoda savo įpėdiniui. Tai atliekama ilgos abipusės meditacijos metu.


Pademonstruoti, kaip kiekvienas modelis veikia praktikoje, paimkime maginio gydymo situaciją.

Dvasinio modelio požiūriu, gydymas atliekamas kaip egzorcizmas: liga sukelta „blogio" arba bent jau nepageidaujamos būtybės, kurią magas ar šamanas turėtų neutralizuoti ir pašalinti. Pavyzdžiui, jei pacientas, turi kažkokių širdies sutrikimų, šamanas, gali  „matyti" žalią driežą esantį širdies zonoje, kurį reikia pašalinti. Norėdamas tai padaryti, jis dažniausiai išsikviečia savo dvasias, kurios padeda su šiuo reikalu. Tinkamai atlikus egzorcizmą, sutrikimo priežastis pašalinta ir pacientas gali sveikti.

Energijos modelio požiūriu, sutrikimas gali būti sukeltas energetinio disbalanso. Dėl to pacientas, gali turėti per daug (ar per mažai) „ugnies energijos" širdies čakroje, mago tikslas atstatyti energijos balansą(sveikatą). Tai gali būti atlikta uždedant rankas, naudojant kristalus ar brangakmenius, pasitelkiant magnetizmą ar čakrų masažą ir t. t.

Psichologinio modelio požiūriu liga yra psichosomatinės prigimties. Mago tikslas atlikti ritualą, kuris sustiprintų pacientą ir išspręstų jo problemas ( pvz.: Saturno ritualas, padėsiantis įveikti „saturniškus iššūkius", kurių vengdamas pacientas ir susirgo) arba įkrauti sigilą paciento sveikatai. Dar geriau pamokyti tai padaryti patį pacientą.

Informaciniame modelyje, Kibermagas perduos informacinę „sveikatos/gijimo matricą" į paciento sistemą ir leist paciento energijoms atlikti darbą pačioms, automatiškai. Žinoma remiantis tuo, kad energija pakankamai stipri darbui atlikti, kitaip magas gali sukurti atitinkamą energetinę matricą, kuri suteiks tos energijos arba  peršokti į energetinį modelį ir suteikti papildomos energijos.

Čia prieiname ir prie META MODELIO. Jis pats iš savęs nėra pilnas modelis, bet instrukcijos, kaip naudotis kitais modeliais. Vienintelis patarimas „Visuomet naudokis modeliu atitinkančiu tavo tikslus". Tai gali skambėti kiek nuvalkiotai, bet tarp magų tai nėra taip akivaizdu, kaip galėtų atrodyti.
Tame atsiranda ir kitas svarbus faktorius - laikas. Tradiciniai ritualai su dvasiomis, gali trukti nuo pusės dienos iki savaičių ar mėnesių. Energetiniame modelyje daugiausiai kelias valandas. Jeigu imsime Spare magiją, psichologiniame modelyje, tai viską galime padaryti per penkias ar dešimt minučių. Informaciniame modelyje viską galima atlikti per kelias sekundes, o patyręs Kibermagas, tą laiką gali sutrumpinti dar labiau.
Ir nors būtų akivaizdu naudotis meta-modeliu t. y. Kiekvienai užduočiai pasirinkti atitinkamą modelį, praktikoje atrodo, kad dauguma žmonių dėl to jaučiasi nepatogiai. Tai ypač matosi su pradedančiaisiais magijoje. Tipinis dialogas vyksta maždaug taip:
„ - Ar yra dvasios?
- Dvasių modelyje, taip.
- O energijos modelyje?
- Energijos modelyje turime subtilias energijos formas.
- O psichologiniame modelyje?
- Na psichologiniame modelyje dirbame su pasąmonės projekcijomis.
- Tuomet kas vyksta informaciniame modelyje?
- Informacijos modelyje yra informacijos sankaupos.
- Taip bet ar yra dvasios ar ne?
- Dvasiniame modelyje - yra."
Žinoma, tai loginė kilpa, bet nors klausiantysis ir teigia, kad magas tiesiog nori išvengti atsakymo, jis kartu nemato kito pateikimo, kad absoliuti, „objektyvi" tiesa - nėra teisingas priėjimas.

Frater U.'.D.'.

Vendigo

Puikus darbas!

Aukštyn