Mokslininkai aiškina, kas kaltas dėl šalto pavasario

Pradėjo paragraf 78, kovo 29, 2013, 10:09:22

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78


Mokslininkai aiškina, kas kaltas dėl šalto pavasario

Pasaulinis atšilimas per pastaruosius 30 metų nuardė 80 proc. Arkties ledynų. Nykstantys ledynai nebegali užtikrinti pakankamos galios vėjų ir dėl to lėtėja orų kaita, o žiemos vėsa Šiaurės platumose laikosi vis ilgiau ir ilgiau.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti keista, kad pasaulinis atšilimas didelėje Žemės teritorijos dalyje atėmė galimybę džiaugtis ankstyva pavasario šiluma. Tačiau klimato mokslininkams tai neatrodo keista - visos planetos ekologinės sistemos yra labai glaudžiai susijusios.

Interviu britų dienraščiui „The Guardian" „Rutgers" pakrančių ir jūros mokslų instituto profesorė Jennifer Francis sakė, kad Arktyje vietoje tirpstančių ledynų atsirandantys nauji vandens plotai daug geriau sugeria saulės šilumą, nei ledas ir sniegas.

Oro srautai virš Arkties vandenyno sulėtėja ir kur kas vangiau formuoja stiprius vėjus, kurie ankstesniais metais paspartindavo sezoninę kaitą Eurazijos žemyne ir Šiaurės Amerikoje.

Blogiausia, pasak mokslininkų, yra tai, kad ledų tirpimo procesas spartėja: šylantis vanduo dar labiau tirpdo ledynus, o mažėjantis jų plotas vis menkiau skatina pavasarį „atpučiančius" vėjus.

Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/gamta_ir_biologija/S-32119/straipsnis/Mokslininkai-aiskina-kas-kaltas-del-salto-pavasario?l=2&p=1

Iron Tara

Bet kodėl taip staigiai? Pernai metais dar viskas kaip ir normalu buvo (kiek pamenu), tokiu metu jau žieminės striukės tikrai nereikėjo. Tikrai atrodo neįtikėtina, kad būtent dėl to taip staigiai pasikeitė viskas ir taip labai sulėtėjo ta orų kaita...

paragraf 78

Gal ir turi būti staigiai? Mes juk nežinome kaip tokie dalykai vyksta, nes savo kailiu to nepatyrėme :)

eternal.bliss

Tai, kad kaiptik nuo tam tikro laipsnio viskas sutrinka. Kad ir su ta pačia dirvos erozija- kirsti miškus gali iki tam tikro laipsnio kuomet likę medžiai nebesugeba išgarinti didžiosios dalies gaunamos dregmės, ir prasideda erozija kuri kartu sunaikina ir likusius medžius, potvyniais, sausra, nederlingumu, gaisrais dėl nudžiuvusių medžių.

Įsivaizduok dabar didžiules mases oro, jeigu ledynas sumažėjo per sezoną tarkim vienetu, jo įtaka sumažėjo proporcingai, o oro masės tuo tarpu pakilo proporcingai. Kitais metais jau ledynas sumažės 2 vienetais dėl padidėjusios oro mąsės įtakos, dar kitais 4 dar kitais 8. Tereikia pasiekti ribą kurioje įtaka susilygina ir visas ciklas sustoja, nuo tos ribos jau visa visuma pradeda griūti. Ir čia tik inercija be kitų veiksnių.
1-2, net ir 10 šaltesnių dienų gali nepastebėti to pokyčio, bet kitais metais dvigubai pasireiškia ir atrodo, kad jau taip staiga viskas ivyko.

.L.U.T.H.O.R.

Dar išvis neaišku kaip vyksta klimato kaita, palyginus tiek kiek gyvuoja žemė ir kiek mes stebim klimato kaitą yra lašas jūroj.

Aukštyn