Teisinga tėvystė

Pradėjo RoxiO, vasario 13, 2012, 23:55:42

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

RoxiO

Paskutiniu metu youtube.com labai išpopulerėjo video, kuriame parodomas įpykęs tėvas, kurio dukra apšmeižė jį ant savo "facebook" sienos.


Taigi turiu kelis klausimus, kurie manau sukels įdomią diskusiją:
1. Ar šis vyras teisingai pasielgė savo dukros atžvilgiu?
2. Kokiame amžiuje tėvai labiausiai turėtų kontroliuoti vaikus?
3. Ar teisinga bausti fizinėmis bausmėmis?
4. Kiek laisvės turi turėti paauglys?

Teroras

1. Ne
2. 12-16
3. Ne
4. Priklausomai nuo tevu pasitikejimo ir ju abipusiu rysiu.

Jonas

1. NE
2. 1 metų
3. NE
4. Kiek nori.

Na manyčiau, jog šis video yra tik reklaminis triukas, nes šio video autorius knygą pardavinėja - http://www.facebook.com/tommyjordanauthor

O jeigu čia viskas tiesa, tai tam tėvui geriau būčiau pasiūlęs ramiai pasikalbėti su savo dukra, nieko čia neviešinant ir nedarant tokių kvailysčių, nes dabar jis gali užsitarnauti dar didesnę ne pagarba iš savo dukros pusės už tokį elgesį, kad ir kaip kai kurie tėvai jį palaikytų.
Jo susirūpinimas yra tas, kad dukra jo neklauso, nedaro užduotų darbų, smerkia tėvus ir t.t., bet jis nesusimąsto kieno čia yra kaltė. Dėl tokio elgesio ne vien dukra yra kalta. Yra kalta ir aplinka kurioje ji gyvena ir užaugo ir svarbiausia - bendravimas su pačiais tėvais nuo pat vaikystės. Jeigu tėvai nerodė gražaus, harmoningo, pilno meilės gyvenimo pavyzdžio, tai tegu per daug nesitiki, kad jų dukra puoselės šias vertybės.


TinSoldier

Citata iš: Jonas  vasario 14, 2012, 15:33:19
4. Kiek nori.


Ar tikrai? :)) Kodėl? Manai, kad paauglys jau yra visiškai už save atsakingas, visiškai susiformavęs ir visiškai sąmoningas? Ar tikrai tėvų darbas visiškai baigtas?

Jonas

Citata iš: TinSoldier  vasario 14, 2012, 16:05:27
Citata iš: Jonas  vasario 14, 2012, 15:33:19
4. Kiek nori.


Ar tikrai? :)) Kodėl? Manai, kad paauglys jau yra visiškai už save atsakingas, visiškai susiformavęs ir visiškai sąmoningas? Ar tikrai tėvų darbas visiškai baigtas?


Na ne. Čia gal kiek ne rimtai atsakiau į tuos klausimus.  ??? Paauglystė - aišku turbūt sunkus laikotarpis daugumai jaunuolių, bet ir jis gali būti pereinamas labai šauniai jeigu tėvai nuo pat vaikystės rodys tinkamą pavyzdį arba pats žmogus pamatęs kitų teigiamus pavyzdžius, pradėjęs skaityti knygas ar pan. susiprotės kaip tinkamai turėtų elgtis, nors iš tiesų, ir tai - elgsena pagal kitų pavyzdžius, jau gali skambėti, kaip smegenų plovimas, elgsena pagal šabloną, bet tam tikrų moralės normų manau kiekvienas turime laikytis. Žinoma, paauglystėje tėvai turėtų bent kartais pasidomėti ką jų atžalos veikia, paskatinti užsiimti kokia nors veikla, jeigu vaikai jos neturi. Jeigu vaikas nuo pat vaikystės augo meilės, džiaugsmo ir harmonijos kupinoje aplinkoje, tai nemanau, kad ir paauglystėje su juo bus problemų.
Žiūrint iš holistinės perspektyvos, kiekvienas gimęs kūdikis jau žino, ko čia atėjo, jis yra siela įsikūnijusi į fizinė egzistencijos plotmę tam, kad patirtų žemiškąjį gyvenimą. Jis gal ir atrodo kaip nieko apie pasauly nenutuokiantis mažas vaikelis, bet pažiūrėjus į jo akis - gali pastebėti jo sielos gilumą ir suprasti, jog  jis čia atėjo su tikslu, didžiuliu noru ir džiaugsmu patirti fizinį gyvenimą ir nereikia jo stabdyti, ar bausti dėl ko nors. Reikia tik parodyti tinkamą pavyzdį ir leisti vaikui pačiam laisvai atsiskleisti. Ir manau, jog reikėtų suprasti, kad kas yra vadinama blogas dalykas, šiuo atveju: netinkamas vaikų elgesys su tėvais ar atvirkščiai galbūt iš tiesų turi savo tikslą ir prasmę. Jeigu nebūtų blogio - nežinotume kaip atrodo gėris. Taigi, ir vaikai, kurie elgiasi blogai (šiuo atveju su tėvais) anksčiau ar vėliau supras, jog pasielgė blogai ir pasikeis į gerąją pusę, atsiprašys už savo klaidos. Žinoma, šito tėvams galima išvengti, ir kaip ne vieną kartą kartojau, rodant gerus pavyzdžius.

RoxiO

Aš manau, kad šis tėvas pasielgė teisingai, nes jo tingi dukra, kuri viešai šmeižia tėvus dėl to, kad jai reikia pačiai pasikloti lovą, tikrai nėra gerai išauklėta ir nežino vertybių, ji nesupranta, kad pvz. kokioje Afrikoje tie vaikai sutiktų nors ir nuo olos nušokt už puodelį kruopų, o jos pareigos apsiriboja savo kambario apsitvarkymu, namų darbų ruošimu ir retkarčiais - nedidelės pagalbos tėvams, kurie ją užaugino. Fizinės bausmės. Manau tai yra labai "slidus" dalykas, šiaip esu prieš, tačiau esu matęs vaikų, kuriems reiktų ne ko kito, o gero paauklėjimo fizine jėga. Vaikas, kuris elgiasi brandžiai, nesistengia "maištauti", manau turėtų gauti daugiau laisvės, tačiau ne per daug, juk visgi vaikas... Bet tėvai turėtų stengtis kiekvienu atveju sudaryti kompromisą, o ne - neleisiu!! - ir fsio, o jei vaikas/paauglys kompromisą įvykdo, tarkim gryžta tuo laiku, kaip tėvai ir prašė jį kažkur išleisdami, tai sekantį kartą tėvai turėtų dar labiau "atleisti vadžias". Tokia mano nuomonė.

Jonas

Citatatikrai nėra gerai išauklėta ir nežino vertybių


Tai va. Tame ir bėda. Per vėlai tėvas sumanė dukrą auklėti, rodyti teigiamas ir teisingas vertybes.

Aukštyn