Veganizmas ir vitaminas B12

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 16, 2013, 21:15:59

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Kad ir kokius mitus girdėtumėte apie vegetarizmą ar veganizmą (jų žalą), netikėkite nei vienu, išskyrus klausimą apie vitaminą B12.

Vitamino B12 trūkumas gali būti būdingas ir visavalgiams (ypač senatvėje), ir vegetarams (iš jų, labiau veganams). Kokios priežastys, nėra iki galo aišku. Vitamino B12 šaltinių nėra daug, be to, organizmas turi būti pakankamai efektyvus, kad sugebėtų jo pakankamai įsisavinti.

Bandykime šioje temoje prasibrauti pro paviršutiniškų informacijų brūzgynus iki faktų.

CitataVitamin B12 deficiency can potentially cause severe and irreversible damage, especially to the brain and nervous system. At levels only slightly lower than normal, a range of symptoms such as fatigue, depression, and poor memory may be experienced.[1]

Vitamin B12 deficiency can also cause symptoms of mania and psychosis


CitataWhile true that, at the time they become vegan, some people have enough B12 stored in their liver to prevent overt B12 deficiency for many years, people often misinterpret this to mean that you only need to consume a tiny amount once every few years. Actually, to build up such stores, it takes years of consuming B12 beyond one's daily needs (unless you are using supplements which can build up stores more quickly). Some people do not have large enough stores of B12 to be relied upon for optimal health even for short periods.


Citata iš: Ieva, gyvunuteises.lt forumeGalite pasižiūrėti, kokie yra B12 trūkumo simptomai (kadangi specialiai B12 tyrimų retai kas darosi) ir t.t. ir pan. Ypač rekomenduotina pasidomėti ilgiau veganaujantiems, kadangi, kaip pastebėjau užsienio veganų forumuose, po 7-10 metų veganavimo šis klausimas tampa ganėtinai opus daugumai veganų.


Citata iš: Ieva, gyvunuteises.lt forumeVasarį dariausi B12 kiekio serume tyrimą, buvo stipriai žemiau normos. Iki šiol domėjausi ir konsultavausi, tačiau nematydama kitos išeities pradedu vartoti papildus, nes į nušvitusius ir oru mintančius nepretenduoju, o pradėti naudoti kažkokį gyvūninės kilmės maistą nesu pasirengusi :} Jeigu negyveni kaip laukinis gyvūnas - negeri bet kokio vandens, nevalgai daug žemėto maisto, su augaliniu maistu neprisikerti kirmėlyčių ir vabaliukų (kaip kokie primatai), o gyveni sterilų "žmogišką" gyvenimą, tai dėl b12 reikia pasirūpinti. Daug žaliamičių ir natūropatų spyriojasi ir tiki augalinės mitybos be papildų tobulumu, tačiau daugelis jų patiria rimtų problemų po 10-20 metų. Beje, ne visi būna psichologiškai pasirengę tai pripažinti ( Geras Dr. Rick Dina pasakojimas, kaip kai kurie žmonės būna nelinkę prisipažinti klydę - http://www.youtube.com/watch?v=sv8odNkDPS8 . Nesidomėjau juo pačiu kaip mediku, tačiau jo pateiktas pavyzdys - iškalbingas.)


CitataUltimately, animals must obtain vitamin B12 directly or indirectly from bacteria, and these bacteria may inhabit a section of the gut which is distal to the section where B12 is absorbed. Thus, herbivorous animals must either obtain B12 from bacteria in their rumens, or (if fermenting plant material in the hindgut) by reingestion of cecotrope feces.

Vitamin B12 is found in most animal derived foods, including fish and shellfish, meat (especially liver), poultry, eggs, milk, and milk products.[1] However, the binding capacity of egg yolks and egg whites is markedly diminished after heat treatment.[70] An NIH Fact Sheet lists a variety of animal food sources of B12.[1]

Besides certain fermented foods,[71][72] there are currently only a few non-animal food sources of biologically active B12 suggested,[citation needed] and none of these have been subjected to human trials.

Certain makers of kombucha cultured tea, such as GT's Kombucha, list vitamin B12 as naturally present in their product. One brand purports to contain 20% of the daily value of B12 in a single bottle,[73] making kombucha a potential "high" food source of B12. Because kombucha is produced by a symbiosis between yeast and bacteria, the possibility that kombucha contains B12 does not contradict current knowledge. But no scientific studies have yet been published confirming the fact, nor whether the B12 in kombucha is the biologically active B12.

A Japanese fermented black tea known as Batabata-cha has been found to contain biologically active B12.[74] Unlike kombucha which is made by fermenting already prepared tea, Batabata-cha is fermented while still in the tea leaf state.

Chlorella,[22][23][75] a fresh-water single cell green algae has been suggested as a vitamin B12 source but not proven by any live animal assay. Algae are thought to acquire B12 through a symbiotic relationship with heterotrophic bacteria, in which the bacteria supply B12 in exchange for fixed carbon.[76][77] Spirulina and dried Asakusa-nori (Porphyra tenera) have been found to contain mostly pseudovitamin-B12 (see Terminology) instead of biologically active B12.[8][7] While Asakusa-nori (Porphyra tenera) contains mostly pseudovitamin-B12 in the dry state, it has been reported to contain mostly biologically active B12 in the fresh state,[8] but even its fresh state vitamin activity has not been verified by animal enzyme assay.

One group of researchers has reported that the purple laver seaweed known as Susabi-nori (Porphyra yezoensis).[24][25] in its fresh state contains B12 activity in the rat model, which implies that source would be active in humans. These results have not been confirmed.

Foods fortified with B12 are also sources of the vitamin although they cannot be regarded as true food sources of B12 since the vitamin is added in supplement form, from commercial bacterial production sources, such as cyanocobalamin. Examples of B12-fortified foods include fortified breakfast cereals, fortified soy products, fortified energy bars, and fortified nutritional yeast. The UK Vegan Society, the Vegetarian Resource Group, and the Physicians Committee for Responsible Medicine, among others, deny that non-animal food sources of vitamin B12 are reliable and recommend that every vegan who is not supplementing consume B12-fortified foods.[78][20][21] Not all of these may contain labeled amounts of vitamin activity. Supplemental B12 added to beverages in one study was found to degrade to contain varying levels of pseudovitamin-B12. One report has found B12 analogues present in varying amounts in some multivitamins.[5][6]

Unconventional natural sources of B12 also exist, but their utility as food sources of B12 are doubtful. For example, plants pulled from the ground and not washed scrupulously may contain remnants of B12 from the bacteria present in the surrounding soil.[79] B12 is also found in lakes if the water has not been sanitized.[80] Certain insects such as termites contain B12 produced by their gut bacteria, in a way analogous to ruminant animals.[81] The human intestinal tract itself may contain B12 producing bacteria in the small intestine,[82] but it is unclear whether sufficient amounts of the vitamin could be produced to meet nutritional needs.


Fortified reiškia, kad produkto gamintojas specialiai vitaminizavo tą produktą, natūraliai jame vitamino B12 nebūna.

Citata
Citata"veganai, gauna jį iš sojos pieno, grūdų dribsnių, mielių, tempeh (fermentuotos sojos produktas) ir bet kokių produktų, kuriuose yra mielės (įvairūs veganiški paštetai ir pan.). Taip pat jo galima gaut iš raugintų kopūstų, burokų, agurkų bei ne per pedantiškai išplautų kaimo vaisių ir daržovių.

Minėtuose produktuose B12 būna tik tais atvejais, kai į juos šio vitamino papildomai pridedama. Pačios mielės B12 neturi, o rauginti produktai gali turėti tik retais atvejais (priklausomai nuo to, kokios juose yra rūgimo bakterijos. Vienos B12 gamina, kitos - ne).

CitataWHO ( World Health Organization - Pasaulinė Sveikatos Organizacija), teigia, kad mikroorganizmai, gaminantys vitaminą B12 randasi žmogaus plonojoje žarnoje ir būtent taip organizmas yra aprūpinamas šiuo vitaminu. Tai priežastis dėl kurios vitamino B12 trūkumo atvejai yra itin retai užfiksuojami.

Taip, žarnose B12 yra, tačiau pagal esamas žinias per žemai, kad galėtume įsisavinti. Kad WHO taip sako apie B12 gavimą girdžiu pirmą kartą, nors jų duomenis savu laiku gan stipriai perkračiau.

CitataŽmonėms, kurie tampa vegetarais, šis procesas po kelerių metų pilnai atsistato, o iki to laiko išvengti šio vitamino trūkumo tikrai nėra sudėtinga, nes organizmas yra aprūpinamas iš aukščiau išvardytų veganams ir vegetarams skirtų maisto produktų.

Būtų įdomu pamatyti šaltinį, kur parodomas tas atsistatymas, nes šiuo metu yra tikrai daug tyrimų, kurie rodo, jog tokie dalykai neįvyksta ir B12 reikia gauti su maistu.

CitataProfilaktiškai, jei jaučiate tokį poreikį, galite vartoti natūralų maisto papildą - alaus mielių tabletes, kuriose gausu vitamino B12.

Prieš tai reikėtų paskaityti sudėti, nes ne į visas mielių tabletes yra pridedama papildomai B12.

CitataMedicinos literatūroje yra užfiksuota mažiau nei 30 B12 trūkumo atvejų, dėl kurių kaltinama vegetariška mityba. Ir tai dalis tų atvejų gali būti atsiradusių dėl tiesiog neatpažintų skrandžio ir žarnyno ligų.

Čia turima galvoje pasaulio mastu ar kažkurios šalies? Jeigu žiūrėti pasaulio mastu, daug tyrimų yra aptikę B12 trūkumo atvejų tarp B12 su maistu negaunančių veganų. Apie tai išsamiau čia: http://www.veganhealth.org/articles/vitaminb12

CitataPasak dr. Bruce Berkovsky dauguma B12 vitaminų trūkumo atvejų užfiksuojama pas mėsėdžius.

B12 įsisavinimo problemos gali kilti visiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Atvejų dažnumą reikia žiūrėti proporcingai esamai grupei, o ne vienetais, nes veganų nedaug ir tarp jų gali būti vienas kitas atvejis, tuo tarpu visavalgių milijonai ir atvejų bus daugiau.


Šiaip, aš manau, neverta dėl to labai panikuoti, bet reikia būti realistais. Man asmeniškai, kažkiek neįtikėtina, kad žmogus būtų sukurtas taip, kad be gyvūninės kilmės produktų jam kiltų sveikatos problemų. Kažkur čia galai nesueina. Kur? Galbūt tai urbanizuoto gyvenimo būdo problema. Galbūt pačios normų sampratos yra neadekvačios. Per daug hiperaktyvus/energingas žmogus - irgi negerai. Idealas - asketiškas gyvenimas ir švari dvasia, susilpnintas kūnas ir sustiprinta siela.

Ezekiel

Kiek žinau vitaminas B12 yra gaminamas bakterijų tiesiojoje žarnoje, o ne pačių valgomų gyvūnų organizmo, tik žoleėdžiai jo kažkaip gauna. Skaičiau, kad net geriant upės ar kitokių nesterilių telkinių vandenį gaunama pakankamai šio vitamino. Šių bakterijų taip pat gausų dirvožemyje ir išmatose. Taigi jei nevartoti vien sterilų maistą galima gauti B12 ir be mėsos. Beje pieną ar kiaušinius galima vartoti nesukeliant skausmo gyvūnams (žinoma reikia atkreipti dėmesį kokiomis sąlygomis laikomi gyvūnai dar geriau pačiam auginti).

Gal kiek didesnė problema veganams yra baltymų ir dar Omega 3 riebalų trūkumas, bet gera žinia daug nereikia. Vakaruose dažnai nukenčiama nuo hipervitaminozės - per daug vartojama baltymų ir gyvūlinių riebalų (sočiųjų rūgščių) ir ne tik to.

Šiaip kiek žinau, o jei klystų pataisykite, kad augalų, grybų ir gyvūnų ląstelės nedaug skyriasi chemiškai. Abiems reikalingi maždaug tie patys vitaminai ir mineralai, nebent nulemtų kažkokios išskirtinės funkcijos. Bent į vaisius, sėklas augalai sudeda viskas kas maistingiausią ir tai lengva suvirškinti trumpesniam žmogaus žarnynui. Tai jei valgyti adekvačius veganiško maisto kiekius turėtų būti įmanoma gauti pakankamai medžiagų.
Dar vienas dalykas į kuri reikia atkreipti dėmesį, kad apdoroti maisto produktai ar karščių, šaldant, veikiant UV spinduliams ar deguoniui praranda tam tikrus vitaminus. Tas pats liečia ir B12, kuris skyla aukštoje temperatūroje. Būtent dėl kaip teigė Weston Price yra tiek daug "šiuolaikinių ligų" nuo tam tikrų vitaminų trūkumo. Taigi nevertėtų pernelyg ilgai virti ar kepti maisto. Bet kai kuriuos produktus reikia apdoroti, kad būtų lengviau įsisavinami.

a.t.sielis


Ezekiel

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 21, 2013, 11:38:24
http://www.lrytas.lt/gyvenimo-budas/sveikata/mediko-namuose-nebeliko-pieno-ir-mesos-produktu.htm

Įdomus atvejis - medikas kartu su visa savo šeima tapo veganu.


Tik jo vaikai vis tiek nori saldumynų ir gyvūlinių produktų. Abejoju ar žmonija dar greitai atsisakys kaloringo maisto net jei tai kenkia sveikatai. Mokslininkai pateikė paaiškinimą, kad priežastis kodėl žmogus taip nori mėsos, riebaus ir saldaus maisto (tai yra skanu :) ) dėl to, kad kažkada mūsų protėviams trūkdavo maisto, kalorijų išlikimui todėl tai ir įsirašė į instinktus. Dabar iš esmės kai tiek daug maisto tai žalingas instiktas. Teks žmonijai kažkokiu būdu keistis.


nereikalinga

Turiu pažystamus,porelė.Jie daugybę metų yra vegetarai,nesenai susilaukė stebuklėlio,kuris turi sveikatos sutrikimu,vienas iš jų širdies  yda.Teko skaityti kad būtent šis vitaminas B12 yra labai svarbus žmogaus organizmui.Dėl jų trūkumo nutinka štai tokios panašios bėdos.Tačiau šiuo metu tai lieka spėlioti ar tai būtent jiems nutiko dėl to.

Ezekiel

Citata iš: nereikalinga  rugsėjo 21, 2013, 13:52:05
Turiu pažystamus,porelė.Jie daugybę metų yra vegetarai,nesenai susilaukė stebuklėlio,kuris turi sveikatos sutrikimu,vienas iš jų širdies  yda.Teko skaityti kad būtent šis vitaminas B12 yra labai svarbus žmogaus organizmui.Dėl jų trūkumo nutinka štai tokios panašios bėdos.Tačiau šiuo metu tai lieka spėlioti ar tai būtent jiems nutiko dėl to.


Bet iš kur gali žinoti, kad galėjo trūkti jų dietoje vitamino B12 nebent pagal simptomus pvz. anemija. Kobalamino (B12) šaltiniai nebūtinai yra gyvūliniai produktai, jį gaminančių bakterijų yra kaip minėjau nesteriliame vandenyje ir dirvožemyje.
Dalykas kuriuo esu nesivylęs yra tas, kad būsimi tėvai dažnai nesirūpina sveikata ir turi žalingus įpročius, o tai žinoma priveda prie genetinių anomalijų.
Kalbant apie įgimta širdies ydą pateikiami tokie galimi faktoriai: Yra keletas veiksnių, kurie sukelia riziką netinkamai formuotis kūdikio širdžiai. Tai: raudonukė, diabetas, virusinė infekcija, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, kai kurių medikamentų vartojimas ir t.t.
Šaltinis: http://www.mazojisirdele.lt/lt/naudinga-informacija.html

a.t.sielis

CitataSilvie Celiz: Kokie augalinės mitybos trūkumai? Kalbama, kad taip maitinantis pradeda trūkti kalcio, vitamino B 12.

T. Colinas Campbellas: Maitinantis vien augaliniu maistu kalcio netrūksta, o vitamino B 12 ilgainiui taip maitinantis tikrai sumažėja. Veganų kraujyje šio vitamino dažniausiai trūksta. Nustatyta šio elemento norma - 250-800, o veganų kraujyje randama 150--300. Tačiau neaišku, ar tikrai toks kiekis yra būtinas. Dauguma veganų priversti vartoti papildus, nors gal ir žemesnis kiekis yra pakankamas ir normalus. Gal taip ir turi būti.


http://gyvenimas.delfi.lt/grozis_ir_sveikata/zymiausias-jav-mitybos-specialistas-gyvuniniu-baltymu-vartojimas-tiesiogiai-susijes-su-veziu.d?id=62416369#ixzz2gBGY6TYu

paragraf 78

O mano pažįstami anastazininkai anot daktaro padarė vaiką protiškai neįgaliu, nuo kūdikystės maitindami jį vegetariškai. Vaiko organizmui trūko baltymų, tad tai sustabdė jo vystymąsį. Žodžiu vaikas dvylikos metų o elgiasi kaip penkiametis, be to sunkiai šneka ir šiaip paliegęs atrodo

a.t.sielis

Skaičiau dar sunkesnių atvejų. Nežinau, kaip jie tai sugebėjo, blogas racionas tikriausiai. Atrodo, veganizmas turi šią rimtą riziką, į kurią turėtų atkreipti dėmesį visi veganai, besiruošiantys turėti ar turintys vaikų.

Bet kiek pažįstu laktovegetarų, jų vaikai problemų neturėjo. Neteko girdėti apie vystymosi sutrikimus ar apskritai kokias sveikatos problemas.

Asasinas

Veganistai, jūs valgot gyvą padarą:
http://anomalija.lt/2013/10/augalai-jaucia-skausma/

Dalaso (JAV) Beiloro medicinos centro mokslininkai dar kartą įrodė, kad augalai, tarp jų ir daržovės, jaučia skausmą, kai juos skina, pjauna, skuta, kepa, verda ir valgo.

Dabar atsisakykit ir žolių ir pradėkit mist vien tik vandeniu ir saulės energija. :D

varpainis

Citata iš: Asasinas  spalio 30, 2013, 00:06:14
Veganistai, jūs valgot gyvą padarą:
http://anomalija.lt/2013/10/augalai-jaucia-skausma/

Dalaso (JAV) Beiloro medicinos centro mokslininkai dar kartą įrodė, kad augalai, tarp jų ir daržovės, jaučia skausmą, kai juos skina, pjauna, skuta, kepa, verda ir valgo.

Dabar atsisakykit ir žolių ir pradėkit mist vien tik vandeniu ir saulės energija. :D

Katik norejau sita papostint  ;D
Taip, kad ir vegetarai yra nuodemingi ir baisus zudikai. Geda jums  ???

a.t.sielis

Na šiaip jo, vegetarai irgi daro nuodėmę, keldami skausmą augalams. Nors yra objektyvus skirtumas tarp grūdo išvirimo ir gerklės perpjovimo gyvūnui.

Problemos sprendimas - viską aukoti Absoliutui, Gėrio Šaltiniui, su kuriuo susilietus viskas harmonizuojama ir visi dalyvaujantys įgauna didžiausią naudą, žmonės ir jų valgomi augalai.


Master

O jūs visaėdžiai, tipo augalų nevalgote? Kitąsyk šnekėdami apie krislą brolio akyse iš savo rastą išsiimkit.
Esmė yra ta, kad žmogus, be augalų kultūrinės dalies išgyventi NEGALĖTŲ, o be gyvūninės, taip.
Tooliau, veganizmas nebūtinai eina iš moralės, etikos. Pavyzdžiui aš gyvulinio pieno produktų atsisakiau grynai tik dėl sveikatos.
Dieve, kaip mane užkniša tas stumimas....
Tooliau, ne visi augalai jaučia skausmą. Obelis sukaupia savo maisto medžiagas ir subrandina obuolį. Obuolys nukrenta. Jo paskirtis būti suvalgytu kito organizmo, kuris išsituštinęs išplatins obuolio sėklas. Taigi, ar obelis jaus skausmą šiuo atvėju? ne, nejaus... Nes toks ir buvo šio vaisiaus brandinimo tikslas.
Dar... veganiauti gerai yra netik iš sveikatos, bet ir iš ekologijos pusės. Tai va, nevisada viskas eina iš moralės.
Bet jei jau kalbame apie ją... Ezoterikai mano, kad mineralas irgi yra sąmoninga gyvybė. Tačiau jie yra žemiausioje sąmoningumo būsenoje. O su sąmone eina ir valia. Jeigu padaras neturi valios, visuomet atsiras kas nors, kas tą padarą išnaudos. Tokia yra energetinė (visų prasmių) sistema.
Bet kodėl mes nevalgome žmonių, juk jie irgi maistas ? Nes mes gerbiame vienas kitą ir suteikiame vienas kitam valią rinktis. Kodėl veganai nevalgo gyvūnų? Lygiai dėl tos pačios priežasties dėl, kurios nevalgomi žmonės. Iš pagarbos ir meilės. Jeigu tu myli šunis, tu negali būti sąžiningas, nuoširdus kitą akimirką juos valgydamas.
O mirčių neišvengsime niekaip. Kiek mikroorganizmų per dieną nužudome. Kiek mūsų limfocitai sunaikina virusų bakterijų? O jie juk irgi sąmoningi...? O sąmoningas organzmas kaip taisyklė visuomet jaus skausmą. Nors bendrai dėl šito nežinau...
Jūs man parodykite augale skausmo receptorius, o ne pseudo mokslinius tyrimus. Tada tikrai jums nusilenksiu ir iš principo imsiu misti saulės energija.. :D che, che..

Asasinas

#13
spalio 30, 2013, 13:53:28 Redagavimas: spalio 30, 2013, 19:24:08 by Asasinas
Citata iš: a.t.sielis  spalio 30, 2013, 06:19:12
Na šiaip jo, vegetarai irgi daro nuodėmę, keldami skausmą augalams.


In your face, veganistai! :D

A tu nesinervuok, Masteryte. :D Neprakaituok šitaip. Nieko čia tokio. Truputį suvalgei porą gyvų žolių. Aš va suvalgiau dešrainį, dar vienas laukia ir dar apkepėlė su kumpiu. Taip kad tikrai nieko čia tokio. :D

"Dievas davė mums visus vaisius, daržoves ir gyvūnus kaip maistą, todėl valgykite juos". Taip Biblijoje parašyta. Tad tikras katalikas nesiparins ir valgys viską kas jam duodama. Ech, kaip gerai kad neužiimu tokiais dalykais kaip veganizmas, todėl ir bereikalingų klausimų nekyla ir nesiparini ką valgyti, o ko ne...

Master

Ech, o kaip gerai, kai nesivadovaujama savo galva ;) ... Paklūstama bandai ir bevališkai klausoma popieriaus gabalo.
Tik va gaila, kad už save vistiek tenka atsakyt pačiam....
Ir kas man smagiausia, kad bandydami pažeminti veganus dėl jų "keisto" požiūrio ir pasirinkimo jūs pateikiate tokius argumentus (iš fantastikos skilties) ir taip parodote savo, dar keistenį mąstymą.
Čia jums reikėtų nurimti...  Ir nustoti jaudintis dėl veganų/vegetarų.
Ar yra bent viena sukurta tema anomalijoje apie tai koks yra blogas mėsos valgymas?(visomis prasmėmis) Kokie jūs niekingi dėl to valgymo esate? Ne, nėra. Tai va, reikėtų pagalvoti apie tai...
Ir dar, Asasine, biblijoj taip pat mokoma neklausyti pilvo ir jam nepataikauti.... taip, kad...

Aukštyn