Reinkarnacija

Pradėjo Benamis, gruodžio 05, 2011, 17:18:15

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Tai kaip ir neegzistuoja toks konceptas, kaip "gera karma"?

a.t.sielis

Egzistuoja, kodėl ne.

- dorybinga veikla ("gera karma"). Bus geri atoveiksmiai.
- blogietiška veikla ("bloga karma"). Bus blogi atoveiksmiai.

Klaidingas egoizmas reiškia, kad turi savo klaidingą materialistinę tapatybę, ir ji tave motyvuoja veikti vienaip ar kitaip. Temoje "Tiesa ir iliuzija" filosofijos skyrelyje tai aptarta plačiau.

Tarkim, esi geras žmogus, duodi išmaldos, padedi kitiems žmonėms kažką geriau daryti, išmokti, etc., myli savo šeimą, giminaičius, bendruomenę, tautą, žmoniją. Visa tai sugrįš gerais atoveiksmiais - geresniu sekančio gyvenimo siužetu, įvairiom likimo dovanom - grožiu, turtu, išsilavinimu, kilme ir t.t. ir pan. Bet kad tuos atoveiksmius "atsiimti", reiks vėl gimti ir gyventi. Reiškia, asmenį tai įtraukia į tolesnę gimimų ir mirčių grandinę. Ir kad ir kokia "gera" būtų karma, vis vien jam reiks pergyventi kančias, susijusias su buvimu materialioje visatoje, netobulais veiksmais ir jausmais. Temoje apie laisvą valią ir Hitlerį šiek tiek lietėm tuos aspektus, kad materiali visata yra pakankamai pavojinga ir žiauri vieta gyventi.


TinSoldier

Ar įmanoma išsivaduoti iš duhkha be "geros karmos"?
Ar norint vystyti dvasingumą, esi priverstas eiti tuo aštuonlypiu keliu, tuo pačiu automatiškai ir rinkti gerą karmą?

Ar tie dalykai gali būti atskirti (dvasinių savybių vystymąs ir "geros karmos" rinkimas)?

mangirdas.bu

#243
gegužės 28, 2015, 13:19:28 Redagavimas: gegužės 28, 2015, 13:27:50 by mangirdas.bu
O jeigu esi dvasiškai tobulas ir vis tobulėji? Bet negauni jokio atsako kuris turi būti, materialumu?
Gauni viską dvasiškai esi tobulai gera persona. Bet materialumo negauni.
Kaip tai reiktu apibūdinti? Gal karma blogai apibūdinama? Gal tai yra karma ir dar kažkas?

O to gal net nėra, kad būtu 2 karmos rušys gera ir bloga.
Gal yra tik "karma". Ir dar tarkim "amrak"? (žodis karma atvirkščiai)


Tarkim karma būtu skirta dvasiniu aspektu. O amrak reikštu materialias gerybes?


Dadedu. Materialiam pasaulyje. Jeigu veiksmai ne tobuli. Bet jausmai tobuli. Kai jausdamas kažką darai būna tobula.

a.t.sielis

#244
gegužės 28, 2015, 13:34:32 Redagavimas: gegužės 28, 2015, 13:39:31 by a.t.sielis
Citata iš: TinSoldier  gegužės 28, 2015, 12:45:33
Ar įmanoma išsivaduoti iš duhkha be "geros karmos"?


Pavyzdys pateikiamas skandinamo žmogaus. Kai jį panardina į vandenį, tai kančia, o kai jis gauna pakvėpuoti - laimė. Bet iš tikro, ir ta kančia ir laimė yra vienos didelės nelaimės skirtingi epizodai. Tai gera karma arba šio pasaulio laimė yra palyginama su gavimu pakvėpuoti, o materialios kančios - su skendimu.

Taigi, gera karma gali sumažinti materialias kančias. Bet išvaduoti iš kančių pasaulio negali.
Bet gera karma yra palanki priartėti prie išsivadavimo proceso. Bloga karma veda į kančių verpetus, kuriuose dažniausiai nieko jau nepadarysi, tenka tiesiog išlaukti atoveiksmius.

CitataAr norint vystyti dvasingumą, esi priverstas eiti tuo aštuonlypiu keliu, tuo pačiu automatiškai ir rinkti gerą karmą?


Aštuonlypis kelias tai čia aštanga joga? Konkretus aštanga jogos procesas nėra būtinas, ne visi jį taiko. Dvasinio tobulėjimo procese "gera karma" kaupsis tiek, kiek bus karminės veiklos tendencijų žmoguje, kiek jis veiks karmiškai. Kažkiek jis veiks karmiškai.

CitataAr tie dalykai gali būti atskirti (dvasinių savybių vystymąs ir "geros karmos" rinkimas)?


Tai pagal principą atskiri dalykai, nors gera karma gali suteikti daugiau galimybių įeiti į dvasinį procesą. Kai žmogus patenkintas, turi gerą karmą, jam lengviau užsiimti transcendencija ir geriau suprantamos transcendentinės vertybės.

Per gyvenimus vyksta gero materialistinio kraičio kaupimasis ("geros karmos" rinkimas), ir dvasinio kraičio kaupimasis.

Materialistinis kraitis neduoda nieko transcendentinio, visi atoveiksmiai yra tokie, kaip materialus grožis, išsilavinimas, kilmė, turtas. Materialistinis kraitis išsisemia kai gaunami atoveiksmiai. Tai panašu į darbą ir atostogavimą kurorte. Iš pradžių sukaupi santaupas, po to jas išleidi, po to vėl reikia uždirbinėti.

Dvasinis kraitis - tai įspūdžiai, kurie kaupiasi susiliečiant su transcedentiniais dalykais ir asmenybėmis. Jie kaupiasi kol susikoncentruoja ir pavirsta į tam tikrą sąmoningumo kokybę, pakankamai stiprią, kad žmogus tampa suinteresuotas atsidėti dvasinei praktikai, ir praranda tiek interesą gerai ir blogai karmai, tiek iliuzines motyvacijas, kylančias iš klaidingos tapatybės. Blogi ir geri karminiai atoveiksmiai bei tendencijos veikti karmiškai dvasinės praktikos eigoje sunyksta.

Supratimui, veiklą galima laipsniuoti taip:

- bloga veikla (bloga karma, arba vikarma)
- dorybinga veikla (karma)
- veikla susieta su Aukščiausiuoju (karma-joga)
- pažinimas susietas su Aukščiausiuoju (gjana-joga)
- gryna pasišventimo veikla Aukščiausiajam (bhakti-joga)

Trys paskutiniosios rūšys sudaro nuoseklius jogos kelio etapus. Juose veikiama jau ne iš klaidingos tapatybės motyvacijos, bet susijungus su Aukščiausia Siela, vystant tikrąją tapatybę. Pirmose dvejose veiklos rūšyse (vikarma ir karma) reinkarnacija sukasi ratu, jogos kelyje reinkarnacija veda link jogos tikslo.


a.t.sielis

Argumentas už praeitų gyvenimų prisiminimų tikrumą:

kai žmogui persodinamas kito žmogaus organas, žmogaus organizmas atmeta svetimkūnį. T.y. transplantacijos iš principo negali sudaryti savistovios naujos sistemos, organizmas savaime nesusiderina su svetimu organu, visą laiką reikia gerti specialius vaistus, kurie slopintų atmetimo reakciją.

Iš tokio dalyko galima daryti prielaidą, kad tas pats dalykas su atsiminimais - jie negali būti svetimi, kažkieno kito. Jeigu žmogus prisimena kad kažkas su juo vyko, tai nėra velnių išdaigos, svetimų dalykų primetimas - iš esmės svetimos vizijos, košmarai, velniški vaizdai, suklastoti prisiminimai būtų žmogaus sąmonės sistemos atmetami kaip svetimkūniai, ir žmogus jų nelaikytų savais atsiminimais.

puodukass

Jei smegenyse būtų įmontuota antivirusinė programa, tuomet "hitleriai" neturėtų šansų užkrėsti mases.

a.t.sielis

hitleriukai išsirenka lyderiu didelį Hitlerį...

TinSoldier

#249
rugpjūčio 09, 2016, 16:43:49 Redagavimas: rugpjūčio 09, 2016, 16:50:16 by TinSoldier
Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 09, 2016, 15:08:17iš esmės svetimos vizijos, košmarai, velniški vaizdai, suklastoti prisiminimai būtų žmogaus sąmonės sistemos atmetami kaip svetimkūniai, ir žmogus jų nelaikytų savais atsiminimais.
Negaliu pasigirti, kad gerai supratau, ką tu čia norėjai pasakyti. Ir kur čia buvo argumentas už reinkarnaciją.

Tačiau, jeigu žmogus svetimų atsiminimų ir kt. smegenų veiklos rezultatų negalėtų laikyti kaip savų, kaip paaiškinsi šitą garsų eksperimentą?



Kodėl smegenys neatmeta guminės rankos, kaip svetimkūnės, tačiau ją suvokia kaip savą? Manau, kad tai gan vaizdingai parodo, jog žmogaus smegenys gali priimti/sukurti/interpretuoti dalykus neteisingai. Kaip ir sukurti neteisingus, "svetimus" atsiminimus.

P.S. Taip pat galima prisiminti ir psichologinį disociacijos reiškinį, kuomet tikrai savi atsiminimai ir potyriai suvokiami, kaip svetimi, atskirti ir t.t.

Smegenys gali prikrėsti neįtikėtinų čiūdų. Nepatikimos jos. Visiškai.


a.t.sielis

Na, tas argumentas tai tam tikras penas minčiai, tiems, kurie įsivaizduoja, kad čia velniai pokštus krečia žmonėms, prisimenantiems savo praeitų gyvenimų nuotrupas, arba kad čia ne jų pačių patirtys, o kažkieno kito.

CitataTačiau, jeigu žmogus svetimų atsiminimų ir kt. smegenų veiklos rezultatų negalėtų laikyti kaip savų, kaip paaiškinsi šitą garsų eksperimentą?
Kūniška sąmonė, įsijautimas į kūną, iliuzija. Žmogus mato prieš save padėtą ranką, kažkiek su ja tapatinasi kūniškos sąmonės lygmeniu, ir aišku, kad jį gąsdina tai, kas su ta ranka atsitiko.

Panašiai, kai matome kažkokią nelaimę atsitinkant kitam žmogui, taip pat išsigąstame ir reaguojame.

Dar daugiau, net jeigu mūsų automobilis stovės kieme, o mes žiūrėsim pro langą, ir kažkas į jį įvažiuos, gali būti kad sušuksime, "aaaaa", tarsi mus pačius kas būtų užgavęs.

Nes yra koncepcija "tai mano", "mano turtas", "mano gyvenimo dalis".

CitataSmegenys gali prikrėsti neįtikėtinų čiūdų. Nepatikimos jos. Visiškai.
Kadangi smegenų ir nieko kito fizinio neatsinešam iš praeitų gyvenimų - fizinis kūnas po mirties supūva arba sudeginamas - tai praeitų gyvenimo prisiminimų fenomenas iš principo nėra susijęs su dabar turimais smegenimis. Sąmonė transcenduoja, yra virš fizinės realybės, o po vieno gyvenimo perkeliama į kitą kūną, sąmonė ta pati, o kūnas - kitas. Tie atsiminimai eina per sąmonę.

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 09, 2016, 17:12:21Panašiai, kai matome kažkokią nelaimę atsitinkant kitam žmogui, taip pat išsigąstame ir reaguojame.

Dar daugiau, net jeigu mūsų automobilis stovės kieme, o mes žiūrėsim pro langą, ir kažkas į jį įvažiuos, gali būti kad sušuksime, "aaaaa", tarsi mus pačius kas būtų užgavęs.

Nes yra koncepcija "tai mano", "mano turtas", "mano gyvenimo dalis".
Ten ta gif'o pabaiga labiau bajeris. Tikroji eksperimento esmė, kad netikra ranka glostoma su teptuku, tačiau, kadangi smegenys guminę ranką suvokia kaip savą, žmogus pradeda justi kutenimą. Gali kiekvienas tokį eksperimentą atkartoti.

a.t.sielis

Tu pastebėk, kad ir jo tikrąją ranką tuo pat metu teptuku glosto. Nieko ypatingo, įprasta iliuzija.

TinSoldier

#253
rugpjūčio 09, 2016, 17:52:46 Redagavimas: rugpjūčio 09, 2016, 17:54:28 by TinSoldier
Na, taip. Neteisingai parašiau.
Esmė, kad tas kutenimas "persikelia" į netikrą ranką.

Taip, iliuzija. Kokių įvairiausių pilna visur. Suvokime, atmintyje, mąstyme, regėjime, klausoje, kituose jutimuose ir t.t. Ir visos jos yra "nieko ypatingo". Tačiau kažkodėl iš kai kurių iliuzijų ir suvokimo sutrikimų/klaidų padaroma "kažkas labai ypatingo". Kaip kad, pavyzdžiui, praeitų gyvenimų atsiminimai.

a.t.sielis

Todėl ir esam visi iliuzijoje. O nušvitusios sielos - regi tiesą, išsivadavę iš iliuzijos. Tikslas - išeiti iš iliuzijos sferos, protinės ir kūniškos sąmonės, kuri pilna iliuzijų.

Aukštyn