Nuostabiausia žmogaus kelionė

Pradėjo Benamis, vasario 23, 2015, 17:06:37

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Du „Voyager" (liet. keliautojas) erdvėlaiviai, amerikiečių paleisti 1977 metais, yra tolimiausi nuo Žemės nukeliavę žmonių pagaminti objektai − vienas už daugiau nei 19,5 milijardų, kitas už 16 milijardų kilometrų. 2012 metais „Voyager 1" paliko Saulės sistemą. Abu erdvėlaiviai aplankė Saulės sistemos milžinus Jupiterį ir Saturną, „Voyager 2" apskrido kitas tolimąsias planetas ir giliai pakeitė mūsų supratimą apie šiuos pasaulius. Šie erdvėlaiviai kitų nežemiškųjų civilizacijų gyventojams neša Žemės garsų, dainų ir vaizdų auksinius įrašus apie gyvenimą Žemėje.

Šiandien mes esame persisotinę nuo erdvėlaivių, leidžiamų apie Žemę ir į kitas Saulės sistemos planetas, gausos. Bet iki „Voyager" apie tolimąsias planetas ir jų mėnulius mes žinojome tiek mažai. Išorinių Saulės sistemos planetų nuotraukos, padarytos „Voyager" erdvėlaivių, sukėlė perversmą moksle.



„Voyager" atrado daug planetų palydovų, apie kuriuos mes nežinojome. O tie, kuriuos žinojome, tebuvo tik šviesūs taškai teleskopo veidrodyje. Ir staiga jie tapo geologiniais objektais, pasauliais, turinčiais atmosferą, vulkanus ir tektoninius reiškinius. Sužinojome, kad mūsų Saulės sistemoje, o tikėtina ir kitur, yra dviejų rūšių planetos − dujinės milžinės ir mažesnės besikeičiančios pabaisos.

Erdvėlaiviuose yra plutonio atominiai reaktoriai, kurie užtikrins zondams energijos tiekimą iki maždaug 2025 metų. Dabar erdvėlaiviai neturi ko fotografuoti. Bet jie renka mokslo žinias apie kosmoso laukus, daleles ir kosminius spindulius. Tęsdami kelionę tarpžvaigždinėje erdvėje, jie gal kada nors praskries artimiausias žvaigždes. Niekas erdvėlaivių nesulėtins ir nesustabdys. Jie nepakeis krypties, kol prilėks kažką -- nežinomą žvaigždę ar kokią šelmę planetą.

Nesant Saulės ar vėjo, ar kažko, kas juos nudėvėtų, erdvėlaiviai gali pergyventi mus -- mūsų civilizaciją ir net mūsų planetą Žemę. Žemę neišvengiamai prarys Saulė, o erdvėlaiviai „Voyager" vis dar skraidys kosmose. Štai kodėl jų nešami auksiniai žmonijos vaizdų, garsų ir tekstų įrašai yra tokie jaudinantys. Juose nėra nieko apie karą, apie grasinimus kitiems, apie prievartą. Mokslas ir technologijos mus geriausiai apibūdina. Šios žinios skirtos priminti kitiems, kaip toli mes pažengėme kaip rūšis ir kokius nuostabius dalykus mes padarėme savo gerovei ir pasaulio pažinimui.

Ar galima tikėtis, kad kokios nors nežemiškosios civilizacijos perskaitys mūsų žinią? Tikriausiai ne. Kosmosas toks didelis, atstumai tarp žvaigždžių milžiniški, todėl erdvėlaiviai savo kelyje gal ir nepriartės prie žvaigždžių ar jų planetų. Šansai yra maži, kad tuos erdvėlaivius aptiktų kitos civilizacijos.

Tikimiausia, kad juos aptiksime mes patys, kadangi tobulėjant mūsų technologijoms, mums keliaujant į kitas Saulės sistemos planetas ir į Visatą, gal būt sutiksime šiuos keliautojus.

Nepaisant to, kad šie erdvėlaiviai yra už keliolikos milijardų kilometrų, Kalifornijos Technologijos instituto fizikos profesorius Edwardas Stone'as su savo mokiniais iki šiol gauna ir analizuoja šių keliautojų siunčiamus duomenis. Ne robotai, o žmonės tiria kosmoso platybes, nes žmonės valdo šiuos erdvėlaivius ir jų instrumentus. Todėl „Voyager" skrydis yra nuostabiausia žmogaus tyrinėjimo kelionė.

LMA tikrasis narys, prof. Jonas Grigas, www.DELFI.lt

Aukštyn