Kodėl kometos atrodo kaip kepti ledai.

Pradėjo Supera, vasario 12, 2015, 00:35:39

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Supera



Astronomai naudodamiesi į šaldytuvą (icebox - like) panašiu instrumentu pavadintu „Himalaya" pademonstravo, kad purus kometos paviršių dengiantis ledas kristalizuojasi ir sutvirtėja kai kometa patraukusi link saulės sušyla. Besiformuojant ledo kristalams kitos molekulės savo sudėtyje turinčios anglies, išmetamos ant kometos paviršiaus. Galiausiai gaunamas rezultatas - „traški kometos pluta apibarstyta organinėmis dulkėmis".

„Kometa yra kaip kepti ledai", - teigia NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos tyrimo, publikuoto "The Journal of Physical Chemistry" bendraautorius Murthy Gudipati'as, - „Pluta susidariusi iš kristalinio ledo, tuo tarpu vidus yra šaltesnis ir labiau akytas. Organinės medžiagos yra kaip galutinis paviršiaus šokolado sluoksnis".

Nors mokslininkai ir ankščiau žinojo, kad kometų vidus yra minkštesnis, nei paviršius, tiksli kometos plutos kompozicija išlieka nežinoma.

Tyrimo metu mokslininkai  naudojo amorfinį arba akytą ledą, kuris kaip manoma yra kometų sudėtyje. Gudipati ir Lingell šiuos ledo mišinius šildė iki - 123 laipsnių Celsijaus siekdami atkartoti sąlygas su kuriomis susiduria kometa artėdama link saulės. Į ledą buvo suleidžiama organinės medžiagos vadinamos policikliniais aromatiniais angliavandeniliais - PAA (angl. PAH) aptinkamais kosmose.

Rezultatai parodė, kad „PAA sukibo tarpusavyje ir buvo pašalinti iš ledo kristalizacijos metu. Tai gali būti pirmas molekulių grupavimosi dėl fazinio ledo virsmo stebėjimas ir tai turi daug svarbių pasekmių ledo chemijai ir fizikai" - teigė Lignell'is.

Laboratorijoje gauti mokslininkų rezultatai sutampa su medžiaga gauta iš stebėjimų kosmose.

Kometų sandaros tyrimai svarbūs dėl to, kad tai gali padėti suprasti kaip vanduo ir organinės medžiagos galėjo kometų dėka patekti į Žemę.

Daugiau informacijos NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos tinklapyje: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4480

Aukštyn