Velniop tradicijas

Pradėjo TinSoldier, balandžio 29, 2012, 12:18:01

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

RoxiO

Citata iš: paragraf 78  gegužės 01, 2012, 18:55:42
Mano išvardinti dalykai yra vakarų kultūros tradicijos:
I. Pasisveikinimas spaudžiant ranką yra vakarų kultūrai būdingas bruožas. rytiečiai gi sveikinasi nusilenkimu. afrikiečiai bučiuodamiesi ir t.t. Pasisveikinimas kilo iš to kad parodai kitam jog neturi ginklo.
II. Valgymas šakute yra tradicija, nes kitose kultūrose valgoma rankomis (Kazachstane), arba lazdelėmis (Kinija), okultistė apskritai viską valgo šaukštu :) Toks valgymo būdas anksčiau buvo būdingas tik vakariečiams.
III. Subinės valymasis popieriumi irgi yra vakarų kultūros paveldas, nes pvz rytiečiai užpakalį plauna vandeniu. Artimuosiuose rytuose dar ir dabar taip daroma.
Tradicijų daug daugiau mes laikomės (tu taip pat) nei įsivaizduoji.

Na pavyzdžiui aš elgiuosi vienaip ar kitaip ne todėl, kad tai tradicija, o todėl, kad man taip tiesiog patogiau. :)

Pas mane namie stovi biude, bet man net baisu pagalvoti apie tualetinio popieriaus iškeitimą į ją... Brr...

Dažniausiai ranką pasisveikindamas ištiesiu tam, kad parodyčiau, jog pastebėjau tą žmogų ir atiduodu jam pagarbą (jei jis to vertas).

paragraf 78

Tradicijos yra toks dalykas kurį mes nesuprasdami atliekame. Kai kurios patogios iki tiek kad mes jų nepastebime. O pasisveikini nes toks yra socialinis konstruktas, su giliomis etiketo tradicijomis, kurios tau nebesuvokiamos, bet tu jas atlieki

RoxiO

Citata iš: paragraf 78  gegužės 01, 2012, 19:16:41
Tradicijos yra toks dalykas kurį mes nesuprasdami atliekame. Kai kurios patogios iki tiek kad mes jų nepastebime. O pasisveikini nes toks yra socialinis konstruktas, su giliomis etiketo tradicijomis, kurios tau nebesuvokiamos, bet tu jas atlieki


Aš to nesuvokiu, bet darau tai suvokdamas to prasmę? :D

paragraf 78

Tu tiesiog jas atlieki, o prasmės klausimas net nekyla

RoxiO

Citata iš: paragraf 78  gegužės 01, 2012, 20:45:33
Tu tiesiog jas atlieki, o prasmės klausimas net nekyla

Netiesa. Aišku, kiekvieną kartą tiesdamas ranką į tualetinį popierių nepagalvoju "Kodėl aš tai darau???", bet taip pat eidamas gatve mintyse neskanduoju "Kairę, dešinę, kairę, dešinę..." :)

TinSoldier

Nežinau apie kokius karbonadus jūs čia pradėjot kalbėt.. :D

Aš tai turėjau galvoje, kad tradicijos turi būti gyvos. Paslankios. Laipsniškai besikeičiančios. Ir nesuprantu koncervatyvių pažiūrių, kuomet jau akivaizdžiai pasenusios tradicijos vis dar bandomos išsaugoti.

Na, pvz, vietoje buvusios tradicijos gėjams slėptis rūsiuose, dabar po truputį atsiranda tradicija tapsiančios jų eitynės. Ateityje tikrai kiekvienais metais bus rengiamos eitynės už gėjų pripažinimą ir teises. Tačiau, homikams tapus pilnaverčiais visuomenės nariais, tos eitynės praprastų prasmę. Ir turėtų gražiai, ramiai numirti. Kaip ramiai ir gražiai miršta tradicija jiems slėptis.

Būtent dabartinis Vėlykų šventimas, jei nebepatenkina kažkurių asmenų, turėtų gražiai numirti arba transformuotis. Tai nepakenkia identitetui. Kaip tik padeda jį formuoti. Svarbiausia yra savęs priskyrimas kažkokiai grupei. Tačiau, aklas kitų grupės narių kopijavimas kenkia sveikai savimonei. Tai tampa kopijavimas. Naikina individualumą, kritinį mąstymą, pokyčius ir taip kenkia identitetui.


paragraf 78

Velykų šventimas yra gyvas tradicijas turinti šventė (kalbu apie krikščionišką jų prasmę). O tie kam tos tradicijos ne prie širdies, jų nešvenčia. Kame problema?
Krikščionys identifikuojasi per Velykų šventimą, nes tai didžiausia krikščioniška šventė.

Beelzebub

Aš tai nelabai suprantu, kuo būtent Velykos taip užkliuvo? Kas nori - tas švenčia, kas nenori - nešvenčia. Ir Velykų tradicija tikrai nemirs, nes yra pakankamai daug žmonių kurie jas švenčia. Jeigu Velykos transformuosis tai jau tada tipo tie, kuriems neįdomu, pradės švęsti jas? Tie kurie nešventė, taip ir toliau nešvęs. Tai nematau reikalo Velykoms transformuotis kaip tradicijai.

Bildukas

 :)Cia , JAV , Velykos daugeliui yra svarbesne svente , nei Kaledos. Kas ka nori , tas ir svencia . Ar nesvencia. Lietuvoje aplamai labai daug zmoniu , kurie net nesusimasto apie tikiejimo prasme ir tu svenciu prasme aplamai. Bele prisiest ir prisigert , nes "taip reikia". Tik del nedaugelio zmoniu bukumo niekas neatsauks Velyku  :) , nors kai kam to ir labai noretusi. Puiku , kad turime pasirinkima tiketi ar netiketi , kuo tiketi ir kokias sventes svesti ar ne.

Aukštyn